SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN 10 NEDEN

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715







Sigarayı bırakmak için doğru zaman ‘şimdi’ olabilir! Bıraktıktan 48 saat sonra kandaki nikotin, 12 ay sonraysa kalp hastalığı riski yüzde 50 azalıyor. Daha fazlası da var. İşte sigarayı bıraktıktan sonra vücutta görülen 10 değişim.

RİSK AZALIYOR
Sigara bağımlılığı ve birçok kanser türü arasında, doğrudan bir ilişki bulunuyor. Sigara; akciğer başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artıyor. Ayrıca; erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, bacak damar hastalıkları, kalp krizi, kadınlarda kısırlık ve KOAH gibi hastalıklara da yol açtığı biliniyor. Peki sigarayı bıraktığınızda, olumlu gelişmeleri ne zaman hissedeceksiniz? 20 dakika içerisinde desek? İşte sigaradan kurtulan vücudun olumlu reaksiyonları...

NELER DÜZELİYOR?
* 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale dönüyor, el ve ayak dolaşımı düzeliyor.
* 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale dönüyor, kalp krizi geçirme riski azalıyor.
* 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınıyor.
* 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalıyor, tat ve koku duyusu artıyor, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artıyor.
* 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlıyor, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artıyor, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışıyor. Enerji düzeyi artıyor.
* 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzeliyor, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalıyor, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülüyor.
* 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzeliyor, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artıyor.
* 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalıyor.
* 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalıyor.
* 15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iniyor, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalıyor.

Ne dersiniz? 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü'nü beklemeye bile gerek yok, bugün o gün olmalı, değil mi?
elle.com.tr
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…