Sigaranın sağlığa zararları ve bırakma yöntemleri

113480.jpg

İtalya'da yapılan araştırma sigaranın ciltte akne yaptığını ortaya çıkardı..



İtalya'da yapılan bir araştırmada, sigara tiryakisi kadınların yüzlerinin, sigara içmeyenlere göre daha fazla sivilceli ve akneli olabileceği belirlendi.

Bin kadın üzerinde yapılan ve British Journal of Dermatology dergisinde de yayımlanan araştırmada, sigara içenlerin yüzde 42,2'sinde, gözeneklerin tıkanmasıyla oluşan ve enflamatuvar olmayan büyük beyaz başlı akne (NIA) ve kistcikler bulunduğu, sigara içmeyenlerde bunun görülme oranının yüzde 10 olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, sigara ile sivilceler arasındaki bağlantının biraz tartışmalı olabileceğini ve başka faktörlerin de bunda rol oynayabileceğini kabul ederken, bulgularının, enflamatuvar olmayan aknenin (NIA), sigara kullanımı ile bağlantılı cilt hastalıkları arasında yeni bir unsur olarak görüldüğünü ve "tiryakinin akneli yüzü" olarak adlandırıldığını belirttiler.

Araştırmanın, bu sorunun daha çok kadınlar arasında görülmesinden ötürü kadınlar üzerinde yapıldığını belirten dermatologlar, denekler arasındaki sigara tiryakisinin yüzde 30'un altında olduğunu belirttiler. Araştırmacılar, sigara tiryakisi denekler arasında ergenlik çağında akneden şikayet edenlerin, sigara içmediği halde gençliğinde sivilceli olanlardan 4 kat fazla bu sorunu yaşadıklarını kaydettiler.
 
arkadaşlar bırakmak için tavsiye ettiğim kitabı mutlaka destek olması için okuyun.. size psikolojik olarak bıraktıracak..
kitabı,

bu linkten bilgisayarınıza indirip hemen okuyabilirsiniz.. gerçekten inanın ve isteyin, etkisini hemen göreceksiniz.
bana da sadece dua edin yeterli :-)
inanın sigarayı bırakmak çok kolay..
 
SİGARA İÇMENİN VÜCUDA ETKİLERİ
Artık herkes sigaranın ne kadar ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Tütünün kanserojen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmadı. Ancak, sigaranın zararları bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciğer hastalığına yol açıyor, damar tıkanıklığı felce kadar götürebiliyor.
İlk nefes ... ve sonrası
Sigara içtiğiniz anda, vücudunuz etkilenmeye başlar. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Kan dolaşımınız yavaşlar. Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. En zararları da karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımınıza karışır. Bunun sonucunda, astım, ciğer yangısı, göğüs ağrıları başlar. Daha sık nezle, grip ve soğuk algınlığı geçirmeye başlarsınız.
Her on üç saniyede bir kişi, sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Her yıl dünyada 2.500.000 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin başlıca sebebi akciğer kanseridir, ikinci önemli sebep kalp hastalıkları ve diğer kanser türleridir.
İnsan vücudunda, hiçbir bölüm yoktur ki; sigarada bulunan kimyasal maddelerden etkilenmesin. Bu bölümde, vücudunuzda kısa bir tur yapacağız ve vücudunuzun ne halde olduğunu size göstereceğiz:
Baş ve Yüz
Bir sigara bağımlısı olarak, ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrıca tütün duman diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasına sebep olur. Bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarında rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarının daralmasında neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür.
Akciğer ve Bronşlar
Soluk borunuzdan ve bronşlarınızdan geçen duman göğsünüze iner. Sigara dumanındaki hidrojen siyanid, bronşlarınızın çeperini yakar ve kronik öksürük ortaya çıkar. Bronşlar zayıfladıkça, bu bölgede pek çok hastalık oluşur. Akciğer salgılarında azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar. Sigara içenler, içmeyenlere on kat daha fazla akciğer kanseri olma riski taşırlar.
Kalp
Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelimeyle yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklardır.
Organlar
Sigaranın sindirim sistemine pek çok kötü etkisi bulunmaktadır. Sigara tüketimine bağlı olarak, midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir.
 
canım merhaba öncelikle iyi bayramlar ben senden daha fazla içiyom ya ama sigarayıda bırakmak ıstıyorum sakızın adı ne peki bende alıp kurtulmak istiyorum başka çaremde yok
siic9.gif
siic9.gif
siic9.gif



 
Sigarayı bırakmak sanıldığı kadar zor değil. Uygulanan çeşitli yöntemler sayesinde bir hafta ile üç ay arasında sigaradan kurtulmak mümkün



Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Esin Maraşlıoğlu, Şafak Sezer, Cefi Kamhi, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Lale Mansur, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Hollywood yıldızları Sean Penn, Cameron Diaz ve Sharon Stone... Bu isimlerin ortak noktası 'eski' bir sigara tiryakisi olmaları... Gençler arasında kullanımı hızla artan sigaranın, ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu artık bilmeyen yok. Ama başlamak ne kadar kolaysa, bırakmak da o kadar zor sanılıyor. Oysa birbiri ardına çıkan yeni yöntemlerle sigarayı bırakmak isteyenler bir haftadan üç aya kadar mutlu sona kavuşabiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi'nden Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, bu yöntemlerle ilgili bilgi verdi:

Nikotin replasmanı (yerine koyma): Sakız, bant, sprey, elektronik sigara (ruyan) şekillerinde uygulanabiliyor. Tedavi 3 ay sürüyor. Nikotin bandı kullanılan sigara miktarına göre ayarlanıyor. Kolun kılsız bölgesinde her gün değiştirilerek kullanılıyor. Başarı oranı yüzde 40-45. Yüksek dozdan başlayarak, haftalık dozlar azaltılarak tamamlanıyor. Kişi günde 15'ten fazla sigara içiyorsa en yüksek, 15'ten az içiyorsa düşük doz kullanıyor.

Elektronik sigara (ruyan): El ve dudak alışkanlığı olanlarda yararlı. Bir türlü bırakamayanlar için geliştirilen elektronik sigara, yine normal sigara gibi nikotin ve bunun yanı sıra duman ve aroma içeriyor. Toplam 4 aylık tedaviye 16 mg.'lık kartuştan başlanıyor. Zamanla dozaj azaltılıyor. Başarı oranı yüzde 80.

Bupropion (ZYBAN): üç gün, günde bir ilaç alınması ile tedavi başlıyor. 4. günden sonra sabah ve akşam olmak üzere ilaç günde iki kez alınıyor. 2 ay kullanılması öneriliyor. Kişi, tedavinin ilk 10 günü sigara içebiliyor. 10. günden sonra sigara bırakılıyor ama ilaç kullanılmaya devam ediliyor. Beyinde nikotin reseptörlerini doyuran ilaç, bıraktıktan sonraki dönemde kişide nikotin alıyormuş etkisi veriyor. Bazı kişilerde uykusuzluk ve alerjik yakınmalara yol açıyor. Tedavi 28-60 gün arasında yapılıyor. Başarı oranı yüzde 40.

Sakız: Sakızda doz ayarlamak mümkün değil. Kişi 2 mg'lık sakızlardan gün içinde 8-10 defa çiğniyor. Ağzında emerek nikotini alıyor. Bu 5-10 dakika sürüyor. Konsantrasyon kaybı ve terleme gibi yan etkiler gözlenebiliyor. 4-8 hafta süren tedavinin başarı oranı yüzde 15-25 arasında. Normal ihtiyaç halinde bantlara ek olarak ya da yoksunluk sendromu ortaya çıktığında da kullanılabiliyor.

Akupunktur: Sigara içenlerde serotonin-endorfin salgılama işini sigara üstlendiğinden vücut, otonomisini kaybeder. Akupunktur ile tedavi, kişinin sigara içmemekten dolayı oluşabilecek şikayetleri ortadan kaldırır. Böylece sigara içmemeye karar vermiş olan kişi, bunu hiç zorlanmadan başarır; çünkü akupunktur tedavisi beyni yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgılaması için uyarır ve beyin eski otonomisini kazanır. Ancak sigara bırakma yöntemleri arasında yararlı olduğuna dair bilimsel çalışma yok.

Hipnoz: Transa geçen tiryakilere uyku halinde çeşitli telkinlerde bulunulup öneriler yapılıyor. Olumlu ve olumsuz fotoğraflar gösterilip psikolojik yönden sigaranın zararları konusunda beyne veriler işlenmeye çalışılıyor. örneğin, 'sigara insanı gevşetip, rahatlatır' düşüncesi yerine 'sigara hastalık ve rahatsızlık demektir' fikri aşılanıyor.

Biorezonans: Biofiziksel olarak sigara içimi engelleniyor. Tedavi öncesinde cep telefonu gibi elektromanyetik etkenlerden vücut arındırılıyor. BİCOM cihazının giriş kupasına içilen sigara ve tükürük içeren bir mendil yerleştiriliyor. Bu tükürük örneğinden ve sigaradan cihaz frekans kodunu okuyor. Ellere ve başa kablolu elektrotlar bağlanıyor. Cihaz, giriş kupasından okuduğu frekans kodunu ters çevrilmiş olarak, bu elektrotlar sayesinde uygulanan kişinin bedenine iade ediyor. Dolayısıyla frekans (titreşim) ters frekansla karşılandığı için sıfırlanıyor. Tedavi sonrası, tıpkı sigara içmeyen kişilerde olduğu gibi, sigara artık yabancı bir madde olarak algılanıyor. 45 dakikalık seansta çoğu kişi sigarayı bırakıyor. Yöntem hamile kadınlar ya da kalp pili kullananlara önerilmiyor.

Yardımsız Bırakanlar

Yardım almadan sigarayı bırakan ünlü isimlerden Orhan Gencebay, 16 yıllık tiryakilik döneminin ardından kalp ritmi bozulunca sigaraya veda etmiş. 1981 yılına kadar günde 1.5 paket sigara içen Gencebay, sigarayı bıraktıktan sonra bir daha hiç başlamamış. Halkla İlişkiler Uzmanı Betül Mardin, sigara içmeye 20 yaşında başlamış. İki kez sigarayı bırakmış; fakat iradesine yenilip tekrar başlamış. 1991 yılında Viyana Opera Balosu'nun açılış konuşmasını yaparken sesinin kısılması üzerine, bir daha başlamamak üzere sigarayı bırakmış. Oyuncu Müjde Ar, sigarayı 1984 yılında bırakmış. önce akupunktur tedavisini deneyen, ancak başarılı olamayan Ar, ABD'ye gittiğinde Amerikalılar'ın sigarayı içmeyip, gelişmekte olan ülkelere sattığını anlamış. Bu geziden sonra da sigarayı bırakmış. 30 yıl boyunca günde 4 paket sigara içen karikatürist HasletSoyöz ise bundan 3 yıl önce Hepatit B aşısı olunca sigarayı bırakmış. Soyöz şimdilerde, 30 yıl sigara içtiği için kendisinden utanıyor.

Nikotin bağımlılığınızı ölçün (Fagerström Tolerans Testi)

1. İlk sigaranızı sabah kalktıktan ne kadar sonra içersiniz?
a. 30 dak. sonra b. 30 dak. içinde (b cevabı için 1 puan veriniz)

2. Yasaklanan yerlerde (hastane, kütüphane, tiyatro vs.) sigara içiyor musunuz? a. evet b. hayır (a için 1 puan veriniz)

3. Hangi sigara sizin için daha zevkli ve tatmin edici?
a. sabahleyin içilen ilk sigara hariç diğerleri b. sabah içilen ilk sigara (b için 1 puan veriniz)

4. Günde kaç sigara içiyorsunuz?
a. 1-15 b.16-25 c. 26 veya fazla (a için 0, b için 1, c için 2 puan veriniz)

5. Sabahları günün diğer yarısından daha fazla mı sigara içiyorsunuz?
a. evet b. hayır (a için 1 puan)

6. çok hasta olduğunuzda sigara içer misiniz?
a. evet b.hayır (a için 1 puan)

7. Kullandığınız sigaranın nikotin seviyesi nedir?
a. düşük b. orta c. yüksek (a için 0, b için 1, c için 2 puan veriniz)

8. Sigaranızdan ne sıklıkla nefes çekersiniz?
a. hiç çekmem b. bazen c. sürekli (a için 0, b için 1, c için 2 puan veriniz)

Nikotin bağımlılığının değerlendirilmesinde CO ölçümü, nikotin ve yıkım ürünü olan nikotinin ölçümleri yanında bugün en çok kullanılan yöntem Fagerström yazılı testidir. Bu test ile uzman bir tiryakinin nikotin bağımlısı olup olmadığını anlar ve etkili bir sigara bıraktırma programı konusunda plan yapar. Testte 8 soru bulunmakta. Maksimum skor 11 olup, 7 veya daha fazla bir skor yüksek nikotin bağımlılığının bir göstergesidir. Bu kimselerde fazladan desteğe ve nikotin replasman tedavisine ihtiyaç vardır.

Bırakmak için zihinsel hazırlık aşamaları

Sigarayı bırakmada en önemli nokta sigarayı tam anlamıyla beyninizde bitirmenizdir. Eğer bir yanınız sigarayı bırakmak isterken bir yanınız 'bu işten keyif alıyorum ne olacak canım, arada tek-tük sigara içeyim' derse, içmek isteyen tarafınız galip gelir ve düşündüğünüz gibi tek-tük değil, eskiden içtiğiniz tempoda sigaraya devam edersiniz. Bu kez gerçekten kararlıysanız aşağıdaki aşamaları uygulayın:
Başarı formülü 1.basamak: Sonuçları bilmek 2.basamak: Eyleme geçmek 3.basamak: Başarı ya da başarısızlığı mümkün olan çabuklukta gözlemleyebilmek 4.basamak: Şayet hedefe ulaşamadıysanız, istediğinizi elde edinceye kadar davranışlarınızı değiştirebilme esnekliğine sahip olabilmek
Başarıya götürecek temel özellikler:
1- Hırs 2- İnanç 3- Strateji 4- Değerlerin açıklığı 5- Enerji

Yakınlarınızı işin içine katın:
* Sigarayı bırakma tarihiniz üzerine bir arkadaşınızla bahse girin.

* Eşiniz veya arkadaşınızın sizinle birlikte sigarayı bırakmasını sağlayın.

* Ailenize ve arkadaşlarınıza sigarayı belirli bir tarihte bırakacağınızı söyleyin.

Sigaraya ulaşma imkanlarınızı kısıtlayın:
* Kartonlarca sigara almaktan vazgeçin. Diğer bir paketi almak için öbürünün boşalmasını bekleyin.

* Evde ve işyerinizde üzerinizde sigara bulundurmaktan kaçının.

Markaları değiştirin:
* İçimini kötü bulduğunuz bir sigaraya geçiş yapın.

* Hedeflediğiniz bırakma tarihinden birkaç hafta önce katranı ve nikotini düşük bir sigara markasına geçin. Ancak bunlarla miktarı arttırmayın, daha derin nefes almayın.

İçtiğiniz sigaraların sayısını azaltın:
* Sigaranın yarısını için.

* Her gün ilk sigaranızı birer saat erteleyin.

* Gün boyunca kaç sigara içeceğinizi kararlaştırın. Ekstra sigara için kendinizi cezalandırın.

* Gerçekten çok istediğiniz bir sigarayı için. Alışkanlığınız yüzünden sigara yakmak üzere olduğunuz anları yakalayın.

Kaynak:Sabah
 
kızlar ya bende bırkakmak istiyorum şu nikotin sakızından birde ben alayım umarım işe yarar şekerini kullandım ben bi faydasını görmedim ama inşallah bu işe yarar hadi allah yardımcımız olsun
 
Hamilelik ve doğum sonrası tüttürülen her sigara, bebeği ölüme yaklaştırıyor
Sigara içen 10 anneden dokuzunun bebeği beşik ölümüne kurban gidiyor

Bristol Üniversitesi Çocuk Hayatı ve Sağlığı Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, bebeklerinde beşik ölümü görülen annelerin 10'da dokuzunun hamilelik döneminde sigara içtiğini ortaya çıkardı. Buna göre, hamileliğinde sigara kullanan kadınların bebeklerinin beşik ölümüne kurban gitme riski diğerlerinden dört kat daha fazla.

Nefes sorunu yaşanıyor
Hamilelik ve doğumun hemen sonrasında sigara içmek, fetusta ve yeni doğan bebeklerde gelişim sorunlarına yol açabiliyor. Sigara dumanına maruz kalan bebekler nefes sorunu yaşayabiliyor, akciğer gelişimi engellenebiliyor. Bir başka argüman da dumanın beyindeki kimyasalları etkilediğini söylüyor.

Early Human Development dergisinde yayımlanacak çalışma, sigara kullanımı ve beşik ölümüyle ilgili 21 uluslararası çalışmanın çözümlemesini içeriyor. Birçok anne ve anne adayının sigara uyarılarını önemsemedikleri söylenen çalışmada 'Sigara ve tütün bağımlılığı, kurbanlarını bu kadar etkisi altına almışken, insanların tütüne erişimi konusunda büyük değişiklikler yapmadan bu risk faktörünün azaltılabileceği konusu tartışmalı" deniliyor. Çocuk sağlığı ve gelişim psikolojisi profesörü Peter Blair, tüm ebeveynler yarın sigara içmeyi bırakırsa, ani bebek ölümü sendromu vakalarının yüzde 60'ının ortadan kalkacağını söylüyor.

Ani bebek ölümü sendromuyla (SIDS) ilgili çıkanlar arasında en güveniliri sayılan araştırma, sigara karşıtı düzenlemelerin kapsamının genişletilmesi için hükümeti uyarıyor. Öneriler arasında, hamilelerin evde sigara içmesini önlemek, sigara satın almalarını tümden yasaklamak bile var. Bebek Ölümü Çalışmaları Kuruluşu'na göre, Britanya'da her yıl yaşları bir ile dört ay arasında değişen 300 bebek aniden ölüyor. SIDS'in bir aydan büyük bebeklerde sebep olduğu ölüm oranı, trafik kazaları, lösemi, menejit vakalarının toplamından büyük.
 
kızlar neden verdiğim linkten kitabı okuyup bırakmıyorsunuz..ben bırakalı aylar oldu.. sakız bant kullanımıda irade istiyor çok kişide bantlardan sonra yine başlıyor kullanmaya.. halbuki sigarayı bırakmak için iradeye gerek bile yok ki.. bu kolay yolu bi okuyup deneseniz diyorum.. illa paramı ödemeniz lazım yahu.. neyse siz bilirsiniz o zaman
 
arkadaşım verdiğin linki açamadım ben pc den sanırım evet şeker çok iğrençti
 
Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, paketi her elinize aldığınızda gözünüze çarpar. Peki ya güzelliğe zararı? Bunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız hayır ise sizi, güzelliğinizin baş düşmanını tanımaya davet ediyoruz. Sigara, cildinize, gözlerinize, dudaklarınıza zarar veriyor, kırışıklıklara, selülite neden oluyor ve çabuk yaşlandırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin bir çoğunda en çok rastlanan ve en çok ölume yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanseri alıyor. Son 40 yılda % 250 oranıinda artış gösteren akciğer kanserine sadece ABD'de her yıl 160 bin kişi yakalanıyor. Türkiye'de ise her yıl 30-40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor. Bir başka araştırmaya göre akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşit'in yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Uzmanlar, 100 bin kişilik nüfusta hiç sigara içmeyenlerin kansere yakalanma oranının % 3-4, günde bir paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde 143, günde 2 paket ya da daha fazla içenlerde 217 olduğuna dikkat çekiyor.



Sigarada 4000'i aşkın birbirinden farklı zararlı madde bulunmaktadır. Ayrıca sigaranın ana maddesi olarak bilinen tütünde de bir çok zararlı madde bulunmaktadır. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehiri kullanılır. Sigarayla birlikte, bir çok zehirli maddenin dışında, böcek zehirini bile içimize çekmiş oluyoruz.

Bunları okuyunca bırakmayıp napıcaksınız kızlar,hayattan ve sağlıktan değerli mi yani ...Ben daha ağzıma bile sürmedim ve çevremdeki herkesin bırakması için uğraşıyorum dil döküyorum illet birşey çünkü...çoğu tiryaki için zorlu birşey ama gerçekten isteyince ve bıkmadan pes etmeden deneyince bırakılıyor.
 
bekara kadın boşamak kolay geliyor canımda işin rengi başka olmuyor çok denedim ramazanda bari bırakayım dedim gün içinde hiç aklıma gelmedi ama akşamları yine yenildim sigaraya
 
kızlar önce sağlığınızı..sonra sevdiklerinizi düşünün ve bırakınnnnnnn bile bile kendiniz ölüme yaklaştırmayın lütfen..... :KK43:
 
arkadaşlar ben on sene boyunca içiyordum.. ve günde bi paketi bulmuştu.sizlere mucizevi ve çok ucuz bir yöntem söleyeceğim.
gidin bi kitapçıya Allen car "sigarayı bırakmanın kolay yolu" kitabını satın alın..
ben aldığımda 14 ytl idi. kitabı okuyun ve mucize gerçekleşsin.. :) the secret kitabından çok daha etkili bir yöntem bende..
çok yöntem denedim ama bırakamdım. bırakmak bile istemedim. seminerleri de varmış bu yöntemin ama araştırdım 600 ytl. bu parayı vermektense kitaptan okuyun yeterli. psikolojik olarak bırakıyosunuz tiryakilik kalmıyo.. ben en son tek sigaramı 2 ay önce içtim.. ve kitabımı mesai arkadaşlarıma veridm. onlarda bıraktı.. aynı kitabı eşlerine alarak hediye ettiler..
arkadaşlar hiç kilo almadım.. ama hiç hatta yaz dolayısıyla kilo bile veridm :) eğer isterseniz e-book bulurum gönderirim. monitörden okuyabilirim derseniz..

gonderirsen sevinirim
 
Günde iki paket sigaranın etkisi atom bombasından farksız.
Sigarayla Savaşanlar Vakfına kayyum olarak atanan Necmettin Güngör, günde iki paket sigara içen bir kişinin, Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eş değer radyoaktivite etkisi altında kaldığını söyledi.

Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın, çağın en büyük sorunlarından birisi olduğunu ve halkın sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurguladı. Sigaranın, bir felaket olduğunu ifade eden Güngör, bu felaketten yeni yetişen nesilleri uzak tutmanın ve felaketin zararlarından geniş halk kitlelerini korumanın büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Vakıf olarak uzun vadede Türkiye'de ve dünyada sigara kullanımının tamamen sona ermesine yönelik çalışma yürüttüklerini ifade eden Güngör, tüm duyarlı vatandaşları bu mücadelelerine katılmaya davet etti.

Bu noktadan hareketle ilköğretim okullarının hedef kitle olarak seçildiğine işaret eden Güngör, geleceğin büyüklerini bu felaketten uzak tutmak için mücadeleye yarınların güvencesi çocuklardan başlamak gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade etti.

Atatürk'ün ''Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur'' sözünü hatırlatan Güngör, çocukların ve gençlerin madde bağımlılığına karşı bilinçlendirilmelerinin kaçınılmaz olduğunu ve genç dimağların sağlam kalmalarına azami özen ve önem gösterilmesi gerektiğini anlattı.

Sigarının asıl yüzünü ortaya koyan bir takım gerçekler bulunduğunu dile getiren Güngör, şöyle konuştu: ''Uyuşturucu kurbanlarının yüzde 99'u önce sigara kullanmışlardır. Sigara, uyuşturucuya giden yolun başıdır. Tütün, dünyada en çok zehiri bir arada bulunduran bitkidir.

Tütün tarlasına koyun, at, eşek, inek gibi otobur hayvanlar, hatta yılan dahi girmez. Sigaranın yol açtığı 'erken ölümler', trafik, iş kazaları gibi tüm erken ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. Sigara, yüzde 60 oranında kalp ve damar hastalıklarına, yüzde 35 oranında çeşitli kanserlere yol açmaktadır. Günde iki paket sigara içen bir kişi, Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eşdeğer miktarda radyoaktivite etkisi altında kalmakta.

Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 50'sine de söndürülmeden atılan sigara izmaritleri neden olmaktadır.'' Güngör, sigarayı bırakan bir kişinin çok kısa süre içinde tansiyon ve nabzının normale döndüğünü, 3 ay sonra akciğer kapasitesinin yüzde 30 artığını ve 5 yıl sonra da akciğer kanserinden ölüm riskinin yüzde 50 azaldığını sözlerine ekledi.
Kaynak:A.A
 
ben ayda yilda bikere iciyorum, kizlarla toplaninca, askimla sohbet ederken falan.. icmesemde olur yani illa icecem diye bisey yok, tiryakisi degilim sanirim:) sadece bindebir canim ceker.. okadarda olsun ya, biraz keyifli sigara bence, asiriya gitmeme sartiyla ama, øle hergun olmaz
 
bende cok ıcıyordum.ama artık gunde 4 e kadar dustum.azalttım.bırakıcam.cunkı askım sıgara ve ıckı kullanmıyor.ve bana cok kızıyor.onun ıcın bırakıcam.
 
Arkadaşlar Bende 21kasim 2006 Da Biraktim .komşu Dedemin ölmesi Sebepti Birakmama.yedikulede Yatti.1 Ay .akciğer Kanseriydi.ve Gece Saat 4 De Bi Adam öldü Biz Arkadaşimla Adami 50 55 Yaşinda Sandik Adam 39 Yaşindaydi.çok Kötü Durumdaydi.onu Görünce Ben Artik Içmiycem Dedim Ve Yemin Ederim Bu Zamana Kadar Hiç Içmedim .kimse Biraktiğima Inanmadi.o Hastaneye Gidin Birakmak Istiyosaniz .gündüz Iyide Gece O öksürüklerden Uyuyamayinca Anladim.ben Ailemi De Kendimide üzmek Istemiyorum .tabiki Bi Gün ölücez Ama Bu Diz çökerek Olmasin.ilk 3 Ay Zor Sonra Rüyanizda Içiyosunuz.ben Rüyamda Pişman Oluyodum Kalkincada Ay Iyiki Rüyaymiş Diyordum .ve Bana Kazandirdiklarini Görünce Birdaha Asla.artik Dumanindan Iğreniyorum.hem Caniniza Yazik Hem Paraniza.bi Tavsiye:sigara Aldiğiniz Parayi Kenara Koyup Kendinize Bişeyler Alin .bakin Neler Aliyosunuz O Paralarla.havaya üfleyeceğinize üstünüze Giyin.
 
tabi bırakınca kendinizi yemeye vermeyin benim gibi.alırsınız kiloyu.en iyisi yürüyüş yapın.bende yapıyorum ama boğazımı kısmadım.şimdi dikkat ediyorum .inşallah hepiniz bırakırsınız.kızlar kimse için olmasa bile kendiniz için bırakın .canımızın kıymetini bilelim.müzik dinleyin ,yürüyüş yapın,su için(nikotini atmak için)elişi yapın,temizlik yapın(en sevdiğim)bişeyler yapın işte ama sigara içmeyin lütfen zor biliyorum ama yapabilirsiniz.sizin bırakanlardan eksiğiniz yok çünkü.hadi bakalım.bırakıyosunuz heeeeeeeeeeee.
 
X