Sigaranın sağlığa zararları ve bırakma yöntemleri

merak etme yıldız o bir gün bitecek beyninde ve bizim kervanımıza katılacaksın.ayrıca benim ve ro se gibi bırakan arkadaşlar için bu tablo çok içaçıcı ve hala içenler ise bu tabloya bakıp vakit geçmeden bıraksın diye güzel bir tablo
Sigarayı bırakınca neler oluyor:
* 20 dakika sonra, kalp atışları düzene giriyor ve vücut ısısı sigara içmeyen bir insanla eşitleniyor.
* 8 saat sonra, kandaki karbondioksitin %95i temizleniyor.
* 24 saat sonra, kalp krizi riski azalıyor, sağlıklı insana yakın duruma geliniyor.
* 2 gün sonra, tat ve koku alma normal insan gibi hassaslaşıyor.
* 3 gün sonra, nefes almak hissedilir derecede iyileşiyor.
* 3 ay sonra, akciğerler %30 daha fazla çalışıyor; içerisindeki kiri de atmaya başlıyor.
* 1 sene sonra, kalp kafesinden hastalanma riski %50 azalıyor.
* 10 sene sonra, akciğer kanseri olma ihtimali hiç sigara içmeyen bir insanla denk oluyor.
* 15 sene sonra, kalp ve tansiyon hiç sigara içmemiş gibi normalleşiyor

hala geç değil bırakmak için.15 yıl sonra yepyeni bir vücut bizi bekliyor:)
 
hatta sigara ile ilgili bilinen ama gözden kaçan gerçekleride buraya koymak istiyorum belki birazda olsa etkisi olur.
Öldürücü hastalıklar

Sigara içenlerin dörtte biri 70 yaşlarında , dörtte biri de hayatlarından 23 yıl kaybederek öleceklerdir. Bugün aramızda yaşayan 4 milyon Türk vatandaşı sigara içtikleri için 23 yıl erken öleceklerdir. Tüm dünyada sigara kullanımı nedeniyle 8 saniyede bir kişi ölmektedir. Sigara nedeniyle oluşan bu ölümcül hastalıklar şunlardır:



Kanserler

Akciğer

Ağız ve nefes borusu

Yemek borusu

Mesane

Böbrek

Mide

Pankreas

Bulunamayan ilk odak

Kan kanseri




Kalp ve dolaşım

Koroner kalp hastalığı

Aort anevrizması

Kalp kası dejenerasyonu

Damar kireçlenmesi

Felç-inme



Diğerleri

Bronşit ve anfizem

Zatürre

Mide ve oniki pamak barsağı ülseri


Sigara, hastalık ve ölüm
Sigara üreticisinin önerdiği gibi kullanıldığında tüketiciyi öldüren tek yasal üründür. Sigaranın 50 ayrı hastalık yaptığını ve bu hastalıklarda 20 kadarının öldürücü olduğunu bilmekteyiz. Sigaranın ilişkili olduğu ölümcül olmayan hastalıklar şunlardır:

Sigara içenlerde riski artan hastalıklar

Akut ülserli dişeti hastalığı
Kas zedelenmesi

Kalp spazmı (20 kez artan risk)
Boyun ağrısı

Sırt ağrısı
Nistagmus (anormal göz hareketleri)

Bacak ve kol damarları tıkanması (Burger hastalığı)
Göz içi mantar hastalıkları

Oniki parmak barsağı ülseri
Osteoporoz(Kemik erimesi) iki cinste de

Katarakt (2 kat artan risk)
Osteoartrit (eklem zedelenmesi)

Katarakt (arka kapsül altı-3 kez artan risk)
Penis (ereksiyon bozukluğu)

Kalın barsak polipleri
Çevresel damar hastalığı

Crohn hastalığı (iltihaplı barsak hastalığı)
Zatürre

Depresyon
Sedef hastalığı (2 kat artan risk)

Şeker hastalığı (Tip 2 )
Cilt kırışıklığı ( 2 kat artan risk)

İşitme kaybı
Mide ülseri

Grip
Romatizma - ağır içicilerde

Impotans (2 kat artan risk)
Tendon zedelenmesi

Görme siniri hastalığı (16 kez artan risk)
Tütün körlüğü

Eklem bağ zedelenmesi
Diş dökülmesi

Maküler dejenerasyon ( görme noktası zedelenmesi- 2 kat artan risk)
Tüberküloz

Sigara içicilerde işlev bozuklukları

Ejakülasyon ( hacim azalması)
Sperm sayısı azalması

Doğurganlık azalması ( % 30)
Sperm hareketi azalması

Bağışıklık sistemi bozulması
Spermin yumurta dölleme yeteneği azalması

Erken Menapoz (ortalama1.74 yıl önce)
Sperm şekil bozuklukları

Sigara içicilerde bulguları daha ağır olan hastalıklar

Astım
Hipertiroidi ( Grave's hastalığı)

Kronik nezle
Multipl Skleroz

Şeker hastalığı görme bozukluğu
Görme siniri iltihabı

Sigara içicilerde daha ağır ve inatçı olan hastalıklar

Nezle
Zatürree

İltihaplı barsak hastalığı
Tüberküloz
 
kötü sonlardan biri.senağlama
 
Son düzenleyen: Moderatör:
nevbahar çok güzel bırakanlar için benim için fena bi tablo ayrıca senin açtığın bir konuya mesaj bırakmıştım şimdi arıyorum yok bulamadım
 
Daha yeni bıraktım kızlar , yani dün geceden beri içmiyorum gündüz idare ettim oyalandım aklıma pek gelmedi de akşam yemeginden beri krizlerdeyim .Cok sevdigim kahvemi bile içmedim bugun sırf aklıma gelmesin diye . Ne yapsamda su krizi atlatsam bi fikri olan varmı ?
 
Daha yeni bıraktım kızlar , yani dün geceden beri içmiyorum gündüz idare ettim oyalandım aklıma pek gelmedi de akşam yemeginden beri krizlerdeyim .Cok sevdigim kahvemi bile içmedim bugun sırf aklıma gelmesin diye . Ne yapsamda su krizi atlatsam bi fikri olan varmı ?

SİGARA BIRAKIRKEN EN İYİ YÖNTEM KARANFİL ÇİĞNEMEKTİR. AGZINIZDA GÜN BOYU KARANFİF BULUNSUN BOL BOL DİŞ LERİNİZİ FIRÇALAYIN VE SİGARA AKLINIZA GELİNCE DERHAL AGZINIZDAKİ KARANFİLİ ISIRIN CA ACISI AGZA YAYINLINCA NİKOTİN ARZUNUZ DURUR.. (meret sigara zor bırakılıyo)
 
selin seni tebrik ederim inş birdaha içmezsin ben bir gün içmezsem birdaha içmem ama daha hiç deneyemedim bile sabret canım alma bidaha o zehiri ağzına
 
selin seni can-ı gönülden tebrik ederim.ilk bir hafta çok kriz yaşayacaksın ama bunları emin ol ki atlatacaksınçilk mjları okursun biz ilk bıraktığımızda neler yaşadık anlattık canım.

buarada yıldız ablacım açtığım hangi konuydu acaba yani ne ile ilgiliydi yardımcı olayım bulmana
 
nevbahar cok sagol ya bukadar cok zarari oldugunu bilmiyordum esasinda ben cok fazla icmiyorum yanimda birisi yakinca dayanamiyorum esime biraktirabilsem ben agzima bile koymam ama esim icince dayanamiyorum esim birakmayi cok denedi ama ilk gunden agzi sisiyor ekmek yiyemiyor sinili oluyor ve birsuru sey sizce ona nasil biraktirabilirim
 
canım madem sürekli içen biri değilsin tam bağlanmak hemen bırak ki ilerde daha zorluk çekmessin.hem sen bırakırsan hiç içmessen eşine örnek olursun.hatta eşinle beraber bırakın aynı anda destek olun birbirinize.canınız sigara çektiğinde atın kendinizi dışarı gezin dolaşın yazda geldi sahile inin vakit geçirin.eve geldiğinizde zaten yorulmuş olursunuz uyursunuz.birde her zaman herkezin dediği gibi beyinde bu işi bitirmek en önemlisi.ama şu sigaranın zararları ile bulduğum her konuyu buraya koyacağım dahada tiksinin bu sigaradan inşallah:)
 
Sayın Sigara Tiryakisi,
Belki şu anda sigaranızla mutlu olup, sigara içme hakkınız kısıtlandığı için öfkelenmektesiniz. Sigaranın zararlarını bildiğinizi düşünmenize rağmen sigaraya devam ediyorsunuz. Belki de şöyle düşünüyorsunuz ;

*Günde bir kaç sigara içiyorum, bu da tehlikeli değil.
*Sigarayı bırakamayacak kadar tiryakiyim.
*Sigara strese dayanmamı kolaylaştırıyor.
*Kilo almamı engelliyor.
*Herkes bu kadar karışmasa bırakabilirim.


NEDEN SİGARA İÇMEYE DEVAM EDİYORSUNUZ ?

Fiziksel Bağımlılık : Sigaradaki nikotin, alkol, kokain ve eroinden daha fazla bağımlılık yapan bir maddedir. Her soluktan 7 saniye sonra nikotin beyninize ulaşıp " iyi hissetmenizi" ve daha fazla "nikotin istemenizi" sağlıyor.

Fiziksel Alışkanlık : Sigaradan çekilen her nefes el ve ağız alışkanlığınızı kuvvetlendiriyor. Eğer günde 1 paket sigara içiyorsanız ve her sigaradan 10 nefes çekiyorsanız, günde 200 kez, yılda 73 000 kez bunu tekrarlıyorsunuz ve gittikçe güçlenen bir alışkanlık ortaya çıkıyor.

Duygusal Destek : Sigara tiryakileri sigarayı kötü zamanlarında destek olan, iyi zamanlarında neşelerini artıran bir arkadaş olarak görürler.

Kimlik : Bir çok sigara tiryakisi sigarayla kendini özdeşleştirmiştir.

Sosyal Alışkanlık : Eğer kahvenizin yanında veya kahvede, barda sigara içiyorsanız, belli sosyal durumlarda sigara içmeye kendinizi alıştırmışsınız demektir.

Sigara Endüstrisi : Sigara üreticisi firmalar, sigara, ile soğukkanlılık, kararlılık, incelik, güç ve öfkenin kontrol altına alınması arasında ilişki olduğuna insanları inandırmak için milyonlarca dolarlık reklam yapmakta, filmlerde önemli karekterlerin kendi sigaralarını içmeleri için yüzbinlerce dolar ödemektedirler. " Amerika gibi ülkelerde sigara içmek iyice kontrol altına alındığından, sigaralarını gelişmekte olan ülkelerde pazarlamakta ve insanların genç yaşta sigaraya başlayıp, devam etmeleri için her yolu denemektedirler. " Sigaraya alıştırdıkları kişinin bütçesinden her ay düzenli bir bölüme el koymaktadırlar.

Lütfen gizli ve açık sigara reklamlarına inanmayın !
Kendinize güvenin, sigarayı bırakabilirsiniz.

Stresle başa çıkmakta zorlanıyorsanız ailenizden, arkadaşlarınızdan, doktorunuzdan yardım isteyin.
Hastalıklı bir yaşam ve erken ölmek istemiyorsanız sigarayı bırakmayı başaracaksınız !
 
SİGARA



Sigara niçin zararlıdır ve nasıl kansere yol açar:Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileşik bulunur. Bunlardan da çoğu toksiktir yani zehirlidir ve bugün için 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir. Dumanda bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve ekzos gazı olarak da bilinen karbon monoksittir. Özellikle karbon monoksit kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir .Yüksek dozda alındığında insanı öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını arttırır. Karbonmonoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalıklarına yol açar. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere çok çeşitli organları da etkileyerek kanser gelişimine yol açar sigara kullanımının yol açtığı kanser türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:


Sigaranın neden olduğu kanser türleri:
-Akciğer kanseri
-Ağız, dudak, dil kanseri
-Gırtlak kanseri
-Pankreas kanseri
-Böbrek kanseri
-Mesane kanseri
-Rahim ağzı kanseri
-Penis kanseri

Kişiyi sigara içmeye yönelten pek çok neden vardır. Anne babanın, büyük kardeşlerin, okulun, yaşın, sosyal durumun bu konuda ki rolleri önemlidir. Sigara alışkanlığının kazanılmasında diğer suçlu ise nikotindir. Nikotin keyif merkezlerini uyarır, uyanıklığı ve performansı arttırır. Aslında daha önce de belirttiğimiz gibi bir zehirdir, yüksek dozlarda insanı öldürebilir. Ancak sigara içimi esnasında küçük dozlarda alındığından süratle kan yoluyla beyne ulaşarak keyif merkezlerini uyarır ,uyanıklığı ve performansı arttırır. Bu nedenle kişide devamlı sigara içme isteği uyanır ve belli bir kan nikotin seviyesine ulaşılana kadar içilen sigara sayısı arttırılır. Alınmadığı zaman ise kesilme belirtileri oluşturarak sinirlilik, huzursuzluk, konsantrasyon ve uyku bozukluğu baş ağrısı, yorgunluk iştah artışı ve strese yol açar. Sigara bağımlılığı hem fiziksel hem de bu işlem bir alışkanlık ve davranış biçimi olduğu için psikolojiktir.
Sigara dumanındaki maddeler insan organizmasını etkileyerek kanser dışında da pek çok hastalık ve bozukluğa da yol açarlar Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:


-Sindirim sistemine etkisi:KK43:Gastrit ve ülser oluşumu)
-Solunum sistemine etkisi:
-Akut ve kronik bronşit.
-Astım
-Atelektazi
-Amfizem
-Solunum güçlüğü
-Kan damarlarına etkisi:
-Büzüşme
-Damar cidarı değişiklikleri ve tıkanıklık
· Beyin Damarlarında (Koma ,Felç,Bunama)
· Kalp Damarlarında (Kalp Krizi)
· Uç damarlarda (Gangren)
· Böbrek damarlarında (Böbrek yetmezliği,Üremi,Yüksek Tansiyon)
· Büyük Damarlar (Yüksek Tansiyon,Kalp Yetmezliği)

-Hamilelerde Etkisi:
-Ceninde gelişme bozukluğu,anomaliler
-Düşük
-Erken doğum
-Ölü doğum
-Düşük doğum ağırlığı
-Doğumdan sonra ani bebek ölümleri
-Çocuğun uyumsuz veya hiperaktif olması
-Çocukta kişilik ve konsantrasyon bozuklukları,




-Kadınlarda etkisi:
-Sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp
krizi(10 misli),beyin kanaması ve bacaklarda tromboflebit
riski önemli ölçüde artmaktadır.
-Erken Menopoz
-Kısırlık

-Erkeklerde etkisi:
-Cinsel güçsüzlük, kısırlık

-Genel Etkisi:
-Ciltte erken kırışma
-Kötü nefes kokusu
-Dişler ve tırnaklarda renk değişikliği
-Koku ve tat alma duyusunda azalma
-Katarakt
-Sosyal soyutlanma

Şimdi sigara ile ilgili bazı soruları cevaplayalım:

-Mentollü ya da hafif sigaralar daha mı az zararlıdır?

-Hayır. Bu tip sigaralardan daha sık ve derin nefes çekilerek aynı zararlı etkilere maruz kalınır. Aynı zararlı bileşikler bu sigaralarda da mevcuttur.

-Sigar, puro ve pipo içmek daha mı az zararlıdır?

-Hayır. Kanser yapıcı maddelerin çoğu bunların tütününde de mevcuttur. Ayrıca bunların kullanımı ile dudak, dil, ağız ve gırtlak kanserlerinin 5-10 misli daha arttığı gösterilmiştir.

-Tütün çiğnemek zararlımıdır?

-Evet. Sigara içmenin tüm zararları, tütün çiğneyerek de ortaya çıkar. Bunlarda dudak, diş eti, gırtlak ve yemek borusu kanseri daha sık olarak görülür.

-Filtre ya da ağızlık riski azaltır mı?

-Hayır. Bunlar zehirli gazların ya da kanserojen maddelerin alınmasını engelleyemezler.

-Uzun yıllar sigara içen bir insanın sigarayı bırakmasının faydası olur mu?

-Evet. Gerçi sigaranın zararları daha ilk dumanın çekilişi ile başlamasına rağmen hiç bir zaman geç kalınmış sayılmaz.

Sigara bırakıldığında vücutta başlıca şu değişiklikler olur:

-20 dk. sonra tansiyon normale döner.
-8 saat sonra Karbonmonoksit yani ekzos gazı seviyesi normale düşer.
-24 saat sonra kalp krizi riski düşmeye başlar
-48 saat sonra nikotin artık vücutta saptanmaz tat ve koku alma
duygusu artmıştır.
-72 saat sonra solunum yolları gevşediği için nefes almak
kolaylaşır,vücut enerjisi artar.
-2 hafta ile 3 ay sonra dolaşım düzelir yürümek kolaylaşır.
-3-9 ayda öksürük ve nefes darlığı düzelir,akciğer işlevi %5-10 oranında artar.
-5. Yılda kalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner
-10.yılda akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner .Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.

Sonuç olarak önerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

-Zararı kesinlikle ispatlanmış olan sigara ve benzeri ürünlerin kullanımı mutlaka terk edilmelidir. Sigara ne kadar erken bırakılırsa kişiye verdiği zarar daha az olacaktır.
-Sigarayı bırakmak zor değildir. Sağlık merkezimizden yapılan akupunktur ve aşı sayesinde sigaradan uzaklaşmanız kolaylaşır. Aşının amacı vücutta birikmiş olan nikotin daha erken atılmasını sağlamak amacını taşımaktadır. Sigara bırakmak için size verilmiş olan damlayı günde dört kez 5-10 damla almanız gerekmektedir. Canınız çekilmez düzeyde sigara istediği takdirde 5 damla dilinize dökerek alabilirsiniz. Tabii her şeyden önemlisi bunu gerçekten istemektir. Günümüzde nikotin sakızları veya vücuda yapıştırılan bantlar nikotin kesilme belirtilerini azaltarak sigaranın bırakılmasını kolaylaştırmaktadır.
-En önemlisi sigaraya hiç başlanılmamasıdır. Sigara kullanımı 10-18 yaşları arasında özenti ile başlamaktadır. Buna mani olunmalı, aile içinde ,okulda veya yapılan eğitim çalışmaları ile çocuklar ve gençler bu konuda bilinçlendirilmelidir.
-Sigara dumanından pasif etkilenme nedeniyle, sigara içmeyenleri korumak amacıyla kapalı yerlerde sigara içilmemelidir.
 
bunuda buldumda izleyince gülmekten kendimi alamadım.sigaranın zararlarını anlatan bir animasyon.bir sigara içen yüzünden dünya mahvoluyor:)

Link Silinmiştir.

artık ben yavaş yavaş kaçar:)iyi tatiller hepinize.pazartesine kadar bunları okuyun sindirin ve pazartesi geldiğimde sigarayı bırakmış olun hehehe:)
 
Tesekkür ederim kızlar ,bugun daha iyiyim kriz falan yok da benim iştah gitti . sigarayı hep yemekten sonra icerdim tok karnına yani ,simdi de içmeyecegimi bildigim icin yemek yemez oldum.yada psikolojik olarak kendi kendime yapıyorum bunu sanki karnım doyunca dayanamayıp içecekmişim gibi yani .
 
selincim kiloyla problemin yoksa daha iyi değilmi hem kilo verir hem sağlıklı yaşarsın nevbaharcım yaşla ilgili birşeydi ama güzeldi
 
arkadaşlar:1closedeyes: ben sigara içmiyorum.fakat size ciddi bir önerim var.hani sarma sigara denilen elde sarılan sigaralardan kullanın.çok ağır bir sigara.eminim onun yakıcı dumanı sizin sigaradan nefret etmenizi sağlayacaktır
 
herkeze merhabalar yeni bir hafta yeni bir gün ne kadar güzel gün tam da sigarayı bırakmalık bir gün:)))haydi bırakın:)buarada selincim sen yeni bırakmıştın değilmi bugün kaçıncı günün oldu.
 
:1yes2: :1yes2: İçtiğiniz Son Sigara Olsun !
Sabahları kahvaltıdan önce sigara içmeden güne başlayamayan, her fırsatta dumanaltı olmak için binbir türlü sıkıntıya katlanan, sigarasız kaldığında adeta kişilik değiştirecek kadar kendini kaybeden bir sigara bağımlısı mısınız? O halde sağlığınızı, geleceğinizi tehlikeye atmış durumdasınız. Üstelik bunu siz de biliyorsunuz. Haydi gelin, hayatınızı kurtaracak o kesin karar doğru adım adım nasıl yaklaşacağımızı gözden geçirelim. Sigarayı vücudumuzdan değil, hayatımızdan nasıl kovabiliriz, bir düşünelim.. Sigara kullanımı genellikle ergenlikte başlar. Ülkemizde 15 yaş üzerindeki 16 milyon kişi sigara içmektedir. Ergenler genellikle özenme, arkadaş çevresinden etkilenme,bağımlılık arayışı, kimlik karmaşası gibi nedenlerle sigaraya başlarlar. Bunun yanında yaşadıkları stresle başetmede zorluk çeken gençler, sigaraya yönelmektedir. Araştırmalar sigara içen ergenlerin benlik saygısının daha düşük olduğunu göstermektedir. Depresyon yaşayan kişiler de sigaraya daha fazla yönelir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde toplumun %43.6'sı sigara içmektedir. Bu oran erkeklerde %62.8, bayanlarda %24.3'tür.

Sigara Ciddi Zararlara Yol Açıyor:
Türkiye'de insanların %10.6'sı sigarayla ilişkili nedenlerle ölmektedir. Terörden yılda 2-3 bin, trafik kazalarından 6-7 bin, sigaraya bağlı hastalıklardan ise yılda 35 bin (günde 100 kişi ) hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımına bağlı ölüme yol açan hastalıklardan bazıları; kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, kalp enfarktüsü, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kronik tıkayıcı akciğer hastalıklarıdır. Araştırmalarda yapılan hesaplamalar gösteriyorki, günde 15 sigara içen 30 yaşındaki bir insanın normal ömrü, 5 yıl kısalmaktadır.

Sigara İçmeyenlerde Kanser Oluyor ?
Sigara içenleri yanıltan en önemli durumlardan biride sigara kullandığı halde kansere yakalanmayan pek çok insan olduğu gibi, sigara içmediği halde kanser olan pek çok insanın bulunmasıdır. Unutulmamalı ki sigara içenlerin çoğu, akciğer kanserine yakalanmasa da sigara içen bir kişinin ak*ciğer kanseri olma riski, içmeyene göre 8 kat fazladır ve akciğer kanseri olanlann % 80'i sigara içmektedir. Üstelik sigara sadece akciğer kanseri değil ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, böbrek, rahim ağzı, mesane ve pankreas kanserleri ve akut lösemi riskini de arttırmaktadır. Sigara, kanser dışında mide ülseri, burger has*talığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hormonların etkilenmesi sonucu kadınlarda cilt kırışıklıkları, adet düzensizlikleri, erken menapoz gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.

Sigarayı Bırakınca Olanlar:
Özenti ya da stresle başetmek için başlanan sigara, bir süre sonra zevk verici olmaktan çıkar ve kişi sigarayı içmediginde ya*şadığı sıkıntıdan (yoksunluk belirtileri) kaçmak için sigara içmeye devam eder. Yoğun sigara kullanan kişiler, son sigaradan birkaç saat sonra tütün arayışı, huzursuzluk, sinirlilik, keyifsizlik, gerginlik, konsantre olamama gibi yoksunluk belirtileri yaşamaya başlar ve zamanla buna uykusuzluk, iştah artışı ve kalp atışı hızında azalma eklenir. Bu belirtiler 2-3 gün içinde en yüksek düzeye ulaşır ve 2-3 hafta sürer, iştah artışı ve kilo alma 6 ay devam edebilir. Özellikle tatlı yiyeceklere karşı aşırı istek olur. Dikkat isteyen işlerde performans bozulabilir. Bu belirtiler, yeniden sigaraya başlamanın en önemli nedenidir. Çoğu sigara tiryakisi, sigarayı istediği zaman bırakabileceğini iddia eder ama bu belirtileri ya*şayacak kadar sigaradan uzak kalmadığı halde bunun kendi ter*cihi olduğunu söyler. Oruç gibi, sigaradan uzak kalmak zorunda kaldıkları zaman, yukarıda saydığımız belirtileri yaşadıklarında ise bunu sigaraya değil, açlığa bağlarlar. Durumunu inkar etmek, her bağımlılık türünde tipik bir tutumdur.

Sigarayı Bırakmak Mümkün:
Araştırmalar sigara içenlerin % 90'ının sigarayı bırakmak is-tediklerini fakat bunu başaramadıklarım göstermektedir. Uyandıktan hemen sonra sigara içenler, hastayken sigara içenler, sigaradan uzak duramayanlar, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Sigarayı bırakanların %70'i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar. Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir.Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir. Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerikada sigara içen kişilerin yaklaşık %45'inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir. Demek ki en iiyisi, sigaraya hiç başlamamak. Eğer başlanmışsa bırakmak mümkün, ama geç kalmamak gerekir.

Profesyonel Yardım Alın:
Sigara bırakma programlarında en sık kullanılan yöntemler nikotin yerine koyma tedavileri (nikotin sakızları, nikotin bantları)Bupropion, psikoterapi, hipnoz ve akupunktur. Nikotin sakızları ve cilde yapıştırılan bantlar, özellikle fazla sayıda sigara kullanan kişilerin sigarayı bıraktıklarında yaşadıkları ciddi yoksunluk belirtilerini yatıştırmaya yarar. Avrupanın pek çok yerinde ve Amerika'da sigarayı bırakmak için uzun süredir kullanılan Bupropion(Zyban) isimli depresyon ilacı, Türkiyede de son zamanlarda kullanılmaya başlandı. Bu ilaç, sigara bırakıldığında ortaya çıkan huzursuzluk, sinirlilik, gerginlik, konsantra olamama, uykusuzluk ve iştah artışı gibi �depresif belirtileri � azaltır. Yeniden sigaraya başlamanın en önemli nedeni, bu belirtilerdir ve Bupropion kullanan kişilerin uzun vadede yeniden sigaraya başlama riski, kullanmayanların yarısı kadardır. Bupropion, bir çok depresyon ilacının aksine, uyku ve iştah artışı ya da cinsel isteksizlik gibi yan etkilere neden olmamaktadır. Hipnoz olmaya yatkın kişiler ise bu metottan büyük yarar gö*rebilir. Hipnozla sigaradan soğumak ve sigaraya karşı iradeyi güçlendirmek mümkündür.

Size Neler Düşüyor?
Sigarayı bırakmak için kendinizi hazırlayın!
Bırakmak istediğinize dair olumlu karar verin. Bunun ne kadar zor olabileceğine dair olumsuz düşünceleri engellemeye çalışın.
Bırakmak isteyişinizin bütün nedenlerini sıralayın. Her gece yatmadan önce bu nedenlerden birini 10 kez tekrar edin.
Sağlığınız ve başkalarına karşı sorumluluklarınızın yanında, güçlü kişisel nedenler geliştirin. Örneğin sigara mola*ları, safın almak için koşuşturma, ateş arama için ziyan ettiğiniz toplam zamanı vb. düşünün.
Kendinizi fiziksel olarak forma sokmaya başlayın: Düzen*li egzersiz yapın, daha fazla sıvı alın, yeterince dinlenin ve aşırı yorgunluktan kaçının.
Bırakmak için bir tarihi hedef olarak belirleyin. Doğum gününüz, evlilik yıl dönümünüz gibi özel günleri seçebi*lirsiniz. Eğer yoğun olarak iş yerinde sigara içiyorsanız, tatilde bırakın. Belirlediğiniz günü kutsal gibi kabul edin, hiçbir şeyin onu değiştirmesine izin vermeyin. Böylece bırakma gününüzü her yıl kutlayabilirsiniz.
Ne Bekleyeceğinizi Bilin!
Bırakma belirtilerinin -geçici- oldugunu bilin. Geneli sadece 2-3 hafta sürer.
Yeniden başlamaların çoğunlukla, bırakma belirtile hala en yoğun düzeyde ve vücudunuzun nikotine bağımlı, olduğu sigarayı bırakma dan sonraki ilk hartada meydana geldiğini bilin. Bunun geçireceğiniz en zor zaman oldugunun farkında olun ve bu kritik dönemi atlatmak için iradeniz, aileniz, arkadaşlarınız gibi bütün şahsî kaynaklarınızı kullanın.
Diğer yeniden başlamaların çoğunun da, sigarayı bıraktık*tan sonraki ilk 3 ay içinde oldugunu bilin. Yeniden başla*ma özellikle stresle, beklenmedik şekilde tetiktenin Bu du*rumlar. sigarayı rahatlamayla özdeşleştirdiği için, kişinin otomatik olarak sigaraya yöneldiği anlardır. Bunlar meydana gelmeden önce kendini hazırlamak zor olduğu için, oldugunda fark edebilmek önemlidir. Unutmayın, sigara bir alışkanlıktır, ama kırabileceğiniz bir alışkanlıktır.
Daha önce sigarayı temelli bırakmış kişilerin çoğunun. bunu ancak birkaç denemeden sonra yapabildiklerin! bi*lin. ilk denemede bırakanlardan biri olabilirsiniz, ama 'yılmayın' ve yeniden deneyin.
Başkasını Bu İşe Dahil Edin
Hedeflediğiniz günde sigarayı bırakabileceginize dair bir arkadaşınızla iddiaya girin. Sigara paranızı her gün bir kenara koyun ve eğer sigara içerseniz o parayı bir yere bağışlayın. (Ama sigara içerseniz. vazgeçmeyin, gücünüzü toplayıp yeniden deneyin.)
Eşmizin ya da bir arkadaşınsın sizinle birlikte sigarayı bırakmasını isteyin.
Ailenize ve arkadaşlarınza sigarayı bırakacağınızı ve bunun tarihini söyleyin. Bu, hem bırakmadan önce. hem de sonra önemli bir destek kaynağı olabilir
Bırakma Yolları:
Marka değiştirin, tadını kötü bulduğunuz bir markaya ge*çin.
Hedeflediğiniz bırakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içeriği düşük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacakür. Ancak, da*ha fazla sigara içmeyin, içinize daha sık ya da daha derin çekmeyin, parmağınızla filtrenin deliklerin! kapatmayın. Bunların hepsi aldığınız nikotin miktanni arttırır; oysa amaç vücudunuzu yavaş yavaş nikotinsizliğe hazırlamaktır.
Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları
Her bir sigaranın sadece yarısını için.
Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin.
Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın.
Önceden, o gün kaç sigara içeceğinize karar verin. Bu sayının üstündeki her sigara için istediğiniz bir yere para bağışlayın.
Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı ola*cak şekilde değiştirin. Örneğin süt için (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğin! düşünür).
Yemeklerinizi, sizi sigaraya yöneltmeyecek şeylerle bitirin.
"Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bar*dak meyve suyu için.
Unutmayın ki sigarayı azaltmak bırakmanıza yardımcı olur, ama bunun yerini tutmaz. Günde yedi sigaraya ka*dar indiyseniz bırakma tarihini belirleme ve ona bağlı kalma zamanı gelmiş demektir.
"Otomatik Olarak" Sigara içmeyin
Gerçekten istediğiniz zaman için. Sırf alışkanlıktan dola*yı sigara yakmaya kalktığınızda, kendinizi yakalayın.
Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu, her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular. hoş olmayacaktır.
içtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak siga-raya uzanma davranışınızı kırın.
Gün boyu birçok kere, hiç düşünmeden sigara içiyorsanız, her sefer bir sigara yakarken aynaya bakmaya çalı*şın. Bunu istemediğinize karar verebilirsiniz.
Sigara İçmeyi Uygunsuz Hale Getirin:
Sigarayı kartonla almayı bırakın. Bir paket bitmeden diğerini almayın.
Evde ya da işte, yanınızda sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın.
Sigara İçmeyi Hoş Olmayan Bir Hale Getirin:
Sizin için özellikle zevk verici olmayan şartlarda sigara için. Örneğin başkalarıyla birlikte içmekten hoşlanıyorsanız bunu yalnız yapın. Sandalyenizi boş bir köşeye doğ*ru çevirin ve sadece içtiğiniz sigarayla onun olumsuz et-kilerine konsantre olun.
Bütün izmaritlerinizi büyük bir cam kavanoz içinde top*layarak, sigaranın pisliğini hatırlamak için saklayın.
Bırakmadan Hemen Önce:
Sigarasız olma egzersizleri yapın.
Bir daha asla sigara içmeyeceğinizi 'düşünmeyin.' Her seferinde, o günü de sigarasız geçirmeyi düşünerek bırakın.
Kendinize bugün sigara içmeyeceğinizi söyleyin ve içmeyin.
Uzun süre kalan sigara kokusundan kurtulmak için elbi*selerinizi! temizleyin.
Bıraktığınız Gün:
Bütün sigara ve kibritleri atın. Çakmakları ve kül tablala*rını saklayın.
Diş hekimine gidip dişlerinizi! temizleterek sigara lekelerinden kurtulun. Dişlerinizin bu şekilde ne kadar güzel gözüktüğüne dikkat edin ve onları öyle tutmayı hedefleyin.
Kendiniz ya da bir başkası için almak istediğiniz şeylerin listesini yapın. Maliyetlerin! sigara paket fiyatı üzerinden hesaplayın ve bu hediyeleri almak için parayı bir kenara koyun.
O büyük günde kendinizi çok meşgul edin. Sinemaya, spor yapmaya gidin; uzun yürüyüşler yapın ya da bisiklete binin.
Ailenize ve arkadaşları niza o günün sigarayı bırakma gü*nünüz olduğunu hatırlatın.
Onlardan ilk haftalarda yaşayacağınız zorluklarda size yardımcı olmalarım rica edin.
Kendinize bir mükafat ya da kutlama niyetiyle özel bir şey verin.
Bıraktıktan Hemen Sonra:
Evde, iş yerinde ve çevrenizde temiz, taze, sigarasız bir ortam oluşturun. Kendiniz için çiçekler alın.
Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gün kütüphane, müze, tiyatro, ibadethane gibi sigara içilmesine izin veril*meyen yerlerde mümkün olduğunca çok vakit geçirin.
Bol su ve meyve suyu için. (Ama kafein içeren meşrubat*ta sakının)
Alkol ve kahve gibi sigara ile bağlantı kurduğunuz içeceklerden sakının
Elinizde sigara bulunmasını özlüyorsanız, anahtarlık, tespih, kalem gibi bir şeyle oynayın
Doç.Dr. ilhan Yargıç Psikiyatrist. Sigara ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri
Psikiyatri penceresi
Editör Dr. Mustafa Güveli 2003 /Sayfa:239-250

kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı:1shok:
 
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! tam olarak sigarayı simule ediyor, ucundaki lamba siz nefes çektiğinizde yanıyor ve saflaştırılmış tütün kültürü atomizasyon odacığına püskürtülerek ortaya duman benzeri soğuk buhar çıkartıyor içinize zararı olmayan bu buharı çekiyorsunuz,



İlk başladığınızda nikotinli olan kartuşları kullanarak yavaş yavaş daha az nikotinli olan kartuşlara geçiyorsunuz buda sizi dudak alışkanlığınızdan vazgeçmeden nikotin gereksiniminizi yavaş yavaş düşürüyor en sonunda nikotinsiz kartuşa geçiyorsunuz ve siz farkında olmadan sigarayı bıraktınız bile bu Nikotin yerine koyma metodu dünya sağlık örgütü tarafından tavsiye ediliyor ve bir çok klinikte uygulanıyor;

Yüksek derecede etkili bir sigarayı bıraktırma ürünüdür
Sağlığınıza hiçbir zararı yoktur
Tam anlamıyla bir sigara simulatörüdür, sigara içer gibi kullanırsınız
Zorlanmadan sigarayı bırakır ve isterseniz elektronik sigara içmeye devam edersiniz
Sigaradaki 5000'den fazla zehirli maddeyi solumazsınız
Sigara içilmeyen yerlerde kullanılabilir
Gün geçtikçe sigaranın olumsuz etkilerinden arınırsınız
Çok şık bir tasarıma sahiptir ve sigara gibi kötü kokusu yoktur.
 
X