Ben çok ama çok uzun seneler sigara içtim, geçen sene ramazandan bir ay önce bıraktım. Bütün mahalle şahittir, komşu, bakkal çakkal... Gecenin yarımında, ayağımda terliklerle evden fırlardım, apartmanın etrafında döne döne kaç tur atardım. Deliler gibi terlemelerim oldu, ağlamalarım oldu, işe güce, eve barka bakamamalarım oldu. Uykularım bozuldu, sinirlerim bozuldu. Kabız oldum, sürekli başım ağrıdı, gözlerimin dibi zonkladı, yetmedi, bütün vücudumda inanamayacak kadar ağrılarım oldu... Mutsuz, ruhsuz, sürekli ağlayan, terleyen, ağrı sızı içinde bir kadın oldum çıktım. Sanki yaşam sevincim elimden alındı. Hayatın anlamı elimden gitti. 24 saat sigara düşünüyordum. Neredeyse 24 saat yemeye başladım. Önüme gelene telefon açıp, sigara bırakma hakkında, ruh halim hakkında defalarca konuşmaya başladım. Ben olmaktan çıktım, başka biri oldum, neler neler yaptım anlatamam... Ama tek bir şey yapmadım; Sigarayı tekrar içmedim. Hep aynı şeyi söylüyordum, bir gün daha bitti, geçecek, birgün hepsi geçecek, illâ ki geçecek...Bir bağımlılıktan kurtuluyorsun, sakın başa dönme bugünler geçecek, geçecek, geçecek.. Yukarıda yazdığım haller neredeyse 1,5 ay kadar sürdü. Sonra geçti. Şimdi dumanından da, kokusundan da rahatsız oluyorum, sigara içmiş bir insanın kokusunu 5 metre öteden alıyorum, tiksiniyorum. Senelerce ben de öyle kokmuşum sigara içmeyen insanlara, inanamıyorum... Herkese şunu demeye başladım; Başka bir dünya varmış, başka bir hayat , başka bir vücut bütünlüğü, yorulmama varmış. İnanın, kafamı duvarlara vurasım geliyor. Niye bu kadar bekledim diye. Üstelik, beni tanıyan herkes, ilk 6 ay içinde, önce, ne kullanıyorsun cildine demeye başladılar, sonra da ne yaptırdın cildine dediler. Hatta, hadi canım yaptırmışsın bir şeyler, sigara bırakmış olmanın arkasına saklıyorsun diyen bile oldu. Arkadaşlar, vazgeçmeyin, defalarca deneyin. Bir defasında başaramadıysanız, hiç ertelemeden, ikinci defa daha akıllıca , daha kararlı deneyin. Şunu unutmayın, o ilk bir ayın zorluklarını illâ ki yaşayacaksınız, ama siz bunu, bırakmanın yegane zorluğu olarak görün, inanın arkasına geçebilirseniz o ilk bir iki ayın, şaşkınlıktan küçük dilinizi yutacağınız bambaşka bir dünyaya varacaksınız. Acı çekmekten, o ilk bir aydan kaçmayın, tam aksine, yoğun sıkıntılar yaşayacağınızı bilerek, buna hazır olarak, sigaraaaaa sen mi büyüksün ben mi üleeeen ! deyip, dalın içine o berbat sürecin. Ne kadar çabuk dalarsanız, o kadar çabuk çıkacaksınız bunu unutmayın. Korkmayın !