www.ozturkogullari.com/eveb.htm'den alıntı
Mobilya üretiminin ana hammaddesi olan ham suntanın ve MDF'nin yapım aşamasında kullanılan yapıştırıcıda ve doğal ahşabın üzerine çekilen cilada da yüksek miktarda bulunmakta olan formaldehit miktarının çok maliyetli işlemlerden sonra insan sağlığına zarar vermeyecek hale getirilip üretim yapılmasıyla oluşan hammaddeye diğerlerinden ayrılması için E1 adı verilmiştir.
E1
Emisyon sınıfları için kısa işaret. Emisyon sınıfları ahşap malzemeleri formaldehid ayrılmasındaki miktarına göre işaretlemektedirler. E1, E2, E3 sınıfları arasında ayrım yapılmaktadır, burada E1 sınıfı en az zararlı madde serbest bırakan sınıftır. Sınıflandırma için önemli olan denetleme odasıdır. Burada denetlenen parça belirli bir süre için hava ile sabit ısıda yıkanmaktadır. Bırakılan formaldehid miktarı damıtılmış suda toplanmaktadır ve ölçülmektedir.
Havadaki formaldehid miktarı ppm biriminde (parts per million) ölçülmektedir. Geçerli oda yükünün 0,1 ppm değerini aşması yasaktır.
Ticari laminatların o kadar az zararlı madde oranı bulunmaktadır ki, bunlar zararlı madde içermeyenler olarak sayılmaktadır.
www.lakekapak.com/index.php?option=com_content&view=article&id=35&Itemid=110 ADRESINDEN
Dolaplarda genel olarak 9 farklı kapak çeşidi kullanılmaktadır
1-LAKE KAPAK
Ham MDF ( Midium Density Fiberboard ) üzerine astarlama yapıldıktan sonra poliüretan veya akrilik sistem boyaların uygulanması usulüyle yapılan kapağa Lake Kapak denir.
2-AHŞAP KAPAK ( MASİF KAPAK )- CİLALI KAPAK
Ahşap kapak, tamamen ahşaptan( masiften ) yapılan veya ahşap kaplamalı profil ve ahşap kaplamalı MDFden ( MDKAP ) yapılanlar olmak üzere iki farklı türde üretilen kapaklardır.
Ahşapla çalışmak zor olduğundan , iyi kalitede ağaç bulunamadığından , desen ve renk tutturmak problemli olduğundan dolayı , ahşap kapaklar genellikle ahşap kaplı MDFlerden ( MDKAP ) üretilmektedir.
3-PVC MEMBRAN KAPAK
PVC ( Poli Vinil Clorür ) Membran Kapak, Tekyüz MDF üzerine balon presle değişik renk ve desenlerde PVC kaplanmasıyla yapılan kapaklardır.Ekolojik ve geri dönüşebilir bir malzeme olmamasından dolayı çevre ve insan sağlığı için PVC hakkında kaygılar vardır.
4-ACRILUX KAPAK ( AKRİLİK KAPAK )
Acrilüx, genelde PMMA olarak bilinen ve 3 tabakadan oluşan bir maddedir. En üst tabaka akriliktir. Diğer iki tabaksı ABS' dır. PVC veya alüminyum profillerin üretiminde kullanılan tekniğe benzer bir teknikle, yani çekme (ekstrüzyon) yöntemiyle üretilir.
Acrilüx paneller (High gloss paneller), 2780*1220 mm. Veya 2440*1220 mm. Ebatlarında MDF veya SUNTAnın üzerine akrilik folyonun lamine edilmesiyle oluşturulan plakalardır.
Acrilüx Kapak, Akrilik kapak veya High Gloss Kapaklar, 2780*1220 mm. Veya 2440*1220 mm. Ebatlarında MDF veya SUNTAnın üzerine akrilik folyonun lamine edilmesiyle oluşturulan plakalardan kesilmek ve kenarları da PVC bant ile bantlamak suretiyle oluşturulan kapaklara denir.
5-LAMİNANT KAPAK
MDF veya sunta üzerine sıcak pres altında değişik renk ve desenlerde Laminant kaplama sıkılarak yapılan kapaklardır.
6-BOY KAPAK
Boykapak standart boyutları, standart renkleri olan dekoratif yüzeyli folyo kaplı endüstriyel mobilya ürünüdür.
Boy kapakların ön yüzeyleri 0,20 mm pvc, arka yüzeyleri ise bayaz melamin kağıt kaplıdır
7-PROFİL KAPAK
Profil,MDF plakalardan çekilen ve üzerine 40 mikrona kadar PVC folyo kaplanmış değişik renk ve modelde üretilen malzemelerdir.
Profil kapak ise,dış çerçevesi profilden oluşturulmuş ve içine 8 mm kalınlığında MDFLAM veya SUNTALAM konularak yapılmış kapaklara denir.
8-MDFLAM SUNTALAM KAPAK
Tabaka halindeki MDFLAM veya SUNTALAM plakalardan kesilerek elde edilen kapakların kenarlarının PVC bantla bantlanması suretiyle yapılan kapaklara denir.
MDFLAM SUNTALAM NEDİR ?
Melamin reçinesi yedirilerek emprenye edilen dekor kağıtlarının belirli sıcaklık ve basınç altında ham MDF veya SUNTA üzerine preslenmesi suretiyle elde edilen ürünlere MDFLAM veya SUNTALAM denir.
9-ALÜMİNYUM ÇERÇEVELİ PROFİL KAPAK
Adından da anlaşılacağı üzere alüminyum çerçeve içine genellikle cam takılarak üretilen kapaklara denir.Dolaplarda genellikle diğer kapak türleriyle kombine edilerek kullanılırlar.