Bence dogum tamamen anne hangi sekilde kendini konforlu mutlu hissedecekse o sekilde olmali, cunku bunun iyilesme surecine cok pozitif katkisi olacagini dusunuyorum, her iki dogum seklinden sonra iyilesme tamamen kadinin bunyesine, doktorun isini iyi yapmasina bagli. tabiki dogali adi uzerinde normal dogum, sezeryan bir ameliyat. Yuzyillardir kadinlar normal dogum yapiyor cunku vucudumuz bu sekilde yaratilmis, ama ameliyat olmak isteyenlerede birsey denmemeli. sonucta boyle bir preseduru kabul eden vucuduna ameliyat aninda ne yapilacagini arastirip bilir, ona gore okeyse problem olmamali.
malesef turkiye bu konuda icler acisi bir tablo cizerek devlet hastanelerinde %40 ozellerde %80 bir sezeryan orani sergiliyor. ve bazi uyaniklar da bunu ulkenin gelismislik duzeyinin bir gostergesi oldugunu soyluyor ( sozum forum uyelerine degil, bakanlik yetkililerine) sezeryan hayatda kurtariyor mecburi oldugu durumlara kimse laf soylememeli, ben zaten tecrubesiz olan anne adayini korkutan doktorlara kiziyorum. zaten hamile olarak agizlarinda cikacak her soz bizim icin onemliyken, bizim icin cok cok onemli olan bebegimizin hayatini agizlarina alinca ne derlerse tamam diyoruz, iste bu yuzden doktorunuzu secerken arastirin, yaptirdigi dogumlarin sezeryan orani yuksekse biraz dusunun. kimse sanci ceken bir kadinin bilinmeyen dogum anini beklemek istemiyor, gun saat belli doktorlar memur gibi geliyor, hoop bebegi cikariyor, daha da vahimi kimi bunu 37. haftadan sonra bebek gelisimini tamamlamistir diyerek 40. haftayi beklemeden yapiyor, guzel kardesim madem 37 hafta yeterli Allah o son 3 haftayi anneye eziyet olsun diyemi vermis.
avrupada sezeryan %20 amerikada %30 oranlarinda , gelismislikleri sezeryan oraniyla olculseydi bazilarinin dedigi gibi ,turkiye amerikadan da ileri cikiyor.
1.5 yil once sezeryan olan bir arkadasim ameliyat yerinin hala dokununca sizladigini ve tam hissedemedigini soyledi o bolgeyi, ki cok rahat bir sezeryan ve iyilesme sureci yasadi. doktoru cok iyiydi, sezeryanida 2 saatlik ikinma sonucunda artik bebegin kalp atislari 35'e dusunce acilen olmak zorunda kaldi.
normal dogum olupta tam oturamayanlarda var bir sure, o yuzden birinde hemen ayaga kalkilirken digerinde yatak yorgan yatilacak gibi bir kampanya olmamali. sans iste kimi normal dogursada agir bir iyilesme sureci yasayabilir. ama hem bebek istiyoruz hemde hic agri istemiyoruz dersek zaten olmaz, agri olacak ama artik epidural denen bir yontem var, sadece korku sezeryana motive ediyorsa bu yontem denenip normal dogurulabilir.
en guzeli dogal olani bana gore, ama bastada dedigim gibi annenin durumu hepsinden onemli. Herkese guzel ve iyilesme sureci hizli dogumlar diliyorum, cunku hangisini secersek secelim bir canli getirecegiz insallah dunyaya, icimizden can cikacak,bunu dusunup hayirlisini dilemek gerek. olayi kafaya takip fobi haline getirmek yerine bilincli hareket edip duruma gore karar vermek gerekli.