• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

sezeryanmı normalmi?

ben hamile değilim ama ailemizde çok sağlıkçı var ebe doktor eczacı :D hepsi normali öneriyor. normal doğum hem anne hem bebek içinde en sağlıklı olanıdır. tartışma çıkarmak istemem ama yapılan istatistik araştırmalarına göre normal doğum yapanlar sezeryanla doğum yapanlardan daha çok bağlı oluyorlarmış çocuklarına. bir aksilik olmadığı müddetçe normal doğumu destekliyorum. korkulacak birşey yok şimdiye kadar milyonlarca kadın doğurduysa yapılabilen birşey.

onu yazan bu arkadaş canım ...

canım karıştırmışsın onu ben demedim istersen tekrar oku yadıklarımı ben normal doğuranlar çocuklarına daha bağlı demedim onu başka bi arkadaş yazmış
sen açığımı bulamadın nerden saldıracağını şaşırdın

zaten eğer farkettiyseniz ilk mesajı size yazmamıştım.. siz ısrarla anlayamadığınızı belirtince size açıkladım.. birkaç sayfa önceye bakarsanız kimin şaşırdığını daha net kavrarsınız..
sevgiler... bayanssulusmile

bu güne kadar gazetelerden okuduğumuz kadarıyla; doğurup camdan atan, çöp kutusuna bırakanların hepsi normal doğum yapıyor.. uyduruk bir istatistik olduğu için tartışma çıkarmaya değer olduğunu düşünmüyorum, çıkmaz yani merak etmeyin.. :kahve:

ya ne ilgiisi var insanın içinde olsun atcak olan sezryan olupta atar
onlar kimsenin duymasını istemediği için hastaneye gitmeyip evde doğuruyolar
bunun doğum şekliyle ilgisini gerçekten anlayamadım-tatlicadiarzu-

yukarıdaki benim o arkadaşa verdiğim cevap, alttaki de sizin buna karşın bana verdiğiniz cevap... :1closedeyes:

"normal doğuranlar çocuklarına daha bağlı" demek; sezeryanla doğum yapanlara hakarettir.. lafı sadece kendi lehinize çevirmek için cümlelerimi saptırmayın.. ama siz anlayamadığınız için 3. kere ve daha açık yazayım..

normal doğum yapanlar çocuklarına daha düşkün olsalardı, camdan atanların çoğu normal doğum yapmış olmazdı... 3 kuruşluk istatistikle annelik ölçülmez/ölçülemez...

peki bu ne canım bunu bana yazmışsın ben bu yazına o yorumu yaptım geriye dön bi bak....:teytey:

ama sen resmen normal doğuranlar iyi anne değil demişşin ayrıca anlayamamam bende kaynaklanmıyor anlatamamışşın
ben sezaryanlılar iyi anne olamaz demedim

o mesaj da yukarıdaki mesajınıza yazdığım cevaptı.. keşke daha iyi takip etseydiniz yazdıklarınızı, yeniden kategorize etmemize gerek kalmazdı değil mi?? bayanssulusmile

walla canım ramazan ayında sana yalan söylücek halim yok ayrıca ben rahatça oturamadı demedim dikkatli oku oturduğu yerden kalkamadı dedim
asıl sen çok abartıyosun ben kimseyi korkutacak bişey yazmadım sezaryan olanların durumu apaçık ortada gözümüz kulağımız olmasa insanı ayakta kandıracaksınız vallahi gözü kulağı olan ordan burdan duyuyodur görüyodur sezaryanlıların halini
ben sezaryanlıların normal doğum yapamadıkları için sezaryanı yere göğe sığdıramadıklarını düşünüyorum
BENİM GİBİ 2 SAATTE KOLAYCA NORMAL DOĞUM YAPSAYDIN SEZARYANIN S Sİ BİLE AĞZINDAN ÇIKMAZDI CANIM
ben kolay doğurdum bu yüzden normal diyorum ve normal olanda bu ...:hooray:

ben kolay doğurdum bu yüzden normal diyorum ve normal olanda bu
normal olan tabi ki normal doğum. biz kalkıpta sezeryan olun rahat edin demiyoruz.
ben sezeryan oldum ve anlattıklarının hiçbirini yaşamadım nedense.. çok rahat geçti ama ben 'benim sezeryanım rahattı aman sizde sezeryan olun' demedim.
mecburiyetten sezeryan oldum bebeğimin kalp atışları zayıflamıştı.ve çatı dardı..

ben sezaryanlıların normal doğum yapamadıkları için sezaryanı yere göğe sığdıramadıklarını düşünüyorum
bu ne demek şimdi ?
adresinizi söyleyin size madalya gönderelim..çok büyük iş başarmışsınız maşallahh..

sezeryan oldum, mis gibi tertemiz doğdu kızım..iyi ki de sezeryan olmuşum.

diğer yorumları da okudum. normal doğum yapanlar bebeğine daha düşkün oluyomuş öyle mi ?:1:
oturduğumuz semtte bi kadın tanıyorum. normal doğum yaptı hastaneden çıktı. eve geldi 1 hafta olmadan bebeğini bıraktı gittii.. buna ne diyeceksiniz peki..CADIARZU

ben sezeryanlıyım, kızıma düşkün değilim ha :1ninca:..

bende sezeryan olanları kıskandğınız için ,rahat doğum yaptıkları için kıskandığınızı düşünüyorum..bayanssulusmile

Son düzenleme:
ben kolay doğurdum bu yüzden normal diyorum ve normal olanda bu
normal olan tabi ki normal doğum. biz kalkıpta sezeryan olun rahat edin demiyoruz.
ben sezeryan oldum ve anlattıklarının hiçbirini yaşamadım nedense.. çok rahat geçti ama ben 'benim sezeryanım rahattı aman sizde sezeryan olun' demedim.
mecburiyetten sezeryan oldum bebeğimin kalp atışları zayıflamıştı.ve çatı dardı..

bu ne demek şimdi ?
adresinizi söyleyin size madalya gönderelim..çok büyük iş başarmışsınız maşallahh..

sezeryan oldum, mis gibi tertemiz doğdu kızım..iyi ki de sezeryan olmuşum.

diğer yorumları da okudum. normal doğum yapanlar bebeğine daha düşkün oluyomuş öyle mi ?:1:
oturduğumuz semtte bi kadın tanıyorum. normal doğum yaptı hastaneden çıktı. eve geldi 1 hafta olmadan bebeğini bıraktı gittii.. buna ne diyeceksiniz peki..CADIARZU

ben sezeryanlıyım, kızıma düşkün değilim ha :1ninca:..

bende sezeryan olanları kıskandğınız için ,rahat doğum yaptıkları için kıskandığınızı düşünüyorum..bayanssulusmile

(normal doğum yapanlar bebeğine daha düşkün oluyomuş öyle)
canım bunu ben söylemedim hepsini dikkatli oku ondan sonra bana burda cevap yaz onu angel... nickli arkadaş yazmış ki oda öyle yazmamış siz istediğiniz gibi alıyosunuz
diiğer söylediklerimin arkasındayım...
ya zormu sezaryan yapmak çok basit bende desem dr korkuyom beni sezaryana al hemen alır ne var bunda ne kıskancam sizi
valla sizin madalya takmanıza gerek yok ben çevremdekilerden aldım madalyalarımı yeter bu kadar madalya ev doldu taşıyo...:lepi:

Son düzenleme:
o lafım sana hitaben değildi..

diğer yorumları da okudum diye belirttim yazarken. sana yönelik değildi o ..

herneyse, ben bu tartışmayı daha çok uzatma taraftarı değilim. kim nasıl isterse öyle doğursun.

ama lütfen sezeryan şöyle kötü, normal doğum şöyle kötü diyerek kimseyi korkutmayalım..

ben doğumdan önce okudum bu tarz şeyler ve feci bir korkuyla girdim doğuma.

ama burda abarttıkları gibi değil..

normal yada sezeryan... sen normali rahat yapmışsın ama bir başkasınınki bu kadar rahat geçmeyebilir..

ben sezeryan oldum rahattı ama bir başkasınınki bu kadar rahat geçmeyebilir..

doğum şeklimiz önemli değil, önemli olan sağlıklı olması değil mi? neden bu doğum şekilleri hep

polemik yaratır anlamam..sonuçta onları karnında taşıyan,o kadar ağrıya katlanan biz değil miyiz..

bu tartışmayı uzatmak yersiz...o yüzden normal doğum şöyle kötü sezeryan böyle kötü demeyelim..

ikisininde iyi yönü de var, kötü yönü de..

canım benim niyetim kimseyi korkutmak değil sadece burda sezaryan için yazılanları gören hamileler hiç normal şansını denemeden direkt doktorlarında sezaryan istiyolar mecburi olanları tenzih ediyorum belkide çok kolay bi doğum yaşayacaklar
ayrıca önemli olan bebeklerimizin sağlıklı doğması sezaryan olmuşsun normal olmuşsun hiç bi önemi yok dediğin gibi ben normali iyi yaşadım sen sezaryanı o yüzden bunları savunmamız normal
neyse bunu tartışmak yersiz çünkü hep başa dönüyoruz
allahım herkese hayırlı olanı versin...

konuyu kavgaya çevirmeyelim arkadaşlar herkes yorumunu yazıyor. tartışma çıkacağını tahmin etmiştim ama yine fikir olarak yazmak istedim. son olarak birkaç doktorun cümlelerini paylaşmak istiyorum.

"Avrupa Perinatoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Cihat Şen, Türkiye’de sezaryenle doğum oranının çok yüksek olduğunu belirterek, “sezaryenle doğum birkaç gün erken bile yapılsa bebeğin akciğerinin dış dünyaya uyum sağlamasında birtakım sıkıntılar yaratıyor” demiştir."

"Normal doğumda anne adayları günü geldiğinde sancı çekmeye başlıyor. Ancak bu ağrılı sancılı süreç bebeğin dış dünyaya uyumunu hazırlıyor. O yüzden tıbbi açıdan gerekmedikçe sezaryene başvurulmaması lazım.”

"Cambridge Üniversitesinden Profesör Gordon Smith ve ekibi, İskoçya’da doğum yapan 100 bini aşkın kadına ait verileri analiz etti. Sonuçta ilk bebeğini sezaryenle dünyaya getiren annelerde ölü doğum vakalarının her 1100 vakada 1 olduğu görüldü. Yaşamı boyunca hiç sezaryen operasyonu geçirmemiş kadınlardaysa bu rakamın 2000 de 1’de kaldığını belirten doktorlar, anne adaylarını “çok iyi bir tıbbi gerekçe olmadıkça” sezaryenle doğum yapma konusunda iyice düşünüp karar vermeye çağırdı."

SEZARYEN DOĞUM NE KADAR SAĞLIKLI BİR YÖNTEM?

Sezaryen yöntemiyle doğan çocuklar açısından; 
Sezaryenle doğan çocukların sindirim bozukluğuna yakalanma riskleri daha fazladır. Doğal doğum, bebeklerin sindirim sistemini güçlendiriyor. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, doğum kanalından geçen bebekler midede yaşayan ve sindirime yardımcı olan bakterilerle karşılaşıyor ve onun vücuda zararlı olmadığını öğreniyor. Ancak sezaryenle doğanların bu dersten mahrum kalmaları, vücudun bu bakteriye ileride tepki vermesine sebep olabiliyor. Çalışmayla, sezaryenle doğan çocukların sindirim bozukluğuna yakalanma risklerinin daha fazla olduğu; bunun doğum esnasındaki yaşanan olayların atlanmasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Molekülün doğumla birlikte bebeğin her tarafına bulaştığını, derisinden içeri girip bebeğin mide hücrelerine giden moleküllerin ise midede yaşayan ve sindirime yardımcı olan bir bakteri türünün zararlı olmadığını öğrendiği belirtiliyor.

 Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerde saman nezlesi ve astım gibi alerjik hastalıkların daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.

 Doğum eylemi başlamadan (ağrı çekmeden) doğumun gerçekleşmiş olması ve fetusun doğum kanalından geçmemesi yeni doğanın akciğer fonksiyonlarını bozabilir ve buna bağlı olarak ilk günlerde solunum problemleri yaşanabilmektedir. Genel olarak bakıldığı zaman anne açısından sezaryenle doğumun risklerinin daha yüksek olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

 Enfeksiyon,

 Doğum sonrası kanama,

 Tromboemboli (damarlarda kanın pıhtılaşması ve bunun akciğerlere gitmesi)
Amnion sıvısının akciğerlere gitmesi,

 Anestezi şartları nedeniyle narkozdan uyanamama

 Ameliyat sonrası ameliyat bölgesindeki iltihaplanmalar, gibi riskler sezaryenle doğumda yüksek oranda görülmektedir.

 Sezaryen sonrası dikiş bölgelerindeki sancılar 5-6 gün devam ettiğinden annenin hareketlerini ve emzirmesini güçleştirir. Ameliyat sonrası annenin kendisine gelmesi ve emzirmeye başlaması 1-2 saati almaktadır. Bu da anne ile bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasında problemlere neden olur. Oysa normal doğumda annenin bebeğini doğar doğmaz kucağına alıp emzirmeye başlaması duygusal bağın oluşmasında önemli bir faktördür. Doktorlar doğum sonrası yaşanan depresyonların şiddetini normal doğumda anne ve bebek arasındaki duyusal temasın daha yoğun olmasının azalttığını belirtmektedirler.

 Anne genelde 2-3 gün hastanede kalmak durumundadır. Normal yaşantısına dönmesi ise 4-7 gün sürmektedir. Bu süreçte tek başına yataktan doğrulması bile zor olmakta bir hafta yatakta kalması, iki ay hiçbir şey kaldırmaması gerekmektedir.

 Ayrıca sezaryenin kısırlık oranını artırıp artırmadığı önemli bir sorudur. Bu konuda yapılan çalışmalarda sezaryen sonrası kısırlık oranını artırmadığı ancak sezaryenle doğum yapan kadınların daha uzun sürede gebe kalabildikleri gösterilmiştir.

 Doğuma sınırlama getirmektedir. Normal doğumda böyle bir sınırlama yokken sezaryenle doğum yapanlar için 3 çocuktan sonrası anne sağlığı için risk taşımaktadır. Ayrıca sezaryen sonrası yeni bir doğum için üç yılın geçmiş olması gerekmektedir.

 Bir kez sezaryen yapmış biri için artık geri dönüş yok denecek kadar azdır. Bundan sonraki doğumları da sezaryen yöntemiyle yapılacaktır. Bazı gelişmiş merkezlerde ve seçilmiş vakalarda sezaryen sonrası vajinal doğum denenmekle birlikte, sezaryen sonrası vajinal doğumda hem anne hem de bebeğin yaşamı tehlikeye girebilir. Çünkü rahimde daha önce yapılmış ameliyata bağlı nedbe dokusu (eski yara) vardır. Burası doğum ağrıları sırasında yırtılabilir. Böyle bir yırtık oluşursa anne ve bebeğin yaşamı tehlikeye girer. Bu riskle karşılaşmamak için, olanaklar da yeterli değilse, sezaryenle gerçekleştirilen ilk doğumdan sonraki doğumların da aynı yöntemle yapılması gerekmektedir. Yani verdiğiniz kararın geri dönüşü yoktur.

 Anne ölüm oranı vajinal doğuma göre 3-4 kat fazladır. Gerekli haller dışında yapılan sezaryen doğumların yeni doğan için daha avantajlı olduğuna dair bir bulgu yoktur. Aksine fetusun doğum kanalından geçmeden doğduğu durumlarda bir dizi olumsuzluk yeni doğanı etkileyebilmektedir.

 Araştırmalara göre sezaryen rahim hastalığı yapıyor. Oxford üniversitesinin araştırmasına göre iki kez sezaryenle doğum yapan kadınlarda, hastalık sonucu rahim aldırma riski yüzde 350 artıyor. Uzmanlar bunun nedenini sezaryenden sonraki kanamalara bağlıyor.

 İyileşme ve vücudun normale dönme hızı sezaryen doğuma oranla normal doğum sonrası daha çabuk olmaktadır. Normal doğum sonrası karında kesi olmadığından karın kasları daha çabuk eski formlarını alabilmektedir.

normal doğum yaptım 2 saatte doğurdum kendim giyindim hiç desteksiz yürüdüm sadece kan kaybından biraz başım döndü normal doğum yapan herkes bunu böle yaşar ama sezaryanda bazısı ayağa kalkar bazısı kalkamaz zaten ben sezaryan olduğu gün içinde ayağa kalkanları burda duyuyorum etrafımda daha yeni sezaryan olan 5 kişi var hiç biri ayağa kalkamadı hatta dikişleri iltihap kapanlar falan oldu emzirirkende elinden tutup kaldırıyolardı ...normal doğum diyorum başkada bişey demiyorum ama cesaretin yoksa yapamazsın normal doğum cesaret işidir bayılır kalırsın sonra...
işte bende cesaret yok bide bebek ters şu an

ben epudural sezeryan oldum ve çok memnun kaldıum bebeğim biraz toplu olduğpundan doktor sezeryana yönlendirdi ama bende sezeryan istiyordum zaten normale cesartim yoktu ama anlatıldığı gibi ne aşırı ağrı çektim nede birkaç hafta yataktan kalkamama gibi bir sorun oldu 2. gün yardımsız yürümeye başladım 3. günde normal hayatıma dönmüştüm.sezeryan için korkutanalrın lafına bakmamnı tavsiye ederim

normal doğum yapanlara hayranım ama ben asla yapmam hele o doğum videolarını izledikten sonra...

ben 2 ay önce normal doğum yaptım ve KESİNLİKLE !!! NORMAL DOĞUM !!!
tavsiye ediyorum... Allah yardım ediyor ve normal doğum MÜKEMMEL BİRŞEY !!!
yine doğum yapacak olsam normal doğumu tercih ederdim..
ßen iğne olmaktan bile korkan bir insanım
canım çok tatlıdır
normal doğum abartıldığı qibi korkulcak bişey değil tam tersi yaşanılması qereken mükemmel bişey
bebeğinin doğum anını qörmek ve onun sesini duymak ilk qöz qöze qelmeler falan
anlatılmaz yaşanır yaa...
eğer mümküse son ana kadar normal doğum için diretmeni tavsiye ediyorum
herşeyin doğalı en sağlıklı olanıdır..

dogumun sekli onemli degil arkadaslar sonucu onemli,saglikla kucagimiza bebelerimizi aldiktan sonra onemi yok dogum seklinin o kadar.Hep normal dogum isterken bebegimin kordonu iki kere dolali diye sezeryan istedim doktorumdan ama izin vermedi ve cok da kolay ve agrisiz kizimi dunyaya normal yolla getirdim.Daha once gobekten kesiyle kist ameliyati da olmustum ve geceler boyu agrisindan sagima soluma donemedim,dikisim iltihap kapti,hatta fizyoterapi gerekti.Butun bunlari bilerek sezeryan istediysem bu sadece bebegime bir sey olur korkusundandi.Beni 3-5 saatlik dogum sancisi korkutamaz,ustelik simdi epidural var,eskisinden de kolay dogumlar,daha dogumdan once bile biliyordum sezeryanin daha zor oldugunu.Eskiden cok karsiydim keyfi sezeryana karar veren kadinlara,ama kendim normal ve cok kolay dogurdugum halde kadina dogum seklini secme sansi verilmeli diyorum artik.

dogumun sekli onemli degil arkadaslar sonucu onemli,saglikla kucagimiza bebelerimizi aldiktan sonra onemi yok dogum seklinin o kadar.Hep normal dogum isterken bebegimin kordonu iki kere dolali diye sezeryan istedim doktorumdan ama izin vermedi ve cok da kolay ve agrisiz kizimi dunyaya normal yolla getirdim.Daha once gobekten kesiyle kist ameliyati da olmustum ve geceler boyu agrisindan sagima soluma donemedim,dikisim iltihap kapti,hatta fizyoterapi gerekti.Butun bunlari bilerek sezeryan istediysem bu sadece bebegime bir sey olur korkusundandi.Beni 3-5 saatlik dogum sancisi korkutamaz,ustelik simdi epidural var,eskisinden de kolay dogumlar,daha dogumdan once bile biliyordum sezeryanin daha zor oldugunu.Eskiden cok karsiydim keyfi sezeryana karar veren kadinlara,ama kendim normal ve cok kolay dogurdugum halde kadina dogum seklini secme sansi verilmeli diyorum artik.

haklısın canım
bende sezeryan için çok direttim
hastaneye sezeryan olucam diye qittim ama doktorum kesinlikle izin vermedi
zorla normal doğurtturdular anlayacağın
iyikide öyle yapmışlar
sancı çekerken çok saymıştım onlara ama
şimdi teşekkür ediyorum opuyorumnanaktan

normal doğum anını sürekli bir acı olarak düşünmeyin.zaten doğumda sancı aletini size bağlıyorlar. doktor birazdan sancı gelecek sancı geldiğinde bebeği ittir diyor. siz hazırlanıp sancı geldiğinde itiyorsunuz. bir kaç itmeden sonra bebek dünyaya geliyor. sancıların arasında durup dinlenmeye zamanınız oluyor. Allah yardım ediyor. benim çıatım dar olduğu için doğumdan sonra dikiş attılar. bu dikişler yüzünden 1 hafta çok rahat oturamadım. sezeryanda hemen kalkanlarda var. tamamen kişiden kişiye değişiyor. ama normal doğumda korkulacak bir şey yok. sancıyı çektikten sonra doğum 15 dakka sürüyor sürmüyor.

Back