• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sezeryan sonrası emzirme hakkında, deneyimliler bakabilir mi?

aysun444

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2007
1.547
21
116
Çorum
Sezeryanla doğum yapacağım kesinleşti(normal istiyordum ama kısmet değilmiş.)
Kafamı kurcalayan birkaç soru ve sorun var, özellikle sezeryanla doğum yapmış olan anneler yardımcı olursa çok sevineceğim...
Sorularım sezeryan sonrası emzirme ile ilgili;
- Sezeryan sonrası emeliyat yeri sanırım bebeği tutup emzirmede soruna yol açıyormuş, yani ağrı yapıyormuş.. Bu durumda bebeği hangi pozisyonda emzirmek daha rahat oluyor.
- emzirme yastıkları sezeryanlı annelerde daha fazla rahatlık sağlıyormu acaba. Kullanıpta sezeryan sonrası çok işime yaradı diyenler varmı?
- Sezeryan sonrası süt gelmezse pompalar işe yararmı, yoksa pompa süt geldikten sonra sağım için mi iyi oluyor.
- Birde şunu çok merak ediyorum bebek ilk doğduğunda süt de geldiğinde ne kadar tutacağız göğüste tam doymasınımı bekliyeceğiz yoksa bikaç dakika emzirip daha göğsü bırakmadan diğer göğüsemi vericez, ağız sütünden faydalansın diye. Bu hani ağız sütü diyorlar ya(sarımsı oluyormuş) çocuğun bağışıklığını güçlendiriyormuş, iki göğüstende kaç gün kadar bu ağız sütü geliyor..
- Göğüs ucu yara olursa hangi göğüs başlığını tavsiye edersiniz sanırım bir çoğu işe yaramıyormuş ama işe yarayan bir marka varsa yazarsanız iyi olur. Kimi düz oluyormuş göğüs başının şeklini alıyormuş kimide kendiliğinden uçlu oluyormuş. en azından kullanıpta şu markadan memenun kalmadım dedikleriniz varsa yazın ona göre alayım yada almayayım...

sorularına kısmen de olsa cevap vermeye çalışayım canım sezeryan sonrası zaten hemşireler emzirmene yardımcı oluyorlar yatarak emziriyorsun ben yastık kullanmadım gerek olmadı da zaten saat başı emzirmeni istiyorlar ben her sseferinde diğer göğsümü verdim 10-15 dakika emmesini bekliyorsun küçük olduğu için yavaş emiyor bir de ben göğüs kalkanı kullanamadım hiç rahat olmuyor bence hastaneye lansinoh diye bir krem var onu götür ve her emzirmeden sonra sür silmeden emzirebiliyorsun göğüs yarası çok zor bir şey umarım yaşamazsın

canım bunları hiç dert etme hemşireler okadar yardımcı oluyorlarki senin için en iyisini yapıyorlar bende öylydi.hersey yavas yavas yoluna giriyor.ağız sütüde ilk birgün geliyor çok sarı bişekilde.bebegini emzirirken biri yardim etsin annen yada bi baskasi bende bebegi tutuyorlardi yan sekilde ve altinda yastik vardi ameliyat yerine baski yapmiyordu.ama uyusuk oluyor zaten ilk gün ve ayrica ignelerle aci hissetmiyosun.şimdiden bebegini hayırlisiyla kucagina almani diliyorum.geçmiş olsun canim..

Kafamı kurcalayan birkaç soru ve sorun var, özellikle sezeryanla doğum yapmış olan anneler yardımcı olursa çok sevineceğim...
- Sezeryan sonrası emeliyat yeri sanırım bebeği tutup emzirmede soruna yol açıyormuş, yani ağrı yapıyormuş.. Bu durumda bebeği hangi pozisyonda emzirmek daha rahat oluyor.
- emzirme yastıkları sezeryanlı annelerde daha fazla rahatlık sağlıyormu acaba. Kullanıpta sezeryan sonrası çok işime yaradı diyenler varmı?
- Sezeryan sonrası süt gelmezse pompalar işe yararmı, yoksa pompa süt geldikten sonra sağım için mi iyi oluyor.
- Birde şunu çok merak ediyorum bebek ilk doğduğunda süt de geldiğinde ne kadar tutacağız göğüste tam doymasınımı bekliyeceğiz yoksa bikaç dakika emzirip daha göğsü bırakmadan diğer göğüsemi vericez, ağız sütünden faydalansın diye. Bu hani ağız sütü diyorlar ya(sarımsı oluyormuş) çocuğun bağışıklığını güçlendiriyormuş, iki göğüstende kaç gün kadar bu ağız sütü geliyor..
- Göğüs ucu yara olursa hangi göğüs başlığını tavsiye edersiniz sanırım bir çoğu işe yaramıyormuş ama işe yarayan bir marka varsa yazarsanız iyi olur. Kimi düz oluyormuş göğüs başının şeklini alıyormuş kimide kendiliğinden uçlu oluyormuş. en azından kullanıpta şu markadan memenun kalmadım dedikleriniz varsa yazın ona göre alayım yada almayayım...

hayırlısı olsun canım bence sezeryan çok rahat bir doğum şekli. ben çok memnunum. 1,5 ay once sezeryan oldum sorularına yanıt vermeye çalışayım.
- sezeryan sonrası birkaç gün oturmak zor olduğu için hemşirelerin yardımıyla yatarak emzirdim. onlar gösteriyor zaten. birkaç gün sonra oturarak emzirebiliyosun.
- ben emzirme yastığı diye bişey satılıyosa onu bilmiyorum ama oturarak emzirmeye başladığımda bebeğimin altına yastık koyuyordum kolaylık sağlıyordu. ama bir kaç hafta sonra insan ustalaşıyor yastığa gerek kalmıyor.
- sezeryan sonrası süt gelmemesi diye bişey yok. benim sütüm hemen geldi. doğum şekliyle süt gelmesinin alakası yok. bunu ben değil uzman doktorlar soyluyor. o bakımdan rahat ol. zaten şakır şakır süt gelmesi beklenmiyor. bebeklerin midesi minnacık. zaten ilk gelen ağız sütün bebeğe çok gerekli. onu mutlaka alması lazım. ben pompa kullanıyorum ama doğumdan 1 hafta sonra kullanmaya başladım. gece uyandığında kolayca vereyim diye sağıyodum. istersen ilk gunlerde de kullanabilirsin sanırım. ben hastaneye gideerken yanıma almıştım nolur nolmaz diye
- 4-5 gün geliyor kolostrum yani ağız sütü. bence iki gogsu de vermek lazım cunku ben sol kolumda serum oldugu ıcın sol gogsumu emzirmedim ve sonradan cok kotu yara oldu. daha yenı ıyıleşiyıor ve sağ gogsume gore sutu daha az.ilk günlerde sarılık olmasın diye sureklı emzirdim ben. ve çok sukur hafıf atlattık. doktor bana 15 dakıka boyunca emzirmemı soylemıstı. ilk gunler bebekler cok ağır uyuyorlar. benım oğlum uyanmadığı ve benı emmedıgı ıçın biraz mama verdık. ondan sonra kendıne geldı bebegım ve emmeye başladı.uyandırıp mutlaka emzırmek gerekıyo.
-ben gogus ucu yada kalkanı kullanmadım. en ıyısı yara yapmadan gogsu vermek. ben sadece ucunu verıyodum meğer hata imiş. şimdi memeyı uzatıyotum kendı yakalıyo. ucu olmadığı halde. zamanla alışıyosun....
kolay ve hayırlı doğumlar dılıyorum canım..

canım sütün hemen gelir,merak etme,zaten doyunca o seni bırakıyor.Emzirmene annen de yardımcı olabilir,ben yatarak emzirdim ilk gün.Zaten emip emmediği dışkısını yapmasından belli olur,benimki birkaç saat sonra yapmıştı.Emzirmen sırasında ameiyatlı yerine değmiyor zaten.Emerken kahveregi kısmı almasına dikkat edersen yara olmaz.15 dk memende tutarsın.ılk süt cidden önemli,birkaç gün gelir.Bir göğsünü tam boşaltmadan diğerine geçme.Göğüs başlığına gerek yok bence,ama sen bilirsin.Allahım sağlıklı doğurmanı nasi etsin.

Son düzenleme:

ben özel hastanede doğum yaptım bunu söylemek isterim çünkü her hastanenin uygukamasıda farklı olabilir.
ilk emzirirken hemşireler yardımcı oluyor ve başta her emzirdiğinde kontrol ediyorlar beni hemşire uyarmıştı haber ver önce altını temizliyelim sonra emzirirsin diye ve sanki 40 yıllık emzirici gibiydim valla sık sık emzirdim ameliyat yerinde mutlaka ağrılar yaşanıyor o anda ama sen kendi pozisyonunda ona göre ayarlıyorsun ne bilim kolunu yüksekte tutabilmek için kolunun altına koyduruyorsun yada sırtına bebeğin altına bazen gerek duymuyorsun
emzirme yastığı hiç kullanmadım ama ihtiyaçta duymadım yoksa alırdım ama kullananlar belki rahatlığını yaşamışlardır ben kızım 2 ayı geçtikten sonra yanına uzanarak onuda yan tutarak emzirdim öle baya uzun emiyordu (bunu bazıları yanlış buluyor ama biz hala yatarak emiyoruz o benim kolumu okşuyo ben saçlarını)
sezeryan sonrası sütün hemen gelecektir buna inan aklına hiç böyle şeyler getirme olduki başına geldi hastanenin bunla ilgili tedbiri vardır önce bunu onlara sor emzirme dostu hastaneler anne sütü alınması konusuna çok dikkat ediyorlar
sana bebeğin ben doydum annecim deyip kafasını kenara çekicek zaten acıkıncada çığlığı basacak

benim sütüm hemen gelmemişti.ertesi gün geldi,acemi olduğumuz için bebeğim ve ben,o tam tutamıyordu,bende tutturamamıştım.hemşireler yardımcı olmaya çalıştı ama yinede tam ememedi oğlum.hastanenin süt sağma makinesini kullandım bi yarım saat.sonra sütüm gelmeye başladı.hastanede bulunuyor yani yanınıza almanıza gerek yok diye düşünüyorum.özel hastaneyse tabi devlet hastanelerini bilemiyorum.

ben nolur nolmaz isterler diye hem mama aldım yanıma hem de pompa.

ben pompa kullanıyorum ama doğumdan 1 hafta sonra kullanmaya başladım. gece uyandığında kolayca vereyim diye sağıyodum. istersen ilk gunlerde de kullanabilirsin sanırım. ben hastaneye gideerken yanıma almıştım nolur nolmaz diye
benım oğlum uyanmadığı ve benı emmedıgı ıçın biraz mama verdık. ondan sonra kendıne geldı bebegım ve emmeye başladı.uyandırıp mutlaka emzırmek gerekıyo.
-.

İnşallah benim bebişimde senin ki gibi meme canavarı olur:)
Canım pompa almaktada kararsız kaldım iyi bişeymi alayım idareten bişeymi karar veremedim, bir arkadaşım ben pek kullanmadım dedi, sen neden pompaya ihtiyaç duydun ki, pompadan sağıp biberonla verdiğinde bebekler biberona alışıp memeyi istemiyorlarmış. pompa hangi anlamda işine yaradı.
Birde mama vermişsiniz emmediği için, neden emmedi acaba?

ya benim birde korkum şu ilk bilaç gün emmeyenler oluyormuş ya, ozaman göğsümdeki sütü sağıp dolaba falan saklasammı acaba.. O ağız sütü boşa gitmesin diye, kaşıklada olsa veririm..
Yada diyelimki bir göğsü emmedi onu sağıp dolaba koyarım asıl derdim o ağız sütünü değerlendirmek.Napsam sizce

ben sezeryanla dogum yaptim.5 gun sutum gelmedi hastanede rezene cayi icirdiler ancak geldi ben de surekli emzirdim o zaman daha da cogalmisti ama simdi kizim mamaya alistigi icin memeyi cok emmiyor o yuzden azaldi.surekli emzirmek gerekiyor hem anne icin hem de bebek icin cok yararli...ayrica emziren anneler kilolarini cabuk kaybedermis...ilk gunler gogus uclarin yara olabilir o zaman sallama siyah cayi ilikken goguslerine koy o gecriyor ben hastanede oyle yapmistim.

İnşallah benim bebişimde senin ki gibi meme canavarı olur:)
Canım pompa almaktada kararsız kaldım iyi bişeymi alayım idareten bişeymi karar veremedim, bir arkadaşım ben pek kullanmadım dedi, sen neden pompaya ihtiyaç duydun ki, pompadan sağıp biberonla verdiğinde bebekler biberona alışıp memeyi istemiyorlarmış. pompa hangi anlamda işine yaradı.
Birde mama vermişsiniz emmediği için, neden emmedi acaba?

olur canım merak etme. ben kraftın pompasını aldım fiyatı uygun ayrıca da memnunum. başka marka denemedim ama memnunum.ben ilk başlarda gece veriyodum sağıp oturup emzirince belim ağrıyodu ve uyuyakalıyodum. sonra daha pratik bi yöntem buldum ve gece biberon vermekten vazgeçtim. bi ara göğsümü iyice boşaltmakta kullandım emzirme sonrası. çunku gogsumun bırı tıkanmıştı. sonra duzeldi ve boşaltmayı bıraktım. şimdi bir yere giderken pompayla sağıyorum biberonu yanıma alıyorum acıkınca veriyorum. çalışmaya başlayınca da süt sağıp bırakacağım. gördüğün gibi çok işime yaradı pompa :) ayrıca bebeğim biberon rahatlığına alışmadı memeden vazgeçmedi. içinde anne sütü olan ne versen alıyo ağzına :nazar: emzik almıyo ama içi boş ya :ecrin_bebek:

çünkü uykusu çok ağırdı bi türlü uyanmıyodu. bu yuzden memeyı tutmuyodu. kan şekeri düşmesin diye mama verdiler. aslında bebekler 3 gün emmese dayanabilirniş. çok mecbur kalmadıkça vermemek lazım ama benim baygın anıma denk geldi verdirdim. umarım senin bebeğinde oyle bir sorun olmaz canım.

ya benim birde korkum şu ilk bilaç gün emmeyenler oluyormuş ya, ozaman göğsümdeki sütü sağıp dolaba falan saklasammı acaba.. O ağız sütü boşa gitmesin diye, kaşıklada olsa veririm..
Yada diyelimki bir göğsü emmedi onu sağıp dolaba koyarım asıl derdim o ağız sütünü değerlendirmek.Napsam sizce

canım agız sutu bebege ılk gunlerınde lazım. ne yap yap ver onu bebegıne. uyursa uyandırırsınız

ben de iki ay önce sezeryanla doğum yaptım ilk üç gün falan sütüm gelmedi sağmak zorunda kaldım sürekli sağman lazım yoksa göğüslerin şişiyor göğüs uçlarımda çok agrı olmustu doktorum momecon krem verdi bi defa sürdüm hemen etkisini gösterdi 3-4 kullanımdan sonra gerek kalmadı kullanmaya ben geç emzirdiğim için sarı sütüm 7 gün geldi doğar doğmaz bebeğini emzir pes etme emzirmezsen sarılığı çok uzuyo hadi sana kolay gelsin sağlikla büyüt inşallah

ben de iki ay önce sezeryanla doğum yaptım ilk üç gün falan sütüm gelmedi sağmak zorunda kaldım sürekli sağman lazım yoksa göğüslerin şişiyor göğüs uçlarımda çok agrı olmustu doktorum momecon krem verdi bi defa sürdüm hemen etkisini gösterdi 3-4 kullanımdan sonra gerek kalmadı kullanmaya ben geç emzirdiğim için sarı sütüm 7 gün geldi doğar doğmaz bebeğini emzir pes etme emzirmezsen sarılığı çok uzuyo hadi sana kolay gelsin sağlikla büyüt inşallah

İşte ben bunu anlamıyorum, üçgün süt gelmiyorsa neyi sağıyorsunuz?

benimde tam anlamıyla 15. gün geldi sezeryan sonrası sütüm ama emzirmeyi hiç kesmedim. doğum yaptığım hastanede hastane tipi çok güzel pompa vardı tüm bayanların kullanabildiği başlığını sen alıyordun(5ytl civarı).çokda güzel çekiyordu. birde kiralayabiliyorsun onlardan.sağıp saklamana gerek yok hemen verebilirsin çok fazla gelmiyor zaten .baktın çok geldi o zaman saklarsın ama ağız sütünü vermeye çalış.kesinlikle biberon verme kaşığını götür hastaneye.emmedi diye de sakın bırakma.
birde kesinlikle stres yapma gelmiyor yetmiyor diye unutmaki emdikçe gelecek sütün.

şimdi anlamadığım şey şu, yada şu anladığım şey doğrumu...Bebek emince süt gelmiyorda pompayla çekincemi geliyor, bu nedenle mi pompayı kullandınız 15 gün boyunca

şimdi anlamadığım şey şu, yada şu anladığım şey doğrumu...Bebek emince süt gelmiyorda pompayla çekincemi geliyor, bu nedenle mi pompayı kullandınız 15 gün boyunca

hayır tatlım bendeki durum şuydu. sütüm 15. gün tam anlamıyla gelmeye başladı. bebeği emzirdim ama çabuk yoruluyordu bırakıyordu. sütün gelmesini teşvik için pompa kullandım.pompaylada öle şakır şakır gelmedi. genede süt yapımını artırmak için ikisiylede destekledim.

hayır tatlım bendeki durum şuydu. sütüm 15. gün tam anlamıyla gelmeye başladı. bebeği emzirdim ama çabuk yoruluyordu bırakıyordu. sütün gelmesini teşvik için pompa kullandım.pompaylada öle şakır şakır gelmedi. genede süt yapımını artırmak için ikisiylede destekledim.

Anladıımm..
Ya pompa alıcam bende ama kimi diyorki pahalı bişeye gerek yok, az kullanıyorsun diyor, kimide iyi bişey al bebeğin emişine benzesin diyor.. Karar veremedim.

Back