Merhaba,
Ben de bir süredir evdeki teflonlardan kurtulmak üzere, yerine ne alınabilir diye araştırma içerisindeydim. Yaptığım araştırmalar sonucunda tüm alternatifler içerisinden seramik ürünlerin en iyisi olacağına karar verdim (hem sağlıklı oluşu hem de kullanım kolaylığı açısından). Sonrasında da hangi marka seramik tencere tava alınması gerektiği konusunda uzun araştırmalar yaptım ve en kalitelisinin moneta olduğu bilgisini edindim. 3.aşamada ise monetayı uygun fiyata nereden alırım konusuydu ki bunun için de tüm moneta bayilerini tek tek aradım diyebilirim. en iyi fiyatı, andora1 kullanıcısının da belirttiği gibi zeno-bağdat caddesi mağazasından aldım. Diğer mağazalardan aldığım fiyata göre oldukça uygun fiyata aldım. Zenoda iki seri satılıyordu, 01 ve deluxe serileri. Bunlar seramik kaplama açısından aynı özelliklere sahip. Ancak deluxe serisinin özelliği, kulpları silikon olduğu için fırına da koyabiliyorsunuz. Ocakta başlayıp fırında devam eden yemekler için ideal. Bir diğer özelliği de daha estetik oluşu, ki beni cezbeden de bu oldu.
Sonuç olarak tencere tavaları aldım ve kullanmaya başladım. Asıl güzelliği kullanmaya başlayınca anlıyorsunuz. Kendiniz denemeden anlamanız zor ama denerseniz göreceksiniz, neredeyse sıfır yağ kullanarak istediğinizi pişirebilirsiniz, kesinlikle hiçbir şekilde yapışmıyor. yapışmama performansı olarak teflondan 20 kat daha iyi diye düşünebilirsiniz. aynı şey temizlenmesi konusunda da geçerli. normalde kazınması ya da suda bekletilerek temizlenmesini gerektirecek durumlarda, bu ürünleri peçeteyle silerek bile temizleyebiliyorsunuz. Kullanırsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Seramik ürünler için de teflon ürünlerde olduğu gibi tahta veya benzeri kaşıkla kullanılması gerekiyor, yoksa çizilebiliyor. Ancak çizilse de teflonda olduğu gibi zararlı maddeler açığa çıkarmıyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da, yemek yaparken alışkın olduğumuz, kaşığın üzerinde kalanları tencerenin içine yollamak için tencerenin kenarına vurarak yaptığımız hareketten kesinlikle vazgeçmeniz gerekiyor. çünkü böyle yaparak, kenarındaki seramik kaplamaya zarar vermiş oluyorsunuz. ayrıca bulaşık makinesine atılabiliyor olmasına rağmen, ben elde yıkamayı tercih ediyorum (ki yıkaması gerçekten çok kolay), bu şekilde yapışmazlık özelliğinin daha uzun ömürlü olacağı söyleniyor.