Aleyküm selam, granit yüksek miktarsa radyasyon barındıran bir kaya diye duymuştum, yani sağlıksız. Seramik tavaların da sırlarına güvenemiyorum, belki içlerinde kurşun vardır...
Teflonlar zaten zararlı, demir döküm tencereler ve çelik en sağlıklıları olmalı.
ne yapcaz peki arkadaşım, çelik tencere seti var ama yapışmazlık da gerekiyor bazen
Selamun aleykum arkadaşlar, merhaba...
2.5 yıllık evliyim. Bir hata yaparak çeyizime teflon tencere seti almıştık yıllar önce..Tabi içi çoktan kazınmaya başladı. Artık kullanmak istemiyorum ve kesinlikle daha sağlıklı bir seçim yapma taraftarıyım.
Set olarak değil de tek tek yeni yapışmaz özellikli tencere almak istiyorum. Önce pilavlık bir tencere (karnıyarık tenceresi) ile başlayacağım, yani yayvan sığ olanlardan...Daha sonra da tavasını derin tenceresini falan tamamlarım biriktirdikçe...
Karaca biograniti duyunca bayılmış onda karar kılmıştım. Fakat araştırdığımda teflon içerdiğini sadece üst katmanda biraz granit içeriği olduğunu vs duydum şimdi şüphelendim ve ne alacağımı bilemiyorum. En önem verdiğim husus sağlıklı olması...Bilen varsa yardımcı olabilir mi? Tecrübelerinizden, önerilerinizden faydalanmak istiyorum. Hangi marka güvenilir? Hangisi gerçekten doğal ve sağlıklı? Seramik mi, demir döküm mü ? Granit ne oluyor, doğal taş kaplama ne oluyor, bu taş hangi taş? Kaplama alüminyum gövde üzerine olursa ne kadar sağlıklı? Ay kafayı yicemmm..... Yardımcı olun güzeller
çok teşekkür ederim harika bir mesaj olmuş...bu arada çelikte de pilav olur olmasına lakin nerrde eski çeliklerin kalitesi diyorum benim çelik setim schaffer ve bulgur pilavında sorun olmuyor fakat pirinç pilavı hem güzel olmuyor, veya olsa da tekrar ısıtmaya gelmiyor.evet, granit dediğin gibi temelde teflonla aynı malzeme. sadece taş partiküllü bir alaşım ve daha kalın bir katman şeklinde kaplandığı için daha dayanıklı. taş kaplamalarda türk markaları içerik belirtmiyor, ne kapladıklarını allah bilir. moneta'da iki seri var, biri doğal taş kaplama, ki kendisi ince porselen sırlı, yani taş kaplamanın üzerinde de porselen sır var, diğeri etnea serisi etna yanardağının çevresindeki volkanik taşlardan kaplama. bunun üzerinden ayrıca sırlama işlemi yapmamışlar.
seramik dediğimiz kaplama, aldığımız tencere tava eğer beyaz teflon değilse tabii, ptfe ve pfoa içermediği için teflona göre daha sağlıklı. daha az yapışmaz nitelikte, ama kolay deforme olan bir materyal. üstelik de gözenekli bir malzeme. yani sulu yemekler pişirmeye veya pişmiş yemeği içinde bekletmeye hiç uygun bir malzeme değil. bu kadar derin seramik tencereyi kime satıyorlar alanlar ne amaçla kullanıyor çözebilmiş değilim zaten. sürekli olarak içinde sulu yemek pişen veya içinde yemekle dolaba kaldırılan seramik kaplama kabarır ve soyulur. kabarma ve soyulma süresi kalitesine ve kaplamanın kalınlığına göre değişir sadece. bence, seramik sadece kızartma, kavurma, ne biliim omlet pişirme gibi işlemlere uygun, pilava ya da sulu yemeklere, hele hele çorbalara hiç uygun bir malzeme değil.
döküm, dört türü var ülkemizde: ucuzsa, alüminyumdur, kaç zaten hemen, sağlıklı değil. demirdöküm olması lazım. demir dökümün de üç çeşidi var: saf demir döküm, yani üzerinde hiç kaplama olmayan: en sağlıklısı. üstünden tır geçse bişey olmaz, torunlarına miras bırakırsın. amma velakin düzenli olarak kuyruk yağı vb. ile seasoning denen sırlama işlemini yapman gerekir evde. uğraşamam dersen, iki versiyon daha var: emaye kaplama ve seramik kaplama. seramik kaplamadan kaç çünkü seramik kaplama 200 derecenin üzerine çıkıldığında deforme olur ve içeriğindeki kimyasallar açığa çıkar. demir dökümse normal tencerelere göre daha çok ısınır, özellikle de gazlı ocakta kaç dereceye çıktığını kontrol etme ihtimalin yok, fırında zaten pek çok yemeği 200 derecede pişiriyoruz malum. hiç 200 dereceye çıkmasa seramik kaplaması zamanla deforme olduğunda elinde patlamış olur. çünkü zemindeki çatlaklardan sızan su tencerenin senin görmediğin kısımlarında paslanma yaparak kanserojene dönüşebilir. emaye kaplama, şu an en uygun alternatif. emaye de zamanla deforme olur ama emaye deforme olduğunda sağlığa zararlı hale gelmez, sadece yapışmazlık özelliğini kaybeder. hecha gibi markalar ise sürekli yeniden sırlama garantisi veriyor, sorunu yeniden sırlatarak çözebilirsin. dökümde hemen her yemek pişer. çorba hariç tabii. etler, sebzeler, pilavlar, dolmalar... ama dökümün de sıkıntısı, temizliği çok zordur. elde yıkanır. deterjan kullanmamak, sirkeli ılık suyla yıkamak ve yıkar yıkamaz ocağı yakıp üstünde ısıtrak kurutmak gerekir ki paslanmasın. bir sonraki kullanıma hazır olması için içini yağlayıp kapağını kapatarak muhafaza etmen gerekir. oldukça da ağırdır.
sağlılılık meselesine gelince, şimdilik sağlıksız olduğunu bildiğimiz üç kimyasal var: ptfe, pfoa ve pfos. teflon ve granit tavalar bunları içeriyor. (granitte bazı markalarınki içermiyor, mesela bahsettiğim moneta etnea serisi) seramikte çok sahtecilik var, çoğunlukla beyaz teflon kakalanıyor, o da bu kimyasalları içeriyor. thermolon bu kimyasalları içermiyor ama onu da bulmak zor (benim bildiğim sadece greenpan ve vitaverde thermolon kaplama yapıyor) silit'in silargan isimli patentli bir yapışmaz malzemesi var o da bu üçünü içermiyor ama çok pahalı, döküm de bu üçünü içermiyor. ama bilmediğimiz başka kanserojen maddeler var mı, sağlıklı sandıklarımız da onları içeriyor mu bilemiyoruz. en güzeli her tencereyi amacına ve kullanma talimatına uygun kullanıp yıprandıkça değiştirmek. bu arada çelikte de gayet güzel pilav yapılır. bundan 15 sene önce teflon filan yokken annelerimiz pilavı nerede yapıyordu:)))
evet, granit dediğin gibi temelde teflonla aynı malzeme. sadece taş partiküllü bir alaşım ve daha kalın bir katman şeklinde kaplandığı için daha dayanıklı. taş kaplamalarda türk markaları içerik belirtmiyor, ne kapladıklarını allah bilir. moneta'da iki seri var, biri doğal taş kaplama, ki kendisi ince porselen sırlı, yani taş kaplamanın üzerinde de porselen sır var, diğeri etnea serisi etna yanardağının çevresindeki volkanik taşlardan kaplama. bunun üzerinden ayrıca sırlama işlemi yapmamışlar.
seramik dediğimiz kaplama, aldığımız tencere tava eğer beyaz teflon değilse tabii, ptfe ve pfoa içermediği için teflona göre daha sağlıklı. daha az yapışmaz nitelikte, ama kolay deforme olan bir materyal. üstelik de gözenekli bir malzeme. yani sulu yemekler pişirmeye veya pişmiş yemeği içinde bekletmeye hiç uygun bir malzeme değil. bu kadar derin seramik tencereyi kime satıyorlar alanlar ne amaçla kullanıyor çözebilmiş değilim zaten. sürekli olarak içinde sulu yemek pişen veya içinde yemekle dolaba kaldırılan seramik kaplama kabarır ve soyulur. kabarma ve soyulma süresi kalitesine ve kaplamanın kalınlığına göre değişir sadece. bence, seramik sadece kızartma, kavurma, ne biliim omlet pişirme gibi işlemlere uygun, pilava ya da sulu yemeklere, hele hele çorbalara hiç uygun bir malzeme değil.
döküm, dört türü var ülkemizde: ucuzsa, alüminyumdur, kaç zaten hemen, sağlıklı değil. demirdöküm olması lazım. demir dökümün de üç çeşidi var: saf demir döküm, yani üzerinde hiç kaplama olmayan: en sağlıklısı. üstünden tır geçse bişey olmaz, torunlarına miras bırakırsın. amma velakin düzenli olarak kuyruk yağı vb. ile seasoning denen sırlama işlemini yapman gerekir evde. uğraşamam dersen, iki versiyon daha var: emaye kaplama ve seramik kaplama. seramik kaplamadan kaç çünkü seramik kaplama 200 derecenin üzerine çıkıldığında deforme olur ve içeriğindeki kimyasallar açığa çıkar. demir dökümse normal tencerelere göre daha çok ısınır, özellikle de gazlı ocakta kaç dereceye çıktığını kontrol etme ihtimalin yok, fırında zaten pek çok yemeği 200 derecede pişiriyoruz malum. hiç 200 dereceye çıkmasa seramik kaplaması zamanla deforme olduğunda elinde patlamış olur. çünkü zemindeki çatlaklardan sızan su tencerenin senin görmediğin kısımlarında paslanma yaparak kanserojene dönüşebilir. emaye kaplama, şu an en uygun alternatif. emaye de zamanla deforme olur ama emaye deforme olduğunda sağlığa zararlı hale gelmez, sadece yapışmazlık özelliğini kaybeder. hecha gibi markalar ise sürekli yeniden sırlama garantisi veriyor, sorunu yeniden sırlatarak çözebilirsin. dökümde hemen her yemek pişer. çorba hariç tabii. etler, sebzeler, pilavlar, dolmalar... ama dökümün de sıkıntısı, temizliği çok zordur. elde yıkanır. deterjan kullanmamak, sirkeli ılık suyla yıkamak ve yıkar yıkamaz ocağı yakıp üstünde ısıtrak kurutmak gerekir ki paslanmasın. bir sonraki kullanıma hazır olması için içini yağlayıp kapağını kapatarak muhafaza etmen gerekir. oldukça da ağırdır.
sağlılılık meselesine gelince, şimdilik sağlıksız olduğunu bildiğimiz üç kimyasal var: ptfe, pfoa ve pfos. teflon ve granit tavalar bunları içeriyor. (granitte bazı markalarınki içermiyor, mesela bahsettiğim moneta etnea serisi) seramikte çok sahtecilik var, çoğunlukla beyaz teflon kakalanıyor, o da bu kimyasalları içeriyor. thermolon bu kimyasalları içermiyor ama onu da bulmak zor (benim bildiğim sadece greenpan ve vitaverde thermolon kaplama yapıyor) silit'in silargan isimli patentli bir yapışmaz malzemesi var o da bu üçünü içermiyor ama çok pahalı, döküm de bu üçünü içermiyor. ama bilmediğimiz başka kanserojen maddeler var mı, sağlıklı sandıklarımız da onları içeriyor mu bilemiyoruz. en güzeli her tencereyi amacına ve kullanma talimatına uygun kullanıp yıprandıkça değiştirmek. bu arada çelikte de gayet güzel pilav yapılır. bundan 15 sene önce teflon filan yokken annelerimiz pilavı nerede yapıyordu:)))
çok teşekkür ederim harika bir mesaj olmuş...bu arada çelikte de pilav olur olmasına lakin nerrde eski çeliklerin kalitesi diyorum benim çelik setim schaffer ve bulgur pilavında sorun olmuyor fakat pirinç pilavı hem güzel olmuyor, veya olsa da tekrar ısıtmaya gelmiyor.
moneta etnea demişsiniz onda da radyasyon sıkıntısı olabilir..
thermolonu duymamıştım tam olarak nedir nasıl bir malzemedir bilemiyorum.
emaye çizilince zararlı olmuyor demişsiniz ben tam tersini biliyordum, emaye çizilince kullanılmaz derler???
bir de seramik 200 derecelere gelmez diyorsunuz oysa seramik kaplamalı fırına da girebilen tencereler var, nasıl olacak bu iş?
ben de tencere konusunda işin içinden çıkamadım canım en sonunda alüminyum döküm üzeri seramik kaplamalı çift tabanlı tencerelerden aldım: korkmaz finecast seramik modelinden 1 tane pilavlık 1 tane makarna ve yemekler için, bi de ufak tava...daha yeni aldım adresime ulaşmadı bile...ptfe pfoa içermez diyor inşallah doğrudur ne diyelim...
bu zamanda insan neye inanacağını şaşırıyor Allah bizleri muhafaza buyursun
Cunku celikte ya da dokumde oldugu gibi Yeknesak bir Yuzeyi yok tencerenin, seramik oldukca gozenekli bir kaplama. Yapmaya yaparsiniz, zehirli oluyor demedim zaten ama cok cabuk yipranir kabarir ve soyulur tencere. Bunca bilgiyi daha once devam ettigim mutfak kurslarinda ogrendim sayilir ama isim geregi de tuketici mahkemelerine acilan davalari takip ediyor, ayiptan dogan sorumlulukla ilgili kararlari ve bilirkisi raporlarini okuyorum. YaZdiklarimi yabanci dilde Arama yaparsaniz ptfe ve pfoa ile ilgili pek cok makalede ve forumda da gorebilirsiniz.bir de seramik neden suya sulu yemeklere dayanmıyor bunu anlayamadım ben? hiç duymamıştım böyle bişey içinde yemek durmayan sulu yemek pişmeyen tencere mi olur?
bunca bilgiyi nasıl bilebiliyosunuz üstadım bi de bunu merak ettim (maşaallah)
şimdi anladım canım..çok haklısın zaten ömürlük tencere olur mu yahu? eskiyince değiştir ve güzel kullan mesele bu, yoksa bu işin içinden çıkmak kolay değil...demir döküm ürünlere de ha deyince parası yetmiyor insanın belki ilerde inş.Emaye konusuna soyle aciklik getireyim; dikkat ederseniz benim aciklamam demir dokum tenceredeki emaye kaplamaya iliskin. Eskiden annelerimizin kullandigo veya simdilerde yeniden moda olan hafif emaye tencereler degil. Emaye yuzeyden silindiginde geride kalan malzeme onemlidir. O hafif tencereler genellikle ucuz aluminyum sac veya alasim metallerden mutevellit tencerelere emaye kaplayarak yapiliyor. Piyasada emaye diye satilanlarin bir kismi emaye bile degil zaten, boyama:) tencerenin govdesi ve ic kaplamasi celik ya da demir dokum gibi gidaya temasi tereddutsuz bir malzeme ise uzerindeki emayenin zamanla silinmesi sorun yaratmaz. ki ben ondan bile rahatsiz oluyorum muhtemelen eskidiginde sirrini yeniletirim.
Korkmaz almakla iyi yapmissiniz gule gule kullanin benim annem de korkmazin seramik tava tenceresini kullaniyor memnunuz. Dedigim gibi bence yeri geldiginde teflon bile kullanilir zaten, aaa ocu diyekacmaya gerek yok, nitekim benim teflon kek kalibim ve tart kalibim var mesela. Onemli olan her tur malzemeyi amacina ve kullanma talimatina uygun kullanmak, yipraninca vedalasmasini bilmek bence.
anlıyorum arkadaşım çok teşekkür ederim sana Allah razı olsun...Cunku celikte ya da dokumde oldugu gibi Yeknesak bir Yuzeyi yok tencerenin, seramik oldukca gozenekli bir kaplama. Yapmaya yaparsiniz, zehirli oluyor demedim zaten ama cok cabuk yipranir kabarir ve soyulur tencere. Bunca bilgiyi daha once devam ettigim mutfak kurslarinda ogrendim sayilir ama isim geregi de tuketici mahkemelerine acilan davalari takip ediyor, ayiptan dogan sorumlulukla ilgili kararlari ve bilirkisi raporlarini okuyorum. YaZdiklarimi yabanci dilde Arama yaparsaniz ptfe ve pfoa ile ilgili pek cok makalede ve forumda da gorebilirsiniz.
Merhaba,Yüksek ısıya maruz kalmadığı sürece sağlıklıdır yağkoyup unutmamak gerek oradan çıkan gazlar tehlikeli
demir döküm makineye atilamiyor mu?evet, granit dediğin gibi temelde teflonla aynı malzeme. sadece taş partiküllü bir alaşım ve daha kalın bir katman şeklinde kaplandığı için daha dayanıklı. taş kaplamalarda türk markaları içerik belirtmiyor, ne kapladıklarını allah bilir. moneta'da iki seri var, biri doğal taş kaplama, ki kendisi ince porselen sırlı, yani taş kaplamanın üzerinde de porselen sır var, diğeri etnea serisi etna yanardağının çevresindeki volkanik taşlardan kaplama. bunun üzerinden ayrıca sırlama işlemi yapmamışlar.