İlköğretim Yorum ve Soruları Sene sonu doğumlu çocukların ilkokula başlama yaşı???

selam. sınıf öğretmeydim. şimdide idareci. çocuğun fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimi normal seviyede ise göndermeni tavsiye ederim. ( zaten göndermiyorum diyemezsin.İsterden internetten kayıtlı olduğu okulu bile TC ile öğrenebilirsin). Deneyimlerimden anladığım kadar ise eğer çocuğun gelişimi geriden takip ediyorsa okuma yazma gibi bir çok etkinliği yapsada özellikle matematik yada yorum gerektiren sözel konularda daha az başarılı oluyor. Bunun sonucunda kendini başarısız hisseden yavrucak pasif, sıkılgan ve de edilgen bir kişilik oluyor.
 
örnekler olabilirr ama çocuğunuz konuşkansaa aktif se bu örneklerle aynı duruma düşücek diye bişey olmamalı! bu şekidle düşünülmemeli!
bende aralık doğumluyum ve lise öğrencisiimm vee keşkee benide aynı doğumlu olduğum insanlarla yollasalardı..
 



2003 doğumlu çocuklarımızı yasal olarak 1.sınıfa yazdırmakla yükümlüyüz arkadaşlar.Yukarıda bir arkadaşın da yazdığı gibi kayıtları otomatik olarak bir okula yapıldı devlet tarafından.Eğer çocuğunuzu 1.sınıfa başlatmak istemiyorsanız ilçenizdeki REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİNDEN ''Çocuk 1.sınıfa başlama yeterliliğine sahip değildir'' diye rapor almanız gerekiyor ve bunu okula göstermeniz gerekiyor.Eğer bunu yapmazsanız evlerinize,çocuğu neden okula başlatmadınız diye tebligat gelecekmiş.(Bu konuyla ilgili belki bir düzine öğretmen ve idareciyle konuştum hepsi aynı şeyi söylediler)

Bu sene,eğer çocuk 2003 doğumlu ise, anasınıfını tekrarlatmak ne velilerin insiyatifinde ne de okulun..

Yukarıda sanırım Kayseriden bir anne,çocuğunu öğretmenlerle konuşup tekrar anasınıfına yazdırdığını söylüyor.Herhangi bir rapor alıp almadığını merak ediyorum,çünkü raporsuz kesinlikle bu işin yapılamayacağını defalarca işittim..Tekrar bilgi verirse sevinirim...
 
Benim kızımda e-kayıt sistemiyle evimizin yakınındaki okula otomatik kaydı yapılmış,biz bunu biliyorduk ve okulun müdürüyle görüştük.Ayrıca benimle aynı durumda sene sonu çocuğu olan iki arkadaşım var,biri hatta ilçe milli eğitime gitmiş ve görüşmüş.Bize ve arkadaşıma söylenen sizin dediğiniz gibi çocuklarımızın kayıt yapıldığı okula 'çocuğumu ilkokula başlatmak istemiyorum,anaokuluna devam ettirmek istiyorum'şeklinde dilekçe vermek yeterli.Bize kimse rapor alın falan demedi,velilerin insiyatifine kalmış birşey yollayıp yollamamak ve okula vereceğimiz bir dilekçeyle bu sorunda kolayca aşılabiliyor..
 


Anladım...Bunu ben de bir sorayım,araştırayım..En iyisi sanırım ilçe Milli Eğitime gitmek...

Cevabınız için teşekkürler...
 
benim oğlumda 20 aralık doğumlu geçen sene ana okuluna gitmemişti bu sene göndermeyi düşünürken 1. sınıfa kayıt yapmışlar eşimle bende ana okuluna gitmeden 1. sınıfa gitmesini istemiyoruz cünkü oğlumdan 10 gün sonra doğanlar ana sınıfına yazılmışlar ben bunu haksızlık olarak görüyorum çünkü yaşı küçük olan çocuklarda bir hafta bile farkediyor, çoğu kişi bize keşke 1 ocak yazdırsaydınız diyor ama ne münasebet diyorum oğlumun en önemli gününü değişik yazdırmam mümkün değil.Tam oyun oynaması gerekirken daha 6 yaşına bile girmezken ilk okula gitmesi yanlış geliyor zaten uzun seneler okuyacaklar erken başlamanın anlamı yok ayrıca oğlumun yetersiz olduğundan değil ablası 2ye gidiyor onunlan beraber okumayı öğrendi ama yazmayı yeni yeni yapıyor benim çabam sadece bu sistemde düzeltmelerin yapılması
 
Merhaba,
Benim kızım da 29 Kasım 2003 doğumlu.Ben kızımı anaokuluna yazdırdım.Hem ilkokula başlamaya duygusal olarak hazır olmadığına inandığımdan,hem de anaokulunun kızımın gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümden.
Bence olaya sadece "Acaba ilkokulda başarılı olabilir mi?"şeklinde yaklaşmamalıyız.
Ana okulununun çocuğumuza getirilerini düşünürsek daha kolay karar verebiliriz bence.
Mesela ben gözümde canlandırıyorum: Duygusal,duyarlı ve merhametli bir kızım var.O'nu direk ilkokula gönderirsem pasif ve güvensiz bir bireye dönüşme ihtimali var..Ama anaokuluna giderse bol oyunlu ve eğitsel aktiviteli bir ortamda hem el becerileri gelişecek,hem de özgüveni artacak.Bence aşama aşama okul serüvenine girmeleri duygusal bakımdan daha mantıklı.vereliniortak

Sevgili s.lal,Eğer okulunuza ".........sebepten ötürü oğlumun anaokuluna gitmesini uygun görüyorum"şeklinde bir dilekçe verirseniz sorun çözülüyor.Böyle bir hakkınız var.yerimseniben
 
"Heba etmek"kavramı, kişinin bakış açısına göre değişir.
Ruhsal ve duygusal manada kaybı olmayan bir çocuk yetiştirebilirsem, okul yaşı olarak kaybı olmasını asla "heba etmek" olarak görmem.
Çünkü benim için aslolan bu değil..
 
Sana katılıyorum *seli*alkisalkisalkis..Ben de sene sonu doğumlu bir evladı olan bir anne olarak, vereceğim kararda çocuğum için en iyisini tercih etmek istedim hep.Doğru kişiye göre değişir.Benim ve eşimin doğrusu bu kadar karasızlıktan sonra kızımın duygusal ve ruhsal olarakta olumsuz etkilenmemesiydi.Yoksa kızımda, birçok sene sonu çocuğuda başarabilir birinci sınıfı.Sonuçta 1 sene geç başlamak kızıma ne kaybettirebilir ki en fazla.Ama eğer erken başlarsa ruhsal olarak kızımı riske atmış olmamız içten bile değil.Bu bir ihtimal olsa bile..
 

Bu durum, ilköğretim kayıt zamanı genellikle yaşanılan bir karmaşadır.
Yaşanılan karmaşada verilecek karar o kadar önem taşıyor ki, sanırım bundan kaynaklanıyor.
23 yıllık tecrübeme dayanarak şunları söyleyebilirim.

Yaş unsuru çok önem arz ediyor.Kesinlikle yaşını tamamlayıp okula başlanmalı diyorum.
Olaya sadece okuma yazmayı öğrenmek, 1.sınıfı başarmak gözüyle düşünmemeliyiz.
Elbette her çocuk okuma yazma mekanizmasını çözer.Eğer çok özel bir durum, öğrenme zorluğu vs varsa o başka.
Okula başlamak için her çocuk fazlasıyla heyecan, istek duyarlar, bu tartışılmaz.Bu durum bazan veliyi yanıltabilir .
Buradaki asıl mesele ileriye dönük çocuğun eğitim durumu.
İlerki yıllarda duraklamaya neden olabiliyor.
Mantıken düşünelim , 2003 doğumlu iki çocuk olsun.A çocuk mart doğumlu,B çocuk aralık doğumlu olsun.Aralarında 9 ay fark var.Bu bahar doğumlu , yaz doğumlu olabilir değişmez.
İki çocuğun algılamasını aynı kefeye koyabilir misiniz?
Yani neden bu kadar acele ?Gitmesin dediğimiz çocuklar elbette anlamaz, algılaması olmayan değiller.Şimdiki çocuklar teknoloji çocucukları, çok akıllılar ,kendilerine özgüvenleri bir hayli fazla.8-9 ay farklada kendilerinden önde çocuklarla aynı dilimi paylaşmaya çalışacaklar.
Yaşını tamamlayıp gelenler ,hem fiziksel , hem ruhsal ,hem bilişsel anlamda önde iken bizim çocuğumuzu acele etmenin anlamını çözemiyorum.
Kesinlikle bir yıl heba olması söz konusu olmaz aksine kazanç olur diye düşünüyorum.
Mutlaka erken yaşta başlayıp başarılı olanlar vardır istisnalar kaideyi bozmaz.Bende bunlardan birisiyim.
Kendi kızım çok hazır olmasına rağmen geç verdim.Anasınıfı öğretmeni çok kızmıştı bana .
Öğretmensin neden böyle yapıyorsun ?Bende mesleğin içinde olduğum için böyle yapıyorum demiştim.Çok yerinde bir karar verdiğime inanıyorum.
Ancak kararınızı iyi düşünüp vermenizi tavsiye ediyorum.Kesinlikle ,geçici kayıt dönemi için bir başlasında olmazsa seneye gider diye düşünmeyin.
Çocuk psikoljik olarak zarar görebilir,eminseniz göndermemek daha olumlu olur.
Elbette düşüncelerimi beğenmeyenler olabilir.Ama buradaki düşüncelerim menfiiden ziyade yaşanmış tecrübe edilmiş,tescillenmiş düşüncelerdir.
Herşeyin çocuklarımız için en iyisi olması dileğiyle....
Sevgilerimle.....a.s
 
Sessiz Fırtına,
Bence de sence.:)
Zaten "Anne gözü"yle bakınca aynı noktada buluşmamız kaçınılmaz.Gerisi boş...kaydirigubbakcemile5


Hamiye,
Eğitimci bir anne olarak konuyu çok güzel toparlamışsın..
Yaşanmış-tescillenmiş düşüncelerin için çok teşekkürler.vereliniortak
 
Yorum yapmadan geçemeyeceğim..
Benim anlamadığım ;çocuğunu ölçüp tartıp okula senesinde verenler olaya anne gözüyle bakmamış ya da düşüncesizse mi hareket etmiş oluyorlar?Ya da sene sonu doğumlu diye 1 sene geç verenler çocuklarını daha çok düşünen üzerlerine titreyen ebeveynler mi?..Kesinlikle katılmıyorum..Tıpkı geç okula verenlere sene heba ediyorsunuz demenin doğru olmayacağına inandığım gibi..
Herkes çocuğunu tanır ve ona göre bir yol çizer,duruma göre hareket eder..
Arkadaş bir soru sormuş ne yapmam lazım karar veremedim ,düşünceleriniz ne diye.Herkes fikrini beyan etmiş,güzel..Ama hiç kimse erken verdin iyi ya da geç verdin iyi diye birbirini takdir edip diğer fikirdekileri alaşağı etmemeli..Hiç kimse bu niyette olmadığını söyleyecektir belki ama yazılan yorumları okuyunca ne yazık ki böyle bir hisse kapılıyor insan....
 

Hiçbir anne çocuğu için düşüncesizce hareket edermi.Ben ısrarla vurgulamaya çalıştım ,'doğru' kişiye göre değişir.Benim doğrumunda kesin doğru olduğu beli değil,senin doğrununda.Herkes araştırması ve düşünceleri istikemetinde yavrusu için en iyisini ister.Ben sadece en son verdiğim karar doğrultusunda arkadaşlara katıldığımı belirtmek istedim.Asla bir anneyi,bir hemcinsimi kırmak istemem.Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim..a.s.
 

Evet,haklısınız..Hiç yazdıklarımın bu şeklide algılanabileceğini düşünmemiştim.
Benim kıyasım Bekar olanlarla-Anne olanlar üzerineydi çünkü.
Asla anneler arası bir kıyas yapmak aklıma gelmedi,gelmez de..
Niyetim o değildi ama yine de canınızı sıktığım için özür dilerim.a.s.
 
benim kızımda 1 sene geç başladı ilkokula ana okulunda gördüğü eğitimlerle 1. sınıfta çok başarılı bir öğrenci olarak 5. sınıfa kadar başarılı bir öğrenci olarak geldi sadece anaokulunda eğitimsel değil karakter ve ruhsal değişimlerde çok değişimler oldu ben direk 1. sınıfa verseydim çok farklı olacaktı başarısı ve kendine güveni çok iyi olmıyacaktı benden size tavsiyem ilk önce anaokuluna göndermeniz bu her 2niz için çok iyi olacak
 
Ben aralık doğumluyum...yılında diğer ocak şubt doğumlular gibi okula gttim...

1. sınıfta okumayı söken ilk bendim...

liseyi birincilikle bitirdim....

össyi ilk girişimde istedğim bölüme yerleşerek kazandım.....

ben bunları birebir yaşadığım için size bunları söyledim....çocuğunuzu nasıl görüyorsanız...ona o şeklde

bir yol çizin....sevgiler a.s.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…