Benim kızım 2003 aralık doğumlu.Yani bu sene ilköğretime kayıt yaptırabiliriz.Ama biz büyük bir karmaşa yaşıyoruz eşimle.Çok araştırma yaptım bu konuda,eğitimci arkadaşlarımada danıştım.Geneli hiç acele etme,çocuğun ezilir,sonuçta 9,10 ay bir fark olacak sınıftaki arkadaşlarıyla diyorlar.Seneye başlasın daha başarılı olur diyorlar.Fakat anaokulu öğretmenimizde dahil,kızımı tanıyan bazı arkadaşlarımda senin kızının fiziki gelişimi gayet iyi,başarabilecekte bir çocuk,yapabilir birinci sınıfı diyorlar.Bense iki fikir arasında gidip geliyorum.Başarmaya gelince,kızım başarır inanıyorum ama,yinede küçük olacak diğer çocuklardan,acele etmesek mi diyorum.Anlıyacağınız ikilem yaşıyoruz.:sm_confused:Bu durumda olan ya da bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim..
Bu durum, ilköğretim kayıt zamanı genellikle yaşanılan bir karmaşadır.
Yaşanılan karmaşada verilecek karar o kadar önem taşıyor ki, sanırım bundan kaynaklanıyor.
23 yıllık tecrübeme dayanarak şunları söyleyebilirim.
Yaş unsuru çok önem arz ediyor.Kesinlikle yaşını tamamlayıp okula başlanmalı diyorum.
Olaya sadece okuma yazmayı öğrenmek, 1.sınıfı başarmak gözüyle düşünmemeliyiz.
Elbette her çocuk okuma yazma mekanizmasını çözer.Eğer çok özel bir durum, öğrenme zorluğu vs varsa o başka.
Okula başlamak için her çocuk fazlasıyla heyecan, istek duyarlar, bu tartışılmaz.Bu durum bazan veliyi yanıltabilir .
Buradaki asıl mesele ileriye dönük çocuğun eğitim durumu.
İlerki yıllarda duraklamaya neden olabiliyor.
Mantıken düşünelim , 2003 doğumlu iki çocuk olsun.A çocuk mart doğumlu,B çocuk aralık doğumlu olsun.Aralarında 9 ay fark var.Bu bahar doğumlu , yaz doğumlu olabilir değişmez.
İki çocuğun algılamasını aynı kefeye koyabilir misiniz?
Yani neden bu kadar acele ?Gitmesin dediğimiz çocuklar elbette anlamaz, algılaması olmayan değiller.Şimdiki çocuklar teknoloji çocucukları, çok akıllılar ,kendilerine özgüvenleri bir hayli fazla.8-9 ay farklada kendilerinden önde çocuklarla aynı dilimi paylaşmaya çalışacaklar.
Yaşını tamamlayıp gelenler ,hem fiziksel , hem ruhsal ,hem bilişsel anlamda önde iken bizim çocuğumuzu acele etmenin anlamını çözemiyorum.
Kesinlikle bir yıl heba olması söz konusu olmaz aksine kazanç olur diye düşünüyorum.
Mutlaka erken yaşta başlayıp başarılı olanlar vardır istisnalar kaideyi bozmaz.Bende bunlardan birisiyim.
Kendi kızım çok hazır olmasına rağmen geç verdim.Anasınıfı öğretmeni çok kızmıştı bana .
Öğretmensin neden böyle yapıyorsun ?Bende mesleğin içinde olduğum için böyle yapıyorum demiştim.Çok yerinde bir karar verdiğime inanıyorum.
Ancak kararınızı iyi düşünüp vermenizi tavsiye ediyorum.Kesinlikle ,geçici kayıt dönemi için bir başlasında olmazsa seneye gider diye düşünmeyin.
Çocuk psikoljik olarak zarar görebilir,eminseniz göndermemek daha olumlu olur.
Elbette düşüncelerimi beğenmeyenler olabilir.Ama buradaki düşüncelerim menfiiden ziyade yaşanmış tecrübe edilmiş,tescillenmiş düşüncelerdir.
Herşeyin çocuklarımız için en iyisi olması dileğiyle....
Sevgilerimle.....a.s