SELÜLİT NEDİR?
Selülit, yağ ceplerinin bağ dokusuna doğru itilmesiyle, deri altında düzensiz ve aşırı yağ birikmesiyle oluşur. Selülit olan bölgelerde kan dolaşımı yavaştır. Genellikle göğsün altından başlar, sırt, karın, kalça, bacaklar ve kollara kadar uzanabilir. Bunun bilimsel sebebi, yağ üretiminden sorumlu olan alfa reseptörlerinin, o belirli alanlarda yağları parçalamaktan sorumlu olan beta reseptörlerinden çok daha fazla olmasıdır. Yani fazla dokunun damardan sızmasıyla etrafında oluşan yağ birikmesinin zamanla düzensiz olarak oluşup portakal görünümü almasına denir.
SELÜLİT NEDEN OLUŞUR?
Hormonsal değişiklikler
Yeterli düzeyde hareket etmeme veya egzersiz yapmama (kan akışı kollajen üretimini artırdığı ve egzersizin kan akışını artırdığı için)
Vücudu sıkan giysiler giyme, bunlara iç çamaşırları da dâhildir. Bunlar kan akışını etkiler ve kolajen katmanların altındaki yağın dağılmasına sebep olur.
Fizyolojik farklılıklar
Düzensiz yaşam şekli
Genetik faktörler
Fazla karbonhidrat, protein tüketimi
Fazla tuz tüketimi
Az su tüketmek
Kahve, çay ve gazlı içecekleri fazla tüketmek
Alkol ve sigara
Sürekli topuklu ayakkabı giymek
SELÜLİT NASIL GEÇER?
Beslenmede karbonhidrat, protein ve yağ içeriğini dengeli bir şekilde dağıtmak. Tuz tüketimini en aza indirmek. Bol su tüketmek. Günde ortalama 3 litre su tüketilmelidir. Kahve, çay, gazlı içecekler gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimini azaltmak. Alkol ve sigaradan uzak durmak. Dar kıyafetler giymemek. Sürekli topuklu ayakkabı kullanmamak.