• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şeker Yerine Ne Kullanılabilir?

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.263
689
373
Kocaeli
Şeker Yerine Tüketilebilecek Gıdalar Besinler

Şeker, özellikle kilo, bugün en başta gelen sebeplerinden biridir. Şekerli yiyecek ve içecekler biz hemen hemen tüm şeker var ve bize şişmanlatıyor şeyler yedik o kadar çok içki. Eh, ille şeker bir tatlandırıcı kullanılmalıdır olarak? Tabii ki değil. Çok yemek karşısında doğal tatlı Ancak, şeker yerine bunları kullanın. Yani bizim kek karışımları, baklava vb tatlılar şeker yerine bunları kullanabilirsiniz. Örneğin Güllüoğlu baklava baklava hurma ile tatlandırılmış yaptı. Bu geleceğin yanı sıra diğer şeker içeren gıdalar ise:

- Tarihler,

- Bal,

- Pekmez,

- Maple Şurup,

- Tarçın,

- Kuru üzüm,

- Kişniş.

valla ben mümkün olduğunca kullanmıyorum. çay, süt, kahve içebildiğim herşeyi şekersiz içemye alıştım şimdi şeker atınca mesela çayın tadını alamıyorum. şekersizliğe alışmışım yani =) bence sizde alışmaya çalışın en iyisi. şeker ihtiyacını başka şeylerden karşılamak daha güzel. bi diyetisyen sylemişti sabah 4 bardak çaya 2şer şekerle içen standart birisini düşünün. o aldığı şeker oranını bir dilim pastayla karşılayabilir demişti. işte o gün bugündür şeker beni kaybetti =D

ben de çay ve kahvede şeker tüketimini iki senedir bıraktım.
gerçi günde 2 bardaktan fazla çay içmiyorum o yüzden benim bünyemde pek farklılık yarattığını sanmıyorum :)
yine de kesinlikle şekerden uzak durmak lazım.
her şeyin içinde şeker var.
evde tatlı yaparken daha az şeker kullanın.
mesela ben bi bardaktan az şeker koyuyorum keke. yine sütlaca tavuk göğsüne de çok az koyuyorum. misafire tatsız geliyor tabi :D artık benim dışarıda yediklerim de bal gibi geliyor bayıyor :D

Günlük ne kadar şekere ihtiyacım var?
İnsanların günlük 15 gr. şekere ihtiyacı var.
Bunu nasıl karşılarım?
Sarımsaktan hurmaya, nohuttan üzüme kadar meyve ve sebzelerde farklı oranlarda olsa da bulunur. Meyve sebzeleri düzenli tüketmek günlük şeker ihtiyacını karşılar.
Ekstra şeker tüketmeyecek miyiz?
Hayır! Dışarıdan şeker almaya gerek yok.
Bal da mı yemeyeceğiz?
Elbette yiyeceğiz. Arı, balı bitkilerden yaptığından, zaten şeker içerir ve tatlıdır. Ama sahte olmayanını tüketmeliyiz.
Çay tiryakisiyim ve şekersiz içemem!
Hiç denedin mi ki bu kanaate vardın. Şekersiz çay içmeyi denediğin zaman, çay yerine şerbet içtiğini göreceksin.
Ama ben asla şekersiz çay içemem...
Bu doğru değil. Şekersiz çay içilir ama illa tatlandırmak istiyorsanız bal, pekmez veya rafine edilmemiş şekerlerden ilâve edebilirsiniz.
Ben zaten şeker hastasıyım ama doktorum tatlandırıcı yazdı, onu kullanıyorum.
Bu sizin şeker tüketmediğiniz anlamına gelmediği gibi, şekerden daha tehlikeli kimyasallar tüketiyorsunuz demektir. Bu nedenle tatlandırıcı konusunda doktorunuzu dinlememelisiniz.
Şeker yasaksa baklava da mı yasak?
Şeker ve tatlandırıcı içeren şeylerin hiçbiri tüketilmemeli. İlla şeker ilâve edilmesi gerekiyorsa, şeker yerine bal veya pekmez ilâve edilebilir.
İyi de rengi bozuluyor...
Sizin derdiniz renk mi yoksa sağlıklılık mı? Rengi güzel olsun ama sağlıksız olsun mu istiyorsunuz. Bu doğru değil, zaten siz de böyle olsun istemezsiniz.
Ben reçelsiz kahvaltı yapamam, hanımsa şekersiz reçel yapamıyor ne olacak?
Reçellik malzemeye, pekmez ilâve ederek reçel yapabilirsiniz. Eşiniz şekersiz reçel yapabilir. Hiç denemediği için böyle düşünüyor. Birkaç kez denediği zaman, ne kadar güzel olduğunu o da, siz de göreceksiniz.
Bal alırken meselâ bir balın kilosu 10 TL, bir başkasınınki 50 TL. Ama benim 50 TL verecek gücüm yok. Ne yapacağım?
10 TL’ye satılanın bal olmadığı kesin. Ancak 50 liraya satılanın da kaliteli olduğundan emin değiliz. Bal hileleri ve doğru seçim konusunda bilgi sahibi olmalıyız. 50 TL’lik bal kaliteli ise, 1 kg. değil paramızın yettiği kadar alacağız. Kötü mal alacak kadar zengin ve sağlıksız gıda tüketecek kadar akılsız değilsiniz.
Meyve sularında da şeker var diyorsunuz?
Evet. Kola, gazoz, meyve suları, meyve nektarları gibi içeceklerde de çok miktarda şeker var. Hem başka nedenlerle, hem de şeker ve tatlandırıcı içerdikleri için bu ürünler tüketilmemeli.
Ama çocukları ikna edemiyorum...
Aslında ikna edebilirsiniz. Siz bu güne kadar kötü örnek oldunuz ama artık iyi örnek olabilirsiz. Bunun için yapmanız gereken; meyve almak ve meyve sıkacağı veya blenderde meyve suyu hazırlamak olacaktır. İçine bir miktar su ve bir adet buz ekleyip içtiğiniz zaman, çocuklarınıza da örnek olmuş olacaksınız.
Bunlar zor şeyler ama neyse devam edelim.
Hayır. Denediğinizde zor olmadığını, şimdiye kadar uyguladıklarınızın sıradan ve kalitesiz alışkanlıklar olduğunu göreceksiniz. Yemekten zevk almaya başlayacaksınız ve gıdaların şifası artacak. Çocuklarınız sağlıklı büyüyecek. Kanser oldu, kısır kaldı derdi azalacak. Zihnen de rahata ereceksiniz, psikolojiniz bozulmayacak.

Hiç şeker yerine pekmez kullanıp kek yapmaya çalışan oldu mu? Ben şuanda yaptığım keki çöpe atmaktayım :50::50::50:

:1:
bende bu sorunun cevabını arıyordum :27:
şekerin yerine ne kullanabiliriz?

ben yaptımm :)) ana malzemeler dışında elma rendeledm kuru kaysı kattım bunlar zaten tatlı oldğu için çok az pekmez gezdrdm ve biraz bal kattm çok güzel oldu.. tercihe göre cevz badem de katılabilir :))

şeker ihtiyacı kesinliklikle alışkanlıklarla ilgili diye düşünüyorum.
çayı kahveyi şekersiz içmeye alışmak örneğindeki gibi...

onun dışında ne kadar şeker yerseniz o kadar çok canınız ister, kan şekerini bir anda yükseltip hormonların bir anda düşürmesine neden olursunuz çünkü...

meyveler en güzel şeker kaynağı bence...

canım tatlı çektiğinde bir iki kuru kayısı yersem zaten bir kaç dakika sonra o isteğim azalıyor. ama yiyeceğim kocaman çikolatalı karamelli keklerin vicdan azabı, sağlıksızlığı ve getireceği kiloları düşündüğümde iyi yaptığımı anlıyorum :)

çok çok nadir yapılan kaçamaklar dışında, azıcık iradeli olursak yeter diye düşünüyorum :)

Şeker yerine ben de size Tarçın önereceğim. Ben kullanıyorum çokta memnunum arkadaşlar.
Tarçın Tüketerek elde edilecek faydaları aşağıdaki gibi sıralayabilirim.
* Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
* Kan yağlarından trigliseridleri düşürür.
* Kansere karşı koruyucudur.
* Antimikrobiyal etkisi vardır, zararlı mikropları öldürür.
* Alzheimer hastalığını engelleyici etkisi.

çayı şekersiz içemiyorum kendimi bazen zorlayarak belki 1 veya 2 kere gerisi azda olsa şekerli keşke 2 -3 bardakla kalsam içtiğim çayın kahvenin hesabı yok çayı normal içsem zaten şekerli olması da sorun olmaz o zaman keke pastaya böreğe gelince çok nadir arada tüketilse bence o kadar önemli de olmaz diye düşünüyorum son yıllarda dr karatay pek moda oldu çoğumuz duymuşuzdur onun bir sözünü hiç unutmuyorum"ha bir kase toz şeker yemişsiniz ha bir kase pirinç pilavı" hadi burdan buyrun bu kadar incelersek undan tuzdan yediğimiz meyveden sebzeye suya hangisi sağlıklı bu zamanda diye düşünüyorum ya tohumlarıyla oynanmış ya katkılı yok ilaçlı vs vs hadi yediğimiz içtiğimize elimizden geldiğince dikkat ettik herşeyinde doğalını bulduk diyelim ama öyle doğal yazanlarada organik denenlerinde ne derece doğru olduğuda ayrıca tartışılır evdeki internetten kullandığımız cep telefonuna kadar radyasyon yayan cihazları ne yapcaz ya giydiklerimiz kullandığımız deterjan... yani bu işin sonu gelmez onun için elimden nekadarı geliyorsa onu yapıyorum çokta kendimi kasmayı bıraktım oda stres oluyor bir süre sonra yani evde ayda bir kek pastayıda hoş karşılar oldum artık hiç değilse evde kendim en az zararlı hale getirdim deyip ona kadar daha neler var zararlı diyorum sonra ben öyle balın pekmezin yok bol meyveninde kekte pek masum olduğunu düşünmüyorum sonuçta hepsi şeker meyve şekeride okadar masum değil hem bazıları aman pek doğal deyip daha çok tüketip daha sık yapıyor bence aynı sonuca varıyor ikiside:20::34:

yediğim herşeye dikkat etsem de ben de şekersiz çaya kahveye katlanamıyorum bi çözümünü bulamadım henüz :(

hurma ve kuru meyveler, kek ve kurabiyeler de iyi bir alternatif olabilir.

Ben şeker yerine bir şey koymayı denemedim ama bence tariflerde verilen şeker ölçüsü gereksiz fazla. Misal 3 su bardağı şeker yazan bir tarife uyup hiç 3 sb şeker koymadım.. Yarım su bardağından fazla koymuyorum ben

ben önceden çayıma 3 şeker atiyordum
2 tane eksilttim bi tane attım yavaş yavaş
kaşığın ucuyla yetindim alışırsın merak etme
simdi sekerli ictigimde bi tuhaf geliyor kotu geliyor.

Hiç şeker yerine pekmez kullanıp kek yapmaya çalışan oldu mu? Ben şuanda yaptığım keki çöpe atmaktayım :KK50::KK50::KK50:
ben yaparım pekmezli kek çokte güzel pofur pofur olur yumurtanızı bir çorba kaşığı esmer şekerle kabartın istediğiniz tada göre pekmez ekleyin tıpkı klasik kekte olduğu gibi

Back