Şeker hastaları hamile kalabilir mi?

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
le-diabc3a8te-gestionnel.jpg




Hamile kalmadan önce şeker hastalığı olan hastalarda bu durum ya çocuklukta başlayan tip 1 diyabet veya yetişkin yaşlarda genellikle orta yaşlardan sonra başlayan tip 2 diyabet hastalığı şeklinde olabilir. Her iki durumda da şeker hastalığı bulunan kişi doktoru tarafından bildirilen başka bir sorun yoksa hamile kalabilir. Ancak hamilelik oluşmadan önce hastanın şeker düzeyleri tamamen kontrol altına alınmış olmalıdır çünkü kontrolsüz ve yüksek düzeyde syereden şeker seviyeleri ile hamile kalındığında hem bebekte bazı anomaliler oluşma riski artar hem de annenin hamilelikte şeker kontrolü zorlaşır.

Gebelikten önce şeker hastalığı olan hastaların şeker düzeyleri ve HbA1C düzeyleri ölçülerek şekerlerinin normal sınırlarda seyretmesi için insülin veya diğer ilaç dozları, diyetleri ayarlanır.HbA1C düzeyi şekerin son 2-3 ay içerisindeki uzun süreli kontrolü hakkında bilgi verir bu nedenle önemlidir ve normal sınırlarda olana kadar korunarak gebelik engellenmelidir. HbA1C düzeyi normalden yüksek olarak oluşan hamileliklerde bebekte bazı anomalilerin oluşma riski artar.


Şeker hastaları gebe kaldığında ilaç dozları ve şeker seviyeleri değişir mi?

Gebelik döneminde salgılanan bazı hormonlar kadının insülin ve glukoz (şeker) seviyelerini etkileyebilir ve bu nedenle hamilelikten önce düzgün seyreden şeker seviyeleri bozulabilir, insülin dozlarının yeniden ayarlanması gerekebilir. Gebeliğin başlangıcında troid (guatr) hormonlarının kontrol edilmesi gerekir. Tip 2 diyabet hastalarının kullandığı şeker hapları denilen ilaçlar gebelikte kullanılamaz bunların yerine gebelik döneminde diyet ve insülin tedavisi verilir. Bu nedenlerle diyabetli hastaların gebelikleri riski gebelik grubuna girer ve bu hastalar gebelikleri boyunca hem şeker kontrollerini yapan dahiliye veya endokrin uzmanlarına hem de kadın doğum uzmanlarına sık ve düzenli şekilde görünmelilerdir.


Doğumdan sonra şeker hastalığı nasıl seyreder?

Doğumdan sonra sıklıkla insülin ihtiyacı azalır ve şeker seviyeleri oynak bir hal alır. Düzenli uyuyamama, yorgunluk, sürekli emzirme gibi nedenlerle şekerin aşırı düşmesi yani hipoglisemi atakları geşilebilir. Bu nedenle yanınızda sürekli şeker bulundurmanız gerekir. Glukoz seviyelerinin takibi ve ilaçların tekrar ayarlanması için doğumdan sonra da dahiliye veya endokrinoloji doktorunuzla sıkı irtibat halinde olmanız gerekir.


 
X