Şeker bağımlılığından nasıl kurtuluruz?

AklinYolu1

Nirvana
Kayıtlı Üye
16 Ekim 2012
32.409
95.803
598
Birçok insan şeker bağımlılığını sigara tiryakiliği gibi ciddi bir şey olarak düşünmez ama...


Ancak şekere olan düşkünlüğünüz de en az sigaraya düşkünlüğünüz kadar önemlidir. Peki çikolatalı kurabiye gerçekten ne kadar tehlikeli olabilir?

Foxnews'te yer alan haberde, birçok araştırmacıya ve bilimsel çalışmaya göre, şekerbağımlılığı en az alkol ve uyuşturucu bağımlılığı kadar tehlikelidir. Bu bilgi elinizdeki çikolatayı bir kenara bırakmanıza yetmiyorsa, haberimizi okumaya devam edin...

Şeker isteği: Beynimizdeki ses akşam yemeğinden sonra saat 7-11 arası çikolatalı gofret ya da kek yememiz için bizi çağırıyor.Şeker bizi mutlu ediyor ve tatlı bağımlısı birçok insan bunu söylüyor. Peki bu doğru mu?

Evet, doğru. Şeker bağımlılığı doğumda başlıyor. Anne sütü tatlıdır, bu nedenle bebekler bile tatlı yiyeceklerden daha çok memnun kalır.

Şeker isteğinin nedenleri nedir?

Şekerli bir şeyler yedikten sonra, beyin vücuda yoğun bir sevinç duygusu veren opioid isimli doğal kimyasal salgılıyor. Bu duyguyu tanıyan beyin bundan daha fazlasını istemeye başlıyor. Araştırmacılar, beyinde şeker isteğinin aktif olduğu belirli bir bölge olduğunu tespit ettiler. Aynı zamanda, beynin aynı bölgelerinin uyuşturucu alındıktan sonra da aktifleştiğini gösteren bilimsel kanıtlar bulunuyor.

Şeker saldırısı: Şeker yediğinizde vücudunuzda tam olarak neler oluyor?

Şeker kan dolaşımınıza girdikten sonra, kan şekeri seviyeniz yükselir, pankreas insülin salgılamaya başlar. (insülin şekerin enerjiye dönüştürülmesi için gereklidir) Çok fazla miktardaşeker tükettiğinizde daha fazla insülin salgılanır. İnsülin şekeri anlık enerji kaynağına çevirir. Fazla miktarda insülin salgılandıktan sonra kan şekeri seviyesi hızlıca düşmeye başlar ve şekerli bir şey yedikten sonra aniden duygularınızda düşme yaşanır.

Şekerin enerjiye dönüşmesine ek olarak, insülin ayrıca yağ depolanmasını da harekete geçirir. Daha fazla şeker yerseniz daha fazla insülin üretilir ve daha fazla kilo alırsınız. Obezite ve diş çürüğünün yanı sıra, şeker artan ruh sarsıntıları, baskılanmış bağışıklık sistemi ve şeker hastalığı gibi daha ciddi sağlık problemleriyle ilişkilidir.

Princeton ve Minnesota Üniversiteleri'nde fareler üzerinde yapılan araştırmalar, şekerin ne kadar bağımlılık yapabileceğini pekiştirdi. Farelere şeker verildiğinde, fareler yoğun bir istek, sarhoşluk gibi bağımlılık belirtileri sergilediler.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara ek olarak beyin taramaları da normal hastalarda dondurmanın aynı memnuniyet hissini oluşturduğunu gösteriyor.

Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolları:

- Paketlenmiş ürünlerden uzak durun. Örneğin, meyve suyunu hazır almak yerine kendiniz evde hazırlayın.

- Gün boyunca bol bol su için, dehidrasyona maruz kalabilirsiniz.

- Her yemekte protein alın. Çünkü protein basit karbonhidrattan daha yavaş sindirildiği için sizi daha uzun süre tok tutar. Böylece akşam yemeğinden sonra tatlı yeme isteğine daha fazla direnebilirsiniz.

- 3 hafta boyunca en sevdiğiniz tatlıyı yemeyi bırakın. 3 haftanın sonunda, tat almanız değişecektir, tatlıya karşı olan iştahınız eskisi gibi güçlü olmayacaktır.

- Atıştırmaya karşı direnin. Canınız hamburger istiyorsa, önce bunun hakkında düşünün veya kısa bir yürüyüş yapın. İsteğinizi erteleme sürecinden sonra iştahınız bastırılmış olacaktır.

KAYNAK: http://www.haberturk.com/saglik/haber/638750-seker-bagimliligindan-nasil-kurtuluruz
 
çok şükür kurtuldum tatlı krizlerinden 3 aydır yemiyorum da aramıyorum da eskiden meyve yemezdim tatlı krizlerini tatlı elma ve iğde sayesinde yendim en azından meyve yiyorum artık tabi en fazla günde 2 tane meyvenin de fazlası iyi değil sonuçta onda da şeker var ama daha doğal tabi bir de bol su işe yaradı tabi hele iğde müthiş su içiriyor tokta tutuyor tatlı isteğinde geçiyor gerçekten şeker en tatlı zehir birçok hastalığın sebebi herkese sağlıklı şekersiz tatlı günler dileğiyle kolay gelsin
 
ya bende de var bu şeker bağımlılığı ,her yemekten sonra mutlaka yiyorum tatlı bir şeyler, yemediğim gün yok ama diyete başladım bugün, paketlenmiş ürünleri yememeye karar verdim
 
ger
çekten sende tatlı krizi gitti mi ?
 
ger

çekten sende tatlı krizi gitti mi ?
evet gitti gerçekten şeker bağımlılık yapıyor biraz zorlanırsınız başlangıçta ama geçiyor zorlandığım zaman elma havuç iğde birkaç kuru üzüm fındık felan bazende sıcak kako tarçın çayı yaptım az şekerli yada bir kase yoğurdu biraz şeker bal yada tarçınla yiyin hem daha yararlı hemde tarçının tatlı krizini önleyen yanı var öncelikle eve almayacaksınız yani elinizin altında bulunmayacak tatlı şeyler içecekler vs bol su için limonlu olabilir bir hafta deneyin zaten zorlayın kendinizi zaten gün gün azalıyor krizler ben artık bırakın tatlıyı ekmek pilav patatesi bile aramıyorum onlarda bilirsiniz şekerden farkı yok hele kiloluysak uzak durmamız gerekiyor birde en önemlisi psikolojik eğer kafam birşeylere takılı kalır sinirli olursam daha çok arıyorum sanırım oda uyuşturucu etkisi yarattığı için anlık rahatlama ama inanın ondan sonra daha çok sinir yapıyor aldığımız kilolarda cabası hepimize kolay gelsin
 
Az once bir sitede okudum. Seker var olan yag hucrelerinin buyumesine sebep oluyormus. Ve televizyonda bir prof gecen gun seker resmen vucudu curutur desek yalan olmaz dedi. Bende artik yemicem.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…