Şehzade Mustafa tepkisi

Ortada işlenen bir suç yok işte. Yazdım yukarıda, "vatan haini falan olsa neyse" dedim.

seni anladım da kanuni farklı yorumlamış işte durumu
hatta tarihçiler de yorumlamış merak edersen oku
alta ekledim

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle tekrar gündeme gelen Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi olayını tarihçiler yorumladı.

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa'nın öldürüldüğü sahne milyonları ekrana kilitlerken, tarihçiler Şehzadenin hırsını fırsat bilen dış güçler ve derin devlet yüzünden öldürüldüğünü savundu.

İLBER ORTAYLI: TARİHE UYGUN

Tarih profesörü İlber Ortaylı, Mustafa'nın tarihe ugun bir şekilde öldüğünü açıkladı.

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa’nın ölüm sahnesinin çekimlerinin tarihe uygun olup olmadığını Tarih profesörü İlber Ortaylı yorumladı. Ortaylı, "Şehzadenin boğulma sahnesi, dönemin kroniklerine yani vakayinamelere uygun. O tarihte bunu görüp de filme alan yok. Sahne başarılıydı" dedi.

TARİHÇİLER YORUMLADI

Tarihçiler, Muhteşem Yüzyıl dizisinin son bölümünde Şehzade Mustafa'nın katlini yorumladı. İnternette milyonlarca kişi tarafından izlenen sahneyi, Talha Uğurluel, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil değerlendirdi. Ünlü tarihçi Talha Uğurluel, babası Kanuni Sultan Süleyman'a başkaldıran Şehzade Mustafa'nın derin devlet ve dış güçler tarafından kandırıldığını iddia etti. Mustafa'nın idam kararının tek başına Sultan Süleyman tarafından verilmediğinin kaydeden Uğurluel, Şehzadenin öldürüleceğini bilerek babasının yanına gittiğini ileri sürdü.

"BABA VE OĞUL BİRBİRİNE DÜŞÜRÜLDÜ"

Şehzade Mustafa'nın babası Kanuni Sultan Süleyman'ın yaşlanması üzerine tahta çıkmak istediğini kaydeden Uğurluel, Mustafa'nın bu hırsını fırsat bilen dış güçlerin ve derin devletin, baba ile oğlu birbirine düşürerek bir iç karışıklık çıkarmak istediğini kaydetti. Şehzade Mustafa'nın çevresi tarafından, "Baban seni tahta geçirmek istiyor" şeklinde kandırılarak sakal uzattığını iddia eden Tarihçi Uğurluel, "Osmanlı döneminde bir şehzade tahta geçmeden asla sakal bırakamaz. Sakal bırakmak direkt yönetimde gözünün olduğu anlamına gelir. Mustafa burada kandırılmıştır. Kandıranlarda iyi niyetli değil, baba ile oğlu vuruşturmak isteyen ekibin bir uzantısıdır. Derin devlet Osmanlı'da da vardı" dedi.

Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman'ın, oğlu Şehzade Mustafa'nın tahta gözünü diktiği dedikodularına inanmak istemediğini ancak Mustafa'nın sakal bıraktığı haberinin kendisine ulaşması üzerine oğlunu Konya Ereğlisi'ne çağırdığını belirtti. Tarihçi Uğurluel, Şehzade Mustafa'nın öldürüleceğini bilerek babasının yanına gittiğini, devletin bekası için ne bu karara karşı geldiğini ne de başka ülkelere sığındığını söyledi.

"KANUNİ O SIRADA ÇADIRDA DEĞİLDİ"

İnternette 15 milyon kişi tarafından izlenen sahneyi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de yorumladı. Diziye sert tepki gösteren Ahmet Şimşirgil, dizinin korkunç yanlışlarla dolu olduğunu iddia etti. Şehzade Mustafa'nın öldürülme sahnesinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Şimşirgil, "Bu sahne gerçek değil. Ölümü gerçek. İhanet ettin, diye de bir Hadise yok. Böyle bir söz yok. Kanuni'nin oğluyla görüşmesi ve izlemesi yok. Mustafa, çadırdan içeriye geliyor ve boğuluyor. Bu bir gerçek. Bunun sebepleri var. Bunun sebepleri üzerinde durulmuyor. Mustafa'nın öldürüleceğinden kimsenin haberi yok" dedi.

"KANUNİ ACELE ETTİ"

Çadırda dilsiz cellatlardan başka kimsenin olmadığını dile getiren Şimşirgil, "Kanuni Sultan Süleyman'ın, 'İhanet ettin' diye bir ifadesi yok. Yalnız Mustafa'nın birtakım hareketleri var. Rüstem Paşa, Kanuni'ye Mustafa'nın harekete geçeceğini söyledi. Bu durum Mustafa'yı ölüme götürdü. Osmanlı'da kardeş katli diye bir şey var. Saltanatta yeri olabilecek bir kişinin isyan emaresinin sözü çıktığı zaman kellesi vurulur. Mustafa, kendisinin düşünülmediğini biliyor çünkü uzak bir sancağa gönderilidi. Mustafa bundan rahatsız. Birtakım faaliyetler içine giriyor. Mustafa, devlet liderlerine mektuplar sergiliyor. Bu mektupları Rüstem Paşa, Kanuni'ye sunuyor ama açık bir isyanı yok. Acele etti diye ben Kanuni'yi suçlarım. Yabancı kroniklerde bu yok. Osmanlı kroniklerinde böyle bir yok. Bu dizi maksatlı bir dizidir. Özel olarak hazırlandı. Çok sayıda ülkeye o yüzden pazarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

"KANUNİ, ŞEHZADE MUSTAFA İLE KONUŞMADI"

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ise, Şehzade Mustafa'nın öldürüldüğü anda Kanuni Sultan Süleyman'ın da çadırda olduğunu dile getirerek, "Kanuni, otağında konuşmuyor. Şehzade, babasının seferine katılmak üzere çadıra gelmiş. Babası onu öldürme kararı almış. Asla onla konuşmadı. Perde arkasındaydı. İçeriye girer girmez cellatlar onu boğmuşlardır. Çok fazla cellat var. Kaçış yok ama kim olursa olsun boğuşacak. O dönemleri anlatan kroniklere göre, siyah ipek perdenin arkasında ölüm sahnesini izliyordu" diye konuştu.
 
Son düzenleme:
İster 500 sene önce olsun ister 1000. Sonuçta yaşanmış.
İnsanların türbesine gidip dua etmesinde ne sakınca var anlamadım?
Vicdanlı bir milletiz ve ben bununla gurur duyuyorum.

Ayrıca bugünle kıyaslanamaz, o zamanın şartlarına göre normal diyorsunuz da
Vicdan aynı vicdan, can aynı can, evlat aynı evlat değil mi?
Zamanla gelişmedi içimizdeki bu duygular, ilk insandan beri vardı.

Ben kabul edemiyorum, babanın evladına kıymasını.
Hele ilerde intikam alır diye, Şehzade Mustafa'nın 7 yaşındaki oğluna kıyılmasını hiç kabul edemiyorum.

Ha yaşanmış o ayrı.
Ama tepki gösterenlere de hak veriyorum.



Bu arada merak edenlere; yeni fragman çıkmış;
http://www.startv.com.tr/dizi/muhtesemyuzyil/fragmanlar/sayfa/1/muhtesem-yuzyil-124-bolum-fragmani
 

Fragman çok etkileyici
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…