• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şehzade Mustafa tepkisi

bumuymuş. ah mekmet gunsur ah. fizik oyunculuk. hepsi onda
neyse beğenmedim ama yazık olmuş. ve Allah rahmet eylesin diyeyim. kötü bir sonmuş.

Amin . Bence de kötü bir son .

Aynen ya,infaz falan hikaye...:ssz:

Adam diziden gidiyor,hep bunun tantanası...:27:

Yoksa yok Osmanlı daha iyi olurmuş,yok yaşarmış vs...:27:

Azıcık akıl yahu,çok komik görünüyor.

Bende Osmalının akıbetinin Selim hükümdarlığından daha iyi olabileceğini düşünenlerdenim , tabii sadece düşünce böyle bir iddiam olması için o dönemde bizzat olayların içinde olmam gerekirdi.

2. Selimle kıyaslandığında profilleri bence duraklamanın daha uzayabileceği ama kaçınılmaz olacağı gerçeği var.

Ve vacip kılınmıştır diye üzerinde konuşmamak da manasız geliyor ama . Neyse ...

Amin . Bence de kötü bir son .

Bende Osmalının akıbetinin Selim hükümdarlığından daha iyi olabileceğini düşünenlerdenim , tabii sadece düşünce böyle bir iddiam olması için o dönemde bizzat olayların içinde olmam gerekirdi.

2. Selimle kıyaslandığında profilleri bence duraklamanın daha uzayabileceği ama kaçınılmaz olacağı gerçeği var.

Ve vacip kılınmıştır diye üzerinde konuşmamak da manasız geliyor ama . Neyse ...

İşte ihtimaller üzerinden yorum yapmak da garip geliyor bana.Ne malum belki tahta çıkınca bambaşka bir politika izleyecekti ? Ne düşünüyordu,ne yapacaktı bilemeyiz ki....:ssz:

dun,sadece sabahtan öğlen saatıne kadar 400 kışı sehzade mustafanın bursadakı turbesıne akın etmıs..

ama türbede tadılat varmış o sıra..3 ay sonra acılcakmıs..

3 ay sonraya dızının etkısı kalkar..

dun,sadece sabahtan öğlen saatıne kadar 400 kışı sehzade mustafanın bursadakı turbesıne akın etmıs..

ama türbede tadılat varmış o sıra..3 ay sonra acılcakmıs..

3 ay sonraya dızının etkısı kalkar..

Ben buna çok güldüm işte.:27::27:

çok sinir olmuştum bu dizi yayınlandığı akşam gerek burada dizi bölümünde yer alan yorumlara, gerekse diğer sosyal paylaşım sitesinde yazılan hakaretlere, beddualara, küfürlere...
ilk defa kendi milletimden bu kadar çok İĞRENDİM ilk defa !!!
beyinsiz insanlar siz çok mu mükemmelsiniz haaa hiç mi hatalarınız yok haaa!!
evet tarihte bir çok hatalar yapılmış birçok hatalar yaşanmış bunu güzelce eleştirirsin ve ders alırsın..
mezarında dört dön Süleyman diye yerden yere vurarak değil !!!
iyisiyle kötüsüyle tarihimize, ecdatlarımıza nasıl olurda ağır hakaretler , küfürler edersiniz utanıyorum ben SİZİN GİBİLERDEN UTANIYORUM
kendi insanımız bile bir DİZİ için OSMANLIYI yerden yere vuruyorsa başkaları neler yapar bize..
yazıklar olsun bu acımasızca eleştiren insanlara !!

burdaki konu hürrem suçlu suçsuz değil bana göre
orada herkes kendini korumak için birşeyler yapıyodur o konuyla pek ilgilenmiyorum ben
ben olsam ben de çocuklarımı korumaya çalışırım ama onu bunu öldürterek değil ama bu dizide gösterilen
zaten olayların tamamen dizide gösterildiği gibi olduğunu düşünmüyorum onlar kurgu
halk arasında yayılan dedikodular var ama bu gerçek mi değil mi bilemeyiz
mesela mahidevran da mehmeti öldürtmüş gibi gösterildi dizide ama tarihte bunun bi dedikodu olduğu da yazıyo o yüzden o konularda gerçeği bilemeyiz zaten
ama hürremin devler işlerine karıştığını biliyorum hatta son zamanlarda elçilerde yazışmalar yapacak derecede karışmaya başlamış

kanuni tahta selimi yakın gördüyse bir bildiği vardı diye düşünüyorum bende
en uygun kişi mustafa olsa o da mustafayı düşünürdü zaten
zaten mehmet ölmeseydi tahta mehmeti düşünüyodu
ama öldürmesi konusunda başka sebepler de vardır belki halkın mustafayı istemesi kendisini tahtından indireceğini düşünmesi otoritesinin sarsılacağını düşünmesi de öldürülme sebeplerinden olabilir
o dönemim şartlarına göre yadırgamıyorum ben durumu

selimin sanata vs şeylere daha düşkün bi şehzade olduğunu okumuştum
ama yönetimde etkin olduğunu düşünmüyorum daha doğrusu o şekilde okudum
sadece sınırları genişletmek değil olay zaten sınır genişletmeyi birisi örnek verdiği için söyledim
ama devlet yönetimi de önemli değil mi sence

selim edebiyat alanında eserler bırakmış ve selimiye camiyi yaptırmıştı diye hatırlıyorum bazı hayratlar yaptırmıştı ayrıca
o dönemde batının üstünlüğü kabul edilmemişti zaten ki batılı tarzda yenilikler yapılmadı diye biliyorum
o yenilikler sokullu öldükten sonra yapıldı devlet yönetiminde bozulmalar meydana geldiği için sonrasında
duraklamanın sebepleri zaten yönetimin bozulması, ordunun bozulması, isyanlar çıkması ve pozitif bilimlere önem verilmemesi, beşik ulmalığının getirilmesi,sosyal yapının bozulması gibi sebepler bu da o dönemlere denk geliyo
asıl batılılaşma gerileme döneminde başladı
senin yenilik diye kastettiğin örnekkler ne ki batılılaşma anlamında

Bak şu söylediğine tamamen katılıyorum dizide olanların çoğu, özellikle harem içi olaylar, kurgu... Tarihte Hürrem Sultan'la ilgili pek çok dedikodu var evet ama dedikoduların birçoğu Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra özellikle çıkartılmış dedikodular. Devlet işlerine de karıştığı doğru ama yüzde yüz kesin olmamakla birlikte kaynaklar Sultan Süleyman'ın bilerek ve isteyerek Hürrem Sultan'ı devlet işlerine karıştırdığına dair rivayetler sunuyor. Mesela dizide bir tünel sahnesi vardı hatırlarsan, Hürrem Sultan Divan'ı izlemek için gizlice bir tünel kazdırmıştı. Bir çok tarihi kaynağa göre o tünel Sultan Süleyman'ın bizzat emretmesiyle Hürrem Sultan devlet meseleleri hakkında bilgi sahibi olsun diye daha evliliklerinin ilk yıllarında yaptırılmış. Bunun nedeni de Hürrem Sultan'ın zekasına ve öngörüsüne çok güvenmesiymiş. Tabi ben tarihi kaynak diyorum ama o kaynakların temeli de aslında rivayetler. Çünkü Osmanlı saray geleneğinde harem içi olayların kayıtlarının tutulması yoktur. Sadece belli başlık ekonomik kayıtlar kalmış elimize. Ha bir de zaten Hürrem Sultan devlet işlerine o kadar karışmadan oğullarını koruyamazdı kanaatindeyim ama bu sadece benim görüşüm.

Sana katıldığım ikinci durum Sultan Süleyman'ın taht varisi seçimi. Birçok insanın sandığının aksine Şehzade Mustafa hayatının ilk yılları hariç hiçbir dönem babasının gözbebeği olmadı. Tam aksine çok erken yaşlarda ayrıldıkları için bir baba oğul ilişkisi bile yaşayamamışlar doğru düzgün. Yani ben şehzade Mustafa'nın idamında bir babanın oğlunu katletmesini değil, bir devlet adamının yerine tehdit oluşturan bir rakibi ekarte etmesini görüyorum açıkcası.

II. Selim'in yaptığı yeniliklere gelince, Sultan olarak ota boka karışmaktan vazgeçip devlet işini devlet adamlarına bırakmış. Devlet adamlarının yetkilerini kullanmaları konusunda kendinden önceki padişahların otoriter tavırlarını bir kenara bırakıp işinin ehli adamlara ehil olduğu işleri vermiş. Özellikle batılı anlamda donanma açısından pek çok yeniliği II. Selim getirmiş. vs. vs. Tabi şu an bunlar aklıma gelenler daha detaylı bilgi için kendi bilgilerimi de tazelemem lazım açıkcası.
Ha bir de not olarak şunu ekleyelim, II. Selim hakkındaki sivil kaynaklar oldukça kısıtlı. Tarihçiler bunun nedenini de Şehzade Mustafa'nın idamına bağlıyorlar bildiğim kadarıyla. Şehzade Mustafa gerçekten pek çok kişi tarafından sevilirmiş ve onun yerine padişahlığa çıkan II.Selim uzun yıllar kabul edilememiş, doğal olarak yaptığı en iyi şeyler bile görmezden gelinmiş. Zaten topu topu (yanlış hatırlamıyorsam) sekiz yıl tahtta kalıp vefat etmiş. Hani ilk yorumumda savaşlardan bahsetmiştim ya, belki biraz kendi kendimle çelişkiye düşüyorum şu cümlemle ama fetihler anlamında da II. Selim dönemi aslında oldukça başarılı. Sultan Süleyman'ın 46 yıllık padişahlık döneminde yaptığı fetihlerle II.Selim'in sekiz yıllık padişahlık döneminde yaptığı fetihler karşılaştırılırsa durum anlaşılır sanıyorum.

Dizideki Şehzade Mehmet'in ölüm olayı tamamen Mahidevran Sultan'a bağlanmıştı. Dediğin gibi bu bir dizi ve kurguyla karıştırılmış doğal olarak. Ama şu an hatırlayamadığım bir kaynakta daha ben Şehzade Mehmet'in ölümüyle Mahidevran Sultan arasında bir bağlantı okumuştum. Mahidevran Sultan'ın casusları aracılığıyla Şehzade Mehmet'e hastalık bulaştırdığı rivayet ediliyordu. Ama dediğim gibi sadece rivayet ediliyordu. Bizim tarihimin en büyük sıkıntısı bu işte herşey rivayetlere ve dedikodulara bağlı maalesef ve hiçbirşeyin aslını tam olarak bilemiyoruz. Okuduğum kitabı hatırlarsam mutlaka burada paylaşırım ama eve gittiğimde kütüphaneme bakmam gerekiyor açıkcası o yüzden net birşey söyleyemiyorum.

Diziden tarih öğrenen toplum olarak geleceğimiz için yazılmış senaryoların oyuncusu olmaya mahkumuz....

Bunlar 500 yıl önce bütün dünyada olan şeyler. O zamanın şartlarında insanlık dışı falan değil. bizim şu an insan haklarına tamamen aykırı olarak nitelendirdiğimiz çoğu şey o zamanın insanlarına rutin geliyordu. Devletin bekası için gerektiğinde canının canını bile öldürmüş hükümdarlar.

Tarihi diziden öğrenen vatandaşımızın hazin sonu. Diziyi izleyip adamlara küfür etmişler tey allaam ya.

2014 yılında kalmış asırlar öncesine hakaretler yağdırıyor
sen o zamanın şartlarını nerden bilebilceksin a beyinsiz !!
sana bırak imparatorluğu küçücük bir toprak parçasını versem allah bilir kimleri kimleri öldürtürsün.....
mustafa karakterini canlandıran oyuncu tipsiz çirkin birşey olsaydı zerre kadar üzülmezdiniz bee siz mustafayı değil dizide ki karaktere üzüldünüz

mehmetin ölümünde iki durum var
biri hastalıktan biri mahidevran öldürdü diye o konuları kimse bilemez halk arasında çıkmış dedikodu olabilir

hürremin elçileliklerle yazışmalar yatığını bi tarihçiden duymuştum bununla ilgili belgeler varmış ama ben de kanuninin bilgisi dışında yapacağını pek sanmıyorum açıkçası
herkes padişahı bırakıp hürremin sözünden çıkmaması gibi durumların gerçekçi olmadığını düşünüyorum dizide entrika olsun diye kurgulanıyo
ama gerçekte iyi kötü biri de olabilir bilemem çok ta ilgilenmiyorum açıkçası dizide izlemek güzel oluyodu sadece meryem uzerli varken

sarı selim dönemimde askeri anlamda çok başarılar elde edildi ama dediğim gibi sokullu sayesinde devlet yönetimini ona bırakmıştı çünkü
ama o dönemde çok fazla batılılaşma çalışmaları olmadığını okudum
batılılaşma iş işten geçtikten sonra gerileme döneminde önem kazandı
yaptırdığı eserler neden kayda geçmesin ki onun dönemindeki savaşlar başarılar vs hepsinin kaydı tutulmuş zaten
ama doğru da olabilir tabi bilemem

ben halkın korkularından mustafanın yasını bile tutamadıklarını da okumuştum
hatta sadece süleymanın kardeşi yahya efendi mahidevran saraydan gönderilince padişaha mektup yazmış halk huzursuz bu yanlıştan geri dönülmeli diye hemen ardından baş müderrislik görevinden alınmış emekli edilmiş diye okudum ama doğru mu bilmem

zaten konuya baktığımızda en büyük hata o zamanın şartlarını düşünmeden günümüze göre konuşmamız
kardeş katli ilk fatih döneminde gelmişti mesela devletin bekası için
fatih tek vakit namazını bile kaçırmamış çok dindar bi insanmış
bunu yasayı da kafasına göre değil din bilginlerine danışarak yapmış gerekli olmasa neden böyle şeyler yapsınlar
onlar da meraklı değildir zaten kardeşini çocuğunu öldürmeye

Son düzenleme:
Dizinin basina kurgudur yaziliyor, islerine gelince bu bir dizi diyorlar ama ben o sahneleri izlerken hep yurtdisinda bu diziyi izleyenleri dusundum nasil kotu bir Osmanli imaji cizildi, nasil karalama yapildi. O koskaca KANUNI nasil da bir canavara donustu. Oysa onun adi kanuni, bir karincayi bile hesaba katip seyhulislamdan fetva isteyen kanun adami. Zaten butun hanedani harem duskunu sehvetperest adamlar yaptilar, hirstan gozu donmus, din gunah bilmeyen insanlar yaptilar bir de ustune evlat katili canavara donusturduler. Evladini oldurmek bugunku anlayisla bizim kavrayabilecegimiz sindirebilecegimiz bir sey degil o yuzden bugunku satrtlarla dusunmemek lazim. Senaristlere cok kiziyorum gercekten. :47::47:

yapmayın evlat katili herkes canavardır şeytandır iblistir
evladına kıymanın bugünü dünü olmaz
sadece saltanat sevdasıdır baska acıklaması olamaz
değil 3 cihana hükmetmek 3 evrene hükmetsem evladımın sacının teline kıyamam
bunun savunulacak tarafı asla olamaz

çok sinir olmuştum bu dizi yayınlandığı akşam gerek burada dizi bölümünde yer alan yorumlara, gerekse diğer sosyal paylaşım sitesinde yazılan hakaretlere, beddualara, küfürlere...
ilk defa kendi milletimden bu kadar çok İĞRENDİM ilk defa !!!
beyinsiz insanlar siz çok mu mükemmelsiniz haaa hiç mi hatalarınız yok haaa!!
evet tarihte bir çok hatalar yapılmış birçok hatalar yaşanmış bunu güzelce eleştirirsin ve ders alırsın..
mezarında dört dön Süleyman diye yerden yere vurarak değil !!!
iyisiyle kötüsüyle tarihimize, ecdatlarımıza nasıl olurda ağır hakaretler , küfürler edersiniz utanıyorum ben SİZİN GİBİLERDEN UTANIYORUM
kendi insanımız bile bir DİZİ için OSMANLIYI yerden yere vuruyorsa başkaları neler yapar bize..
yazıklar olsun bu acımasızca eleştiren insanlara !!

Vallahi bende sizin yazdıklarınızı okurken utandım.
Nedir bu nefretin sebebi?

Konumuza dönersek; Osmanlı hükümdarlığıyla hiçbir derdim yok ama evlada , kardeşe kıymak başka bişey ya.
Bunu aklayacak hiçbir fikri ,hikayeyi anlayamam ...

eveeettt...

milletçe ne dizi manyağı olduğumuz, kurgu ile gerçeği birbirine nasıl karıştırdığımız bu olayla bir kez daha vurgulanmış oldu...dramatik bir sülüman-mustafa bölümü çekildi millet ayaklandı...

bu bize hep oluyor...

Bırakın Allah Aşkına!

O adamlar zamanında DEVLETİN BEKASI için kendi evladını feda ederken,
şimdi günümüze bakalım da ona göre bir yorum yapalım!

Evlat-baba olayı

Bir tarafta DEVLETİN BEKASI, diğer tarafta menfaat dünyası...

Haydi kıyaslayın bakalım!

Son düzenleme:
Vallahi bende sizin yazdıklarınızı okurken utandım.
Nedir bu nefretin sebebi?

Konumuza dönersek; Osmanlı hükümdarlığıyla hiçbir derdim yok ama evlada , kardeşe kıymak başka bişey ya.
Bunu aklayacak hiçbir fikri ,hikayeyi anlayamam ...

tarihini eleştirmeyi bile beceremeyenlerden nefret ederim evet,
eleştiri böyle yapılmaz hele kendi tarihine böyle yapılmaz..
neden iğreniyorsunuz tarihime sahip çıktığım için mi, tarihimi saygısızca eleştirenleri pohpohlamadığım için mi ?

Yahu bizim millet şu kurtlar vadisindeki çakır için, gazeteye baş sağlığı ilanı vermiş millet..Dizilerle yaşıyoruz. Acayip bir halkız bu anlamda.
Meydanlara çıkılmış iyi mi :60:
Bugünlerle ilgili bunca olay yaşanırken, biz 500 yıl öncesi için meydanlara dökülüp adamlara küfür ediyoruz.

Yalnız ben de, kardeşi geçtim, bir evlada nasıl kıyılır bunu anlayamam. O günün şartlarıyla değerlendiremiyorum o yüzden. Hani evlat vatan haini falan olsa, bir derece dicem.

Her ne kadar 3 cihana hükmetmiş, başarılı bir padişah olsa da, kanuni bugün ve gelecekte de bu noktada evlat katili diye anılacaktır bu nedenle. Hem devletin bekası hem de o dönemle ilgili yaptığı en büyük hatadır bu mustafayı öldürtmek.

Osmanlının asıl çöküşü kanuniden sonra tahta geçen selimle beraber değil, mustafanın öldürülmesiyle başlamıştır zira.

İşte bunlar hep hürremin halt yemesi:ssz:

Yahu bizim millet şu kurtlar vadisindeki çakır için, gazeteye baş sağlığı ilanı vermiş millet..Dizilerle yaşıyoruz. Acayip bir halkız bu anlamda.
Bugünlerle ilgili bunca olay yaşanırken, biz 500 yıl öncesi için meydanlara dökülüp adamlara küfür ediyoruz.

Yalnız ben de, kardeşi geçtim, bir evlada nasıl kıyılır bunu anlayamam. O günün şartlarıyla değerlendiremiyorum o yüzden. Hani evlat vatan haini falan olsa, bir derece dicem.

Her ne kadar 3 cihana hükmetmiş, başarılı bir padişah olsa da, kanuni bugün ve gelecekte de bu noktada evlat katili diye anılacaktır bu nedenle. Hem devletin bekası hem de o dönemle ilgili yaptığı en büyük hatadır bu mustafayı öldürtmek.

Osmanlının asıl çöküşü kanuniden sonra tahta geçen selimle beraber değil, mustafanın öldürülmesiyle başlamıştır zira.

evet şimdilerde devletin bekaası için yapıldı denilen şey devletin sonunu hazırlayan olayların fitilini ateşlemiştir...

sorun şu o zamanda o suçu işleyen ya da teşebbüs edenler direk idam ediliyo bu durumda padişahın oğluna da aynı ceza verilmezse adaletli olmaz diye düşünmüş olabilirler
o devirde zaten herkes öldürülüyodu o yüzden günümüzle kıyaslamak zaten imkansız

Sosyal paylaşım sitelerinde yapılan yorumlara baktığınızda aslında ne kadar cahil ve tarihi dizilerden ibaret sanan bir milletimiz olduğunu görebiliriz. Özellikle de Türk tarihinin Osmanlıdan ibaret olduğunu sananlar gerçekten acınasılar. Ve bu kişiler üniversite görmüş, atanmış kişiler... Burada tepki verilen ne Osmanlı ne de Kanuni, tamamen dizinin propagandası, Mehmet Günsur hayranlığı.
Arkadaşın dediği gibi çakır karakteri ölünce yaşananlar iyi birer örnek :ssz:

sorun şu o zamanda o suçu işleyen ya da teşebbüs edenler direk idam ediliyo bu durumda padişahın oğluna da aynı ceza verilmezse adaletli olmaz diye düşünmüş olabilirler
o devirde zaten herkes öldürülüyodu o yüzden günümüzle kıyaslamak zaten imkansız

Ortada işlenen bir suç yok işte. Yazdım yukarıda, "vatan haini falan olsa neyse" dedim.

Back