Mona abla sen misin nickin değişmiş:26::26:Konuyu dün ben açacaktım ama vazgeçtim.Ellerine sağlık Oky.
Benim de sinirlerim dünden beri çok bozuk...İlginç geliyor bana gerçekten. Öyle yorumlar okudum ki,beynimden vurulmuş gibi oldum. Bir millet tarihine ancak bu kadar düşman edilebilirdi.Osmanlı mükemmel miydi hayır değildi.Yöneticileri peygamber miyidi,hayır değildi ama birçoğu mübarek ve peygamber övgüsü almış insanlardı.Çok çok üzüldüm açıkçası ama bu malesef her konuda böyle.Mevlana ile Şems arasındaki manevi dostluğu bambaşka yorumlayanlar da var mesela...
İşin ilginci Osmanlı'dan nefret edenler,kendi tarihi olarak bile görmeyenler bir şehzadenin infazı için yorum yapıyor.
Bilgin yoksa fikrin de olmayacak.
hayır anlamadığım bu adamı neden arayıp hakaret ediyorlar. sanki o yapmış gibi. bunu yaptınız,şunu yaptınız diye.. 500 yıl önceki olay yüzünden adamı resmen 4 e kadar bombalamışlar. ayıp ya..
zamanında erol taşada yapmışlar. adamı yolda döven döveneymiş. filmde kötü rollerde çıkıyor diye.Ne kadar kültürlüyüz. Tarihimizi diziden öğreniyoruz.
Birebir gerçek tarih sanki orada yansıtılan...
Ne saçma bir tepki bu
Ben şunu anlamıyorum Osmanlı tarihinde zaten babasını, oğlunu, kardeşini, torununu öldürmeyen padişah yok... Bunlardan bir tek Kanuni miymiş kötü olan... Hürrem'in torunları demişler ya ona da çok güldüm. Osmanlı soyunda yabancı kadından gelmeyen padişah sayısı bir elin parmakları kadar bile yok. Hatta düşündüm de yarım elin parmakları kadar bile yok. Kimse olaya şu açıdan bakmıyor, bu kadın çok küçük yaşta ailesi gözü önünde katledilerek kaçırılmış, hiç bilmediği bir ülkeye getirilmiş, satılmış ve köle olmuş. Süleyman'ı gerçekten sevmiş mi bilemem ama oğulları olmuş ve oğulları için mücadele ediyor. Yani Hürrem Mustafa'ya karşı mücadele etmese, Mustafa padişah olsa bu sefer Hürrem'in oğulları boğdurulacak. Osmanlı yazılı kaynakları çok kısıtlı. Ancak yabancı tarihçilerin kaynaklarından bir kısım bilgiler edinebiliyoruz bu konuda. Ve benim okuduğum kaynaklarda bu olayda en suçsuz belki de Hürrem:) Ben de olsam birebir Hürrem gibi davranırdım oğullarımı korumak adına. Ha bu arada yine tarihi kaynaklara göre Osmanlı imparatorluğunun biraz daha uzun yaşamasının sebebi aslında Sarı Selim. Yani bırakın Şehzade Mustafa yaşasaydı çok güçlü olurduk mavralarını, Şehzade Mustafa yaşasaydı Osmanlı İmparatorluğunun ömrü en az iki yüz sene daha kısalırdı. Ama işte kör ölür badem gözlü olur hesabı vardır bizim milletimizde:) Ama sonuç olarak daha önce de dediğim gibi o dönem yaşananların hiçbirini tam olarak bilemeyiz. Haremin içine dair hiç sahih kaynak yok. Siyasi olaylara dair kaynaklar var ama ayrıntı yok. En fazla İtalyan, Fransız kaynaklarından o dönemde Osmanlı'ya gelmiş gezginlerin, elçilerin gözlemlerinden bilgi edinebiliyoruz.
sende de biraz hürrem hayranlığı var sanırım onu direk suçsuz ilan etmişsin
kusura bakma ama koyu yaptığım yeri nerden biliyosun ki
selim ordunun başında hiç sefere gitmemiş bi padişah
ben de şu anda çeşitli kaynaklardan okuyorum selim hiçte etkili bir padişah değilmiş sınırlar biraz daha genişlemiş ama sokullu sayesinde
çünkü o dönem sokullu mehmet paşa devlet yönetiminde etkindi
hatta tarihte selim değil sokullu dönemi diye geçiyo o dönem
o olmasaydı osmanlının hali nolurdu ben de onu merak ediyorum mesela
o yüzden mustafa yaşasaydı osmanlı açısından iyi mi olurdu kötü mü kimse bilemez
Ya bunlar hep Mehmet Günsur hayranlığı
Ben şuraya tasviri Şehzade Mustafa resmini koyayım da sevabına belki bu tarihini 2014 de sahiplenen hatunlar azıcık azalır .
Eki Görüntüle 977410
Ya bunlar hep Mehmet Günsur hayranlığı
Ben şuraya tasviri Şehzade Mustafa resmini koyayım da sevabına belki bu tarihini 2014 de sahiplenen hatunlar azıcık azalır .
Eki Görüntüle 977410
Tarihe meraklıyımdır az biraz. İlber Ortaylı üniversite yıllarımda bizim bölümün olmasa da okulumuzun hocasıydı ve çok sık sohbet etme imkanı bulurduk kendisiyle. Burada hemen belirteyim çok sevdiğim ve saydığım bir hocamdır. Onunla bir konuşmamızda bana şöyle bir cümle kurmuştu konuyla ilgili (tabi cümleyi tam olarak sözcüğü sözcüğüne yazamam aradan yıllar geçti) Tarih bir bilimdir ve elinizde yeterli veriler olduğunda çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Şehzade Mustafa geleneksel anlamda yetiştirilmiş bir şehzadeydi. Cihad kültürü hakimdi. Ve fakat dönem artık cihad dönemi değildi. Önemli olan topraklarınızı ne kadar büyüttüğünüz değildi yani o dönemde. Önemli olan ekonomik ve teknik açıdan ne kadar geliştiğinizdi. Yani düşünün tüm dünyada coğrafi keşifler başlamış, bilimsel gelişmeler başlamış, rönesans kültürü başlamış siz elinizde kılıç Allah Allah diye koştursanız neee, koşturmasanız ne. Zaten dönem itibariyle aldığımız topraklara yaptığımız yatırımlar ordan gelen gelirleri karşılamamaya başlamıştı. Onu bir kenara bırakın artık daha fazla genişlemek de mümkün değildi (doğal sınırlar malum) Yani Osmanlı aslında bildiğimiz anlamda emperyalist bir devlet değildi. Emperyalist olmak için bir yeri fethetmeden oraya el koymak ve kaynaklarını çeşitli yollarla yağmalamak gerekir. Biz coğrafi olarak fethediyorduk gerisi nanay... Selim evet ordunun başında savaşa çıkmamıştır, çok da iyi yapmıştır ayrıca. Ama ordunun yanında savaş çıkmazken Osmanlı'da bir çok yenilik ilk defa Selim zamanında yapılmıştır. Ekonomiye önem vermiştir. Batılılaşmaya ilk defa onun döneminde adım atılmıştır vs. vs. Ama işte sadece çıkarımda bulunabiliyoruz. Şimdi şehzade Mustafa'nın öldürülmediğini ve padişah olduğunu düşünelim bir anlığına, ne olacaktı... Savaş üstüne savaş devam edecekti. Doğal sınırlara ulaştığımızdan çok fazla da birşey elde edilemeyecekti. Batı rönesansa girerken biz hala ortaçağ'da kalacaktık. Çünkü dediğim gibi Mustafa geleneksel kültürde yetiştirilmiş bir şehzadeydi. Hatta geleneksel kültürde yetiştirilmiş son şehzadeydi. Hürrem hayranlığına gelince, ben hayatım boyunca kimseye hayran olmadım arkadaşım. Sadece empati kurmaya çalışıyorum. Kendinizi onun yerine koyun. Aileniz öldürülüyor gözünüzün önünde. Bambaşka bir ülkede tanımadığınız bir adama SATILIYORsunuz. O adamdan çocuklarınız oluyor ve iki ihtimal var, ya sizin çocuklarınız ölecek ya da sizden önceki kadının doğurduğu çocuk... Ne yapardınız?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?