Şehzade Mustafa tepkisi

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698
Şehzade Mustafa tepkisi

Muhteşem Yüzyıl'da Şehzade Mustafa öldürüldü, son Osmanlılara küfürler yağdırıldı: Hürrem'in tohumları..

Türkiye'nin en çok izlenen dizilerinden biri olan 'Muhteşem Yüzyıl'ın son yayınlanan bölümünde Şehzade Mustafa’nın öldürüldüğü sahne sosyal medyada bir numaralı konu oldu. Öyle ki Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye’de yaşayan üyelerine hakaret mesajları yağdı.
Osmanlı ailesinin en kıdemli üçüncü kişisi olan Sultan Abdülhamid’in torunu Harun Abdülkerim Efendi Osmanoğlu ve oğlu Orhan Osmanoğlu yaşadıklarını Al Jazeera’ye anlattılar.
"HÜRREM'İN TOHUMUSUNUZ"

Aljazeera Türk'ten Vercihan Ziflioğlu'nun haberine göre dizinin Çarşamba akşamki 123. bölümünü kendisinin de seyrettiğini söyleyen Orhan Osmanoğlu, dizi biter bitmez telefonlarının çalmaya başladığını, sosyal medya hesapları üzerinden mesaj yağmuruna tutulduğunu söyledi:

"Sabah dörde kadar telefonlarım hiç susmadı, sosyal paylaşım sitelerinden tutun da telefonuma kadar hakaretler yağdı. En yakın dostlarımdan bile rencide edici mesajlar aldım. Telefonumun sesini kıstım fakat yine de uyuyamadım."
Mesajlarda neler yazıyordu sorusuna Osmanoğlu şu yanıtı verdi:
"Örneğin, ' Hürrem’in tohumundan geliyorsunuz soyunuz ortada' diyorlardı. 'Hiç mi acımadınız? Saltanat sürseniz kim bilir kaç oğlunuzu öldürürdünüz' diye yazıyorlardı. Diğer mesajlardan bahsetmiyorum bile. Gece boyunca gözümü kırpmadım. 500 yıl önce yaşanan bir olay nasıl olur da bugün böylesine bir patlamaya yol açar anlamış değilim."
Kanuni, oğlunun ölümünü perdenin arkasından izledi.

"BEN DE BABAYIM"
"Bizler de insanız" diyen Orhan Osmanoğlu, kendisinin de oğlu olduğunu ve filmden çok etkilendiğini söyledi ve şöyle dedi:
"Ben babayım, filmi izlerken büyük hüzün yaşadım… Oğlumun kafasına bir sinek bile konsa ben sineği nasıl öldürürüm diye düşünürüm. Seyretmesi bile gerçekten kolay değildi.”
Kendinizi Şehzade Mustafa’nın yerinde düşündünüz mü sorusuna Orhan Osmanoğlu şu yanıtı verdi:
"Düşünmek, aklımın ucundan bile geçirmek istemiyorum.”

"DAVA AÇMADIM ÇÜNKÜ"

Muhteşem Yüzyıl’ın yaklaşık üç yıldır devam ettiğini ve Osmanlı Hanedanı’nın sadece bu filmle hatırlandığını belirten Orhan Osmanoğlu, bu yüzden büyük bir hüzün duyduklarını söyledi.
Dizinin her karesinde yanlışlıklar olmasına ve kendilerine mahkeme açılması için telkinde bulunulmasına karşın bugüne kadar böyle bir adım atmadıklarını söyleyen Osmanoğlu gerekçesini şu sözlerle aktardı:
"Orada yüzlerce kişi ekmek yiyor, beğenelim ya da beğenmeyelim insanların ekmeğiyle oynamaya hakkımız yok.”
Harun Abdülkerim Efendi Osmanoğlu ise diziyi hiç seyretmediğini söyledi. Osmanlı Hanedanı’nın sadece harem ve dedikodularla gündeme getirilmesine anlam veremediğini söyledi ve bu durumu haksızlık olarak nitelendirdi.
"Sultan devlet işlerini bırakıp sanki sürekli haremle ilgileniyor imajı yansıtılmaya çalışılıyor" diyen Harun Abdülkerim Efendi Osmanoğlu, ailesinin bu şekilde gündeme gelmesinden de büyük rahatsızlık duyduğunu belirtti.

http://www.haberartibir.com.tr/gundem/sehzade-mustafa-tepkisi-h7186.html

Konuyu dün ben açacaktım ama vazgeçtim. Ellerine sağlık Oky.

Benim de sinirlerim dünden beri çok bozuk...İlginç geliyor bana gerçekten. Öyle yorumlar okudum ki,beynimden vurulmuş gibi oldum. Bir millet tarihine ancak bu kadar düşman edilebilirdi.Osmanlı mükemmel miydi hayır değildi.Yöneticileri peygamber miyidi,hayır değildi ama birçoğu mübarek ve peygamber övgüsü almış insanlardı.Çok çok üzüldüm açıkçası ama bu malesef her konuda böyle.Mevlana ile Şems arasındaki manevi dostluğu bambaşka yorumlayanlar da var mesela...

İşin ilginci Osmanlı'dan nefret edenler,kendi tarihi olarak bile görmeyenler bir şehzadenin infazı için yorum yapıyor.

Bilgin yoksa fikrin de olmayacak.

Mona abla sen misin nickin değişmiş:26::26:
Mevlana ile şems arasında aşk olduğuna inanıyorum hemde büyük bir aşk
Bir ara sınıftaki birkaç kendini bilmezler yüzünden hocamız şu cevabı vermişti " Aşk sadece sevişmek midir?Bir anne evladına aşık olur,kızlar babalarına aşık olur,bunlar sevişir mi?Hayır.Aşkı cinsellikle bağdaştırmayın,evet şemsle mevlana aşıktı hemde çok aşıklardı"

hayır anlamadığım bu adamı neden arayıp hakaret ediyorlar. sanki o yapmış gibi. bunu yaptınız,şunu yaptınız diye.. 500 yıl önceki olay yüzünden adamı resmen 4 e kadar bombalamışlar. ayıp ya..

Ne kadar kültürlüyüz. Tarihimizi diziden öğreniyoruz.
Birebir gerçek tarih sanki orada yansıtılan...
Ne saçma bir tepki bu

Ne kadar kültürlüyüz. Tarihimizi diziden öğreniyoruz.
Birebir gerçek tarih sanki orada yansıtılan...
Ne saçma bir tepki bu
zamanında erol taşada yapmışlar. adamı yolda döven döveneymiş. filmde kötü rollerde çıkıyor diye.
garip bizim milletimiz.

Ben şunu anlamıyorum Osmanlı tarihinde zaten babasını, oğlunu, kardeşini, torununu öldürmeyen padişah yok... Bunlardan bir tek Kanuni miymiş kötü olan... Hürrem'in torunları demişler ya ona da çok güldüm. Osmanlı soyunda yabancı kadından gelmeyen padişah sayısı bir elin parmakları kadar bile yok. Hatta düşündüm de yarım elin parmakları kadar bile yok. Kimse olaya şu açıdan bakmıyor, bu kadın çok küçük yaşta ailesi gözü önünde katledilerek kaçırılmış, hiç bilmediği bir ülkeye getirilmiş, satılmış ve köle olmuş. Süleyman'ı gerçekten sevmiş mi bilemem ama oğulları olmuş ve oğulları için mücadele ediyor. Yani Hürrem Mustafa'ya karşı mücadele etmese, Mustafa padişah olsa bu sefer Hürrem'in oğulları boğdurulacak. Osmanlı yazılı kaynakları çok kısıtlı. Ancak yabancı tarihçilerin kaynaklarından bir kısım bilgiler edinebiliyoruz bu konuda. Ve benim okuduğum kaynaklarda bu olayda en suçsuz belki de Hürrem:) Ben de olsam birebir Hürrem gibi davranırdım oğullarımı korumak adına. Ha bu arada yine tarihi kaynaklara göre Osmanlı imparatorluğunun biraz daha uzun yaşamasının sebebi aslında Sarı Selim. Yani bırakın Şehzade Mustafa yaşasaydı çok güçlü olurduk mavralarını, Şehzade Mustafa yaşasaydı Osmanlı İmparatorluğunun ömrü en az iki yüz sene daha kısalırdı. Ama işte kör ölür badem gözlü olur hesabı vardır bizim milletimizde:) Ama sonuç olarak daha önce de dediğim gibi o dönem yaşananların hiçbirini tam olarak bilemeyiz. Haremin içine dair hiç sahih kaynak yok. Siyasi olaylara dair kaynaklar var ama ayrıntı yok. En fazla İtalyan, Fransız kaynaklarından o dönemde Osmanlı'ya gelmiş gezginlerin, elçilerin gözlemlerinden bilgi edinebiliyoruz.

Küfürler savuracak kadar tarihini savunacak adamlar (!) ne acı ki , bir diziden sonra gürlemeye çıkıyor meydanlara .

Şehzade Mustafanın ölümüne göz yaşı döken hatunlar , şehzadenin geçen akşam değil 450 sene önce katli vacip kılındı .

Bu arada Osmanlının akıbetini olumlu mu olumsuz mu etkiledi bu olay gerçekten tartışılır . Sarı Selim gibi ordusunun başında hiç savaşa katılmamış bir padişah mı henüz tahta çıkmadan savaşçı ruhuna hayran bırakan Mustafa mı ?
Yaşlı bir hayli ilerlemiş Kanuni mi sıradaki oğlu mu ?
Kendisi hayattayken oğluna duyulan saygıdan duyulan korku mu yoksa devletin bekası için çıkacak ayaklanmaları bastırma hakkı mı ?

Hülya Avşarın Alamancının Karısı diye bir filmi vardı çok eski aklıma o geldi

Filmin sonu bir kötü birde iyi senaryo ile bitiyor , gönlünüz hangi sonu isterse o olsun yazıyordu , Muhteşem Yüzyılda da böyle yapsalar da herkes mutlu olaydı

çok saçma ya o insanlara neden hakaret mesajları çekiyolar ne acayip bi milletiz
tarihimizi diziye bakıp mı öğrenicek değiliz
merak eden okusun ben şu anda okuyorum tüm osmanlı ve türkiye tarihini mesela
ayrıca bu yapılanlar da gerçek zaten olmamış olaylar değil
sadece herşeyi o zamanın koşullarına göre değerlendirmek gerekiyo

ayrıca bu da bi dizi nihayetinde osmanlı haremden ibaret gibi gösteriliyo tepkilerini saçma buluyorum zaten başında kurgudur yazıyo
sadece bi dizide o tarz konular ilgi çektiği için haremi daha çok gösteriyolar
beğenmiyosanız izlemeyin
belgesel değil ki bu

Dizinin basina kurgudur yaziliyor, islerine gelince bu bir dizi diyorlar ama ben o sahneleri izlerken hep yurtdisinda bu diziyi izleyenleri dusundum nasil kotu bir Osmanli imaji cizildi, nasil karalama yapildi. O koskaca KANUNI nasil da bir canavara donustu. Oysa onun adi kanuni, bir karincayi bile hesaba katip seyhulislamdan fetva isteyen kanun adami. Zaten butun hanedani harem duskunu sehvetperest adamlar yaptilar, hirstan gozu donmus, din gunah bilmeyen insanlar yaptilar bir de ustune evlat katili canavara donusturduler. Evladini oldurmek bugunku anlayisla bizim kavrayabilecegimiz sindirebilecegimiz bir sey degil o yuzden bugunku satrtlarla dusunmemek lazim. Senaristlere cok kiziyorum gercekten.

sende de biraz hürrem hayranlığı var sanırım onu direk suçsuz ilan etmişsin
kusura bakma ama koyu yaptığım yeri nerden biliyosun ki
selim ordunun başında hiç sefere gitmemiş bi padişah
ben de şu anda çeşitli kaynaklardan okuyorum selim hiçte etkili bir padişah değilmiş sınırlar biraz daha genişlemiş ama sokullu sayesinde
çünkü o dönem sokullu mehmet paşa devlet yönetiminde etkindi
hatta tarihte selim değil sokullu dönemi diye geçiyo o dönem
o olmasaydı osmanlının hali nolurdu ben de onu merak ediyorum mesela

o yüzden mustafa yaşasaydı osmanlı açısından iyi mi olurdu kötü mü kimse bilemez

Son düzenleme:

Tarihe meraklıyımdır az biraz. İlber Ortaylı üniversite yıllarımda bizim bölümün olmasa da okulumuzun hocasıydı ve çok sık sohbet etme imkanı bulurduk kendisiyle. Burada hemen belirteyim çok sevdiğim ve saydığım bir hocamdır. Onunla bir konuşmamızda bana şöyle bir cümle kurmuştu konuyla ilgili (tabi cümleyi tam olarak sözcüğü sözcüğüne yazamam aradan yıllar geçti) Tarih bir bilimdir ve elinizde yeterli veriler olduğunda çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Şehzade Mustafa geleneksel anlamda yetiştirilmiş bir şehzadeydi. Cihad kültürü hakimdi. Ve fakat dönem artık cihad dönemi değildi. Önemli olan topraklarınızı ne kadar büyüttüğünüz değildi yani o dönemde. Önemli olan ekonomik ve teknik açıdan ne kadar geliştiğinizdi. Yani düşünün tüm dünyada coğrafi keşifler başlamış, bilimsel gelişmeler başlamış, rönesans kültürü başlamış siz elinizde kılıç Allah Allah diye koştursanız neee, koşturmasanız ne. Zaten dönem itibariyle aldığımız topraklara yaptığımız yatırımlar ordan gelen gelirleri karşılamamaya başlamıştı. Onu bir kenara bırakın artık daha fazla genişlemek de mümkün değildi (doğal sınırlar malum) Yani Osmanlı aslında bildiğimiz anlamda emperyalist bir devlet değildi. Emperyalist olmak için bir yeri fethetmeden oraya el koymak ve kaynaklarını çeşitli yollarla yağmalamak gerekir. Biz coğrafi olarak fethediyorduk gerisi nanay... Selim evet ordunun başında savaşa çıkmamıştır, çok da iyi yapmıştır ayrıca. Ama ordunun yanında savaş çıkmazken Osmanlı'da bir çok yenilik ilk defa Selim zamanında yapılmıştır. Ekonomiye önem vermiştir. Batılılaşmaya ilk defa onun döneminde adım atılmıştır vs. vs. Ama işte sadece çıkarımda bulunabiliyoruz. Şimdi şehzade Mustafa'nın öldürülmediğini ve padişah olduğunu düşünelim bir anlığına, ne olacaktı... Savaş üstüne savaş devam edecekti. Doğal sınırlara ulaştığımızdan çok fazla da birşey elde edilemeyecekti. Batı rönesansa girerken biz hala ortaçağ'da kalacaktık. Çünkü dediğim gibi Mustafa geleneksel kültürde yetiştirilmiş bir şehzadeydi. Hatta geleneksel kültürde yetiştirilmiş son şehzadeydi. Hürrem hayranlığına gelince, ben hayatım boyunca kimseye hayran olmadım arkadaşım. Sadece empati kurmaya çalışıyorum. Kendinizi onun yerine koyun. Aileniz öldürülüyor gözünüzün önünde. Bambaşka bir ülkede tanımadığınız bir adama SATILIYORsunuz. O adamdan çocuklarınız oluyor ve iki ihtimal var, ya sizin çocuklarınız ölecek ya da sizden önceki kadının doğurduğu çocuk... Ne yapardınız?

Son düzenleme:
Kurtlar Vadisi'nde Süleyman Çakır ölünce gıyabi cenaze namazı kılan akıllılar(!) geldi aklıma. Onun da haberi çıkmıştı.Osmanlı padişahlarının çoğunun annesi yabancı zaten,bir tek Hürrem öne çıkıyor ne hikmetse Tarihi diziden öğreniyoruz malum.

Yalnız telefonla mesajlarla rahatsız edilen Abdül Hamit torunu şu toprak istiyoruz diyenlerden birisi mi?

Eğer öyleyse 200 küsür sene önceki saltanata istinaden toprak isteyebiliyorlarsa, 500 küsür sene önceki bu olay için aranmaları da normal o zaman...

500 sene önce olmuş bir şey için bize hakaret edildi demiş, sizin dedeniz de 200 küsür sene önce padişahtı...

Ya bunlar hep Mehmet Günsur hayranlığı

Ben şuraya tasviri Şehzade Mustafa resmini koyayım da sevabına belki bu tarihini 2014 de sahiplenen hatunlar azıcık azalır .

Eki Görüntüle 977410

bumuymuş. ah mekmet gunsur ah. fizik oyunculuk. hepsi onda
neyse beğenmedim ama yazık olmuş. ve Allah rahmet eylesin diyeyim. kötü bir sonmuş.

Son düzenleme:
Ya bunlar hep Mehmet Günsur hayranlığı

Ben şuraya tasviri Şehzade Mustafa resmini koyayım da sevabına belki bu tarihini 2014 de sahiplenen hatunlar azıcık azalır .

Eki Görüntüle 977410

Aynen ya,infaz falan hikaye...

Adam diziden gidiyor,hep bunun tantanası...

Yoksa yok Osmanlı daha iyi olurmuş,yok yaşarmış vs...

Azıcık akıl yahu,çok komik görünüyor.

burdaki konu hürrem suçlu suçsuz değil bana göre
orada herkes kendini korumak için birşeyler yapıyodur o konuyla pek ilgilenmiyorum ben
ben olsam ben de çocuklarımı korumaya çalışırım ama onu bunu öldürterek değil ama bu dizide gösterilen
zaten olayların tamamen dizide gösterildiği gibi olduğunu düşünmüyorum onlar kurgu
halk arasında yayılan dedikodular var ama bu gerçek mi değil mi bilemeyiz
mesela mahidevran da mehmeti öldürtmüş gibi gösterildi dizide ama tarihte bunun bi dedikodu olduğu da yazıyo o yüzden o konularda gerçeği bilemeyiz zaten
ama hürremin devler işlerine karıştığını biliyorum hatta son zamanlarda elçilerde yazışmalar yapacak derecede karışmaya başlamış

kanuni tahta selimi yakın gördüyse bir bildiği vardı diye düşünüyorum bende
en uygun kişi mustafa olsa o da mustafayı düşünürdü zaten
zaten mehmet ölmeseydi tahta mehmeti düşünüyodu
ama öldürmesi konusunda başka sebepler de vardır belki halkın mustafayı istemesi kendisini tahtından indireceğini düşünmesi otoritesinin sarsılacağını düşünmesi de öldürülme sebeplerinden olabilir
o dönemim şartlarına göre yadırgamıyorum ben durumu

selimin sanata vs şeylere daha düşkün bi şehzade olduğunu okumuştum
ama yönetimde etkin olduğunu düşünmüyorum daha doğrusu o şekilde okudum
sadece sınırları genişletmek değil olay zaten sınır genişletmeyi birisi örnek verdiği için söyledim
ama devlet yönetimi de önemli değil mi sence

selim edebiyat alanında eserler bırakmış ve selimiye camiyi yaptırmıştı diye hatırlıyorum bazı hayratlar yaptırmıştı ayrıca
o dönemde batının üstünlüğü kabul edilmemişti zaten ki batılı tarzda yenilikler yapılmadı diye biliyorum
o yenilikler sokullu öldükten sonra yapıldı devlet yönetiminde bozulmalar meydana geldiği için sonrasında
duraklamanın sebepleri zaten yönetimin bozulması, ordunun bozulması, isyanlar çıkması ve pozitif bilimlere önem verilmemesi, beşik ulmalığının getirilmesi,sosyal yapının bozulması gibi sebepler bu da o dönemlere denk geliyo
asıl batılılaşma gerileme döneminde başladı
senin yenilik diye kastettiğin örnekkler ne ki batılılaşma anlamında

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…