sebzelere gecmelımıyım

burcu_ege

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2008
155
6
96
40
Bursa
arkadaslar bugun saglık ocagında bebegımı tarttırdım ayda sadece300gr almıs 5 ay 3gunluk oglum kılosu 7 500 olmus gercı ordakılere sordum sebzelerı fakat bız sadece anne sutu verılsın dıyoruz doktorla gorus dedıler ek gıdalara sutum az oldugu ıcın 3aylıkken baslamıstım sımdı corbalara gectım ama hıc sebze vermedım sebzelere gecmek ıstıyorum sanırım zamanı geldı bır cok arkadas sebze verdıgını yazmıs hangı sebzeden nasıl baslamalıyım yardımcı olurmusunuz
 
patlıcan dışında mevsim sebzelerini verebilirsin ister çorba ister püre kıvamda. genelde ilk havuç, patates, kabakla başlanıyor.
 
aslında bugun patatesle baslamayı dusunuyodum patatesı haslayıp ezıp pure kıvamında vereyım dedım sonradan patetes mıdesıne oturur dıye dusundum bılemıyorum bebegım ıcın yenı besınler vermekbenı korkutup endıselendırıyo yenı tatlara gecme konusunda bıraz korkagım ılk patatesle baslıyım arkadasım sen verıyomusuncokacimcoook
 
ben 4.ayda başladım patates, kabak,havuç vermeye ama beğenmedi. haşlanmış patatesi ezip püre kıvamında verebilirsin sevmezse içine bir iki ölçek devam maması eklersin bizimki ancak o şekilde yiyor.
http://www.pediatriportali.com/Brosur_Goster.asp?ID=158 burayı incelersen hem tarifler var hem beslenme programı doktorlar trf.hazırlanmış
 
cnm patetes havucla baslayabılırsın once 2lı sebze yap sonra arttırırsın ama benım opglum hıc bırını yemıyor o ayrı napıcam bılmıyorum sadece meyva ve muhgallebı sevbıyor
 
cnm patetes havucla baslayabılırsın once 2lı sebze yap sonra arttırırsın ama benım opglum hıc bırını yemıyor o ayrı napıcam bılmıyorum sadece meyva ve muhgallebı sevbıyor

yedirirken yoğurt yada devam maması eklemeyi denedin mi? kabak püresine yoğurt, patates püresine devam maması , havuca azıcık zeytinyağı ekleyip yedirebiliyordum şu son iki gün sadece su içiyor kafayı yemek üzereyim hiç abartısız hiçbirşey yemiyor ne yapacağımı şaşırdım
 

ya benımkıde son1haftadır hıc bısey yemek ıstemıyor emmıyor zorla yedırmeye calısıyorum aglama kırızıne gırıyor yemek yedırmek bır ıskence oldu ınanırmısın 2saattır oturdum aglıyorum 1ayda sadece 200gr almıs ac duruyo resmen
 
Sebze Çorbası:

Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.

2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi ..
Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir.
Muhallebi:

Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt sulandırılabil ir.

Yoğurt:

Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.

Kahvaltı:

Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir . Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.
Yumurta:

Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.

Tahıllı Çorbalar:

Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.

Köfte:

Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış
1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.

Balık ve Tavuk:

Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz .

Karaciğer:

Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.

Çay:

Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.


internetten alıntıdır..
 
benimki herzaman zorla yiyor. iki aydır 300 gram alıyoruz zaten şimdiye kadar en fazla 700 gram aldık döktüğüm mamalarla 2 çocuk daha doyardı vallahi
 
benimki herzaman zorla yiyor. iki aydır 300 gram alıyoruz zaten şimdiye kadar en fazla 700 gram aldık döktüğüm mamalarla 2 çocuk daha doyardı vallahi

ya hep burda tombiş bebek anneleri bebişlerinin kilolarını yazarlar bende okurken kızım zayıf diye kendimi suçlu hissediyordum keşke bizim kıpırcanlar da yeseler ama yinede bu dertte yalnız olmadığımı anladım..:teselli:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…