• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şarap yoksa yemek de yok: Fransa, İran’ın ‘içkisiz yemek’ isteğini reddetti

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Şarap yoksa yemek de yok: Fransa, İran’ın ‘içkisiz yemek’ isteğini reddetti

10/11/2015 22:40

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Fransa’ya yapacağı ziyarette ‘helal ve içkisiz yemek‘ talebi geri tepti. Fransa ‘cumhuriyet ilkelerine aykırı olacağı‘ gerekçesiyle yemeği iptal etti.

ruhani.jpg

Fotoğraf: Reuters

Ruhani’nin kasım ayı ortasında Fransa’ya yapacağı resmi ziyaret öncesi Paris ile Tahran arasında protokol krizi yaşandı.

Fransız RTL radyo kanalının diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Ruhani, Paris’e yapacağı resmi ziyaret sırasında onuruna verilecek yemekte masaya şarap servisi yapılmamasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Holande’la yiyeceği yemeğin menüsünün tamamen helal yiyeceklerden oluşmasını talep eden Ruhani’nin bu isteği, laikliğe verdiği önemle bilinen Fransa tarafından geri çevrildi.

Kahvaltıyı da İran istemedi
Öğle yemeğini iptal eden Fransa, bu kez İran’a içkinin servis edilmediği bir kahvaltı önerdi ancak bu da İran tarafından basit bulunarak reddedildi.

Bunun üzerine ikilinin yemek olmadan yüz yüze bir görüşme yapacağı belirtildi.

Fransız radyo kanalının bu haberine Élysée Sarayı’ndan herhangi bir yalanlama ya da yorum yapılmadı.

http://www.diken.com.tr/sarap-yoksa-yemek-de-yok-fransa-iranin-ickisiz-yemek-istegini-reddetti/

Şaka gibi :) içmiceksen gelme demişler adama resmen...
Ben olsam su bile içmem orda,inada bindirmişler suya bile alkol katıp"nasıl içirdik uhahuhahuu " derler, korkulur :confused:

cumhuriyetin içki ile alakası

bunu biri bana açıklasın LUTFEN hemen rica ediyorum
cumhuriyetin içki ile alakası şu: dileyen içer, dilemeyen içmez, eğer siz sırf kendiniz içmiyorsunuz diye belki de içmek isteyenin olacağı bir masada "içki servisi yapılmasın" derseniz bu cumhuriyet ilkelerine aykırıdır, çünkü Fransa Cumhuriyeti koyu laik ve demokratik bir ülkedir.

bence gayet mantıklı davranmış Fransa

ben içki içmek istemiyorum dememiş, siz de içmeyin demiş. vallaha biri bana da bunu söylese ben içeceğim şekerim istemiyorsan gelme derim ki demişliğim de var.

Her yeri kendi ülkesi gibi emir eri zannediyorsa demek ki... :KK51:

Her yeri kendi ülkesi gibi emir eri zannediyorsa demek ki... :KK51:
ben ciddiyim Hayyal, demişliğim var. benim yılbaşı bayram klasiğimdir, büyük bir sehpam vardır, oraya shotlar dizilir. rakı ve şarap zaten vardır. isteyen içer, içmeyen için de çeşitli meyve suları vardır.
ben içmiyorum içkisiz olsun diyen arkadaşıma biz içeceğiz rahatsız oluyorsan gelme demiştim. yine derim. benim evimde davette ne servis edeceğime ben karar veririm.
ben onun evine içki alıp gitmiyorsam o da benim evimde ne servis edeceğime karışamaz.
İran'ın yaptığı da bu. Fransa İran'a gitse ve içki servis edin yoksa yemek de olmaz dese, nasıl tavır takınılır?
misafir umduğunu değil bulduğunu demişler.

ben ciddiyim Hayyal, demişliğim var. benim yılbaşı bayram klasiğimdir, büyük bir sehpam vardır, oraya shotlar dizilir. rakı ve şarap zaten vardır. isteyen içer, içmeyen için de çeşitli meyve suları vardır.
ben içmiyorum içkisiz olsun diyen arkadaşıma biz içeceğiz rahatsız oluyorsan gelme demiştim. yine derim. benim evimde davette ne servis edeceğime ben karar veririm.
ben onun evine içki alıp gitmiyorsam o da benim evimde ne servis edeceğime karışamaz.
İran'ın yaptığı da bu. Fransa İran'a gitse ve içki servis edin yoksa yemek de olmaz dese, nasıl tavır takınılır?
misafir umduğunu değil bulduğunu demişler.
Iyi demişsin... Bu durum saygı değil, başka birşey çünkü.
Kendi doğrunu Dikte etmek.
Özgürlük sen karşı Tarafın özgürlüğüne müdahale etmeye çalıştığın yerde biter.
Gerçi, bu ak sakallı amcamızın sebebi öyle bir sofraya oturup günaha girmemek güya.
Şarap içmeyin yanı sıra domuz eti yemeyin nasıl demedi şaşırdım bak şimdi :)

bence gayet mantıklı davranmış Fransa

ben içki içmek istemiyorum dememiş, siz de içmeyin demiş. vallaha biri bana da bunu söylese ben içeceğim şekerim istemiyorsan gelme derim ki demişliğim de var.
Birlikte yenecek bir yemek olduğunu yani bir kez daha okuyunca anlıyor insan ama o bile kelime arasında kalmış.
Birlikte yenecekse evet tamamen aykırı cumhuriyet ilkelerine. Kaldı ki senin yanında içmiyor diye Fransızlar sonrasında içmeyecek mi ne kadar alakasız, anlık bir dominantlık gibi.
Düz okuyup geçen biri onların kendi arasında yiyecekleri yemekler için helal olmasını ve içki olmamasını istemiş gibi anlar. Böylese zaten İran haklı. Normalde uluslararası fuar türü organizasyonlarında bile yabancı firmalar tamamen katılımcı ülke bazında yemek çıkarıyorlar. Gelen kataloglarda falan açıkça yazıyor. "İslam usullerine göre kesilmiş, helal ürünler içeriyor yemekler" diye..

cumhuriyetin içki ile alakası şu: dileyen içer, dilemeyen içmez, eğer siz sırf kendiniz içmiyorsunuz diye belki de içmek isteyenin olacağı bir masada "içki servisi yapılmasın" derseniz bu cumhuriyet ilkelerine aykırıdır, çünkü Fransa Cumhuriyeti koyu laik ve demokratik bir ülkedir.

adamlarda misafirperverlik görgü denen şey yok demekki artık bizim ülkemizde ALLAH cc izniyle paristen geldiklerinde içki yok demek hakkına sahip olacağız:KK45:

onuruna yemek verilecek deniyor yok anam cumhuriyete aykırı biz içeriz :KK53:
beyin yakan bi haber neyyyyseeee

bayan maria au revoir:KK39:

Birlikte yenecek bir yemek olduğunu yani bir kez daha okuyunca anlıyor insan ama o bile kelime arasında kalmış.
Birlikte yenecekse evet tamamen aykırı cumhuriyet ilkelerine. Kaldı ki senin yanında içmiyor diye Fransızlar sonrasında içmeyecek mi ne kadar alakasız, anlık bir dominantlık gibi.
Düz okuyup geçen biri onların kendi arasında yiyecekleri yemekler için helal olmasını ve içki olmamasını istemiş gibi anlar. Böylese zaten İran haklı. Normalde uluslararası fuar türü organizasyonlarında bile yabancı firmalar tamamen katılımcı ülke bazında yemek çıkarıyorlar. Gelen kataloglarda falan açıkça yazıyor. "İslam usullerine göre kesilmiş, helal ürünler içeriyor yemekler" diye..
Fransada zaten çok müslüman olduğu için bildiğim kadarıyla İslami usullere uygun et falan bulmak kolay. zaten Fransa da Müslüman bir devlet adamının olduğu davette domuz eti servis edecek değil. Dana etiyle sorun pekala çözülebilir, suya sabuna dokunmadan halledilir.
masada da şarabın yanında maden suyu ya da su servis edilir dileyene içki servisi yapılmaz.
bu kadar mesele olması bile garip.

Fransada zaten çok müslüman olduğu için bildiğim kadarıyla İslami usullere uygun et falan bulmak kolay. zaten Fransa da Müslüman bir devlet adamının olduğu davette domuz eti servis edecek değil. Dana etiyle sorun pekala çözülebilir, suya sabuna dokunmadan halledilir.
masada da şarabın yanında maden suyu ya da su servis edilir dileyene içki servisi yapılmaz.
bu kadar mesele olması bile garip.
Şu çerçevede kesinlikle evet...

adamlarda misafirperverlik görgü denen şey yok demekki artık bizim ülkemizde ALLAH cc izniyle paristen geldiklerinde içki yok demek hakkına sahip olacağız:KK45:

onuruna yemek verilecek deniyor yok anam cumhuriyete aykırı biz içeriz :KK53:
beyin yakan bi haber neyyyyseeee

bayan maria au revoir:KK39:
peki ben içmiyorum o halde siz de içmeyin demek mi görgü? bu kadar görgüsüz bir insan benden uzak olsun mümkünse.
e evet, Fransa İran'a gittiğinde içki servisi yapılıyor mu sanıyorsunuz? yapılmaz.
Türkiyede o yönde bir eğilim varsa biz de etmek zorunda değiliz. bu tamamen ülkede yerleşmiş pratikle alakalıdır.
İran nasıl ki sırf Fransızlar içki içiyor diye yemeği içkili yapmak zorunda değilse Fransa da İranlılar içmiyor diye içkisiz yapmak zorunda değil.
klasik şeriatçı devlet adamı görgüsüzlüğü işte. çadır kuramadıkları yerde bana ne içki olmasın masada diye ağlarlar.

Fransa başbakanı irana gitse önüne şarap koyacaklar mıymış?
Koyacaklarsa ayıp etmiş fransızlar. Yok tam tersiyse hak etmiş iranlı amcalar.
Ama İran normalde içmeyen en azından aleni içmeyen ve yönetim şekli belli olan bir ülke.
Bu durumda içki içmezlerse ölmezler bu ülkede.
Ama kendi ülkeleirnde böyle bir sorun yokken içmeyen bir liderin yanında içmek hiç bir saygısızlık unsuru içermiyor.

Bu tür bir yaklaşım ancak İslam kültürüyle büyümüş halk arasında olabilir. Mesela içmeyen babanın yanında oğlunun içmemesi bir saygı unsuru olabilir ama artık bunu da aşıyor ülke.
Ancak diplomatik ilişkilerde bunun gündeme gelmesi çok enteresan.
Kaldı ki Sudi Arabistan'da içmek yasak ama yer altındaki dünyalarında neler oluyor hepimiz biliyoruz.

Ben şu haberde iki tarafında ne kadar tahammülsüz, üstünlük taslama yarışında, aşık atma, gövde gösterisi yapma çabasında olduğunu gördüm sadece.

Adamın inancı gereği içkili masaya oturmak istememesi normal karşılanabilirken, ötekinin hayır Cumhuriyet için o içki o masada olacak demesi, o zaman kahvaltı yapalım demesi, ötekinin de kahvaltı hafif kalır diyerek trip atması falan.

Bu nedir ya, ilkokulda Ali ile Mehmet atışıyor sanki. Koskoca devlet adamlarının muhabbete bak. Saçma bir konuda ortak yol bulamamışsınız bir araya gelseniz ne gelmeseniz ne????

peki ben içmiyorum o halde siz de içmeyin demek mi görgü? bu kadar görgüsüz bir insan benden uzak olsun mümkünse.
e evet, Fransa İran'a gittiğinde içki servisi yapılıyor mu sanıyorsunuz? yapılmaz.
Türkiyede o yönde bir eğilim varsa biz de etmek zorunda değiliz. bu tamamen ülkede yerleşmiş pratikle alakalıdır.
İran nasıl ki sırf Fransızlar içki içiyor diye yemeği içkili yapmak zorunda değilse Fransa da İranlılar içmiyor diye içkisiz yapmak zorunda değil.
klasik şeriatçı devlet adamı görgüsüzlüğü işte. çadır kuramadıkları yerde bana ne içki olmasın masada diye ağlarlar.
çok sert !!!

marilyn onuruna verilecek yemek deniyor

şeriatın kelime anlamını bilerekmi yazdın

Back