Sanat Güneşimiz Zeki Müren


Terlik, Zeki Müren için yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum canım, gelmiş geçmiş en nadide ses. Başka yorum yok. Sevgilerimle
 
Unutulmayacak...







Albümleri

* Senede Bir Gün (1970)
* Pırlanta 1 (1973)
* Pırlanta 2 (1973)
* Pırlanta 3 (1973)
* Pırlanta 4 (1973)
* Güneşin Oğlu(1976)
* Mücevher (1977)
* Nazar Boncuğu (1978)
* Sükse (1979)
* Kahır Mektubu (1981)
* Eskimeyen Dost (1982)
* Hayat Öpücüğü (1984)
* Aşk Kurbanı (1985)
* Masal (1986)
* Helal Olsun (1987)
* Gözlerin Doğuyor Gecelerime (1988)
* Ayrıldık İşte (1989)
* Zirvedeki Şarkılar (1989)
* Dilek Çeşmesi (1990)
* Doruktaki Nağmeler (1991)
* Sorma (1992)


Ölümünden Sonra Yayınlanan Albümler

* Muazzez Abacı & Zeki Müren Düet (2000)
* Zeki Müren: 1955-1963 Kayıtları (2002)
* Selahattin Pınar Şarkıları (2005)
* Sadettin Kaynak Şarkıları (2005)
* Batmayan Güneş (2006)
* Zeki Müren İle Baş Başa - Radyo Günleri 1 (2008)
* Zeki Müren İle Baş Başa - Radyo Günleri 2 (2008)
* Zeki Müren İle Baş Başa - Radyo Günleri 3 (2008)

Zeki Müren, yukarıda belirtilenler dışında, 1968-1974 yılları arasında Grafson Plak'tan kendi adıyla anılan 12 farklı albüm daha yayınlamıştır.

Oynadığı Filmler

* Rüya gibi (1971)
* Aşktan da üstün (1970)
* Kalbimin sahibi (1969)
* İnleyen nağmeler (1969)
* Kâtip (1968)
* Hindistan cevizi (1967)
* Düğün gecesi (1966)
* Hep o şarkı (1965)
* İstanbul kaldırımları (1964)

* Bahçevan (1963)
* Hayat bazen tatlıdır (1962)
* Aşk hırsızı (1961)
* Gurbet (1959)
* Kırık plak (1959)
* Altın kafes (1958)
* Berduş (1957)
* Son beste (1955)
* Beklenen Şarkı (film) (1953)




Alıntı... Zeki Müren Vikipedi, özgür ansiklopedi

 
Zeki Müren Bodrum Müzesi Sahne kostümleri ve Takıları

ZEKı MÜREN SANAT MÜZESı
Türk Müziğinin unutulmaz ismi Zeki Müren’in son yıllarını yaşadığı evi Kültür Bakanlığı tarafından 8 Temmuz 2000 tarihinde Müze olarak ziyarete açılmıştır.Sanatçının evi iki katlı olup, ön ve arka tarafta bahçe bulunmaktadır.Girişte büyük bir teras bulunmaktadır ve teras küçük çakıl taşlarıyla bezelidir.Ortası arı, çiçek,kafeste kuş, yelken, ağaç ve yengeç motifleri ile süslenmiştir.Alt katta yaşadığı şekli korunarak , yatak odası , oturma odası ve kostümlerinden örneklerle sergilemeye sunulmuştur.Üst kat ise restore edilerek sergi salonu haline getirilmiş; Tamamen kendi tasarımı olan sahne Kostümleri, Kullandığı takıları, aldığı ödüller ve yaşamından fotoğraflarla ziyarete sunulmuştur. Ön Bahçede uzun yıllar kullandığı arabası ve sanatçının elinde mikrofonu olan bronz heykeli sergilenmektedir.Sergilenen tüm eşyaları orjinal olup sanatçının kullandığı şekilde ziyarete sunulmuştur.



























Alıntı
 
zeki müren genç kızlığımın sanatçısı tüm şarkılarını çok severdim.zevkle dinlerdim.halende çok çok severim.allah rahmet eylesin. özellikle muhtacım şarkısını çok severdim.
 
gözyaşımda saklısın ağlayamam ben

düşeceksin sanırım kirpiklerimden

damarımda kan olup dolaşıyorken

beni böyle bırak git, git gidebilirsen.

git mutlu olacaksan beni düşünme

sen iyi bak kendine, beni dert etme

önce beni bir dinle, bir bak halime

beni böyle bırak git, git gidebilirsen






ne mektup geliyor ne haber senden

söyle de bileyim bıktın mı benden

her akşam güneşin battığı yerden

gözlerin doğuyor gecelerime


bu iki şarkısını dinlediğimde hep gözlerim dolar bazen de ağlarım nur içinde yatsın
 
dertli gönüllere giren işte benim zeki müren:kedi:annem bayılır kendisine allah rahmet eylesin
 
ne desem az gelir sanat güneşimize
eşsiz sesiyle insanı mest edip adeta büyülüyor.O’nun tüm şarkıları, ,,O’nun bir gülü sevmesi,O’nun Dost bildikleri…
sanat camiasına getirdiği öncül yenilikleriyle,bırakalım türkiyeyi,tek kelimeyle dünyada bir.
şarkıları kelimelere sığmayacak kadar güzel.O’na o sesi veren Yüce rabbimden dilerim ki mekanı cennet olsun,nur içinde yatsın.:Saruboceq:
çok şanslısın yeşilim.öyle değerli bir kişiyle tanışma,sohbet etme fırsatı olmuş. oda bilmiş seninde değer verilesi,ender insanlardan olduğunu.,
filmlerinde bile rol gereği dahi olsa kızgınlığı bile ne kadar kibar,nazik olurdu.
özledik,iyiki eserleri hayatımızda.
 
Bu güzel paylaşım için teşekkürler yeşilim.
Ben de sanat güneşimizin hayranıyım. Bütün şarkılarını seviyorum ama özellikle 'gözlerinin içine başka hayal girmesin'
Eserleri ile sonsuza kadar yaşayacak.
Nur içinde yatsın.:Saruboceq:
 
Sanat Güneşi Zeki Müre'nin bu gün ölüm yıl dönümü.

Allahtan Rahmet diliyorum




Zeki Müren 6 Aralık 1931 tarihinde Bursa’da doğdu. Bursa'da başladığı orta öğrenimini İstanbul'da Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pekçok kez sergiledi.

Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949'da, Boğaziçi Lisesi'nde okurken Agopos Efendi (sinema yönetmeni ve senaryo yazan Arşavir Alyanak'ın babası) ile udi Kirkor'dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdü. Daha sonra, fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçli'den çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersan'dan, Sadi Işılay'dan, Kadri Şençalar'dan yararlandı.

1950'de sınavla İstanbul Radyosu'na girdi. İstanbul Radyosu’nda 1951'de, canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bundan sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak okumaya başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi.

Zeki Müren 600'ü aşkın plak, kaset, CD doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir muhabbet kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te, "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. Zeki Müren Türkiye'de en çok konser veren ses sanatçısıdır. Bir yılda yüz konser verdiği dönemler olmuştur.
İki yüz dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısraıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir demet yasemen" (nihavend), "Gözlerinin içine başka hayal girmesin" (nihavend) güfteli şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır.

Zeki Müren 1954'te Beklenen Şarkı adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Büyük bir ticari başarı kazanan bu filmden sonra şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği on sekiz filmde daha oynadı. 1955'te de Arena Tiyatrosu'nca sahneye koyulan Çay ve Sempati adlı oyunda da baş roldeki oyuncuydu. Ayrıca 'Bıldırcın Yağmuru' isimli bir şiir kitabı da vardır.

Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı yüzünden 1980'den sonra sahne hayatından ve musikiden uzaklaştı. Bodrum'daki evine kapandı, münzevi bir hayat yaşadı. 24 Eylül 1996 Çarşamba günü, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emir Sultan Mezarlığındadır.

Hakkında yazılanlar

1.Zeki Müren
Nalan Seçkin
Bilgi Yayınevi

“Zeki Müren'in ölüm haberi Türkiye gündemine bomba gibi düştü. İlk aşamada kimse inanamadı, fakat gerçekti. Her faniyi bekleyen son onu da 24 Eylül 1996 Çarşamba günü saat 20.59'da TRT İzmir Televizyonu'nun makyaj odasında yakalamıştı. Aslında Azrail'le, bant çekimi yapılan stüdyoda, yüze yakın medya temsilcisinin gözleri önünde selamlaşmıştı ama, kuvvetle olası ki, kendine özgü nezaketi ve tane tane sözcükleriyle can alıcıya yalvardı: "Burada olmasın n'olur!”

Alıntı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…