Sanat Güneşimiz Zeki Müren

Bir demet yasemen
Aşkımın tek hatırası
Bitmiyor ayrılık
Dinmiyor gönlümün
Hicran yarası

Ve bir de bir kahır mektubu var ki dinle dinle bitmiyor.Bir kaset dolusu.
HER GECE KEDERDEYİM
DURMADAN İÇİYORUM
SEVDA EKTİM KALBİME
YALNIZLIK BİÇİYORUM

hepsi birbirinden güzel,hiç birini birinden ayıramıyorum ben.. evet çok özel sevdiklerimiz var galiba..realist az sonra dinleyeceğim kahır mektubunu

bir türkü sever ve türk sanat müziği hastası biri olarak zeki mürene hayrandım şimdi ki sanatçı diye çıkanların adlarını bile bilmiyorum çevremdekiler alay ediyor bazen keşke diyorum yaşasaydı ölümüne en çok üzülenlerden biriyimdir yeşilim :KK43:

LENTE,YAĞMUR,TATLICADIM...Bugün Antalya toplantımız vardı..Ben erken gittim biraz dolaştım parkta..Anlattığım canım havuzu doldurmuşlar toprakla.şekilsiz bir yer olmuş.O kadar üzüldüm ki....Anılarımızıda örttükleri için..Biz hâla anılarda dolanırken üstünü örtüvermişler..

Yıllarım45..Gerçekten şanslıyız onu tanımaktan.Şimdi olmalıydı ki gençlerde o sesi dinlesin..ses nasılmış duysunlar..sağol canım.

46037.jpg

Zeki Müren 12. yılında anıldı Allah rahmet etsin

24 Eylül 2008 Çarşamba 22:10

Zeki Müren, ölümünün 12. yılında Bodrum'da gerçekleştirilen konserle anıldı. Törende Müren'in şarkıları seslendirildi.
Bodrum Kalesindeki konser, Bodrum Belediyesi Türk Müziği Korosunun seslendirdiği Zeki Müren şarkılarıyla başladı.

Koro, konserde, bestesi Zeki Müren'e ait ''Bir Demet Yasemen'', ''Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin'', ''Kalbimdeki Tek Hatıranın Rengi Solarken'' adlı eserleri seslendirdi.

Konserin ikinci bölümünde sahne alan Türk Sanat Müziği sanatçısı Münip Utandı ile Merve Utandı da Zeki Müren'in seslendirdiği eserleri icra etti.

Konseri, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ve Belediye Başkanı Mazlum Ağan'ın da aralarında olduğu yaklaşık bin 500 kişi izledi.

Alıntı

Son düzenleme:
Türkiye'nin değerlerinden Zeki Müren'in müziğiyle kaç kuşak büyüdü...

Bu yıl anma merasiminde mezarının başında sadece 20 kişi olduğunu okudum gazetede umarım doğru değildir...

iznin olursa bende çok büyük hayranıyım zeki murenin çok sevdiğim eşim ilk zeki murenin kasetini almıştı bana sesini acardım bütün mahale dinlerdi bu yüzden annemde çok dayak yedin ben nur içinde yatsın ne güzel aynı duyguları paylaşmakkkkk:enbuyukkk:
Bursa'da başladığı orta öğrenimini İstanbul'da Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak birçok kere sergiledi.

Zeki Müren Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usül dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949'da, Boğaziçi Lisesi'nde okurken Agopos Efendi (sinema yönetmeni ve senaryo yazan Arşavir Alyanak'ın babası) ile udi Kirkor'dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdü. Daha sonra, fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçli'den çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersan'dan, Sadi Işılay'dan, Kadri Şençalar'dan yararlandı.

1950'de sınavla İstanbul radyosu'na girdi. İstanbul radyosunda 1951'de, canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi; bu konseri çok beğenildi. Bundan sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak okumaya başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü; bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. Alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başardı.

Zeki Müren altı yüzü aşkın plak, kaset, CD doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir muhabbet kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te, "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak ödülünü kazandı.

Zeki Müren Türkiye'de en çok konser veren ses sanatçısıdır. Bir yılda yüz konser verdiği dönemler olmuştur. Kendisine 'sanat güneşi' ünvanı verilmiştir. Yabancı ülkelerde de birçok konser vermiştir.

İki yüz dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrayla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu" (süznâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir demet yasemen" (nihavend), "Gözlerinin içine başka hayal girmesin" (nihavend) güfteli şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Müren bu şarkıları plaklara da okudu.

Zeki Müren 1954'te Beklenen Şarkı adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Büyük bir ticari başarı kazanan bu filmden sonra şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği on sekiz filmde daha oynadı. 1955'te de Arena Tiyatrosu'nca sahneye koyulan Çay ve Sempati adlı oyunda da baş roldeki oyuncuydu. Ayrıca 'Bıldırcın Yağmuru' isimli bir şiir kitabı da vardır.

Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı yüzünden 1980'den sonra sahne hayatından ve musikiden uzaklaştı. Bodrum'daki evine kapandı, münzevi bir hayat yaşadı. 24 Eylül 1996 Çarşamba günü, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Cenazesi görülmemiş bir halk kalabalığının katılmasıyla büyük bir törenle kaldırıldı. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emirsultan mezarlığındadır.

Vasiyetinde mirasının en büyük bölümünü Mehmetcik Vakfı'na bıraktı.

-DIŞ BAĞLANTILAR

Yaşam Videosunu izlemek için tıklayın.

Zeki Muren, 24 Eylül 1966 yılında İzmir Radyosu'nda bir program çekiminde kalbine yenik düşerek aramızdan ayrıldı.

Son yıllarını geçirdiği Bodrumu ve insanlarını çok sevdi. Bardakçı koyu Zeki Müren Koyu olarak anıldı. Yalıkavak tepelerindeki yel değirmenleri yakınında gömülmek istediğini söylerdi. Evini olduğu Caddeye ismi verildi.

10 yaşındaydım öldüğünde. daha önceleri ananem dinlerdi ondan hatırlıyorum. bende severdim. ellerinde birsürü yüzükle ekranda bir adam olark kaldı hep hayalimde, ışıklar arasından kısıkkısık bakışlarla beraber.

Allah rahmet eylesin şimdi severek dinliyorum şarkılarını

özellikle
BEN SENİ UNUTMAK İÇİN SEVMEDİM,
GÜLMEN AYRILIK DEMEKMİŞ BİLMEDİM
BEKLEDİM SABAH AKŞAM YOLLARIMI
ÖLMEK İSTEDİM BİR TÜRLÜ ÖLMEDİM

Muhreşem Zeki Müren..
Onun gibi bir ses asla bir daha gelmez
Onun şarkıları konuşması tavırları
Daha bir çok özelliği var
Toprağı bol olsun

Zeki Müren'in aramızdan ayrılışının 12.yılında unutulmaması çok güzel buda ne kadar sevildiğinin göstergesidir. Bu sabah TRT1'de Zeki Bey'in hayatını konu alan bir film izletildi ve o son katıldığı program ve ödülünü alışı ve vefat saatlerini gösterince çok duygulandım. Ne kadar naif, kibar, ince düşünen , saygılı bir insan. Ve o muhteşem sesin üzerine yok inanın değilmi? Şimdilerde diyebilirmisiniz şu kişi onun gibi söylüyor diye; ne yazıkki yokkk.
Musikiye eskisi gibi gönül verende göremiyorum. Hep bir kaset çıkaralım vede köşeyi dönelim düşüncesinde şimdiki sanatçı adayları.
Zeki Müren'i Rahmetle anıyorum, anıyoruz. Mekanı cennet olsun...

Canım yeşilim, senin Zeki Müren'le yaşadıklarında yazdığından okuduğum kadarıyla çok güzel vede aranızdaki iletişimde bir gizem hissettim. Hani derler ya hiç konuşmasan bile gözler anlatır herşeyi... Bencede bir resim bari çektirseydin...
Kolay gelsin canım...

X