500 g şallık gümüş simli siyah ip
tığ
yapılışı:
önce zincir çekerek bir yuvarlak oluşturun. içine 25 dolgu yapın.
üzerine 3 zincir çekip arada 1 dolgu kalacak şekilde biritler yapın.
biritlerin üzerindeki boşluğa batarak önce 10 zincir çekin. zincirin üstüne 10 birit yapıp geri dönün. her boşluğa batarak çiçeğin ön taç yapraklarını bitirin.
arka taç yaprakları da aynı ön yapraklar gibi, fakat ön yaprakların arasına gelecek şekilde yerleştirin.
yaprakların bitiminden sonraki kutucuklar toplam 6 sıra olacak. ilk sırayı 5 zincir + sık iğne şeklinde bir arka, bir ön yaprağa batarak bitirin.
üzerindeki boşluğa 3 birit + 3 zincir + 3 birit yaparak batın. arada gene 6 tane 5 zincir + sık iğne yapıp her boşluğa batın. 6 tane yaptıktan sonra gene 3 birit + 3 zincir + 3 birit yapıp aynı boşluğa batın. diğer 5 sırayı da tamamlayın.
bu şekilde 6 tam, 4 yarım çiçek motifi yaparak birleştirin. yarım çiçekler omuz kısmında olacak. yarım çiçeklerin boş kalan omuz kısmına 4 birit + 2 zincir şekllinde yapıp batın.
her iki yanına püskül uygulayın.
Çiçekli şal modeli ve yapımı
Çiçekli şal modeli ve yapımı
Malzemeler: 370 gr krem ip
0 numara tığ
Örülüşü:
Motifin açıklaması
1. sıra:10 zincir çekilip orta için yuvarlak yapılır.
2. sıra:Yuvarlağın içine 10 tane mil başılı dolgu yapılır.
3. sıraolguların üstüne ve arasına 33 tane dolgu yapılır.
4. sıra:4 dolgu yapılır ve araya zincir çekilerek yandaki dolguya batılır ve 8 tane yaprak yapılır.
5. sıra:Yaprakların üzerine 4 dolgu 5 zincir yapılır ve alttaki zincirin ortasına batılırTekrar 5 zincir çekilip 4 dolgu yapılır ve bu sıradada 8 yaprak oluşur.
6. sıra:5 er tane zincir çekilerek yaprakların üstüne ve zincirlerin arasına batılarak sıra tamamlanır.
7. sıralttaki zincirin üstüne 3 dolgu 3 zincir 3 dolgu yapılır 2 zincir çekilir alttaki zincirin ortasına batılıp dolgu yapılır. Tekrar 2 zincir çekilip 3 dolgu 3 zincir 3 dolgu yapılır. Bu sıra böyle devam eder ve motif biter.
Bağlantı motifleri:
10 zincir çekilip üzerine 8 tane dolgu yapılır ve bir direkten diğerine geçerken motifler birbirine bağlanır.
Ön ve arka için toplam 30 motif yapılır. Yaka uzun dolgularla toplanır. Etek uçlarına püskül yapılır.
Küçük motif şeklinde şal yapımı
Şal için malzemeler:300 gr. ip
3 numara tığ
Örülüşü:Şalımız motiflerden oluşuyor ve motiflerimiz kare olacak.Yukarıda söylediğim gibi iki renkli ip kullanacağız.Beyaz,siyah;lacivert beyaz;turuncu kahverengi;canlı renkler isterseniz yeşil sarı;turuncu sarı;aynı tonlarda isterseniz açık koyu lila;açık koyu pembe…Arzu ettiğiniz renkleri kullanabilirsiniz.
Motifimize başlamak için önce 10 tane zincir yapıyoruz ve içini üçer dolgu yapıp 2 zincir ile dolduruyoruz.8 tane dolgu olacak şekilde bitiriyoruz.Ve sonra dolguların arasındaki zincirlere bir sık iğne yapıyoruz birine 15 tane zinzir yapıp tekrar aynı yere batıyoruz.Bu şekilde uzun uzun 4 zincir oluşacak.Ondan sonra kullanacağımız ikinci rengi bağlıyoruz ve devamını onunla yapacağız.
Güllü beyaz şal modeli ve yapımı
“Beyaz Şal” modelinin yapılışı
şu şekildedir. Işıltılı iple 24 ilmek başlanır. İlk ilmek alınır ve sonra şişe bir kez dolanır. Bir kez kesme işlemi yapılır. İlmekler bitene kadar bu sistemle devam edilir. Arka sıra da aynı şekilde örülür.
Yaklaşık bir karış örüldükten sonra düz örgü örülür. Düz örgü de 4 parmak kadar örüldükten sonra düz örgüye başlanan yerin arkasından 24 ilmek alınır ve düz örgü örülür. Her iki düz örgü de aynı boya gelince bir ilmek öndeki düz örgüden bir ilmek de arkadaki düz örgüden alınır. Her ikisi bir ilmek yapılır, yani kesme işlemi yapılır. İlmekler yine 24′ e indirilir ve ajurlu örneğe devam edilir. İstenilen uzunluğa gelinceye kadar örülür ve bitirilir. İstenilen uzunlukta saçaklar yapılır ve uçlarına takılır. En sonunda da katmerli gül yapılarak düz örgünün üzerine dikilir.
Güle güle kullanmanız dileğiyle…