sakralizasyon ; omurgada görülen yapısal bir bozukluktur.
normalde aralarında eklem olan 5. bel omuru ile 1. sakral omurun birbirine bağlı olması halidir. bir çok insan bunun farkında olmadan yaşar. yani şikayet oluşturmaz. bel ağrılarına yol açabilen sakralizasyon anomalisinin, kendisine yönelik değil bel ağrısının azaltılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır.
muhtemel oluşmuş kas spazmlarını çözmek, bölgesel anti-ağrı tedavi yapmak gereklidir. ancak eşlik eden (disk hasarları, vertebra kaymaları) gibi diğer bel ağrısı sebeplerinin varlığı araştırılmalıdır.
ağrılardan korunmak için önemli olan etkinliklerden biri de (belki de en önemlisi) egzersizlerdir. bu egzersizlerle, hem karın kaslarını hem sırt kaslarının dengeli olarak kuvvetlendirmek, hem de germe çalışmaları ile esnek hale getirmek hedeflenmelidir. sırtı geriye doğru hareket ettiren ekstansör adını verdiğimiz kasların kuvvetlenmesi genellikle bir çok hastayı rahatlatmaktadır.
yüzme de çok önerilen egzersizlerin başında gelmektedir. her türlü yüzme sitili kas kuvvetlenmesi açısından önem taşımaktadır. ancak sırt ekstansör kaslarını daha çok kuvvetlendiren stil sırt üstü yüzmedir.
sırt üstü yüzme pozisyonunda iken kafayı daha çok suyun içine, karnı da yukarı doğru çekerek ve bacakları kırmadan kalçadan bacak vurarak yüzmek faydalı olur bunun icin de. sakin soluk soluğa kalmadan yavaş hareketlerle yüzmeyi sürdürmekle daha verimli bir kuvvetlenme sağlanabilir. yüzme sonrası mutlaka bel kaslarını esnetmek de tavsiye edilir.
Sakralizasyonu olan hastalar ; bel mekaniği bozulduğu için uzun süre çok fazla ayakta kalamazlar , ağır spor ve egazersiz yapamazlar.
Keza hayatlarının ileri dönemlerinde daha erken kireçlenmeye maruz kalırlar ve erken yaşlanırlar..
Bunun dışında herhangi bir sakıncası yoktur. cerrahi tedavisi ise bulunmamaktadır.
O nedenle belli dönemlerde fizik tedavi görmeleri gerekir.
benimde size önerim ; iyi bir merkezde uygun bir süre içerisinde kaliteli ve yoğu fizik tedavi görmeniz olacaktır.
uzman doktor ümit hazar yazmış
ALINTIDIR.