Sakız Lekesi Nasıl Çıkar ?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.954
602.710
43
Sakız
Günümüzde sakızlar, normal kauçuktan daha yumuşak sentetik
bir kauçuktan yapılırlar; ısındıklarında hemen yumuşar ve dondurulduklarında ise sertleşirler.
Bu madde, şeker ve başka tatlandırıcılarla karıştırılarak “sakıza” dönüştürülür ve sakızı çiğnediğinizde ağzınıza aroma verir.

Sakız Lekesi
Ayakkabılara, kumaşlara veya parmaklara bulaşmış sakız görmek, kimsenin karşılaşmak istediği bir durum değildir.
Elleriniz sözkonusu olduğunda, en azından çabucak yıkayarak sakız sorununu lekeye dönüşmeden halledebilirsiniz.
Fakat giysiler, döşemelik kumaşlar veya halılar gibi başka ev eşyalarına bulaşan sakız ve sakız lekesi ile mücadele etmek çok daha zorludur.

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
Giysinize, halınıza veya başka bir yüzeye sakız mı yapıştı ? Bu durumlara en çok sakızlarıyla oynayan çocuklar veya çiğnendikten sonra lalettayin ortalığa bırakılan sakızlar neden olur.

Yapışkan olan sakız, bulunduğu yerden çıkarılsa bile özellikle gözenekli yüzeylerde sakız lekesi bırakırlar. Neyse ki, sakız ve sakız kaynaklı lekeler çıkarılır iken faydalanılabilecek birkaç püf noktası vardır:

Giysideki Sakız Lekesi
Gelişigüzel atılan sakızlar; otobüslerin ve trenlerin koltuklarında, banklarda, oyun bahçelerinde, otoparklarda veya başkaca yerlerde yapışır ve sonra gelir bir şekilde de sizi bulur !
Böyle şanssız bir durumda, yapışan sakızlara karşı hızlı hareket etmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Sakızı ne kadar çabuk çıkarırsanız, o kadar iyidir ve geriye o kadar az leke kalıntısı kalır. Giysiler üstünde uzun süre kalan sakız, kumaşta sakız lekesi oluşturabileceği gibi sakız yapışmış giysiyle birlikte yıkanan diğer çamaşırlara da bulaşabilir.

Kolaylıkla yapışan sakızı bulunduğu yüzeyden çıkarmak her zaman risk unsuru taşımaktadır, bu yüzden aşağıda verilen tavsiyeleri yalnızca emin olduğunuz kumaşlarda denemelisiniz. Yöntemlerden birisi olarak kabul edilir.

Sakız ve Sakız Lekesi
Yapılan araştırmalar, her yıl yaklaşık 100.000 ton tüketilen sakızın dünyanın en yaygın alışkanlıklarından biri olduğunu göstermektedir. Ayrıca sakız, en azılı çevre kirleticilerden biridir ve dünyanın en büyük kamusal temizlik sorunlarından biri olarak görülmektedir: Yerel yönetimler, sokaklardaki sakız ve sakız kaynaklı lekeleri temizlemek için her yıl yüksek miktarda paralar harcamaktadırlar.

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
Çiğnenmiş sakız, giysinize, halınıza, ayakkabınıza veya ev eşyalarınıza yapıştığı zaman önemli bir sorununuz var demektir. Sakız lekelerini çıkarmak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz.


Giysideki Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
  • Parmağınızla sakızı mümkün olduğunca hafifçe çekip çıkarın. Özellikle sakızın nereden kaynaklandığını bilmiyorsanız bu işlem sırasında lastik eldiven giyebilirsiniz.
  • Sakızın mümkün olduğu kadar fazlasını çıkardıktan sonra, giysiyi sakızlı tarafı yukarı gelecek şekilde bir dondurucu torbası veya temiz bir plastik poşet içine koyun. Bu, sakız lekesi olan giysideki sakızın dondurucudaki diğer şeylere yapışmasını engelleyecektir.
  • Sakız tamamen donuncaya kadar giysiyi en az bir saat buzdolabının dondurucu kısmında bırakın.
  • Sakız lekeli giysiyi dondurucudan çıkardıktan sonra giysi üzerinde kalan sakızı, küt ağızlı bir bıçak veya kredi kartı gibi plastik bir kart kullanarak ve giysiyi yıpratmamaya özen göstererek yavaşça kazıyın. Donan sakızın büyük bölümünün bu işlem sırasında çatlayarak parçalanması gerekir.
  • Sakızı mümkün olduğunca çıkardıktan sonra, kaldıysa sakız lekesi olan kumaştaki kalıntıları yumuşak bir diş fırçasıyla temizleyin.
  • Giysiyi bakım talimatındaki gibi yıkayın ve kurutucuya atmadan kurutun.
  • Yıkandıktan sonra sakız lekesi tamamen çıkmışsa giysiyi ütüleyin.
    Bu, sakızı çıkarma işlemi sırasında çekilmiş olan elyafları eski formuna getirecektir.

Halıdaki Sakız Lekesi
Çiğnenmiş ve çöpe atılmamış olan bir sakızı, oturma odasındaki halıya yapışmış olarak görmek ev işleriyle geçen yorucu bir günün sonunda en istenmeyecek durumlardan birisidir. Böyle sıkıcı durumlar karşısında, halıdaki ve koltuktaki sakız lekeleri için aşağıda uygulamalı olarak açıklanan sakız lekesi çıkarma tavsiyelerinden faydalanabilirsiniz.

Ancak, özellikle birden çok elyaf çeşidinin ve boyanın kullanıldığı halılarda sakız ve sakız lekesi çıkarmaya çalışmak belirli riskleri de yanında getirdiği için profesyonel destek almanız, istemeden halıya verebileceğiniz zararların önüne geçebilmeniz açısından yararlı olacaktır.

Halıdaki Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
  • Parmağınızla halıdaki sakızı olabildiğince ve yavaşça çekip çıkarın. Özellikle sakızın kaynağını bilmiyorsanız bu işlemi yaparken lastik eldiven giymeniz iyi olacaktır.
  • Sakızın mümkün olduğu kadar fazlasını çıkardıktan sonra, buz küpüyle doldurduğunuz bir plastik torbayı sakız donuncaya kadar sakız lekesi olan bölge üzerinde gezdirin.
  • Katılaşan sakızı, ağzı küt bir bıçak veya kaşık kullanarak dikkatlice kazıyın.
  • Sonra halı üzerinde kalan gevşek sakız parçalarını, elektrik süpürgesiyle veya fırçayla alın.
  • İşlemlerden sonra halının liflerine yapışmış halde sakız kalırsa, alkali ve ağartıcı içermeyen bir çay kaşığı deterjan ve 1 bardak suyla bir solüsyon hazırlayın.
  • Bu solüsyonu emdirmiş olduğunuz bir bez veya kağıt havluyu, halı veya koltuktaki sakız lekesi üzerinde ovalamadan bastırın.
  • Yumuşak başlı bir diş fırçasını nazikçe ve yavaş hareketlerle kullanarak sakızla lekelenmiş olan bölgeyi fırçalayın.
  • Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi, kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.

Sakız Çiğnemenin Bazı Faydaları
Yapışan sakızlar, çoğunlukla sıkıntı yaratan lekeler oluştursa da, aslında sakız çiğnemenin bazı faydaları vardır.
Örneğin; yemekten sonra şekersiz sakız çiğnenmesi, dişler için faydalıdır ve sakız çiğnemek, konsantrasyona da yardımcı olabilir.

Sakız Lekesi için Ek Bilgiler
Sakız lekesi çıkarılırken en fazla yapılan yanlış, sakız lekesi oluşur oluşmaz çıkarmaya çalışmaktır. Bu uğraşı sırasında sakız lekesini çıkarmak bir yana yapışan sakız, kuvvetle muhtemel istenmeyen alanlara da bulaşacaktır. Bu yüzden sakız lekesi oluştuğu an panik yapmamanız ve yukarıdaki giysideki sakız lekesi nasıl çıkar ve halıdaki sakız lekesi nasıl çıkar linklerindeki uygulamaları takip etmeniz sakız lekesi çıkarma için izleyebileceğiniz en iyi yol olacaktır.
Sakız lekesini doğru uygulamalarla bulunduğu kumaş dokusundan veya halı elyafından büyük oranda çıkarabilirsiniz. Bu arada, şekerli sakızlardan kaynaklanan sakız lekesinin çıkarılmasının, şekersiz olan sakızlara göre daha zor olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.
 
Son düzenleme:
X