Sakız Lekesini Çıkarma Yöntemleri
1 Buz ile Sakız Lekesini Çıkarma
Soğutma yöntemi ile sakızın dokusundaki plastikize olmuş maddeyi devre dışı bırakarak yapışkan özelliğinden kurtulabilirsiniz. Sakız lekesini soğutma yöntemi ile kumaştan çıkarmak için izlemeniz gereken yollar,
- Sakız yapışmış olan kıyafetinizi, kıyafetinizin diğer bölgelerine yapışmayacağınızdan emin olacak şekilde buzdolabı poşetine yerleştirin.
- Buzdolabı poşetinin ağzını iyice kapayın ve buzdolabının difriz kısmına kıyafetinizi koyun.
- Kıyafetinize yapışan sakızın ebatına göre derin dondurucuda giysinizi bekletme süresi 2 ya da 3 saat kadar olmalıdır.
- Daha sonra buzluktan sakız lekesi olan giysinizi çıkarın ve donmuş sakızı keskin bir bıçak yardımı ile kıyafetin yüzeyinden sıyırın.
- Sıyırma işleminden sonra kıyafetinize inatla yapışmış ve çıkmamak da ısrarcı bir leke ile karşı karşıyaysanız yapmanız gereken tekrar difrize koymak olacaktır.
- Bir başka yöntem ise derin dondurucudan çıktıktan sonra bile hala çıkmamış sakız lekesi için, elinize buz almalı ve sakız yapışan yer etrafında gezindirmelisiniz. Böylece sakızın kumaş dokusundan ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Sakızın genetiği ile oynanarak kıyafetlerden kolayca çıkarabilirsiniz bunun için denemeniz gereken ikinci yöntem sıcak su ile sakızı giysilerden çıkarmaktır. Sakızın sıcak etkisi ile yapışkanlığı ortadan kaldırarak kıyafetlerinizi temizleyebilirsiniz.
- Oldukça sıcak su içerisine sakız yapışmış giysinizi batırın.
- Önce bıçak ile yapışan sakızın kabasını sıyırın.
- Daha sonra diş fırçası ile sıcak suyun içerisinde sakız yapışan dokuyu iyice fırçalayın. Sıcak su içinde bu fırçalama işlemi sayesinde sakız tüm dokularından sıyrılacaktır.
- Kettle da kaynattığınız suyu sakız yapışmış giysinizin üzerine dökmek de sakızın kolayca yumuşayıp kalkmasını sağlayacaktır. Yüksek sıcaklıktaki su ile kumaştan sakızı hızlı bir şekilde söker.
Sakız lekesi çıkarmada bitkisel çözümlerden biri olan fındık yağı kolayca sakızın yapısının değiştirmeye ve temizlemenize yardımcı olacaktır. Fındık yağı ile sakızın yapısı bir araya getirildiğinde kumaş dokusundan kolaylıkla temizlenmesini sağlamaktadır.
- Aktardan temin ettiğiniz fındık yağını sakız yapışmış kıyafetinizin olduğu bölgeye sürün.
- Kumaşında da yapışan sakızın da fındık yağını çekmesi için bir süre bekleyin yaklaşık 5-6 dakika kadar.
- Sonrasında meyve bıçağı yardımı ile kumaş dokusuna zarar vermeden sakızı temizleyin.
- Kıyafetinizin dokusunda kalan sakız parçacıkları içinse yapmanız gereken her zaman yıkadığınız şekilde kıyafetlerinizi çamaşır makinesinde yıkamaktır.
Bilinen en eski yöntemlerden biri olan ısı yönteminde, özellikle ev ortamlarında sakız gibi yapışkan maddelerin çıkartılmasında ve temizlenmesinde ütü üstün bir rol oynar. Kıyafetinize yapışan sakızı ütü ile temizlemek için,
- Sakız yapışmış kıyafetinizin üzerine yağlı kağıt ya da fırın kağıdı yerleştirin.
- Ütü ile sakız yapışmış bölgenin üzerinde yaklaşık 1 dakika kadar gezinin. Bu sırada fırın kağıdının kaymamasına ve sakızın bulaşmamasına özen gösterin.
- Isı etkisi ile sakız kıyafetinizden sıyrılıp, koyduğunuz yağlı kağıda yapışacaktır.
- Yağlı kağıdı kaldırdığınız an kıyafetinize yapışan sakızın kağıtta kaldığını göreceksiniz.
- Bu temizleme işlemi için, ütünüzün içerisinde su olmamasına ve buharlaşma yaparak sakızın yağlı kağıda yapışmasına engellemesine dikkat edin.
İçeriğindeki çözücü alkol sayesinde aseton sakız lekesi çıkarma işleminde etkin bir yöntem uygular. Burada dikkat etmeniz iki riskli seçenek vardır, ilki asetonunuz renkli ise kıyafete rengi geçebilir, ikincisi ise sakız renkli ise aseton etkisi ile kumaşa rengini bırakabilir. Renksiz aseton ile renksiz sakızlarda uygulanması tavsiye edilir.
- Sakızın kıyafete yapıştığı bölgeye aseton sıkın.
- İyice nemlenen yüzeyi bıçak yardımı ile sıyırın.
- Kalıntılar için bulaşık süngerini kullanabilirsiniz. Diş fırçası gibi sert fırçalara ihtiyacınız olmayacaktır. Aseton iyi bir çözücüdür.
Yüksek asidik özelliği sayesinde sakız lekesini çıkarmakta evdeki çarelerin başında gelen sirkeyi muhakka deneyin. Evinizde bulunan elma ya da üzün sirkesini ayırt etmeksizin deneyebilirsiniz.
- Yapışan sakız yüzeyinin büyüklüğüne göre bir fincan sirkeyi kaynatın. Mikrodalga fırın içerisinde ısıtabileceğiniz gibi cezve ile ocakta da kaynatabilirsiniz.
- Isıtılmış sirkenin alkol değeri oldukça yüksektir. Sakız yapışmış kumaşın üzerine kaynamış sirkeyi dökün.
- Hızlı hareketler ile bir diş fırçası yardımı ile sirke soğumadan sakız yapışan bölgeyi fırçalayın.
- İlk seferinde geçmeyen kurumuş sakız lekeleri için yapmanız gereken sirkeyi tekrar ısıtıp bu işlemi tekrarlamanızdır. Kumaşın dokusunda zarar vermeyen bu doğal yöntem ile özellikle kurumuş ve katılaşmış sakız lekelerinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
İlginç gelebilir ancak saç spreyi ile sakız bir nevi soğuma işlemine uğrayarak yapışkan özelliğini yitirir. Sakız temizlemek için evde denenebilecek yaratıcı çözümlerden biri!
- Saç şekillendirici saç spreyini, sakız yapışmış kumaş üzerine sıkın. Sakızın yapısını değiştirecek ve soğutacak şekilde bol bol sıkmanız tavsiye edilir.
- Hızlı bir şekilde bıçakla sakızı kıyafet yüzeyinden kaldırın. Sakız temizlemek için evde bulunan en kolay materyallerden biri ile kurumamış sakızları hemen çıkarabilirsiniz.
İpuçları ve Uyarılar
- Portakal yağı, sakız lekesini çıkarmak için fındık yağı gibi kullanılabilmektedir. Her eterik yağ olmasa da sayılan yağlar ile sakız lekesini kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
- Piyasada bulunan yüzey temizleyiciler ile sakız lekesinden kurtulmanız mümkündür. Temizleyicilerin içeriğini iyice okuyup kıyafetinizin kumaşına zarar vermediğinden emin olun.
- Bant ile henüz yeni yapışmış ıslak haldeki sakızı kolayce temizleyebilirsiniz. Daha üstün bir yapıştırıcı etkisi ile sakızın üzerine elektrik bantı yapıştırın ve tek seferde çekin. Ağda etkisi sakızı kumaştan kolayca kaldırabilir.
Kaynak:sosyallob