- 1 Nisan 2011
- 5.104
- 1.972
- 448
bir de madem konu açıldı bu kitabın ve sümerlilerin bir önemini daha söyleyeyim ,güzel değil diyemem yalnız sürekli sümerler ve türkler arasındaki bağlantı bir yere kadar bir yerden sonra biraz zorlama geliyor bana.Yalnız iki cilt ve çok dikkatli okumak lazım o yüzden de çok çabuk okunmuyor hele ikinci ciltin başında kral listeleri diye bir bölüm vardı ki öldüm orayı okurken ,direk tabletten çeviriyi yazmış tabletteki hesaplamalara göre de bir kral 10000 yıl falan yaşıyor,o kısımları okumak gerçekten zordu.İlk kısmı destan ve mitolojiydi ilk cilt o yüzden çok çabuk okunuyor zaten mitolojiye ilgim var. ama ikinci cilt için aynı şeyi söyleyemiyeceğim.Bir süre sümerlilere ara vermeyi düşünüyorum ,roman falan okuyacağım
bildiğimiz gibi tüm dünyada uygarlığın kökeni yunanlılar olarak kabul edilir.Öyle ki sanat tarihi bile yunanlılardan başlatılır,gittiğim sanat tarihi kursunda duymuştum bunu ilk ve çok şaşırmıştım gerçekten.
Ama 19.yy sonlarında bugünkü ırak sınırlarında sümerlilere ait tabletler bulunuyor hatta öyleki önceden akadlar zannediliyor fakat daha sonra akadlardan da binlerce yıl önce yaşamış çok büyük bir medeniyet çıkıyor ortaya.Muazzez Hanım da belki de o dönemin gerekliliği bilemiyorum sürekli kitapta türkler ve sümerlilerle bağlantı kuruyor ,yani sonuçta ben araştırmacı değilim anca kitap okuyabilirm ama yine de bana biraz ters geliyor yani onun dediğine göre binlerce yıl önce ortaasyaya sümerden giden bir kavim Türkler ,sonuçta belki de öyledir bilemiycem ama görüş bu.
Bir de en son yine malum çevrenin gazetelerinde muazzez ilmiye çığın sümerolog olmadığı sümeroloji bölümünden mezun olmadığı yazılıp çizilmişti.
Be ey gafiller diyorum onlara bu kadın ünv başladığında yıl 1930 lar o zaman ankara ünv de sümeroloji bölümü var mıydı ??* kendisi hititoloji bölümü mezunudur ve müze görevlisi olarak çalışmış bir araştırmacıdır.Şimdi müze görevlisi deyince yine bu malum çevre müzede oturan bekleyen kişi anlayacak ama kendisi binlerce sümer tabletini okuyup,bulup ,birleştirip tasnif etmiştir.Hani şu cumhuriyetten önce bilime ,sanata ,tarihe gereken önem gösterilmiyorken tamamen padişahın izni ile topraklarımızdan alıp götürülen tablet parçaları var ya hah işte onları şu anda bizde olanlarla birleştirip okumakla geçmiş bir ömür.