• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sahi,Nevruz neydi ?

bugu_su

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2012
4.595
6
46
Diğer
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.
Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı an'a Yılgayak denir.
Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.
Selçuklu ve Osmanlı'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.

kaynak :vikipedia

Ben Nevruz'u böyle öğrendim.:72::72:

Ama gördüklerim içimi acıtıyor.:50:

Son düzenleme:
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.
Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı an'a Yılgayak denir.
Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.
Selçuklu ve Osmanlı'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.

kaynak :vikipedia

Ben Nevruz'u böyle öğrendim.:72::72:

Ama gördüklerim içimi acıtıyor.:50:

Malesef bunu bilmeyen okadar cok vatandasimiz varki...yüregine saglik bunu burada paylastigin icin. Nevruz TÜRKLERIN MILLI bayramidir ama bakin iste geldigimiz hallere...bugün söylenecek okadar cok söz varken YAZIKLAR OLSUN diyorum sadece

şu tarihten itibaren vicdanı olanlar için bir utanç günü olarak hatırlanacak nevruz....
çok yazık:50:

Malesef bunu bilmeyen okadar cok vatandasimiz varki...yüregine saglik bunu burada paylastigin icin. Nevruz TÜRKLERIN MILLI bayramidir ama bakin iste geldigimiz hallere...bugün söylenecek okadar cok söz varken YAZIKLAR OLSUN diyorum sadece

şu tarihten itibaren vicdanı olanlar için bir utanç günü olarak hatırlanacak nevruz....
çok yazık:50:

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ediyorum arkadaşlar.:34:

Gördüklerime,duyduklarıma inanmak istemiyorum.:14:

evde olsam oturur ağlardım da işteyim şimdi sinirimi boşaltamadım başıma ağrı girdi:14:

Kanla,canla kazanılan bu vatan üzerinde oynanan oyunlar ne zaman bitecek ? O toprakların altında yatan binlerce şehit var.:5: Bu kadar kolay mı her şey ?

şehitler kimin umrunda artık ,çok acı gerçekten yaa.
bunun provasını yapmışlardı habur rezaletinde.
ama ne oldu sorumlularını halk yine seçti hem de %50 yle(gerçi seçimde katakulli olduğunu düşünüyorum 50 ye pek inanmam ama yine de fazla)
halkın %50 si demekki bunu istedi ,kendi şehitlerini bir kalemde silinmesini istedi ,göz yumdu bunlara bugün seçim olsa yine aynı kişileri seçecekler.
Gerçekten sözün bittiği yerdeyiz.En acısı da halkın tepkisizliği.sorsan ne var ki bunda işte barış falan derler.
Barış kelimesini bazılarının ağzına bile almasına tahammül edemiyorum.

Hayaldi....
Gerçek oldu....

Allah'ın laneti, bu topraklar üzerinde bu kadar çirkin oyunlr oynayanların üzerinde olsun.

Milli değerlerimizin adlarını ve anlamlarını çok güzel değiştirdiler. Ergenekon destanımız oldu terör örgütü ismi, Nevruz Bayramı'mız rezaletlerle anıldı, amacının dışına çıktı. Türk'lük kavramını yok etmeye çalıştıklarını her daim dile getiren dış güçler, ülkedeki maşalarıyla çok güzel başarıyorlar... Allah'ım en büyük lanetini üzerilerine yağdırsın dilerimki...

Evet bu bayram Türklerin bayramıdır.Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okudum.Her yıl kutlardık biz hocalarımızla.Sınıfa boyadığımız yumurtaları getirirdik.Yemekler getirip ziyafet çekerdik.Bir de sanırım pirinç götürüyorduk bereket için.

Ben ilk nevruzu okulda öğrendim kürtlerin sahiplenme sebebini açıkçası bilmiyorum.Onlar da kawa dehhak bi şeyler diyorlar.

aynı konuyu konuştuk annemle bir kaç gün önce.

zoruma gidiyor, sadece bu değil, artık olan olayların çoğu zoruma gidiyor, içim daralıyor.

annemin en büyük korkusu, gelip beni alıp götürmeleri, çünkü artık ne yolda susuyorum, ne her hangi bir kurumda ne de başka bir yerde.

bu ülkenin, vatanın ve milletin içine et-ti-ler! ötesi yok, yumuşak hali yok. görünen köy kılavuz istemez.

hani bir ara bir manken, çobanla benim oyum bir mi demişti ya, aslında ben onun ne demek istediğini son 10 yıldır anlıyorum, hissediyorum.

tüm ülke, cihan olsa keşke. (bu son cümlemi çoğu kişi anlamayacaktır)

dün haberlerde izledim bu tip görüntüleri..birden istemsiz olarak gözümden yaşlar boşanıverdi..ben de şaşırdım kendime..Allah'ım dedim burası bizim ülkemiz mi? kaç yıldır şehit verdiğimiz topraklar mı?

adamlar nasıl rahat,nasıl özgür..o caninin resmi açılıyor,sözde bayrakları her yerde..yolladığı mektup okunuyor..

bu cani birgün hapisten de çıkacak biliyorum ve gerçekten Allah'ım o günü gösterme bizlere diye dua ediyorum..bir de öyle birşey ki sanki kimse konuşmuyor bu konuyu,herkesin ağzı mühürlü..sanki çok normal bu olanlar..nasıl bi oyun bu böyle,neyin içine çekiliyoruz yavaş yavaş?

aklımda şu soru var kaç gündür; evet barış içinde yaşamak güzel ama bu çocuklar neden şehit oldu,neden gencecik fidanken kara topraklara sarıldırlar..

bu olanlara lanet okuyorum ben,hep aklımda şehit anneleri var..

Son düzenleme:
ennnn iğrenci de, hatırlarsınız, 29 ekimde cumhuriyet bayramı için farklı şehirlerden gelenlerin önünü kestirdiler polislere, biber gazı sıkıldı neler neler yaşandı, göz altına alınmalar dahil. sebebi? cumhuriyet bayramını kutlamak istemeleri!!!!!

o polisler bugün nerdeydiler???

kendi vatanımda, azınlık oldum! çok hınçlıyım, çok hırslıyım.

ennnn iğrenci de, hatırlarsınız, 29 ekimde cumhuriyet bayramı için farklı şehirlerden gelenlerin önünü kestirdiler polislere, biber gazı sıkıldı neler neler yaşandı, göz altına alınmalar dahil. sebebi? cumhuriyet bayramını kutlamak istemeleri!!!!!

öyle..artık Türk'üm demek yürek ister..

ünivrsitede yemek zamlarını protesto ederdik de kaç polis gözetlerdi bizi sanki bişey yapmışız gibi..

nerede o polisler şimdi,niye suskun herkes?

ne zaman "sayın" oldu o pislik!

bu konuda yazarken bile fena oluyroum şu anda..

dün ağlarken hep şu vardı aklımda; bize bir M.Kemal daha lazım..bu topraklar bir kahramana daha muhtaç şu anda..

sizde de aynı düşünceler oluşuyor mu?

ben ülkemin geleceğinden çok endişeliyim..

Cumhuriyet'i hazmedemeyenler çok nasılsa..

Back