• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

SAĞLIKLI YEME - İÇME VE YAŞAMA ADINA TARİFLER

Kombu Çayı' nın Faydaları ve Yapılışı

54ae96e7f493b809fc120029.jpg



Kombu Çayı Yapmak İçin Tarif

1) Üç litre temiz suyu (klorsuz doğal kaynak suyu olursa daha iyi olur) paslanmaz çelik ya da cam tencerede kaynatınız. (Asla alüminyum kap kullanmayınız, zira alüminyum zehirli maddeler içermektedir.)

2) Su kaynamaya başladıktan sonra içine 1/4 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız.

3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah çayı suya ekleyiniz. (Alışılmış lipton poşet çayı işe yarayacaktır. Ayrıca koyacağınız 4 poşet şeftali aromalı çay ise çok hoş bir koku verir.)

4) Çayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra içindeki çay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız.

5) Çayı çok temiz, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız. Not: Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, çay o kadar süratle fermante olur.

6) Bir önceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çaydan az miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz. Bu fermantasyon işlemini hızladıracaktır. Asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır. Bu gerekli değildir, fakat tavsiye edilmektedir.

7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine yerleştiriniz

8) Her zaman mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz. Bazen mantar kavanozun dibine çökecektir. Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar. Bu işlem birgün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyüz olup olmadığına bakınız ve tekrar yüzeye yerleştiriniz.

9) Kabı bir tülbent veya örtüyle örtünüz ve çevresine lastik geçiriniz.

10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız ki, ne çok sıcak ne çok soğuk olmasın. Endirekt ışık olabilir fakat gerekli değildir. Direkt güneş ışığı zarar vericidir. Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 19-29 derece (celcius)’ dur. Ortalama 23 derece (celcius) gerekli ortamı sağlayacaktır.

11) Tat tercihinize göre çayı 4-8 gün fermantasyona bırakınız. 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya ya da hafif şampanya ya benzer 8 günlük fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir.


Ekstra Mantarlarla Ne Yapmalı? Mantarlar, bedelsiz olarak dağıtabileceğiniz güzel birer hediyedir. İnsanlar, bu kadar farkedilebilen sonuçlara ulaşınca minnet dolu olurlar. Bazı insanlar bunu yiyor ve daha başarılı sonuç elde ettiklerini iddia ediyorlar. Bu mantar, çok kaliteli protein ve B komleks vitaminleriyle doludur.Tadı salamura edilmiş mantar gibidir. Tadı biraz serttir ve pişrmekle yoğunluğu hafifletilmez. Köpekler bazende kediler bunu yemeye bayılırlar. Bazılarının bunu tavuklarına verdiklerini duydum. Ekstra mantarlardan harika gübre yapılır. Aynı zamanda blenderdan geçirip, cilt bakımı için kullanabilir ya da derideki bir yaralanmanın üzerine uygulayabilirsiniz.


Mantar Nasıl Yetiştirilir? Fermante edilmiş çayınızdan bir miktar kavanoza boşaltıp ağzını bir kumaş ile örterseniz bir hafta içinde yeni mantarınız oluşacaktır. Tekrar edelim; bulunduğu ortam ne sıcak ne soğuk olmamalı, sadece hafif ılık olmalıdır. Yeni mantar, önce çayın yüzeyinde bir film kalınlığında olacaktır. Zamanla tamamen olgun bir mantar oluşana kadar kalınlaşacaktır. Yine, kavanozunuzun ağzını çapı kadar çapa sahip olacaktır. Şimdiye kadar varil büyüklüğünde bir kavanozda yetiştirdiğim en büyük mantar yaklaşık 45 cm. çapında ve 10 cm.kalınlığında idi. Onunla bir seferde üç varil içecek yapabiliyordum.

54ae96e7f493b809fc120011.jpg


Kombu Çayını Nasıl İçmeli?

Kombu çayını (mantar toniğini ) en iyi içme şekli sabahları aç karnına içmektir. En iyi sonuçlar yarım bardak tonik ile yarım bardak taze sıkılmış portakal suyunun karıştırılıp içilmesi ile alınır. Nefis bir kahvaltı içeceği olur. Bu şekilde tadı çok lezzetlenir. Olduğu gibi sadece kendisini içebilir yada az miktarda limon suyu ekleyebilirsiniz. Çok güzel bir öğleden sonra aperatifi olarak ya da spor sonrası susandığı zaman içilebilecek bir içecektir. Yemeklerden önce bir miktar sindirimi kolaylaştırması açısından alınabilir. Önce günde yarım bardak ile başlayabilir ve zaman geçtikçe dozu arttırabilirsiniz.

54ae96e7f493b809fc120015.jpg


Kombu Çayının Faydaları
* Ömrü uzatır.
* Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarır.
* Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar.
* Vücuttaki atık madde ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasını sağlar
* Kan dolaşımını hızlandırır.
* Metabolizmayı uyarır.
* Kalp atış ritmini düzenler.
* Kanı temizler.
* Sinir sistemini düzenler.
* Yüksek tansiyonu düşürür, huzursuzluğu yatıştırır.
* Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar ve mide düzensizliklerini giderir.
* Astımı tedavi eder, astım krizlerini giderir.
* Kan şekeri seviyesini sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
* Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir.
* Sertleşmiş karaciğeri yumuşatır ve yeniler.
* Böbrek faliyetlerini geliştirir.
* Kanseri önler ve tedavi eder.

* Antioksidant nedeniyle oluşan radyasyona karşı koruyup serbest radikallerle savaşır.

* Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar.
* Doku sertleşmesini (multiple scloris; MS) tedavi eder.
* Damar sertliğini (arterioscloresis) tedavi eder.
* Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir.
* Mafsal iltihabı (arthritis) ve romatizmaya iyi gelir.
* Gut hastalığına iyi gelir.
* Böbrekteki ve idrardaki kumu döker, safra kesesi taşlarını düşürür.
* Vücuttaki ürik asit ve kolesterolü suda erir hale getirerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* Peklik (kabızlık) problemini giderir.
* Hemoroidi tedavi eder.
* Yorgunluk bitkinlik ve sinirliliği giderir.
* Herpes virüsünün soğuk algınlığı ağrılarını ve uçuk oluşturmasını engeller.
* Siğil ve Dysplastik lekeleri yok eder.
* Anjine çare olur.

* Epstein-Barr virüsüne dayanan kronik yorgunluk hissini tedavi eder, öpüşme hastalığı (mononucleosis) iltihaplanmasını iyileştirir.

* Kan sayımını normalize eder.

* Akciğerlerdeki bronşiti, öksürük ve balgamı gideririr.
* Bademcikleri tedavi eder (sirkeleşmiş çay, gargara şeklinde kullanılabilir).
* Kan damarlarını genişleterek ve kardiak kasını uyararak kalp problemlerini giderir.
* Adale ağrılarını giderir.
* Baş ağrılarını yok eder.
* Uykusuzluğu giderir.
* Mikrobik ishali durdurur.
* Koliti tedavi eder.
* Koruyucu bağırsak mikroplarını sağlayan sağlıklı bakteriler ve kolon oluşturur.
* Saç uzamasına yardım eder, kelliği engeller, gri saçın rengini koyulaştırır.
* Görüşü kuvvetlendirir.
* Korneada oluşan formasyonları ve kataraktı giderir.
* Vücut ağırlığını düzenler, yağları yok eder.
* Susuzluğu giderir ve egzersiz sırasındaki performansı artırır.
* Mantar türü enfeksiyonlara (candida gibi) karşı savaşır.
* Kapsamındaki antivirütik ve antibiyotik özellikler sayesinde iltihabi durumları yok eder.
* Cinsel potansiyeli canlandırır.
* Menapoz rahatsızlıklarını düzene sokar.
* Deri üzerindeki yaraları tedavi eder.
* Ciltteki kırışıklıkları, çilleri ve kahverengi lekeleri yok eder.

* Deri nemlendiricisi görevi görür, (Kombu çayı içilerek kullanırken cilde faydalı ise de, deri dışından tatbik edildiğinde de çok etkilidir. Fazla mantarlar blenderdan geçirilerek harika bir cilt bakım kremi elde edilmiş olur.)

* Deriye spreyle ya da sürülerek uygulandığında antibakteriyel asit tabakası görevi görür.

* Sirke formundaki çay, sivrisinek ve pire ısırıklarından, egzamadan ve zehirli bitki dikenlerinden dolayı oluşan kabartıları yumuşatıp rahatlatır. Sirke formundaki çay, saçlar şampuanladıktan sonra durulama suyu ile kullanılırsa çok güzel parlak saçlar oluşur ve saç telleri kalınlaşır. Çay sirke sertliğine geldiği zaman içmek için kuvvetli gelebilir, o zaman bir kavanoza biberiye (rosermary), sarımsak, adaçayı ve acıbiber gibi baharatla birlikte hoş bir salata sirkesi hazırlanır. Sirkeleşmiş çayı cam porselen ve plastik yüzeylerin temizliğinde de oldukça etkilidir. Mexico’da bazı annelerin bana söylediklerine göre, bebekleri ateşlendiğin+A91de, salgı bezleri şiştiğinde veya pişik olduklarında, mantarın kendisini bebeğin bezinin (pedinin) içine koyuyorlarmış. Kombucha T-hücreleri seviyesini yükselttiği ve vücudun bağışıklık sistemine destek olduğu için son zamanlarda HIV virüsü ve AIDS ‘liler arasında da çok popüler olmuştur. Kombucha kullanımı sayesinde AIDS’den kurtulmuş birisini henüz
belgeleyemediysek de, Kombucha kullanımının enerji seviyesini yükselttiği, tende ve cilt renginde bir gelişme durumlarının oluştuğu konusunda raporlar vardır. Listelediklerim, benim şahsi olarak gerçekleştirdiğim, bir çok belgelendirme çalışmalarımın sonucunda gerçekten gelişme ve iyiyleşme gözlediğim vakalar sonrası ortaya çıkmıştır. Herkesin vücut kimyası birbirinden biraz farklıdır dolayısı ile sonuçlar kişiden kişiye değişmektedir.Yıllardır gerçekleştirmekte olduğum çalışma ve araştırmalarım sonrasında şunu söyleyebilirim ki şimdiye dek mantar çayı kullanımının tersi etkisine rastlamadım ve ayrıca çayın sadık ve tutarlı kullanımından sonra da iyileşmeyen hastalık görmedim. Eğer siz kullandıktan sonra ters bir etki ya da etkisizlik gözlerseniz lütfen bizi haberdar ediniz. Bir kadının durumu vardı ki kanserin son noktasındaydı ve birkaç haftalık ömrü kalmiştı. Ailesi son çare olarak tedavisi için bana geldi ve kendisine içmesi için Kombu çayı verdim. Kadın çayı içmeye başlar başlamaz kendisini daha iyi hissetmeye başladı. Her ne kadar kanser çok ilerlemiş olduğu için birkaç hafta sonra öldüyse de ailesi yine de
teşekkür etmeye geldi çünkü o, kendisini son günlerde çok daha iyi hissetmişti. Kombu Çayı kullanmaya başlayan bir insan, vücudunda zehirli (toksik) madde fazlaysa vücut, balgamları, zehirli ve ölü hücreleri atarken için için, bir rahatsızlık hisseder. Bu şeyler vücudu terk ederken ve detoksifikasyon (zehirden temizleme) başlarken kişi, bağırsaklarının yumuşadığını, nefesinin kötü koktuğunu ve midesinin hafiften bulandığını hissetmektedir.

bahcesel.net
 
Kombu Çayı' nın Faydaları ve Yapılışı

54ae96e7f493b809fc120029.jpg



Kombu Çayı Yapmak İçin Tarif

1) Üç litre temiz suyu (klorsuz doğal kaynak suyu olursa daha iyi olur) paslanmaz çelik ya da cam tencerede kaynatınız. (Asla alüminyum kap kullanmayınız, zira alüminyum zehirli maddeler içermektedir.)

2) Su kaynamaya başladıktan sonra içine 1/4 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız.

3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah çayı suya ekleyiniz. (Alışılmış lipton poşet çayı işe yarayacaktır. Ayrıca koyacağınız 4 poşet şeftali aromalı çay ise çok hoş bir koku verir.)

4) Çayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra içindeki çay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız.

5) Çayı çok temiz, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız. Not: Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, çay o kadar süratle fermante olur.

6) Bir önceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çaydan az miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz. Bu fermantasyon işlemini hızladıracaktır. Asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır. Bu gerekli değildir, fakat tavsiye edilmektedir.

7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine yerleştiriniz

8) Her zaman mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz. Bazen mantar kavanozun dibine çökecektir. Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar. Bu işlem birgün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyüz olup olmadığına bakınız ve tekrar yüzeye yerleştiriniz.

9) Kabı bir tülbent veya örtüyle örtünüz ve çevresine lastik geçiriniz.

10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız ki, ne çok sıcak ne çok soğuk olmasın. Endirekt ışık olabilir fakat gerekli değildir. Direkt güneş ışığı zarar vericidir. Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 19-29 derece (celcius)’ dur. Ortalama 23 derece (celcius) gerekli ortamı sağlayacaktır.

11) Tat tercihinize göre çayı 4-8 gün fermantasyona bırakınız. 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya ya da hafif şampanya ya benzer 8 günlük fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir.


Ekstra Mantarlarla Ne Yapmalı? Mantarlar, bedelsiz olarak dağıtabileceğiniz güzel birer hediyedir. İnsanlar, bu kadar farkedilebilen sonuçlara ulaşınca minnet dolu olurlar. Bazı insanlar bunu yiyor ve daha başarılı sonuç elde ettiklerini iddia ediyorlar. Bu mantar, çok kaliteli protein ve B komleks vitaminleriyle doludur.Tadı salamura edilmiş mantar gibidir. Tadı biraz serttir ve pişrmekle yoğunluğu hafifletilmez. Köpekler bazende kediler bunu yemeye bayılırlar. Bazılarının bunu tavuklarına verdiklerini duydum. Ekstra mantarlardan harika gübre yapılır. Aynı zamanda blenderdan geçirip, cilt bakımı için kullanabilir ya da derideki bir yaralanmanın üzerine uygulayabilirsiniz.


Mantar Nasıl Yetiştirilir? Fermante edilmiş çayınızdan bir miktar kavanoza boşaltıp ağzını bir kumaş ile örterseniz bir hafta içinde yeni mantarınız oluşacaktır. Tekrar edelim; bulunduğu ortam ne sıcak ne soğuk olmamalı, sadece hafif ılık olmalıdır. Yeni mantar, önce çayın yüzeyinde bir film kalınlığında olacaktır. Zamanla tamamen olgun bir mantar oluşana kadar kalınlaşacaktır. Yine, kavanozunuzun ağzını çapı kadar çapa sahip olacaktır. Şimdiye kadar varil büyüklüğünde bir kavanozda yetiştirdiğim en büyük mantar yaklaşık 45 cm. çapında ve 10 cm.kalınlığında idi. Onunla bir seferde üç varil içecek yapabiliyordum.

54ae96e7f493b809fc120011.jpg


Kombu Çayını Nasıl İçmeli?

Kombu çayını (mantar toniğini ) en iyi içme şekli sabahları aç karnına içmektir. En iyi sonuçlar yarım bardak tonik ile yarım bardak taze sıkılmış portakal suyunun karıştırılıp içilmesi ile alınır. Nefis bir kahvaltı içeceği olur. Bu şekilde tadı çok lezzetlenir. Olduğu gibi sadece kendisini içebilir yada az miktarda limon suyu ekleyebilirsiniz. Çok güzel bir öğleden sonra aperatifi olarak ya da spor sonrası susandığı zaman içilebilecek bir içecektir. Yemeklerden önce bir miktar sindirimi kolaylaştırması açısından alınabilir. Önce günde yarım bardak ile başlayabilir ve zaman geçtikçe dozu arttırabilirsiniz.

54ae96e7f493b809fc120015.jpg


Kombu Çayının Faydaları
* Ömrü uzatır.
* Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarır.
* Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar.
* Vücuttaki atık madde ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasını sağlar
* Kan dolaşımını hızlandırır.
* Metabolizmayı uyarır.
* Kalp atış ritmini düzenler.
* Kanı temizler.
* Sinir sistemini düzenler.
* Yüksek tansiyonu düşürür, huzursuzluğu yatıştırır.
* Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar ve mide düzensizliklerini giderir.
* Astımı tedavi eder, astım krizlerini giderir.
* Kan şekeri seviyesini sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
* Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir.
* Sertleşmiş karaciğeri yumuşatır ve yeniler.
* Böbrek faliyetlerini geliştirir.
* Kanseri önler ve tedavi eder.

* Antioksidant nedeniyle oluşan radyasyona karşı koruyup serbest radikallerle savaşır.

* Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar.
* Doku sertleşmesini (multiple scloris; MS) tedavi eder.
* Damar sertliğini (arterioscloresis) tedavi eder.
* Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir.
* Mafsal iltihabı (arthritis) ve romatizmaya iyi gelir.
* Gut hastalığına iyi gelir.
* Böbrekteki ve idrardaki kumu döker, safra kesesi taşlarını düşürür.
* Vücuttaki ürik asit ve kolesterolü suda erir hale getirerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* Peklik (kabızlık) problemini giderir.
* Hemoroidi tedavi eder.
* Yorgunluk bitkinlik ve sinirliliği giderir.
* Herpes virüsünün soğuk algınlığı ağrılarını ve uçuk oluşturmasını engeller.
* Siğil ve Dysplastik lekeleri yok eder.
* Anjine çare olur.

* Epstein-Barr virüsüne dayanan kronik yorgunluk hissini tedavi eder, öpüşme hastalığı (mononucleosis) iltihaplanmasını iyileştirir.

* Kan sayımını normalize eder.

* Akciğerlerdeki bronşiti, öksürük ve balgamı gideririr.
* Bademcikleri tedavi eder (sirkeleşmiş çay, gargara şeklinde kullanılabilir).
* Kan damarlarını genişleterek ve kardiak kasını uyararak kalp problemlerini giderir.
* Adale ağrılarını giderir.
* Baş ağrılarını yok eder.
* Uykusuzluğu giderir.
* Mikrobik ishali durdurur.
* Koliti tedavi eder.
* Koruyucu bağırsak mikroplarını sağlayan sağlıklı bakteriler ve kolon oluşturur.
* Saç uzamasına yardım eder, kelliği engeller, gri saçın rengini koyulaştırır.
* Görüşü kuvvetlendirir.
* Korneada oluşan formasyonları ve kataraktı giderir.
* Vücut ağırlığını düzenler, yağları yok eder.
* Susuzluğu giderir ve egzersiz sırasındaki performansı artırır.
* Mantar türü enfeksiyonlara (candida gibi) karşı savaşır.
* Kapsamındaki antivirütik ve antibiyotik özellikler sayesinde iltihabi durumları yok eder.
* Cinsel potansiyeli canlandırır.
* Menapoz rahatsızlıklarını düzene sokar.
* Deri üzerindeki yaraları tedavi eder.
* Ciltteki kırışıklıkları, çilleri ve kahverengi lekeleri yok eder.

* Deri nemlendiricisi görevi görür, (Kombu çayı içilerek kullanırken cilde faydalı ise de, deri dışından tatbik edildiğinde de çok etkilidir. Fazla mantarlar blenderdan geçirilerek harika bir cilt bakım kremi elde edilmiş olur.)

* Deriye spreyle ya da sürülerek uygulandığında antibakteriyel asit tabakası görevi görür.

* Sirke formundaki çay, sivrisinek ve pire ısırıklarından, egzamadan ve zehirli bitki dikenlerinden dolayı oluşan kabartıları yumuşatıp rahatlatır. Sirke formundaki çay, saçlar şampuanladıktan sonra durulama suyu ile kullanılırsa çok güzel parlak saçlar oluşur ve saç telleri kalınlaşır. Çay sirke sertliğine geldiği zaman içmek için kuvvetli gelebilir, o zaman bir kavanoza biberiye (rosermary), sarımsak, adaçayı ve acıbiber gibi baharatla birlikte hoş bir salata sirkesi hazırlanır. Sirkeleşmiş çayı cam porselen ve plastik yüzeylerin temizliğinde de oldukça etkilidir. Mexico’da bazı annelerin bana söylediklerine göre, bebekleri ateşlendiğin+A91de, salgı bezleri şiştiğinde veya pişik olduklarında, mantarın kendisini bebeğin bezinin (pedinin) içine koyuyorlarmış. Kombucha T-hücreleri seviyesini yükselttiği ve vücudun bağışıklık sistemine destek olduğu için son zamanlarda HIV virüsü ve AIDS ‘liler arasında da çok popüler olmuştur. Kombucha kullanımı sayesinde AIDS’den kurtulmuş birisini henüz
belgeleyemediysek de, Kombucha kullanımının enerji seviyesini yükselttiği, tende ve cilt renginde bir gelişme durumlarının oluştuğu konusunda raporlar vardır. Listelediklerim, benim şahsi olarak gerçekleştirdiğim, bir çok belgelendirme çalışmalarımın sonucunda gerçekten gelişme ve iyiyleşme gözlediğim vakalar sonrası ortaya çıkmıştır. Herkesin vücut kimyası birbirinden biraz farklıdır dolayısı ile sonuçlar kişiden kişiye değişmektedir.Yıllardır gerçekleştirmekte olduğum çalışma ve araştırmalarım sonrasında şunu söyleyebilirim ki şimdiye dek mantar çayı kullanımının tersi etkisine rastlamadım ve ayrıca çayın sadık ve tutarlı kullanımından sonra da iyileşmeyen hastalık görmedim. Eğer siz kullandıktan sonra ters bir etki ya da etkisizlik gözlerseniz lütfen bizi haberdar ediniz. Bir kadının durumu vardı ki kanserin son noktasındaydı ve birkaç haftalık ömrü kalmiştı. Ailesi son çare olarak tedavisi için bana geldi ve kendisine içmesi için Kombu çayı verdim. Kadın çayı içmeye başlar başlamaz kendisini daha iyi hissetmeye başladı. Her ne kadar kanser çok ilerlemiş olduğu için birkaç hafta sonra öldüyse de ailesi yine de
teşekkür etmeye geldi çünkü o, kendisini son günlerde çok daha iyi hissetmişti. Kombu Çayı kullanmaya başlayan bir insan, vücudunda zehirli (toksik) madde fazlaysa vücut, balgamları, zehirli ve ölü hücreleri atarken için için, bir rahatsızlık hisseder. Bu şeyler vücudu terk ederken ve detoksifikasyon (zehirden temizleme) başlarken kişi, bağırsaklarının yumuşadığını, nefesinin kötü koktuğunu ve midesinin hafiften bulandığını hissetmektedir.

bahcesel.net
Güzel paylaşım için teşekkürler benim anlayamadığım suyu kaynatıp şeker ve çayı kattığımızda bekletip mantar mı oluşuyor
 
Güzel paylaşım için teşekkürler benim anlayamadığım suyu kaynatıp şeker ve çayı kattığımızda bekletip mantar mı oluşuyor
Rica ederim. Evet canım, şeker, çay ve oksijenle beslenen bakteriler sayesinde mantar oluşuyor. Eğer önceden yapan temiz birinden mantar bulursan fermantasyon daha hızlı olacaktır.

"Çayın içindeki şeker ne olur?
Kombu mantarı şeker ve çayın içeriğinde bulunan mineral ve maddelerle beslenir. Ve bunları milyonlarca yararlı maya ve bakteriye dönüştürür. Başlangıçta eklediğiniz şekerin büyük bir kısmı mayalanma sırasında mantar tarafından tüketilerek yararlı mikroorganizmalara dönüştürülür. Mayalanma sonunda çayınızda az miktarda şeker kalabilir. "

Alıntı
 
Güzel paylaşım için teşekkürler benim anlayamadığım suyu kaynatıp şeker ve çayı kattığımızda bekletip mantar mı oluşuyor
Rica ederim. Evet canım, şeker, çay ve oksijenle beslenen bakteriler sayesinde mantar oluşuyor. Eğer önceden yapan temiz birinden mantar bulursan fermantasyon daha hızlı olacaktır.

"Çayın içindeki şeker ne olur?
Kombu mantarı şeker ve çayın içeriğinde bulunan mineral ve maddelerle beslenir. Ve bunları milyonlarca yararlı maya ve bakteriye dönüştürür. Başlangıçta eklediğiniz şekerin büyük bir kısmı mayalanma sırasında mantar tarafından tüketilerek yararlı mikroorganizmalara dönüştürülür. Mayalanma sonunda çayınızda az miktarda şeker kalabilir. "

Alıntı
 
Güzel paylaşım için teşekkürler benim anlayamadığım suyu kaynatıp şeker ve çayı kattığımızda bekletip mantar mı oluşuyor
Düzeltme!
Kombu çayı mantarını ya da kombu çayını maya olarak kullanmak gerekiyor diye okudum çok yerde. Bir yerde olur şeklinde okumuştum ama denenmişliği yoktu sanırım. Eğer önceden yapan temiz birinden mantar ya da çay bulursan fermantasyon daha hızlı olacaktır. Net üzerinden paylaşan ya da satan kişiler mevcut tabi temizliğine güvenirsen. Evde sirke yapıyorum ve sirke anasını kendimiz üretebiliyoruz bu mayaya benziyor ana da. Aslında denenebilir. Belki ilkinde olmasa da bir kaç fermente sonucunda elde edilebilir.

Alıntılar

*Kombuyu 1 yıldan fazladır yapıp içiyorum. En sevdiğim probiyotiklerden biri. Gördüğüm kadarıyla Türkiye'de kefir kadar yaygın değil. İlk olarak yabancı kaynaklardan haberim olmuştu böyle bir şeyin varlığından. Dediğiniz gibi bende yüksek fiyata almıştım ama verdiği faydalarla parasını karşılıyor :) Ben normal çayın yanında hibiskus ve karanfilde ekliyorum çok güzel oluyor. Daha önce tarçında kullanıyordum ama sizin gibi şekeri gidene kadar beklettiğim için aroması kayboluyordu, karanfilde öyle olmuyor. Yabancı kaynaklarda okuduğum kadarıyla sadece kombu çayını kullanıp mantarı oluşturmak mümkünmüş, çayın kendisinin mantardan daha önemli olduğu söyleniyor. Tabi mantar fermantasyon sürecini hızlandırıyormuş. Kombu hakkında öğrendiğim diğer ilginç bilgi ise içerisinde Saccharomyces boulardii adlı bir mantar türü varmış ve antibiyotikler tarafından öldürülemiyormuş. Yararlı bir çeşit mantar olduğu için antibiyotikler etkilemiyormuş. Kombu, kefir, turşu ve yoğurt hepsinden farklı çeşit bakteriler alıyorum.
Ayrıca, ben bu yazınızı daha önceden okumuştum ve o zamandan beri suyu yazdığınız şekilde içiyorum. Maden suyu için bile bekliyorum.

*"Çayın içindeki şeker ne olur?
Kombu mantarı şeker ve çayın içeriğinde bulunan mineral ve maddelerle beslenir. Ve bunları milyonlarca yararlı maya ve bakteriye dönüştürür. Başlangıçta eklediğiniz şekerin büyük bir kısmı mayalanma sırasında mantar tarafından tüketilerek yararlı mikroorganizmalara dönüştürülür. Mayalanma sonunda çayınızda az miktarda şeker kalabilir. "

Alıntı
 
Kombu Çayı
Kombu çayı yapımı karmaşık görünse de aslında çok basit, sadece bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bir kez öğrendikten sonra yapımı da çok kolay. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu sürekli olarak toksinlerden arındırır, karaciğeri güçlendirir, vücudun direncini artırır ve daha pek çok faydası vardır.

Dikkat Edilecek Hususlar
Eğer aldıysanız kombu mantarınızla birlikte başlangıç çayınız geldikten sonra en kısa sürede mayalamayı yapın ancak hemen yapamıyorsanız, kavanozun kapağını açıp üzerine bir kağıt havlu koyarak etrafına lastik geçirin, bir süre böyle bekletebilirsiniz. Mantarınız bu başlangıç sıvısı içinde beklerken hava almalı. Bu başlangıç çayını ilk mayalamada kullanacaksınız o yüzden atmayın.

Mayalamada her zaman cam veya porselen kavanoz kullanılmalı. Plastik, metal vb. kaplar kullanılmamalı. Kullanılan kap deterjan veya sabun yerine sadece suyla yıkanıp kaynar suyla dezenfekte edilirse çok daha iyi. Çamaşır suyu, deterjan vb. gibi maddeler mantarın içindeki yararlı bakterileri öldürür. (Kaynar suyla dezenfekte ettikten sonra kavanozu soğutun.)

Mayalanma temiz, direkt güneş ışığı almayacak şekilde aydınlık, ılık ve hava alan bir yerde yapılmalı. Çiçek, toprak veya çöp kutusu gibi küf oluşturabilecek unsurların yanında veya aşırı nemli, kirli bir ortamda olmamalı.

Kullanılan su klorsuz, temiz içme suyu olmalı. Musluk suyu klorlu olduğundan uygun değil.

Tek seferde 1 ila 4 litre arasında kombu çayı yapılabilir.

Çayınızı taze demleyin. Tomurcuk vs. gibi kokulu çaylar kullanmayın, sade siyah çay kullanın. Dilerseniz sadece yeşil çay veya yeşil + siyah çay karışımı da kullanabilirsiniz.

Her yeni demlemede, 1 su bardağı kadar önceki mayalanmış çaydan yeni çaya eklenmeli. Bu hem faydalı bakterilerin yeni çaya geçmesini sağlıyor, hem de karışımın asitlik derecesini ayarlayarak küf oluşumunu engelliyor. Önceki çaydan hiç kalmamışsa asitliği ayarlamak için 1 çorba kaşığı sirke kullanılabilir.

Mantarı mümkünse elinizle tutmaktan kaçının ve kaynayan su ile dezenfekte edip soğuttuğunuz ahşap kaşık, spatula veya çubuk gibi araçlarla kullanın. Sıcak olmamalılar, sıcaklık mantara zarar verir ve sıcak su vs. mantarı öldürür.

Küf oluşursa mantarı ve çayı atmanız gerekir, malesef çaresi yok ve kurtarılamaz. Ancak mantarın normal mayalanma sürecinde küfe benzer görüntüler oluşabilir, bunları küfle karıştırmayın ve mantarı atmayın. Küf çok nadir oluşur ve çayın üzerinde mavi-yeşil renkte üzeri tozlu kümecikler şeklinde görülür, uzun süre beklemiş çayın üzerinde görülen küf gibi.

KOMBU ÇAYI YAPIMI:

Siyah çayı normal şekilde demleyin. Kullanılan çay tomurcuksuz ve katkısız sade çay olmalı.
Demlikteki çayı iyice süzerek cam kavanoza alın ve temiz içme suyunu soğuk olarak ekleyin. Çay orta koyulukta olmalı.
Kaynamış su ekleyip oda sıcaklığına gelmesini de bekleyebilirsiniz. Ancak unutmayın, bu şekilde hem işiniz daha uzun sürecektir, hem de eğer 3-3,5 litre gibi yüksek hacimde mayalıyorsanız, sıcak havalarda çay oda sıcaklığına gelene kadar küf oluşturan organizmaların büyüme ihtimali ortaya çıkacaktır. (Bu organizmalar gözle görülmez ancak mayalanma tamamlandığı zaman yüzeyde küf oluşturur ve küflenen kombu çayını mantarıyla birlikte atmanız gerekir).

Sonra 1 litre çaya yarım su bardağı (veya biraz az) olacak şekilde beyaz şeker ekleyip şekeri eritin. Karışımın oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Buz banyosunda bekleterek veya içine temiz buz atarak daha kısa sürede oda sıcaklığına getirebilirsiniz.

Oda sıcaklığındaki şekerli çay karışımına önceki mayalanmış kombu çayından 1 su bardağı ekleyerek karıştırın. Daha sonra kombu mantarını ekleyin. Mantarı kesinlikle sıcak çaya eklemeyin, yoksa ölür. Eklediğiniz mantar yüzeyde durabilir ancak dibe de batabilir ve bunun önemi yoktur, birkaç gün sonra kendiliğinden yüzeye çıkacaktır. Kavanozun ağzını kağıt havlu veya temiz tülbent ile kapatıp etrafına lastik geçirin. Kesinlikle kapak kapatmayın, karışımınız hava almalıdır. Bu şekilde temiz bir köşede (direkt güneş ışığı almayan, bitkilerden ve çöp kutularından uzak, havadar bir noktada) mayalanmaya bırakın. Kombu çayınız 7 ila 10 gün içinde mayalanmayı tamamlamış, içilecek duruma gelmiş olur. Mayalanma süresince kabı karıştırmayın.

3. veya 4. gün kabın yüzeyinde grimsi, buruşuk, garip bir görüntü oluşacaktır. Mantarın alt kısmına doğru sarkan oluşumlar görülebilir. Bunlar bozulma veya küflenme değil, mantarın normal mayalanma sürecinin sonucudur.

Mantarınız mayalanma süresince yüzeye doğru hareket edecektir. Yeni mantar, çayın yüzeyinde, kavanozun veya şişenizin yüzey çapı boyutunda oluşacak ve yaklaşık 2 milimetre kalınlığında olacaktır.

Mayalanma tamamlandığında yeni mantarınız ilk koyduğunuz mantarın üzerine yapışmış halde veya üzerine paralel duracak şekilde oluşmuştur.
Bir sonraki mayalamanızda bu yeni oluşan mantarı kullanın ve ilk mantarı ister ayrı bir kavanozda tekrar mayalayın, ister bir dostunuza verin veya dilerseniz mayalanmış kombu çayı doldurduğunuz daha küçük bir kavanoz içinde yedek olarak beklemeye alın. Ya da soru ve cevaplar kısmına bakın. Aynı mantarla 4-5 kez mayalama yapabilirsiniz. Ancak daha sonra yeni mantarları kullanmanız önerilir.

Mantarları ve bir sonraki mayalamanıza ekleyeceğiniz kombu çayını ayırdıktan sonra, kalan kombu çayını içmek üzere buz dolabında saklayın. Veya değişik lezzetler denemek ve daha gazlı bir içecek yapmak için ikinci fermantasyon uygulayın. Kombu çayı ilk fermantasyondan sonra içime hazır durumdadır ve buz dolabında, cam kap içinde saklanmalıdır. Ancak aromalı ve daha gazlı bir içecek yapmak üzere ikinci fermantasyon uygulayacaksanız, aşağıdaki talimatları izleyin.

KOMBU ÇAYININ İÇİMİ:

İlk içimde, az bir miktar içerek alerjinizin olup olmadığını deneyin. Alerjiniz yoksa kullanıma günde 1 çay bardağı içerek başlayın. Sabah aç karnına içilebileceği gibi, yemeklerden önce, yemek sırasında, yemeklerden sonra, yemek aralarında vs. de içilebilir. İlk hafta günde 1 çay bardağı için ve daha sonra günde 1 su bardağına çıkarın. İlk ay vücudunuz toksinleri atacağı ve sorunlu bölgeleri iyileştireceği için çeşitli belirtiler yaşayabilirsiniz, endişelenmeyin. Bu belirtiler çayın işe yaradığını gösterir.

Kombu çayını sade olarak içebileceğiniz gibi, su ile karıştırarak, portakal suyu veya sevdiğiniz diğer taze meyve sularıyla karıştırarak da içebilirsiniz. Veya ikinci fermantasyon uygulayıp daha farklı aromalar elde edebilir ve yine bu kombu çayını da su veya meyve suyuyla karıştırarak tüketebilirsiniz.

SORU VE CEVAPLAR

Çayın içindeki şeker ne olur?
Kombu mantarı şeker ve çayın içeriğinde bulunan mineral ve maddelerle beslenir. Ve bunları milyonlarca yararlı maya ve bakteriye dönüştürür. Başlangıçta eklediğiniz şekerin büyük bir kısmı mayalanma sırasında mantar tarafından tüketilerek yararlı mikroorganizmalara dönüştürülür. Mayalanma sonunda çayınızda az miktarda şeker kalabilir.

Mayalamada kullandığım çay demli mi yoksa açık mı olmalı?
Demli çay yerine orta koyulukta veya açık çay kullanmak daha iyi.

Mantar dibe batarsa ne olur?
Mantarın dibe batması bir sorun teşkil etmez. Olduğu gibi bırakın, birkaç gün içinde kendiliğinden yüzeye çıkacaktır.

Mantarın altından ipliğe benzer oluşumlar sarkıyor, bunlar nedir?
Mantarın altından sarkan bu oluşumlar mayadır. Uzun süreli mayalamalarda veya Kombu Oteli yaptığınızda bu mayalar mantardan ayrılarak kavanozun dibine çöker.

Mayalanmanın tamamlandığını nasıl anlayacağım?
7. günden sonra kavanozdan az miktarda bir bardağa dökerek her gün tadına bakabilir ve ağız tadınıza uygun mayalanma derecesine gelince mayalanmayı bitirebilirsiniz. Çayın tadına bakmak için kavanozdan içmeyin, ağzınızdaki bakteriler karışıma geçerek mantarın ve karışımın yapısını bozabilir.

Aynı mantarla kaç kez mayalama yapabilirim?

Aynı mantarla 4-5 kez mayalama yaptıktan sonra mantarınızı değiştirmeniz önerilir. Ancak her mayalamada yeni bir mantar oluştuğundan bu sorun teşkil etmez.

Kombu çayının istenmeyen yan etkileri var mıdır?
Kombu çayının herhangi bir olumsuz yan etkisi bildirilmemiştir. Kombu çayının midedeki zararlı bakterileri zamanla yok ettiği belirtilmiştir ancak gastrit veya ülser rahatsızlığı bulunanların aç karnına içmesi önerilmemektedir. Ayrıca ilk kez az miktarda içerek alerjinizin olup olmadığını belirlemelisiniz.

Tatile çıkacağınız veya kombu çayına ara vermek istediğiniz zamanlar ne yapmalısınız:

Kombu çayı ortalama 7 ila 10 gün içinde içilecek duruma gelir, ancak olduğu gibi ağzı açık halde oda sıcaklığında bırakırsanız 30 gün kadar saklayabilirsiniz. Tadı giderek daha ekşi ve yoğun olacaktır. Sirkeye döner diyebiliriz. Devam etmek istediğinizde mantarı ve çayın bir kısmını kullanarak aynı şekilde yeni bir mayalama yapabilirsiniz. 30 gün beklemiş olan kombu çayını meyve suyuna karıştırarak içebilirsiniz. Bazı kaynaklar uzun süre kullanmayacağınız durumlarda mantarınızı buzdolabında saklamayı önerse de, başka kaynaklar buzdolabında yararlı bakteri ve mayaların büyük bölümünün öldüğünü yazmaktadır. En iyisi uzun süre kullanmayacağınız zaman 3-4 litrelik bir kombu çayı yapıp bunu bekletmek. Hacmin büyük olması nedeniyle mayalanma daha uzun sürecektir ve yine daha uzun süre bekleyecektir. Aynı zamanda mayalamayı yavaşlatmak ve süreyi uzatmak için kavanozu buzdolabı olmayan ancak serin bir yere koyabilirsiniz.

Kombu çayı alkol içerir mi?

Başlangıçta eklediğiniz şeker miktarına, çayı kaç gün beklettiğinize, ortam sıcaklığına göre mayalanmış kombu çayındaki alkol oranı %0,05 ila %0,5 arasında değişir. Sirkedeki alkol oranı %0,2 ila 0,3 olduğundan, mayalanma tamamlandıktan sonra yüksek sıcaklıklarda uzun süre bekletmediğiniz sürece kombu çayındaki alkol sirkedeki alkol miktarıyla aynı olacaktır. Ancak ikinci fermantasyon uygularsanız alkol oranı yükselir ve %0,5'in üzerine çıkar. Alkol kaygılarınız varsa ikinci fermantasyon uygulamayın.

Çayım çok bekledi, çok asitli ve keskin, yumuşatmak için ne yapmalıyım?
Çeşitli nedenlerle çayınız fazla asitli, ekşi ve keskin kokulu olduysa, bir kavanoz veya cam şişede ağzı tamamen kapalı halde 2-3 hafta buz dolabında bekleterek daha yumuşak içimli bir çay elde edebilirsiniz.
Kombu sirkesi yapabilirsiniz: 3-5 haftaya kadar beklettiğiniz kombu çayı gerçek bir sirkeye döner. Bu sürenin sonunda mantarı çıkarıp sirkenizi dolapta saklayabilirsiniz.

Kombu çayını plastik veya metal şişe veya kapta yapabilir miyim?
Hayır, daha doğrusu bu önerilmez. Nedeni ise kombu çayı mayalanırken çeşitli bakteriler ve asitler açığa çıkarır ve plastiğin bir kısmı kombu çayınıza geçebilir. Aynı şekilde metal kaplar da kombu çayı için uygun değildir. Cam kullanmanız önerilir.

Mantarım simsiyah oldu?

Ne yazık ki mantarınız ölmüş, içindeki sıvıyla birlikte mantarı atmalı ve başka bir mantarla mayalama yapmalısınız. Yedek mantarlar saklamak işte bu nedenle önemli.

Her mayalamada çoğalan mantarlar ne yapılmalı:

Bu mantarlar eşe dosta verilebilir, ağzı kağıt havlu veya bezle örtülmüş bir kavanozda oda sıcaklığında mayalanmış kombu çayı içinde biriktirilerek yedek saklanabilir. Yedek saklanması tavsiye edilir, mayalama yaptığınız mantarınız küflenirse veya ölürse bunları kullanabilirsiniz. Kedi köpeğe çiğnemesi için verilebilir. Robottan geçirilip gübre veya yüz maskesi yapılabilir. Yenilebilir. Kombu otelinde saklanabilir.

Mantarım çok büyük, keserek birkaç parçaya ayırabilir miyim?
Evet, kaynar su ile dezenfekte edilmiş bir bıçak kullanarak kesebilirsiniz. Ancak mayalamada kullanacaksanız, yeterli büyüklükte olmasına dikkat edin.

Kombu çayını kasede mayalayabilir miyim?
Evet, kombu çayınızı büyükçe bir cam veya porselen kasede de mayalayabilirsiniz. Yeni oluşacak kombu mantarı kasenin yüzeyini kaplayacaktır. Eğer bütün bir mantardan yüz maskesi yapmak istiyorsanız tercih edilecek yöntemdir.

KOMBU OTELİ:
1 litrelik temiz (sıcak suyla dezenfekte edilmiş ve soğutulmuş) ve kapaklı cam kavanozun içine fazla Kombu mantarlarını alın. Üzerine hazır Kombu çayını dökün ve kağıt havlu veya temiz bir bezle kapatıp lastik geçirin. Dilerseniz kombu otelinizi tıpkı yeni bir mayalama yapar gibi bir miktar hazır kombu çayı ve bir miktar oda sıcaklığındaki şekerli çay ile yapabilirsiniz. Bir süre sonra kavanozun üzerinde yeni bir kombu mantarı oluşacaktır ve bu normaldir. Bu şekilde fazla mantarları oda sıcaklığında kuru bir yerde 2 hafta kadar saklayabilirsiniz.

KOMBU OTELİNİN BAKIMI:
Kombu mantarının diğer bir adı da SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) yani simbiyotik bakteri ve maya kültürü'dür. Ancak Kombu Otelindeki bakteri ve maya dengesini korumak gerekir. Bunun için 2 haftada bir mantarları steril, temiz bir kaba alın ve kalan kombu çayını temiz bir tülbentten veya kahve filtresinden süzün. Bu sıvının bir kısmını tekrar Kombu Otelinize boşaltın ve mantarları da geri koyun. Oda sıcaklığında şekerli çay ekleyerek yine 2 hafta boyunca saklayabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise bu sıvının tamamını başlangıç çayı olarak kullanıp, kombu oteline taze mayalanmış kombu çayından koymaktır.
Filtrede kalan süzdüğünüz mayayı ise Ekşi Mayalı ekmek veya mayalı krep için maya yapımında kullanabilirsiniz. Bunun için Tarifler bölümüne bakın.
Süzdüğünüz kombu çayını yeni bir başlangıç çayı olarak kullanırken, asitliği oldukça yüksek olacağından, normalden daha az başlangıç çayı kullanabilirsiniz. Bu çayı dilerseniz tek başına veya meyve suyu ile karıştırarak içebilir, dökebilir veya krep yapımında kullanabilirsiniz.

Diğer bir ipucu da, yeni mayalayacağınız çayınıza başlangıç çayını önceki partiden değil, kombu otelinden (yine 1 su bardağı kadar) eklemek. Kombu otelini de 1 bardak mayalanmamış şekerli çay ekleyerek takviye edin. Böylece önceki partide mayalanması tamamlanmış çayınızın tamamını içebilirsiniz. Otelinizdeki mantarlar da takviye için eklediğiniz taze çay ve şekerden mutlu olacaklardır.

Bazıları mayalayacakları yeni partilere Kombu Otelindeki mantarlardan koyup, yeni oluşmuş mantarları Kombu Oteline eklerler. Böylece kombu otelindeki zenginlikten bu yeni mantarların faydalanmasını sağlarlar. Ayrıca bu mantarlara dinlenme olanağı sağlar.

TARİFLER:

İSTEĞE BAĞLI İKİNCİ FERMANTASYON

Kombu çayınıza farklı aromalar katmak ve daha gazlı bir içecek haline getirmek için ikinci fermantasyon uygulayabilirsiniz. Bunun için önce mayalanması tamamlanmış kombu çayının içindeki mantarı ve sonraki mayalamaya ekleyeceğiniz kadar mayalanmış çayı bir kenara ayırın. Kalan mayalanmış kombu çayının tamamına veya bir kısmına ikinci fermantasyon uygulayabilirsiniz.

İkinci fermantasyonu kapağı kapalı olarak yapmanız karışımınızın gazoz gibi asitlenmesini sağlar ve daha hoş bir içim oluşturabilir.

1. ZENCEFİLLİ KOMBU ÇAYI
Taze zencefili rendeleyin. Mayalanmış kombu çayını kapaklı bir cam şişeye veya kavanoza alın. Yarım litre kombu çayına 1 çorba kaşığı olacak şekilde rendelenmiş taze zencefil ekleyin. Şişenin ağız kısmında 2,5-3 cm boşluk kalsın. Kapağı kapatın. Kapak temiz olmalı ve metal, küf, vs. içermemelidir. Eğer bunlar varsa kapağın altına streç film gererek izole edin. Mayalanma ortamında 3 gün kadar bekletin ve kapağı kapalı halde 3-4 saat buz dolabında soğutun. Dilerseniz rendelenmiş zencefilleri süzebilirsiniz ancak içinde bırakabilirsiniz de. Bu şekilde hazırlanmış kombu çayı buz dolabında birkaç hafta bozulmadan saklanabilir. Dilerseniz zencefilin yanında kabuğu soyulmuş ve doğranmış şeftali, doğranmış çilek, kayısı vs. ekleyebilirsiniz. Bu şekilde çayın tadı çok daha güzel olur. Meyve eklediğinizde mayalanma tamamlanınca çayınızı süzmeniz gerekir.

Opsiyonel: 1 bardak zencefilli kombu çayına 2 yemek kaşığı chia tohumu ekleyerek süper sağlıklı bir içecek oluşturabilirsiniz

LİMONLU ÇİLEKLİ KOMBU ÇAYI
Mayalanmış kombu çayına 3-4 ikiye kesilmiş çilek ve birkaç yarım limon dilimi koyup kapağını kapatın ve 24 saat bekletin. Çayın rengi kırmızıya dönecektir ve harika bir tada kavuşacaktır. Çayı süzüp dolapta saklayın.

ŞEFTALİLİ KOMBU ÇAYI
Mayalanmış kombu çayına yıkanmış ve dilimlenmiş şeftalileri ekleyip kapağını kapatın ve 3 ila 5 gün daha bekletin. Sonra süzüp dolapta muhafaza edin.

ELMALI TARÇINLI KOMBU ÇAYI
Mayalanmış kombu çayına 4-5 dilim elma ve kabuk tarçın (dilerseniz bir miktar da toz tarçın) ekleyerek 24 saat bekleyin. Bu sürenin sonunda çayı süzüp dolapta saklayın.

EKŞİ MAYALI EKMEK VEYA KREP İÇİN KOMBU MAYASI YAPIMI
Mayalanmış kombu çayınızı kavanozdan aldığınızda kavanozun dibinde kalan, dibe çökmüş tozlu görünümlü mayalı kısımdan 1,5 fincan temiz bir kavanoza veya kaseye alın. 1,5 fincan un ekleyin ve pürüzsüz olana dek karıştırın. Kapağını yine kağıt havlu veya temiz bez ile kapatıp aynı kombu çayı yapımında olduğu gibi etrafına lastik geçirin. Üzerinde kabarcıklar oluşup hacmi iki katına çıktığında mayanız hazır demektir. Kabarcık oluşup iki katına çıkmamışsa, yarım fincan un daha ekleyip bekletin.

Mayayı kombu çayı kavanozunun yanında bekletebilirsiniz. 24 saat sonra kabarcık ve hacim oluşmamışsa biraz daha un ekleyin. Bol miktarda kabarcık ve ekşi bir koku oluştuğunda mayanız hazır demektir. Ekmek mayalayabilir veya bekletmek istiyorsanız buzdolabına koyabilirsiniz.

Bazı tariflerde mayanın her gün yarım fincan kadar un eklenerek 3 gün bekletilmesi önerilmektedir. Ancak bu ilk başta eklediğiniz 1,5 fincan kombu tortusunda ne kadar maya olduğuna bağlıdır. Bol miktarda maya varsa mayanız daha hızlı hazır olur.

KOMBU MAYALI EKMEK TARİFİ

1 Somun Ekmek İçin
- 3 Fincan Kombucha ekşi mayası
- 4 Fincan un - buğday unu veya karışım un
- 1 Tatlı kaşığı deniz tuzu
- Yarım fincan temiz su

Maya oda sıcaklığında ve yakın zaman önce un eklenmiş olmalıdır
Maya, tuz ve suyu genişçe bir kapta karıştırarak tuzu eritin.
Yavaşça unu ekleyin, ellerinizle karıştırarak ekleyebilirsiniz.
Hamur fazla koyu ise biraz daha su ekleyin. Hamur kolayca yoğrulabilecek ölçüde yumuşak olmalıdır.
Hamuru 10, 15 dakika özleşene dek yoğurun.
Somun şekli verin ancak bunu yaparken üzerine bastırmayın. Yağlanmış bir ekmek kalıbına veya tepsisine alın.
Hamurun üzerinde bıçakla birkaç çizik oluşturun.
Nemli bir bezle örterek 4-12 saat bekletin (ortam sıcaklığına göre).
Hamurun hacmi iki katına çıktığında 175 C sıcaklıkta 1 saat pişirin.
Soğumasını bekleyin ve dilimleyin.


GÜZELLİK REÇETELERİ

Yüz Toniği
Bir miktar mayalanmış kombu çayını birkaç damla esansiyel yağ ile cam bir kavanozda karıştırın ve pamukla cilt toniği olarak kullanın.
Serin ve karanlık bir ortamda saklayın. En iyi sonuç için küçük miktarlarda hazırlayın ve kısa aralıklarla yenileyin. Cildi sıkılaştırır ve gözenekleri kapatır.

Kombu Maskesi

Bütün bir mantarı olduğu gibi yüzünüze yerleştirin. (Bunun için bir parti kombu çayını yüzünüzü kaplayacak genişlikte bir kasede mayalayabilirsiniz. Oluşan
mantar kasenin çapında olacağından maske için uygundur).
Kombu mantarı yüzünüzdeki kan dolaşımını hızlandırır ve cilt hücrelerini yeniler. Hafif asidik pH derecesi ölü deriyi giderir ve selülozik yapısı ince çizgi ve kırışıklıkları
dolduran nano yapılar oluşturur. Bir havluyla damlayan sıvıyı silin. Yatar pozisyonda beklerseniz maskenin yüzünüden düşmesini engellemiş olursunuz.
Bu kültürü ayrı bir kavanozda tekrar kullanmak için kombu çayı içinde saklayabilir veya atabilirsiniz. Maske olarak kullandığınız kültürlerle yeni çay mayalamayın.

Kombu Çayı Kil Maskesi
Kaolin kil
Mayalanmış Kombu Çayı
Macun oluşturana dek kaolin kili ve kombu çayını karıştırın. Yüzünüze uygulayıp kurumasını bekleyin. Durulayın ve yumuşak dokunuşlarla yüzünüzü kurutun.

Basit Kombu Mantarı Maskesi
1 Kombu mantarı
Bir miktar mayalanmış kombu çayı

Kombu mantarını ve macun oluşturacak kadar kombu çayını blenderda karıştırın. Dilerseniz kıvam oluşturmak için bir miktar çiğ yumurta veya badem yağı ekleyebilirsiniz.
Yüzünüze uygulayın ve 5-15 dakika bekletin. Sonra yıkayın. Maskeniz pütürlü olmuşsa endişelenmeyin, yatarak bekletirseniz maske yüzünüzde daha kolay duracaktır.
Dilerseniz birkaç damla Aloe Vera, E vitamini yağı ve esansiyel yağ ekleyebilirsiniz.

Bitkilerin çoğu daha asitli ortamı çok sever. Eskiyen mantarlarınızı iri parçalar halinde kesip toprak karışımınıza ekleyin. Solucan gübresi yaparken besin olarak kullanabilirsiniz.

TEMİZLİK İÇİN TARİFLER

Tüm yüzeylerde kullanmak için tamamen mayalanmış kombu çayını püskürtme şişesinde kullanın. Antibakteriyel özellikleri artırmak ve hoş bir koku için birkaç damla çay ağacı yağı veya lavanta yağı ekleyebilirsiniz.

Sabun lekelerini azaltmak için duş veya küvete püskürtün.

Giysilerin renklerini açmak ve yumuşatmak için yıkama suyuna yarım fincan kombu sirkesi ekleyin (30 gün bekletilmiş kombu çayı kombu sirkesi haline dönüşür).

Kahve makinenizdeki veya bulaşık makinenizdeki birikintileri gidermek için yıkama yaparken makineye 1 fincan kombu sirkesi ekleyin.

Lavabo açmak için: lavaboya karbonat dökün, arkasından kombu sirkesi ekleyin. Köpürme bittiğinde sıcak su dökün. Tıkanıklık açılana dek tekrarlayın.

4. Salata Sosu Kendine özgü tatta salata sosları hazırlamak için kombu sirkesinde çeşitli bitkiler, sarımsak veya ekşi baharatlar bekletilebilir. Bu sirkeye zeytin yağı ve tuz ekleyerek güzel bir salata sosu elde edebilirsiniz.

Beklemiş kombu çayına sevdiğiniz bitki ve baharatlardan ekleyin. 2 hafta bekletin. Süzün ve tercih ettiğiniz salata yağı, tuz ve baharatlarla karıştırın. Çay sirke sertliğine geldiği zaman içmek için kuvvetli gelebilir, o zaman bir kavanoza biberiye (rosermary), sarımsak, aaçayı ve acıbiber gibi baharatla birlikte hoş bir salata sirkesi hazırlanır. Sirkeleşmiş çay cam porselen ve plastik yüzeylerin temizliğinde de oldukça etkilidir.

Salata Sosu Tarifi
İçindekiler

Yarım su bardağı Kombu çayı2 yemek kaşığı biberiye, kekik, ada çayı, maydanoz ve nane karışımı – ince kıyılmış ve taze olmalılar

1 çay kaşığı hardal

1 diş sarımsak

Yapılışı Bitkileri kombu çayında 4-5 gün bekletin. Sonra bu karışımdan 1/4 bardak, 3/4 bardak ekstra zeytin yağı, 1 çay kaşığı hardal, 1 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiber ekleyin. Karışım çok ekşi ise bir tutam şeker ekleyebilirsiniz. İyice karıştırıp salataya dökün.

MARİNE
Marine işlemi sadece etin lezzetini artırmakla kalmaz, aynı zamanda etin sert liflerini de yumuşatır. Limon suyu, sirke veya şarap gibi hafif asitler bu iki görevi de harika bir şekilde yerine getirir. Marine tariflerinizde normal sirke yerine kombu sirkesini de deneyebilirsiniz.

Kaynak

http://kombucayi.weebly.com/
 

Kombu Çayı ve Kombu Mantarı
Kombu çayı fermente bir çaydır. Siyah çay ve istediğiniz bitki ya da meyve çayı demlenir içine bakterilerin beslenmesi için şeker ya da bal katılır. Kombu mantarı sayesinde 7-12 gün fermantasyondan sonra mayalı, probiyotik ve hafif gazlı bir içecek oluşur. Tatlı bir içecek değildir. Buruk ve asitli bir tadı vardır. Hazırlanırken her ne kadar içerisine şeker ilave edilse de, fermantasyon esnasında bu şeker bakterilerin beslenmesi için kullanılmıştır.


"Kombu Çayı organik asitler, aktif enzimler, amino asitler ve bu mikroplar tarafından üretilen polifenollerle birden fazla tür ve bakteri içerir. " Alıntı; Vikipedi

Probiyotikleri araştırırken rastladığım kombu çayını yapmak için kombu mantarına ihtiyaç olduğunu öğrendim. Piyasada bir hayli yüksek fiyata satılan bu mantarı tedarik ettikten sonra kombu çayımı mayalamaya başladım. Bir süredir mutfağımın bir köşesinde sürekli mayalanan bir fermente çay mevcut.
buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ben kombo çayı yaparken 4 poşet de şeftali ya da kayısı çayı atıyorum demleme tenceresine. Hoş bir meyve aroması oluyor çayda. Kombu çayını 12 gün fermente ediyorum. Böylece içine koyduğum şeker bakteriler tarafından tamamen sindirilmiş oluyor. Tariflerde tatlı sevenlerin bir hafta fermente etmesi hatta fermantasyonu 4-5 günle sınırlandırmaları yazıyor. Hatta fermantasyon tamamlandıktan sonra şeker katıp için bile denmiş, bazı yerlerde. Ben rafine şekeri mutfağımda aslında hiçbir alanda kullanmayan birisi olarak ilk önce şekerli kombu çayı tariflere ön yargıyla yaklaştım. Sonraları çayın içine atılan şekerin sadece bakterileri beslemek için atıldığını öğrenince içine şeker ya da bal koymanın pek fark etmeyeceğini anladım. Siz dilerseniz bal ilave edin, ben ballı denemeler de yaptım ama şu an şeker kullanıyorum. Tabii ki fermantasyon sonrası şeker falan ilave etmeden içiyorum. Tadını da çok seviyorum. Çok şekerli içeceklere alışık olanlar için tatsız gelebilir ama benim gibi şekersiz beslenenler, şekersiz çay kahve içenler için lezzetli bir tadı var.


Kombo çayının PH değerini ölçtüğümde 3-4 çıkıyor. Yani sirkeli suyun PH değeriyle aynı. Benim kombu çayını en etkin kullanma deneyimlerim şu şekilde genelde.Yemek esnasında midenin asidik yapısını bozup sindirimi engellememek için su, çay vs içmek sakıncalı. Kombo çayı asidik yapısı nedeniyle yemek esnasında içilebilen içecekler statüsüne tabi oluyor. Yemek esnasında ve yemekten hemen sonra içebileceğiniz diğer içeceklere örnek vermek gerekirse;
Ayran, kefir, limonlu su ve ya sirkeli su, turşu ve ya şalgam suyu gibi diğer probiyotik içecekler. Mide PH değerini bozmak sindirimi bozacağından yediğiniz besinler sindirelemediği zaman hem yenilen gıdadan fayda sağlayamazsınız hem de uzun vadede mide rahatsızlıklarına davetiye çıkartmış olursunuz. Özellikle mide rahatsızlığı yaşayanlar bunu bir süre uyguladıklarında rahatlama hissedeceklerdir.

Yemekten hemen sonra bir bardak su içme alışkanlığım olan ben artık bu alışkanlığımı nihayet terk ettim. Bunda kombu çayının da etkisi oldu. Yemeğin üzerine susuzluğumu gidermek için hemen bir küçük bardak kambu çayı içiyorum. Bazen kahvaltıda çay olarak da kombu çayını tercih ediyorum.

Su içme zamanı ise yemekten yarım saat önce ve yemekten 2 saat sonra olarak belirlenmiştir. Yemek esnasında ve yemekten sonra içilen su bağırsağa geçmez, midede kalır ve mide asidini bozarak sindirime zarar verir. Aynı şekilde normal çay içmek için de yemekten sonra 2 saat geçmesini beklemelisiniz.
Afiyet olsun.

Alıntı
fermentemutfagim.com/2016/01/kombu-cay.html
 
Ben bundan 12 ay önce stres ve sıkıntıdan su içsem ağızdan mideye kadar yanma yapıyor , canım acıyor; organ uzunluğunu boydan boya hissediyordum.
8 ay önce babam 3A evre akciğer kanseri oldu.
2.kemoterapiden sonra gözümüzün önünde eriyişi hızla ölüme gidişi beni arayışa sürükledi.2 ay civarı bu kombu mantarını aradım.internette önüme gelene yazı yazdım.Niheyet gerçek kafkasya kültürünü buldum ve 5 adet 5LT fermante için mayaladım.6 aydan fazladır hem babam hem çocuklarım ailecek kullanıyoruz.Çok faydasını gördük.

Biz emilim yüksek olsun diye genelde aç karnına günde 1 su bardağına yakın kullanıyoruz.
Babam günde 3 kez aç karnına 1 çay bardağı kullanıyor. Hızla iyileşiyor.Yerinden kalkamayan babam;şu an pazar alışverişi.araba kullanma.hastaneye kontrole.alışverişe rahatca gidiyor..çok şükür..
Yakın çevremde Reflu , Haşimato-Triot
Ben de yemek borusu yanması, mide asit problemim, halsızliğim son buldu.Daha zinde hissediyorum.
16 yıldır kahvaltı yapmadan dışarı çıkmayan ben; sadece 1 bardak kombucha içerek 11-12 ye kadar sorunsuz
işlerimi görüyorum.
kilolulara kilo verdiriyor zayıflara kilo aldırıyor diye okumuştum bir yurt dışı makalede..ben 8 kilo verdim bu kullanımla..
Bu kış hiç hastalanmadık nezle grip uğramadı evimize desem herhalde yeterli olur..

sağlıkla...
 
Back