Kombu Çayı Kombu çayı yapımı karmaşık görünse de aslında çok basit, sadece bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bir kez öğrendikten sonra yapımı da çok kolay. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu sürekli olarak toksinlerden arındırır, karaciğeri güçlendirir, vücudun direncini artırır ve daha pek çok faydası vardır.
Dikkat Edilecek Hususlar Eğer aldıysanız kombu mantarınızla birlikte başlangıç çayınız geldikten sonra en kısa sürede mayalamayı yapın ancak hemen yapamıyorsanız, kavanozun kapağını açıp üzerine bir kağıt havlu koyarak etrafına lastik geçirin, bir süre böyle bekletebilirsiniz. Mantarınız bu başlangıç sıvısı içinde beklerken hava almalı. Bu başlangıç çayını ilk mayalamada kullanacaksınız o yüzden atmayın.
Mayalamada her zaman cam veya porselen kavanoz kullanılmalı. Plastik, metal vb. kaplar kullanılmamalı. Kullanılan kap deterjan veya sabun yerine sadece suyla yıkanıp kaynar suyla dezenfekte edilirse çok daha iyi. Çamaşır suyu, deterjan vb. gibi maddeler mantarın içindeki yararlı bakterileri öldürür. (Kaynar suyla dezenfekte ettikten sonra kavanozu soğutun.)
Mayalanma temiz, direkt güneş ışığı almayacak şekilde aydınlık, ılık ve hava alan bir yerde yapılmalı. Çiçek, toprak veya çöp kutusu gibi küf oluşturabilecek unsurların yanında veya aşırı nemli, kirli bir ortamda olmamalı.
Kullanılan su klorsuz, temiz içme suyu olmalı. Musluk suyu klorlu olduğundan uygun değil.
Tek seferde 1 ila 4 litre arasında kombu çayı yapılabilir.
Çayınızı taze demleyin. Tomurcuk vs. gibi kokulu çaylar kullanmayın, sade siyah çay kullanın. Dilerseniz sadece yeşil çay veya yeşil + siyah çay karışımı da kullanabilirsiniz.
Her yeni demlemede, 1 su bardağı kadar önceki mayalanmış çaydan yeni çaya eklenmeli. Bu hem faydalı bakterilerin yeni çaya geçmesini sağlıyor, hem de karışımın asitlik derecesini ayarlayarak küf oluşumunu engelliyor. Önceki çaydan hiç kalmamışsa asitliği ayarlamak için 1 çorba kaşığı sirke kullanılabilir.
Mantarı mümkünse elinizle tutmaktan kaçının ve kaynayan su ile dezenfekte edip soğuttuğunuz ahşap kaşık, spatula veya çubuk gibi araçlarla kullanın. Sıcak olmamalılar, sıcaklık mantara zarar verir ve sıcak su vs. mantarı öldürür.
Küf oluşursa mantarı ve çayı atmanız gerekir, malesef çaresi yok ve kurtarılamaz. Ancak mantarın normal mayalanma sürecinde küfe benzer görüntüler oluşabilir, bunları küfle karıştırmayın ve mantarı atmayın. Küf çok nadir oluşur ve çayın üzerinde mavi-yeşil renkte üzeri tozlu kümecikler şeklinde görülür, uzun süre beklemiş çayın üzerinde görülen küf gibi.
KOMBU ÇAYI YAPIMI: Siyah çayı normal şekilde demleyin. Kullanılan çay tomurcuksuz ve katkısız sade çay olmalı.
Demlikteki çayı iyice süzerek cam kavanoza alın ve temiz içme suyunu
soğuk olarak ekleyin. Çay orta koyulukta olmalı.
Kaynamış su ekleyip oda sıcaklığına gelmesini de bekleyebilirsiniz. Ancak unutmayın, bu şekilde hem işiniz daha uzun sürecektir, hem de eğer 3-3,5 litre gibi yüksek hacimde mayalıyorsanız, sıcak havalarda çay oda sıcaklığına gelene kadar küf oluşturan organizmaların büyüme ihtimali ortaya çıkacaktır. (Bu organizmalar gözle görülmez ancak mayalanma tamamlandığı zaman yüzeyde küf oluşturur ve küflenen kombu çayını mantarıyla birlikte atmanız gerekir).
Sonra 1 litre çaya yarım su bardağı (veya biraz az) olacak şekilde beyaz şeker ekleyip şekeri eritin. Karışımın oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Buz banyosunda bekleterek veya içine temiz buz atarak daha kısa sürede oda sıcaklığına getirebilirsiniz.
Oda sıcaklığındaki şekerli çay karışımına önceki mayalanmış kombu çayından 1 su bardağı ekleyerek karıştırın. Daha sonra kombu mantarını ekleyin. Mantarı kesinlikle sıcak çaya eklemeyin, yoksa ölür. Eklediğiniz mantar yüzeyde durabilir ancak dibe de batabilir ve bunun önemi yoktur, birkaç gün sonra kendiliğinden yüzeye çıkacaktır. Kavanozun ağzını kağıt havlu veya temiz tülbent ile kapatıp etrafına lastik geçirin. Kesinlikle kapak kapatmayın, karışımınız hava almalıdır. Bu şekilde temiz bir köşede (direkt güneş ışığı almayan, bitkilerden ve çöp kutularından uzak, havadar bir noktada) mayalanmaya bırakın. Kombu çayınız 7 ila 10 gün içinde mayalanmayı tamamlamış, içilecek duruma gelmiş olur. Mayalanma süresince kabı karıştırmayın.
3. veya 4. gün kabın yüzeyinde grimsi, buruşuk, garip bir görüntü oluşacaktır. Mantarın alt kısmına doğru sarkan oluşumlar görülebilir. Bunlar bozulma veya küflenme değil, mantarın normal mayalanma sürecinin sonucudur.
Mantarınız mayalanma süresince yüzeye doğru hareket edecektir. Yeni mantar, çayın yüzeyinde, kavanozun veya şişenizin yüzey çapı boyutunda oluşacak ve yaklaşık 2 milimetre kalınlığında olacaktır.
Mayalanma tamamlandığında yeni mantarınız ilk koyduğunuz mantarın üzerine yapışmış halde veya üzerine paralel duracak şekilde oluşmuştur.
Bir sonraki mayalamanızda bu yeni oluşan mantarı kullanın ve ilk mantarı ister ayrı bir kavanozda tekrar mayalayın, ister bir dostunuza verin veya dilerseniz mayalanmış kombu çayı doldurduğunuz daha küçük bir kavanoz içinde yedek olarak beklemeye alın. Ya da soru ve cevaplar kısmına bakın. Aynı mantarla 4-5 kez mayalama yapabilirsiniz. Ancak daha sonra yeni mantarları kullanmanız önerilir.
Mantarları ve bir sonraki mayalamanıza ekleyeceğiniz kombu çayını ayırdıktan sonra, kalan kombu çayını içmek üzere buz dolabında saklayın. Veya değişik lezzetler denemek ve daha gazlı bir içecek yapmak için ikinci fermantasyon uygulayın. Kombu çayı ilk fermantasyondan sonra içime hazır durumdadır ve buz dolabında, cam kap içinde saklanmalıdır. Ancak aromalı ve daha gazlı bir içecek yapmak üzere ikinci fermantasyon uygulayacaksanız, aşağıdaki talimatları izleyin.
KOMBU ÇAYININ İÇİMİ: İlk içimde, az bir miktar içerek alerjinizin olup olmadığını deneyin. Alerjiniz yoksa kullanıma günde 1 çay bardağı içerek başlayın. Sabah aç karnına içilebileceği gibi, yemeklerden önce, yemek sırasında, yemeklerden sonra, yemek aralarında vs. de içilebilir. İlk hafta günde 1 çay bardağı için ve daha sonra günde 1 su bardağına çıkarın. İlk ay vücudunuz toksinleri atacağı ve sorunlu bölgeleri iyileştireceği için çeşitli belirtiler yaşayabilirsiniz, endişelenmeyin. Bu belirtiler çayın işe yaradığını gösterir.
Kombu çayını sade olarak içebileceğiniz gibi, su ile karıştırarak, portakal suyu veya sevdiğiniz diğer taze meyve sularıyla karıştırarak da içebilirsiniz. Veya ikinci fermantasyon uygulayıp daha farklı aromalar elde edebilir ve yine bu kombu çayını da su veya meyve suyuyla karıştırarak tüketebilirsiniz.
SORU VE CEVAPLAR Çayın içindeki şeker ne olur? Kombu mantarı şeker ve çayın içeriğinde bulunan mineral ve maddelerle beslenir. Ve bunları milyonlarca yararlı maya ve bakteriye dönüştürür. Başlangıçta eklediğiniz şekerin büyük bir kısmı mayalanma sırasında mantar tarafından tüketilerek yararlı mikroorganizmalara dönüştürülür. Mayalanma sonunda çayınızda az miktarda şeker kalabilir.
Mayalamada kullandığım çay demli mi yoksa açık mı olmalı? Demli çay yerine orta koyulukta veya açık çay kullanmak daha iyi.
Mantar dibe batarsa ne olur? Mantarın dibe batması bir sorun teşkil etmez. Olduğu gibi bırakın, birkaç gün içinde kendiliğinden yüzeye çıkacaktır.
Mantarın altından ipliğe benzer oluşumlar sarkıyor, bunlar nedir? Mantarın altından sarkan bu oluşumlar mayadır. Uzun süreli mayalamalarda veya Kombu Oteli yaptığınızda bu mayalar mantardan ayrılarak kavanozun dibine çöker.
Mayalanmanın tamamlandığını nasıl anlayacağım? 7. günden sonra kavanozdan az miktarda bir bardağa dökerek her gün tadına bakabilir ve ağız tadınıza uygun mayalanma derecesine gelince mayalanmayı bitirebilirsiniz. Çayın tadına bakmak için kavanozdan içmeyin, ağzınızdaki bakteriler karışıma geçerek mantarın ve karışımın yapısını bozabilir.
Aynı mantarla kaç kez mayalama yapabilirim? Aynı mantarla 4-5 kez mayalama yaptıktan sonra mantarınızı değiştirmeniz önerilir. Ancak her mayalamada yeni bir mantar oluştuğundan bu sorun teşkil etmez.
Kombu çayının istenmeyen yan etkileri var mıdır? Kombu çayının herhangi bir olumsuz yan etkisi bildirilmemiştir. Kombu çayının midedeki zararlı bakterileri zamanla yok ettiği belirtilmiştir ancak gastrit veya ülser rahatsızlığı bulunanların aç karnına içmesi önerilmemektedir. Ayrıca ilk kez az miktarda içerek alerjinizin olup olmadığını belirlemelisiniz.
Tatile çıkacağınız veya kombu çayına ara vermek istediğiniz zamanlar ne yapmalısınız: Kombu çayı ortalama 7 ila 10 gün içinde içilecek duruma gelir, ancak olduğu gibi ağzı açık halde oda sıcaklığında bırakırsanız 30 gün kadar saklayabilirsiniz. Tadı giderek daha ekşi ve yoğun olacaktır. Sirkeye döner diyebiliriz. Devam etmek istediğinizde mantarı ve çayın bir kısmını kullanarak aynı şekilde yeni bir mayalama yapabilirsiniz. 30 gün beklemiş olan kombu çayını meyve suyuna karıştırarak içebilirsiniz. Bazı kaynaklar uzun süre kullanmayacağınız durumlarda mantarınızı buzdolabında saklamayı önerse de, başka kaynaklar buzdolabında yararlı bakteri ve mayaların büyük bölümünün öldüğünü yazmaktadır. En iyisi uzun süre kullanmayacağınız zaman 3-4 litrelik bir kombu çayı yapıp bunu bekletmek. Hacmin büyük olması nedeniyle mayalanma daha uzun sürecektir ve yine daha uzun süre bekleyecektir. Aynı zamanda mayalamayı yavaşlatmak ve süreyi uzatmak için kavanozu buzdolabı olmayan ancak serin bir yere koyabilirsiniz.
Kombu çayı alkol içerir mi? Başlangıçta eklediğiniz şeker miktarına, çayı kaç gün beklettiğinize, ortam sıcaklığına göre mayalanmış kombu çayındaki alkol oranı %0,05 ila %0,5 arasında değişir. Sirkedeki alkol oranı %0,2 ila 0,3 olduğundan, mayalanma tamamlandıktan sonra yüksek sıcaklıklarda uzun süre bekletmediğiniz sürece kombu çayındaki alkol sirkedeki alkol miktarıyla aynı olacaktır. Ancak ikinci fermantasyon uygularsanız alkol oranı yükselir ve %0,5'in üzerine çıkar. Alkol kaygılarınız varsa ikinci fermantasyon uygulamayın.
Çayım çok bekledi, çok asitli ve keskin, yumuşatmak için ne yapmalıyım? Çeşitli nedenlerle çayınız fazla asitli, ekşi ve keskin kokulu olduysa, bir kavanoz veya cam şişede ağzı tamamen kapalı halde 2-3 hafta buz dolabında bekleterek daha yumuşak içimli bir çay elde edebilirsiniz.
Kombu sirkesi yapabilirsiniz: 3-5 haftaya kadar beklettiğiniz kombu çayı gerçek bir sirkeye döner. Bu sürenin sonunda mantarı çıkarıp sirkenizi dolapta saklayabilirsiniz.
Kombu çayını plastik veya metal şişe veya kapta yapabilir miyim? Hayır, daha doğrusu bu önerilmez. Nedeni ise kombu çayı mayalanırken çeşitli bakteriler ve asitler açığa çıkarır ve plastiğin bir kısmı kombu çayınıza geçebilir. Aynı şekilde metal kaplar da kombu çayı için uygun değildir. Cam kullanmanız önerilir.
Mantarım simsiyah oldu? Ne yazık ki mantarınız ölmüş, içindeki sıvıyla birlikte mantarı atmalı ve başka bir mantarla mayalama yapmalısınız. Yedek mantarlar saklamak işte bu nedenle önemli.
Her mayalamada çoğalan mantarlar ne yapılmalı: Bu mantarlar eşe dosta verilebilir, ağzı kağıt havlu veya bezle örtülmüş bir kavanozda oda sıcaklığında mayalanmış kombu çayı içinde biriktirilerek yedek saklanabilir. Yedek saklanması tavsiye edilir, mayalama yaptığınız mantarınız küflenirse veya ölürse bunları kullanabilirsiniz. Kedi köpeğe çiğnemesi için verilebilir. Robottan geçirilip gübre veya yüz maskesi yapılabilir. Yenilebilir. Kombu otelinde saklanabilir.
Mantarım çok büyük, keserek birkaç parçaya ayırabilir miyim? Evet, kaynar su ile dezenfekte edilmiş bir bıçak kullanarak kesebilirsiniz. Ancak mayalamada kullanacaksanız, yeterli büyüklükte olmasına dikkat edin.
Kombu çayını kasede mayalayabilir miyim? Evet, kombu çayınızı büyükçe bir cam veya porselen kasede de mayalayabilirsiniz. Yeni oluşacak kombu mantarı kasenin yüzeyini kaplayacaktır. Eğer bütün bir mantardan yüz maskesi yapmak istiyorsanız tercih edilecek yöntemdir.
KOMBU OTELİ: 1 litrelik temiz (sıcak suyla dezenfekte edilmiş ve soğutulmuş) ve kapaklı cam kavanozun içine fazla Kombu mantarlarını alın. Üzerine hazır Kombu çayını dökün ve kağıt havlu veya temiz bir bezle kapatıp lastik geçirin. Dilerseniz kombu otelinizi tıpkı yeni bir mayalama yapar gibi bir miktar hazır kombu çayı ve bir miktar oda sıcaklığındaki şekerli çay ile yapabilirsiniz. Bir süre sonra kavanozun üzerinde yeni bir kombu mantarı oluşacaktır ve bu normaldir. Bu şekilde fazla mantarları oda sıcaklığında kuru bir yerde 2 hafta kadar saklayabilirsiniz.
KOMBU OTELİNİN BAKIMI: Kombu mantarının diğer bir adı da SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) yani simbiyotik bakteri ve maya kültürü'dür. Ancak Kombu Otelindeki bakteri ve maya dengesini korumak gerekir. Bunun için 2 haftada bir mantarları steril, temiz bir kaba alın ve kalan kombu çayını temiz bir tülbentten veya kahve filtresinden süzün. Bu sıvının bir kısmını tekrar Kombu Otelinize boşaltın ve mantarları da geri koyun. Oda sıcaklığında şekerli çay ekleyerek yine 2 hafta boyunca saklayabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise bu sıvının tamamını başlangıç çayı olarak kullanıp, kombu oteline taze mayalanmış kombu çayından koymaktır.
Filtrede kalan süzdüğünüz mayayı ise Ekşi Mayalı ekmek veya mayalı krep için maya yapımında kullanabilirsiniz. Bunun için
Tarifler bölümüne bakın.
Süzdüğünüz kombu çayını yeni bir başlangıç çayı olarak kullanırken, asitliği oldukça yüksek olacağından, normalden daha az başlangıç çayı kullanabilirsiniz. Bu çayı dilerseniz tek başına veya meyve suyu ile karıştırarak içebilir, dökebilir veya krep yapımında kullanabilirsiniz.
Diğer bir ipucu da, yeni mayalayacağınız çayınıza başlangıç çayını önceki partiden değil, kombu otelinden (yine 1 su bardağı kadar) eklemek. Kombu otelini de 1 bardak mayalanmamış şekerli çay ekleyerek takviye edin. Böylece önceki partide mayalanması tamamlanmış çayınızın tamamını içebilirsiniz. Otelinizdeki mantarlar da takviye için eklediğiniz taze çay ve şekerden mutlu olacaklardır.
Bazıları mayalayacakları yeni partilere Kombu Otelindeki mantarlardan koyup, yeni oluşmuş mantarları Kombu Oteline eklerler. Böylece kombu otelindeki zenginlikten bu yeni mantarların faydalanmasını sağlarlar. Ayrıca bu mantarlara dinlenme olanağı sağlar.
TARİFLER: İSTEĞE BAĞLI İKİNCİ FERMANTASYON Kombu çayınıza farklı aromalar katmak ve daha gazlı bir içecek haline getirmek için ikinci fermantasyon uygulayabilirsiniz. Bunun için önce mayalanması tamamlanmış kombu çayının içindeki mantarı ve sonraki mayalamaya ekleyeceğiniz kadar mayalanmış çayı bir kenara ayırın. Kalan mayalanmış kombu çayının tamamına veya bir kısmına ikinci fermantasyon uygulayabilirsiniz.
İkinci fermantasyonu kapağı kapalı olarak yapmanız karışımınızın gazoz gibi asitlenmesini sağlar ve daha hoş bir içim oluşturabilir.
1. ZENCEFİLLİ KOMBU ÇAYI Taze zencefili rendeleyin. Mayalanmış kombu çayını kapaklı bir cam şişeye veya kavanoza alın. Yarım litre kombu çayına 1 çorba kaşığı olacak şekilde rendelenmiş taze zencefil ekleyin. Şişenin ağız kısmında 2,5-3 cm boşluk kalsın. Kapağı kapatın. Kapak temiz olmalı ve metal, küf, vs. içermemelidir. Eğer bunlar varsa kapağın altına streç film gererek izole edin. Mayalanma ortamında 3 gün kadar bekletin ve kapağı kapalı halde 3-4 saat buz dolabında soğutun. Dilerseniz rendelenmiş zencefilleri süzebilirsiniz ancak içinde bırakabilirsiniz de. Bu şekilde hazırlanmış kombu çayı buz dolabında birkaç hafta bozulmadan saklanabilir. Dilerseniz zencefilin yanında kabuğu soyulmuş ve doğranmış şeftali, doğranmış çilek, kayısı vs. ekleyebilirsiniz. Bu şekilde çayın tadı çok daha güzel olur. Meyve eklediğinizde mayalanma tamamlanınca çayınızı süzmeniz gerekir.
Opsiyonel: 1 bardak zencefilli kombu çayına 2 yemek kaşığı chia tohumu ekleyerek süper sağlıklı bir içecek oluşturabilirsiniz
LİMONLU ÇİLEKLİ KOMBU ÇAYI Mayalanmış kombu çayına 3-4 ikiye kesilmiş çilek ve birkaç yarım limon dilimi koyup kapağını kapatın ve 24 saat bekletin. Çayın rengi kırmızıya dönecektir ve harika bir tada kavuşacaktır. Çayı süzüp dolapta saklayın.
ŞEFTALİLİ KOMBU ÇAYI Mayalanmış kombu çayına yıkanmış ve dilimlenmiş şeftalileri ekleyip kapağını kapatın ve 3 ila 5 gün daha bekletin. Sonra süzüp dolapta muhafaza edin.
ELMALI TARÇINLI KOMBU ÇAYI Mayalanmış kombu çayına 4-5 dilim elma ve kabuk tarçın (dilerseniz bir miktar da toz tarçın) ekleyerek 24 saat bekleyin. Bu sürenin sonunda çayı süzüp dolapta saklayın.
EKŞİ MAYALI EKMEK VEYA KREP İÇİN KOMBU MAYASI YAPIMI Mayalanmış kombu çayınızı kavanozdan aldığınızda kavanozun dibinde kalan, dibe çökmüş tozlu görünümlü mayalı kısımdan 1,5 fincan temiz bir kavanoza veya kaseye alın. 1,5 fincan un ekleyin ve pürüzsüz olana dek karıştırın. Kapağını yine kağıt havlu veya temiz bez ile kapatıp aynı kombu çayı yapımında olduğu gibi etrafına lastik geçirin. Üzerinde kabarcıklar oluşup hacmi iki katına çıktığında mayanız hazır demektir. Kabarcık oluşup iki katına çıkmamışsa, yarım fincan un daha ekleyip bekletin.
Mayayı kombu çayı kavanozunun yanında bekletebilirsiniz. 24 saat sonra kabarcık ve hacim oluşmamışsa biraz daha un ekleyin. Bol miktarda kabarcık ve ekşi bir koku oluştuğunda mayanız hazır demektir. Ekmek mayalayabilir veya bekletmek istiyorsanız buzdolabına koyabilirsiniz.
Bazı tariflerde mayanın her gün yarım fincan kadar un eklenerek 3 gün bekletilmesi önerilmektedir. Ancak bu ilk başta eklediğiniz 1,5 fincan kombu tortusunda ne kadar maya olduğuna bağlıdır. Bol miktarda maya varsa mayanız daha hızlı hazır olur.
KOMBU MAYALI EKMEK TARİFİ 1 Somun Ekmek İçin
- 3 Fincan Kombucha ekşi mayası
- 4 Fincan un - buğday unu veya karışım un
- 1 Tatlı kaşığı deniz tuzu
- Yarım fincan temiz su
Maya oda sıcaklığında ve yakın zaman önce un eklenmiş olmalıdır
Maya, tuz ve suyu genişçe bir kapta karıştırarak tuzu eritin.
Yavaşça unu ekleyin, ellerinizle karıştırarak ekleyebilirsiniz.
Hamur fazla koyu ise biraz daha su ekleyin. Hamur kolayca yoğrulabilecek ölçüde yumuşak olmalıdır.
Hamuru 10, 15 dakika özleşene dek yoğurun.
Somun şekli verin ancak bunu yaparken üzerine bastırmayın. Yağlanmış bir ekmek kalıbına veya tepsisine alın.
Hamurun üzerinde bıçakla birkaç çizik oluşturun.
Nemli bir bezle örterek 4-12 saat bekletin (ortam sıcaklığına göre).
Hamurun hacmi iki katına çıktığında 175 C sıcaklıkta 1 saat pişirin.
Soğumasını bekleyin ve dilimleyin.
GÜZELLİK REÇETELERİ Yüz Toniği Bir miktar mayalanmış kombu çayını birkaç damla esansiyel yağ ile cam bir kavanozda karıştırın ve pamukla cilt toniği olarak kullanın.
Serin ve karanlık bir ortamda saklayın. En iyi sonuç için küçük miktarlarda hazırlayın ve kısa aralıklarla yenileyin. Cildi sıkılaştırır ve gözenekleri kapatır.
Kombu Maskesi Bütün bir mantarı olduğu gibi yüzünüze yerleştirin. (Bunun için bir parti kombu çayını yüzünüzü kaplayacak genişlikte bir kasede mayalayabilirsiniz. Oluşan
mantar kasenin çapında olacağından maske için uygundur).
Kombu mantarı yüzünüzdeki kan dolaşımını hızlandırır ve cilt hücrelerini yeniler. Hafif asidik pH derecesi ölü deriyi giderir ve selülozik yapısı ince çizgi ve kırışıklıkları
dolduran nano yapılar oluşturur. Bir havluyla damlayan sıvıyı silin. Yatar pozisyonda beklerseniz maskenin yüzünüden düşmesini engellemiş olursunuz.
Bu kültürü ayrı bir kavanozda tekrar kullanmak için kombu çayı içinde saklayabilir veya atabilirsiniz.
Maske olarak kullandığınız kültürlerle yeni çay mayalamayın. Kombu Çayı Kil Maskesi
Kaolin kil
Mayalanmış Kombu Çayı
Macun oluşturana dek kaolin kili ve kombu çayını karıştırın. Yüzünüze uygulayıp kurumasını bekleyin. Durulayın ve yumuşak dokunuşlarla yüzünüzü kurutun.
Basit Kombu Mantarı Maskesi
1 Kombu mantarı
Bir miktar mayalanmış kombu çayı
Kombu mantarını ve macun oluşturacak kadar kombu çayını blenderda karıştırın. Dilerseniz kıvam oluşturmak için bir miktar çiğ yumurta veya badem yağı ekleyebilirsiniz.
Yüzünüze uygulayın ve 5-15 dakika bekletin. Sonra yıkayın. Maskeniz pütürlü olmuşsa endişelenmeyin, yatarak bekletirseniz maske yüzünüzde daha kolay duracaktır.
Dilerseniz birkaç damla Aloe Vera, E vitamini yağı ve esansiyel yağ ekleyebilirsiniz.
Bitkilerin çoğu daha asitli ortamı çok sever. Eskiyen mantarlarınızı iri parçalar halinde kesip toprak karışımınıza ekleyin. Solucan gübresi yaparken besin olarak kullanabilirsiniz.
TEMİZLİK İÇİN TARİFLER Tüm yüzeylerde kullanmak için tamamen mayalanmış kombu çayını püskürtme şişesinde kullanın. Antibakteriyel özellikleri artırmak ve hoş bir koku için birkaç damla çay ağacı yağı veya lavanta yağı ekleyebilirsiniz.
Sabun lekelerini azaltmak için duş veya küvete püskürtün.
Giysilerin renklerini açmak ve yumuşatmak için yıkama suyuna yarım fincan kombu sirkesi ekleyin (30 gün bekletilmiş kombu çayı kombu sirkesi haline dönüşür).
Kahve makinenizdeki veya bulaşık makinenizdeki birikintileri gidermek için yıkama yaparken makineye 1 fincan kombu sirkesi ekleyin.
Lavabo açmak için: lavaboya karbonat dökün, arkasından kombu sirkesi ekleyin. Köpürme bittiğinde sıcak su dökün. Tıkanıklık açılana dek tekrarlayın.
4. Salata Sosu Kendine özgü tatta salata sosları hazırlamak için kombu sirkesinde çeşitli bitkiler, sarımsak veya ekşi baharatlar bekletilebilir. Bu sirkeye zeytin yağı ve tuz ekleyerek güzel bir salata sosu elde edebilirsiniz.
Beklemiş kombu çayına sevdiğiniz bitki ve baharatlardan ekleyin. 2 hafta bekletin. Süzün ve tercih ettiğiniz salata yağı, tuz ve baharatlarla karıştırın. Çay sirke sertliğine geldiği zaman içmek için kuvvetli gelebilir, o zaman bir kavanoza biberiye (rosermary), sarımsak, aaçayı ve acıbiber gibi baharatla birlikte hoş bir salata sirkesi hazırlanır. Sirkeleşmiş çay cam porselen ve plastik yüzeylerin temizliğinde de oldukça etkilidir.
Salata Sosu Tarifi
İçindekiler Yarım su bardağı Kombu çayı2 yemek kaşığı biberiye, kekik, ada çayı, maydanoz ve nane karışımı – ince kıyılmış ve taze olmalılar
1 çay kaşığı hardal
1 diş sarımsak
Yapılışı Bitkileri kombu çayında 4-5 gün bekletin. Sonra bu karışımdan 1/4 bardak, 3/4 bardak ekstra zeytin yağı, 1 çay kaşığı hardal, 1 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiber ekleyin. Karışım çok ekşi ise bir tutam şeker ekleyebilirsiniz. İyice karıştırıp salataya dökün.
MARİNE Marine işlemi sadece etin lezzetini artırmakla kalmaz, aynı zamanda etin sert liflerini de yumuşatır. Limon suyu, sirke veya şarap gibi hafif asitler bu iki görevi de harika bir şekilde yerine getirir. Marine tariflerinizde normal sirke yerine kombu sirkesini de deneyebilirsiniz.
Kaynak
http://kombucayi.weebly.com/