SAĞLIKLI YEME - İÇME VE YAŞAMA ADINA TARİFLER

derindenizlerden

Denizkızı
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2012
3.387
1.815
398
Merhaba arkadaşlar,
Sağlıklı beslenebilmek için yediğimiz içtiğimiz şeylere hele de günümüz koşullarında çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu amaçla belki de çok bilinmeyen ama bize fayda sağlayacak yeme-içme tariflerini toplayabileceğimiz tek bir başlık olsun istedim. Sizlerde katkılarınızı sunabilirsiniz.

 
Kombu Çayı' nın Faydaları ve Yapılışı




Kombu Çayı Yapmak İçin Tarif

1) Üç litre temiz suyu (klorsuz doğal kaynak suyu olursa daha iyi olur) paslanmaz çelik ya da cam tencerede kaynatınız. (Asla alüminyum kap kullanmayınız, zira alüminyum zehirli maddeler içermektedir.)

2) Su kaynamaya başladıktan sonra içine 1/4 litre (1,5 su bardağı) beyaz toz şeker katıp beş dakika daha kaynatınız.

3) Ocağı kapatıp, on poşet siyah çayı suya ekleyiniz. (Alışılmış lipton poşet çayı işe yarayacaktır. Ayrıca koyacağınız 4 poşet şeftali aromalı çay ise çok hoş bir koku verir.)

4) Çayı 15 dakika demlemeye bıraktıktan sonra içindeki çay poşetlerini alınız ve karışımı oda sıcaklığına gelinceye kadar bırakınız.

5) Çayı çok temiz, geniş ağızlı bir cam kavonoza, Borcam cam kaseye yada Pyreks cam kaseye (kurşunlu kristal cam olmamalı) boşatınız. Not: Mantarın yayılabileceği yüzey ne kadar geniş olursa, çay o kadar süratle fermante olur.

6) Bir önceki hafta hazırlamış olduğunuz fermante edilmiş çaydan az miktarda bu karışıma ekleyebilirsiniz. Bu fermantasyon işlemini hızladıracaktır. Asit de mantarın yüzeyde yüzmesini sağlayacaktır. Bu gerekli değildir, fakat tavsiye edilmektedir.

7) Mantarınızı serin suyla ve temiz ellerinizle hafifçe yıkayınız ve çayın üzerine yerleştiriniz

8) Her zaman mantarın daha açık renkli olan kısmının yukarı doğru bakmasına dikkat ediniz. Bazen mantar kavanozun dibine çökecektir. Yukarıya doğru genellikle kendi kendine çıkar. Bu işlem birgün içinde gerçekleşmezse temiz ellerinizle mantarın tersyüz olup olmadığına bakınız ve tekrar yüzeye yerleştiriniz.

9) Kabı bir tülbent veya örtüyle örtünüz ve çevresine lastik geçiriniz.

10) Kavanozu oda sıcaklığında bırakınız ki, ne çok sıcak ne çok soğuk olmasın. Endirekt ışık olabilir fakat gerekli değildir. Direkt güneş ışığı zarar vericidir. Fermantasyonun ve oluşumun gözlenebilmesi için gerekli ısı 19-29 derece (celcius)’ dur. Ortalama 23 derece (celcius) gerekli ortamı sağlayacaktır.

11) Tat tercihinize göre çayı 4-8 gün fermantasyona bırakınız. 4 günlük fermantasyon sonrası çayın tadı üzüm şırası gibi olur, birkaç gün sonra da biraya ya da hafif şampanya ya benzer 8 günlük fermantasyon sonrası ise bu içecegin tadı sirkeye döner ve daha güçlü tıbbi özellikler kazanır; ev sirkesi olarak ya da antiseptik gargara olarak da kullanılabilir.


Ekstra Mantarlarla Ne Yapmalı? Mantarlar, bedelsiz olarak dağıtabileceğiniz güzel birer hediyedir. İnsanlar, bu kadar farkedilebilen sonuçlara ulaşınca minnet dolu olurlar. Bazı insanlar bunu yiyor ve daha başarılı sonuç elde ettiklerini iddia ediyorlar. Bu mantar, çok kaliteli protein ve B komleks vitaminleriyle doludur.Tadı salamura edilmiş mantar gibidir. Tadı biraz serttir ve pişrmekle yoğunluğu hafifletilmez. Köpekler bazende kediler bunu yemeye bayılırlar. Bazılarının bunu tavuklarına verdiklerini duydum. Ekstra mantarlardan harika gübre yapılır. Aynı zamanda blenderdan geçirip, cilt bakımı için kullanabilir ya da derideki bir yaralanmanın üzerine uygulayabilirsiniz.


Mantar Nasıl Yetiştirilir? Fermante edilmiş çayınızdan bir miktar kavanoza boşaltıp ağzını bir kumaş ile örterseniz bir hafta içinde yeni mantarınız oluşacaktır. Tekrar edelim; bulunduğu ortam ne sıcak ne soğuk olmamalı, sadece hafif ılık olmalıdır. Yeni mantar, önce çayın yüzeyinde bir film kalınlığında olacaktır. Zamanla tamamen olgun bir mantar oluşana kadar kalınlaşacaktır. Yine, kavanozunuzun ağzını çapı kadar çapa sahip olacaktır. Şimdiye kadar varil büyüklüğünde bir kavanozda yetiştirdiğim en büyük mantar yaklaşık 45 cm. çapında ve 10 cm.kalınlığında idi. Onunla bir seferde üç varil içecek yapabiliyordum.



Kombu Çayını Nasıl İçmeli?

Kombu çayını (mantar toniğini ) en iyi içme şekli sabahları aç karnına içmektir. En iyi sonuçlar yarım bardak tonik ile yarım bardak taze sıkılmış portakal suyunun karıştırılıp içilmesi ile alınır. Nefis bir kahvaltı içeceği olur. Bu şekilde tadı çok lezzetlenir. Olduğu gibi sadece kendisini içebilir yada az miktarda limon suyu ekleyebilirsiniz. Çok güzel bir öğleden sonra aperatifi olarak ya da spor sonrası susandığı zaman içilebilecek bir içecektir. Yemeklerden önce bir miktar sindirimi kolaylaştırması açısından alınabilir. Önce günde yarım bardak ile başlayabilir ve zaman geçtikçe dozu arttırabilirsiniz.



Kombu Çayının Faydaları
* Ömrü uzatır.
* Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarır.
* Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar.
* Vücuttaki atık madde ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasını sağlar
* Kan dolaşımını hızlandırır.
* Metabolizmayı uyarır.
* Kalp atış ritmini düzenler.
* Kanı temizler.
* Sinir sistemini düzenler.
* Yüksek tansiyonu düşürür, huzursuzluğu yatıştırır.
* Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar ve mide düzensizliklerini giderir.
* Astımı tedavi eder, astım krizlerini giderir.
* Kan şekeri seviyesini sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
* Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir.
* Sertleşmiş karaciğeri yumuşatır ve yeniler.
* Böbrek faliyetlerini geliştirir.
* Kanseri önler ve tedavi eder.

* Antioksidant nedeniyle oluşan radyasyona karşı koruyup serbest radikallerle savaşır.

* Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar.
* Doku sertleşmesini (multiple scloris; MS) tedavi eder.
* Damar sertliğini (arterioscloresis) tedavi eder.
* Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir.
* Mafsal iltihabı (arthritis) ve romatizmaya iyi gelir.
* Gut hastalığına iyi gelir.
* Böbrekteki ve idrardaki kumu döker, safra kesesi taşlarını düşürür.
* Vücuttaki ürik asit ve kolesterolü suda erir hale getirerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* Peklik (kabızlık) problemini giderir.
* Hemoroidi tedavi eder.
* Yorgunluk bitkinlik ve sinirliliği giderir.
* Herpes virüsünün soğuk algınlığı ağrılarını ve uçuk oluşturmasını engeller.
* Siğil ve Dysplastik lekeleri yok eder.
* Anjine çare olur.

* Epstein-Barr virüsüne dayanan kronik yorgunluk hissini tedavi eder, öpüşme hastalığı (mononucleosis) iltihaplanmasını iyileştirir.

* Kan sayımını normalize eder.

* Akciğerlerdeki bronşiti, öksürük ve balgamı gideririr.
* Bademcikleri tedavi eder (sirkeleşmiş çay, gargara şeklinde kullanılabilir).
* Kan damarlarını genişleterek ve kardiak kasını uyararak kalp problemlerini giderir.
* Adale ağrılarını giderir.
* Baş ağrılarını yok eder.
* Uykusuzluğu giderir.
* Mikrobik ishali durdurur.
* Koliti tedavi eder.
* Koruyucu bağırsak mikroplarını sağlayan sağlıklı bakteriler ve kolon oluşturur.
* Saç uzamasına yardım eder, kelliği engeller, gri saçın rengini koyulaştırır.
* Görüşü kuvvetlendirir.
* Korneada oluşan formasyonları ve kataraktı giderir.
* Vücut ağırlığını düzenler, yağları yok eder.
* Susuzluğu giderir ve egzersiz sırasındaki performansı artırır.
* Mantar türü enfeksiyonlara (candida gibi) karşı savaşır.
* Kapsamındaki antivirütik ve antibiyotik özellikler sayesinde iltihabi durumları yok eder.
* Cinsel potansiyeli canlandırır.
* Menapoz rahatsızlıklarını düzene sokar.
* Deri üzerindeki yaraları tedavi eder.
* Ciltteki kırışıklıkları, çilleri ve kahverengi lekeleri yok eder.

* Deri nemlendiricisi görevi görür, (Kombu çayı içilerek kullanırken cilde faydalı ise de, deri dışından tatbik edildiğinde de çok etkilidir. Fazla mantarlar blenderdan geçirilerek harika bir cilt bakım kremi elde edilmiş olur.)

* Deriye spreyle ya da sürülerek uygulandığında antibakteriyel asit tabakası görevi görür.

* Sirke formundaki çay, sivrisinek ve pire ısırıklarından, egzamadan ve zehirli bitki dikenlerinden dolayı oluşan kabartıları yumuşatıp rahatlatır. Sirke formundaki çay, saçlar şampuanladıktan sonra durulama suyu ile kullanılırsa çok güzel parlak saçlar oluşur ve saç telleri kalınlaşır. Çay sirke sertliğine geldiği zaman içmek için kuvvetli gelebilir, o zaman bir kavanoza biberiye (rosermary), sarımsak, adaçayı ve acıbiber gibi baharatla birlikte hoş bir salata sirkesi hazırlanır. Sirkeleşmiş çayı cam porselen ve plastik yüzeylerin temizliğinde de oldukça etkilidir. Mexico’da bazı annelerin bana söylediklerine göre, bebekleri ateşlendiğin+A91de, salgı bezleri şiştiğinde veya pişik olduklarında, mantarın kendisini bebeğin bezinin (pedinin) içine koyuyorlarmış. Kombucha T-hücreleri seviyesini yükselttiği ve vücudun bağışıklık sistemine destek olduğu için son zamanlarda HIV virüsü ve AIDS ‘liler arasında da çok popüler olmuştur. Kombucha kullanımı sayesinde AIDS’den kurtulmuş birisini henüz
belgeleyemediysek de, Kombucha kullanımının enerji seviyesini yükselttiği, tende ve cilt renginde bir gelişme durumlarının oluştuğu konusunda raporlar vardır. Listelediklerim, benim şahsi olarak gerçekleştirdiğim, bir çok belgelendirme çalışmalarımın sonucunda gerçekten gelişme ve iyiyleşme gözlediğim vakalar sonrası ortaya çıkmıştır. Herkesin vücut kimyası birbirinden biraz farklıdır dolayısı ile sonuçlar kişiden kişiye değişmektedir.Yıllardır gerçekleştirmekte olduğum çalışma ve araştırmalarım sonrasında şunu söyleyebilirim ki şimdiye dek mantar çayı kullanımının tersi etkisine rastlamadım ve ayrıca çayın sadık ve tutarlı kullanımından sonra da iyileşmeyen hastalık görmedim. Eğer siz kullandıktan sonra ters bir etki ya da etkisizlik gözlerseniz lütfen bizi haberdar ediniz. Bir kadının durumu vardı ki kanserin son noktasındaydı ve birkaç haftalık ömrü kalmiştı. Ailesi son çare olarak tedavisi için bana geldi ve kendisine içmesi için Kombu çayı verdim. Kadın çayı içmeye başlar başlamaz kendisini daha iyi hissetmeye başladı. Her ne kadar kanser çok ilerlemiş olduğu için birkaç hafta sonra öldüyse de ailesi yine de
teşekkür etmeye geldi çünkü o, kendisini son günlerde çok daha iyi hissetmişti. Kombu Çayı kullanmaya başlayan bir insan, vücudunda zehirli (toksik) madde fazlaysa vücut, balgamları, zehirli ve ölü hücreleri atarken için için, bir rahatsızlık hisseder. Bu şeyler vücudu terk ederken ve detoksifikasyon (zehirden temizleme) başlarken kişi, bağırsaklarının yumuşadığını, nefesinin kötü koktuğunu ve midesinin hafiften bulandığını hissetmektedir.

bahcesel.net
 
Son düzenleme:
Badem sütü

Faydaları:
Badem sütü
nün gelişmiş ülkelerde bu kadar popüler hale gelmesinin çok sayıda nedeni var. Bunların başında badem sütünün sayısız faydası geliyor. İnek sütünün neden olduğu sindirim problemleri de badem sütünün bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeni. Zira badem sütü inek sütüyle ilgili problemlerin kaynağı olanlaktozu içermiyor.

Tıpkı diğer süt ürünlerinde olduğu gibi badem sütü de tam bir kalsiyum deposu. 1 bardak badem sütü günlük kalsiyum ihtiyacının %30’unu karşılıyor. Badem E vitamini deposu olarak biliniyor. 1 bardak badem sutu günlük ihtiyaç duyulan E vitamininin %125’ini karşılıyor. İnek sütünde bu oran %50.

Hemen her kuru yemiş gibi badem demek yağ demek. Eğer küçük gurmeniz skalanın tombik tarafındaysa, yine de bademin besleyici özelliğinden faydalansın istiyorsanız badem sütüyapabilirsiniz. Zira 1 bardak bademde 47 gram yağ varken badem sütünde bu oran çok daha az.

Aklınızda bulunsun

Badem sütü vitamin ve mineral deposu ama iyi bir protein kaynağı değil. Protein açısından inek sütü çok daha zengin. Ev halkının menüsünü çeşitlendirmek veya süt ürünlerini sevmeyen küçük gurmeleri teşvik etmek için badem sütü çok iyi bir alternatif olabilir. Çocuğunuz inek sütünü reddediyorsa muhakkak deneyin, badem sütünü mideye indirerek sizi şaşırtabilir.

Uyarı

Badem sütü son derece sağlıklı olmasına rağmen alerji yapma olasılığı nedeniyle çocuklarda 2 yaşından sonra kullanılmasında fayda var. Badem de alerjik besinlerden biri. Badem alerji yaptığında kaşıntı, mide krampı, kusma, ishal, burun akıntısı, öksürük ve hapşırmaya neden olabiliyor. İleri derece alerjilerde ise hayati tehlike yaratan reaksiyonlara neden olabiliyor. Çocuğunuz alerjik bir bünyeye sahipse badem sütünü kullanmayın.

Malzemeler :
  • 1 bardak çiğ badem
  • 1 litre su
  • 1 tatlı kaşığı bal (tercihe bağlı)
  • 1 çay kaşığı tarçın (tercihe bağlı)

Yapılışı:
Bademleri 8 saat suda bekletin.
Sudan çıkardığınız bademleri durulayın ve 250 ml. su ile birlikte bir dakika boyunca blendırdan geçirin.
750 ml. daha su ekleyin ve 1 dakika kadar daha blendırdan geçirin.
Sütü ince bir kevgir ya da tülbentten geçirin.

Püf Noktası
Bademleri geçireceğiniz güçlü bir blendır olmalı. Yoksa bademler iyi parçalanmaz.
Kevgirde kalan badem ezmesini kurabiye ya da kek yapımında kullanabilirsiniz.

Alntı: gurmebebek
 
Neler var bilmediğimiz.
Ne kadar sığ yaşıyormuşuz.
Biz neyse bir adım önce geçtik de market arabalarını hala cipsle dolduran annelerin durumu çok acınası.
 
Neler var bilmediğimiz.
Ne kadar sığ yaşıyormuşuz.
Biz neyse bir adım önce geçtik de market arabalarını hala cipsle dolduran annelerin durumu çok acınası.
Aynen, yalnız bademin fazlası tiroid hastalarına iyi gelmeyebilir. Tam olarak hangi türe yan etkisi var tam olarak araştıralım. Okuduğum bir kaç kaynak zıt şeyler söylüyor gibiydi.

Ben, büyük-küçük marketteki inanları uyarıyorum zararlı gıdaları alırken görürsem. %90 ınını vaz geçiriyorum..
 
Bence bu anlık birinin ikazıyla olacak bir şey değil.
Olsa bile anlık ikna olur.
Çünkü şeker denen illet eroin gibi gerçekten önce beyni resetlemeden bu işte başarılı olamıyorsun. Zaten o yüzden hep ptesi başlayan salı biten diyetlerin kurbanı oluyor insanlar.
 
PEYNİR ALTI SUYU YAPIMI



1 kg sütü kaynatıyoruz.Kaynamaya başladığı anda 1 tahta kaşık taze limon suyu ilave ediyoruz.Biraz karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz.Bir süre sonra kesilmeye başlıyor zaten. 7-8 dk kısık ateşte kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
Kesilen sütü soğumaya bırakıyoruz.
Tülbent ya da süzgeç ile süzün. Tülbentin üzerinde kalan taze lor, süzülen su ise "peynir altı suyu"dur.Bütün fermente işlemlerinizde hızlandırıcı ve zenginleştirici olarak kullanabilirsiniz.

Kaynak: Modern Tıbbın Ötesinde GAPS-Metilasyon-PNI ile Tam Sağlık
 
Of ya sunları yapaxak kadar donanımlı bır anne olsam keske..bunlar paranın satın alamayacagı seyler ıste
 
UNSUZ, GLUTENSİZ EKMEK
Oopsie bread; ekmek yerine geçen ekmeğe alternatif ekmek gibi bir lezzet hem de herbiri 0.3 gram karbonhidrat değerinde.



TARİF:
3 yumurta sarıları bir kaba; beyazları bir kaba dikkatlice boşaltılır. Beyazının içine 1 dolu dolu çay kaşığı kabartma tozu katılıp 2-3 dakikada mikserde katı köpük oluncaya kadar karıştırılır

(püf noktası; mikserinizi düşük ayardan hızlı ayara kademe kademe yükseltin. Hemen hızlı devir yapmayın).

Katı köpüğünüzü bir kenarda bekletin. Diğer taraftaki sarısının içine ise 100 gram taze krema peyniri ilave edip içine de yarım çay kaşığı tuz ile çok az karabiber koyup (dilerseniz çok az ince kıyılmış dereotu da koyabilirsiniz; belki biraz da kekik) onu da mikserde 1-2 dakika karıştırın. En son sarısının içine bir tahta veya plastik kaşık yardımıyla katı haldeki köpüğü yavaş yavaş karıştırın (sakın mikserlemeyin. Köpük yapısının bozulmaması şart) daha sonra fırın tepsisinin üzerindeki yağlı kağıtlara dökün önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 20-25 dakikada oopsie ekmeğiniz hazır.



Alıntı
Gıda Müh. Erdem ÖNER
 
Şirden Maya İle Evde Peynir Yapılışı


Şirden maya ile yapılan beyaz peynir
Şirden maya ile mayalanan peynirin lezzetine gerçekten doyamayacaksınız. Yapılışı gözünüzü korkutmasın, aslında o kadar zor değil. Biraz bulaşık çıkıyor ama makineye atar yıkarsınız onu da. Peyniriniz ortaya çıkınca alacağınız keyif, emeğinizin karşılığını fazlasıyla verecek bence.
"Neden evde peynir yapayım ki bu kadar hazır peynir varken" diye sorarsanız buraya, "Şirden mayanın ne farkı var, "neden şirden maya" derseniz, yine buraya tıklayınız.

Şirden maya ile tamamen katkısız ve doğal peynir yapılışının tüm aşamalarını ve her aşamanın tek tek çekilmiş fotoğraflarını aşağıda sizlerle paylaşacağım.
Peynirimizin yapım aşamalarına geçmeden önce sütün nasıl pastörize edildiğini anlatacağım.

Benmari usulüyle sütümüzü ısıtmaya başlıyoruz. Termometreyle kontrollü olarak sütümüzü 75 dereceye kadar ısıtıp, bu ısıda 15 saniye tutmamız pastörize olması için yeterli. Sütü asla kaynatmıyor ve 75 derecenin üzerine çıkartmıyoruz. Ardından sütü hızla soğutmamız gerekiyor. Bunun için, içini buz aküleri ile doldurduğumuz lavaboya tencereyi alıp, musluğu açarak soğuk suyla tenceredeki sütü hızla soğutuyoruz. Soğuk su musluktan dolarken, tencereye değerek ılıyan su da lavabonun deliğinden boşaldığı için, devir daim sistemiyle süt kısa sürede soğuyor. Akünüz yoksa bir akşam önceden buzluğa buz kalıpları oluşturması için küçük kaplarda su koyup dondurabilirsiniz. Soğutma esnasında tencerenin ağzı kapalı olmalı. Arada bir musluğu kapatıp, termometreyle sütün sıcaklığını ölçmemiz gerekiyor. Sütü hızlı bir şekilde peynir mayalama sıcaklığı olan 33 ya da 34 derece ısıya düşürüyoruz.


Soğutulan süt
Mayalama sıcaklığına gelen sütümüzü artık şirden mayamız ile mayalayabiliriz. Bunun için yarım kapak şirden mayasını ve yarım bardak ev yoğurdundan yaptığımız ayranı tek tek süte katıp, hafif hareketlerle karışmasını sağlıyoruz. Bu aşamada sütü çok karıştırmıyoruz. Kaşığı tencerenin içerisinde birkaç küçük hareketle gezdirip çıkartmamız yeterli.







süt peynir mayalama sıcaklığı
Tencerenin kapağını kapatıp, yoğurt mayalar gibi sarıp, 1.5 saat kadar bu şekilde mayalanması için bırakıyoruz.

mayalanma sırasında
Mayalanan peynirimizi açtığımızda sütün pıhtı haline geldiğini görüyoruz. Bıçakla pıhtıyı 2 cm aralıklarla kesip, küçük karelere ayırıyoruz.



Tencereyi şöyle bir sallayıp pıhtıyı biraz hareket ettirip, ağzını tekrar kapatarak yarım saat daha bekliyoruz. Yarım saatin sonunda pıhtı dibe çökmüş peynirin yeşil suyu üste çıkmış olarak görünüyor.





teleme dibe çökmüş
Artık telemeyi süzme zamanı geldi. Bir keseye telemeyi süzebiliriz.Büyük bir tencerenin üzerine bir kevgir süzgeci oturtup, içine peynir süzmeye uygun bir kese koyuyoruz ve telemeyi buraya yavaş yavaş dökerek aktarıyoruz. Suyu iyice süzülene kadar keseyi süzgecin üzerinde bekletiyoruz.

Yaklaşık yarım saat sonra teleme biraz süzülmüş oluyor. Artık isterseniz peynirin üzerine ağırlık koyarak, ister iki tahta arasında cendereyle sıkıştırarak telemenin sudan tamamen ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Ben her iki yöntemi de kullanıyorum. Ağırlık olarak kesenin üzerine döküm tencere koyuyorum.



Sıkıştırılan peynir
Peynirin süzülüp, suyunu bırakması 3-4 saat sürüyor. Sonrasında peyniri salamuralık dilimleyebiliriz. Bu aşamada taze peynirin tadına bakabilirsiniz. Bu şekilde bile yenebilecek nefis bir taze beyaz peynirimiz oldu.






peynirin salamura edilmeden önceki hali
5 litre sütten 4 litre whey, yani probiyotik peynir altı suyu çıktı. Peynir altı suyu ne işe yarar, nerede kullanılır merak edenler buraya tıklasın. Peynir altı suyunuzu dolapta bir hafta 10 gibi bir süre muhafaza edip, bu süre zarfında tüketmelisiniz. İsterseniz bu 4 litre peynir altı suyundan bir küçük kase de ricotta peyniri yapabilirsiniz. Peynir altı suyundan ricotta yaparsanız, suyun probiyotik özelliği maalesef kalmayacak çünkü kaynadığı için probiyotikler ölecek. Bu yüzden ricottadan artan peynir altı suyu yine whey ve çok faydalı ancak probiyotik değil ve fermente işleminde kullanılamaz. Ricotta peynir yapımını bir sonraki yazıda ayrıntılı olarak paylaşacağım.
Taze peynirimiz hazır. Artık salamura edilme zamanı geldi. Ben bu sefer peynir dilimlerini kaya tuzuna bulayıp, kavanoza doldurdum. Buz dolabında bu şeklide 2 gün bekletip, içindeki peynir altı suyunun çıkıp, peynirin sertleşmesini bekleyeceğim. Daha önce % 6 tuz oranıyla salamura suyu hazırlayıp direk peynirin üzerine dökerek salamura etmiştim.








Sonra üzerine tuzlu salamura suyu yaparak döküp, salamurayı buz dolabına kaldıracağım. Salamura suyu mutlaka kaynatılıp soğutulmuş olmalı. Peyniriniz salamurada kaldıkça lezzeti değişir ve daha da güzelleşir ama bir taraftan da yemeye başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Mayanın temini ilgili çok soru aldığım için buraya bir kaç cümle eklemek istiyorum. Şirden maya satan bir kaç firma var sadece ve onlar da büyük ambalajda satıyorlar. 500 gr şirden maya ile 1000 kilo peynir mayalanabiliyor.
Ben aldığım mayayı 100 ml lik cam şişelere bölüştürüp almak isteyene gönderiyorum.
5 lt sütten peynir yapmak için 2 çay kaşığı fazlasıyla kafi. 100 ml lik şişe normal bir ailenin bir yıllık peynir yapımı için yeterli bir miktar.
Şirden mayayı aldığım yer 1 yıldan sonra maya enzimlerinin zayıfladığını ve mayanın gücünün azalacağını söyledi.
Şirden maya için bana mail atabilirsiniz.
Ben uğraşamam "benim için sen yap" derseniz. Bana mail atarak ulaşabilirsiniz;
ferda durusu

Kaynak: fermentemutfagim
 

Peynir Altı Suyu ( Whey Proteini)

Evde şirden mayası ile doğal katkısız ve çok lezzetli peynirler yapılabilir. Daha önce de peynir altı suyu whey ile ilgili bir yazı yazmıştım. O yazıyı yazdığımdan bu zamana kadar geçen sürede bu konudaki araştırmalarım doğrusunda bilgilerim de çoğaldı ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak adına whey proteini ile ilgili 2. yazıyı yayınlamaya karar verdim.
Evde peynir yapmaya başladığınızda kaçınılmaz olarak pek çok miktarda da peynir altı suyunuz oluyor.

Peki nedir peynir altı suyu whey, ne işe yarar?


İngilizce'de whey protein denen peynir altı suyu esansiyel amino asitler (vücuda dışarıdan alınması gereken elzem amino asitler) içeren bir proteindir.
Sütün içeriğinin %87 si su, % 13 ü katı maddedir. Bu katı maddelerin ise % 30 u yağ, % 37 si laktoz, % 27 si proteindir. Bu süt proteinlerinin %80 i kazein, %20 si whey proteininden oluşur. Whey proteini kazeinden çok daha kolay erir ve emilir. Bu protein sporcular için, kilo vermek isteyenler için, bağışıklık sistemini ve kemiklerini güçlendirmek için kullanılır ve fayda sağlar.

Whey proteininin faydalı olduğu alanlar;

Sporda beslenmesinde ve yaşlılıkta;
Atletler ve diğer sporcuların protein ihtiyacı diğer kişilerden fazla olup ihtiyaçlarını whey proteiniyle karşılayabilirler. Whey proteini daha iyi emilmekte ve kaslarda daha iyi kuvvetlilik yapmaktadır. İçinde bulunan lösin aminoasiti kaslarda protein oluşmasını arttırır. Vücutta glutatyonu artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlılarda oluşan kemik erimesinde bu nedenle faydalı olur.
Kilo vermede;
Kilo verme açısından whey proteinin büyük faydası olmaktadır. Vücut proteinleri yakmak için daha çok enerji harcar. İçerisinde karbonhidrat olmadı için düşük glisemik indeksli diyet için faydalı bir destektir. Ayrıca içindeki lösin aminoasiti yağların erimesine ve kasların artmasına katkıda bulunur. Whey proteini ayrıca iştahı baskılayan kolosistokinin "glukagon like peptid-1" hormonlarını artırarak kilo vermede faydalı olmaktadır. Ara öğünlerde whey proteini tüketerek açlık atakları bastırılabilir.
Kanser hastalarında;
Kanser hastaları kemoterapi ve radyoterapi nedeniyle iştahsızlık bulantı olayını sıkça yaşarlar. Yeteri kadar protein ve gıda alamadıklarından kilo kaybı ve kas erimesi oluşur. Whey proteini bu alanda da kullanılırsa çok fayda görülür.
Ayrıca kalp damar sağlığı tansiyonu denge altına alma gibi başka sağlık alanlarında da son derce faydalıdır whey proteini.
Whey proteini evde nasıl yapılır?

Sütü kazein kısmından ayırdığınızda geriye kalan kısım wheydir. Bunu sütü kaynatıp içine limon sıkarak ya da sirke ekleyerek sütü kestirip kazeini ayırmak suretiyle yapanlar da var ama bu durumda ekşi bir peynir altı suyunuz olacağını garanti ediyorum. Süt kesiği yani limon sirke gibi asitle sütü keserek elde ettiğiniz peynirimsi peynir değil süt kesiği olacak. Bu durumda süt kaynadığı için sütün içindeki pek çok değerli bakteri ve vitamin de ölmüş olacak, peynir altı suyu da ekşi olacak.
Evde yaptığınız yoğurdu süzdüğünüz zaman süzme yoğurt ve altta kalan suyu da whey proteinidir. Bu şekilde de whey proteini elde edersiniz ancak yine ekşi bir su olacaktır.
Ayrıca kefiri de yoğurt gibi süzerek suyunu ayırırsanız yine bu su da kefir tadında bir whey proteini olacaktır.
Süt tadında kolay içimli whey proteni elde etmenin tek yöntemi ise evde peynir mayalamaktır.
Whey elde etmenin en iyi yöntemi evde peynir mayalamaktır.
Yaptığınız peynir ile aynı zamanda whey peynir altı suyu da elde edersiniz. İçimi süte çok yakın, hiçbir ekşiliği olmayan katkısız, doğal whey hazırlamanın en başarılı yöntemi bana göre budur.

ferda durus

Kaynak: fermentemutfagim
 
KOZALAK İLE YOĞURT MAYALAMA

ÇAM KOZALAĞI İLE YOĞURT MAYALAMA

MALZEME:

  • 2 lt süt
  • 3-4 tane orta boy yeşil çam kozalağı (kopardıktan sonra sirkeli suda bekletip iyice yıkanıp kurutulmalı)Bahar ve yaz aylarında yeşil ve reçineli dönemindeki çamlardan olmalı.
  • YAPILIŞI
  • Doğal köy sütü alıp süzdüm ve kaynattım.Ilınmaya bıraktım ,mayalamaya uygun ısıya geldiğinde çam ağacından kopardığım çam kozalağını sirkeli suda bekletip yıkadım , çalkaladım ,kuruttum yoğurt mayalayacağım ılık sütün için bırakıp sarıp sarmaladım mayalanmaya bıraktım.5-6 saat (daha uzun sürede olabilir) gibi bir zamanda mayalandıktan sonra 4-5 saat kozalak içinde dolapta bekletip sonrasında içinden kozalağı çıkarttım ve mis gibi çam aromalı kokulu yoğurdum hazırdı ..Bence bu yoğurttan yapılan ayranın bol köpüklü hafif rayihalı olması yoğurda göre daha çok tercih edilme sebebi oldu..Merakınızı giderme açısından bir kere denemenizi tavsiye ederim.

  • Bu arada mayalanmış yoğurttan çıkardığınız yeşil çam kozalağını kavanozda süzülmüş yoğurt suyu içinde koruyup bir kaç gün muhafaza edip birkaç kez kullanabilirsiniz.. AFİYET OLSUN
  • ALINTI: SAĞLIKLI YAŞIYORUZ HANDAN GÖÇENGİL GÜVEN
 

Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Burada sizlere nohuttan ve çiyden, iki tür doğal yoğurt mayasının nasıl yapıldığını aktaracağız. Nohuttan yapılan yoğurt mayasını biz evde yaptık. Çiyden yapılan yoğurt mayasının tarifi ise Şirin Sümer arkadaşımızın metin yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı "ÇİY DAMLASININ SIRRI" belgeselinde:



Evinizde hiç katkı maddesi girmemiş doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz, ilk mayayı nereden bulacaksınız?

Çevrenizde yoğurt mayalayanlar belki olabilir ama acaba onların yoğurtlarındaki maya gerçekten doğal mı, o mayanın geçmişine güvenebiliyor musunuz? Acaba o yoğurdun geçmişinde maya olarak market yoğurdu kullanılmış olabilir mi?

Veya İngiltere'ye gidiyorsunuz. İngiltere'ye süt ve süt ürünleri sokmak yasak. İlk yoğurdunuzu marketten yoğurt almadan nasıl mayalayacaksınız?

İşte kullanacağınız mayaya güvenemiyorsanız ve o mayanın geçmişini bilmiyorsanız kendi mayanızı kendiniz imal edebilirsiniz. Nasıl mı? Çok çok kolay. Fotoğrafları izleyin ve evde deneyin.

Malzeme:
  • 15 Adet nohut
  • 1 Su bardağı günlük süt


1. Gün


Bir kavanozun içine 15 adet (kuru) nohut (organik) konur. Üzerine evde 65 derecede pastörize edilmiş veya kaynatılmış ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt dökülür. Sütçüden süt alma imkanı olmayanlar günlük pastörize süt kullanabilirler ancak UHT süt yani uzun süre dayanan kutu süt kesinlikle kullanılmamalı. Termometre yoksa, yoğurt mayalama sıcaklığı olan 38-40 derece parmağınızın dayandığı sıcaklıktır.



Kavanoz kalınca bir beze sarılarak yoğurt mayalar gibi 1 gün mayalanmaya bırakılır. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için beklettik.

2. Gün


24 saat sonra mayalamaya bıraktığımız nohutlu sütümüzü fırının içinden alıp içine koyduğumuz 15 adet nohudu çıkarıp, kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyduk. Ağzı açık koysak daha iyi sonuç alabilir miydik bilemiyoruz.

3. Gün


Bir gün sonra buzdolabından çıkarılan kavanozun içindeki sıvı bir süzgeç üzerine dökülür. Süzgecin üzerinde kalanlar yapılacak doğal yoğurdun ilk mayasıdır. Maya süzgecin üzerinde toplandı ve yoğurt mayalanacak kaba alındı.


Bu ilk mayanın üzerine 65 derecede evde pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış, 2 su bardağı doğal süt yavaş yavaş karıştırılarak ilave edildi ve mayanın süte karışması sağlandı. Toprak kase sarılarak 12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak mayalanması için beklettik.

12 Saat Sonrası


Nohuttan kendi imal ettiğimiz maya ile yapılan ilk yoğurt tutmuş ve işe yaramıştı. Biraz sulu olmasına rağmen 3-5 kez mayalanmada normal kıvamına ulaşacak. Tadı çok güzel ama biraz tatlıydı. Mutlaka herkes denemeli.

4. Gün


Kendi imal ettiğimiz biraz sulu olan ilk yoğurdu maya olarak kullanarak ikinci yoğurdumuzu mayaladık. 2-3 kaşık yoğurdu maya olarak kullanarak 2 su bardağı süt mayaladık.

5. Gün


İkinci yoğurdumuz birinciye göre daha katıydı. Bugün üçüncü yoğurdumuzu mayaladık. Yine aynı şekilde 2-3 kaşık yoğurdu maya olarak kullanarak 2 su bardağı süt mayaladık.



Bu da üçüncü yoğurdumuzun mayalanması...

6. Gün


Üçincü mayalamanın sonucunda yoğurdumuz yoğurt gibi oldu. Tadı da artık yoğurt.



Ana yoğurdumuzu mayalamadan önce bir kez daha yarım litre sütle bu yoğurttan 2-3 kaşık maya olarak kullanarak dördüncü mayalamamızı yaptık.

6. Gün


Artık mayamız hazır. Ana yoğurdumuzu istediğimiz kadar sütle mayalayabiliriz.


ÇİY DAMLASININ SIRRI


Sağlıklı Yaşıyoruz Aİlesinden Şirin Sümer'in yönetmenliğini ve metin yazarlığını yaptığı "ÇİY DAMLASININ SIRRI" başlıklı belgeseli mutlaka izleyin.

Sabah çiyinin mucizesi: Sadece 5 Mayısı 6 Mayıs'a bağlayan gece sabaha karşı toplanan çiy damlalarından mayalan yoğurdun hikayesi.





Ayrıntılı Bilgi: Sağlıklı Yaşıyoruz
 

Kemik Suyu Tarifi

15 Haziran 2016 Çarşamba



Kolojen bakımından zengin olan kemik suyu bozulmuş bağırsakları tekrar düzene sokmak için büyük önem taşıyor.
Kemik suyunun faydaları;

  • 1-Bağırsak geçirgenliğini azaltır.
  • Kemik suyundaki jelatin sızıntılı bağırsağı iyileştirir. Sindirim sistemi mukazasına ve besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.Yeterince parçalanmamış proteinlerin kana geçmesini engellemiş olur.
  • 2-Kemik oluşumu, büyümesi ve tamiratını destekler.
  • İçeriğindeki kalsiyum,magnezyum ve fosfor ile bunu yapar.
  • 3-İnflamasyon ile savaşır.
  • İçeriğindeki anti inflamatuar amino asitler,glisin ve proline çok yüksektir.
  • 4-Grip ve benzeri soğuk algınlığı enfeksiyonlarıyla savaşır.
  • 5-Eklem ağrısı ve iltihabı önler.
  • İçeriğindeki glukozamin,kolajen dokuların artmasını büyümesini teşvik eder.
  • 6-Cilt, saç ve tırnak sağlığında etkilidir.
  • Kemik suyu içerisindeki kolajen ve jelatin saç büyümesini destekler. Saç tellerini ve deriyi canlandırır.
  • 8-Mineral takviyesi almaktan daha doğal,etkin ve ucuzdur.
  • 9-Uykuyu düzene sokar ve zihni sakinleştirir.
  • 10-Kolay hazırlanır ve yemeklere lezzet verir.





Kemik suyu tarifi
Malzemeler

İstediğiniz miktarda koyun kemiği,
İçme suyu,
Ev yapımı elma sirkesi,
Taze baharatlar (biberiye, kekik, defne yaprağı, ada çayı, rezene, kereviz sapı vs...)
Tane karabiber,
Kaya tuzu

Yapılışı
Kemik alırken tercihinizi daha çok ilikli kemik yönünde kullanın ve mümkün olduğunca büyükbaş kemiklerini kullanmayın. Malum büyük baş hayvancılıkta antibiyotik ve GDO lu yem kullanımı çok yaygın.

Kemiklerin üzerini 4-5 parmak örtecek kadar su doldurup bir taşım kaynamaya bırakın. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta tencere suyun değil kemiklerin çoğunlukta olması.

Kaynayan tenceredeki suyu dikkatlice lavaboya tamamen süzün. süzerken suyun üzerinde biriken kefinin de atıldığına dikkat edin. Kemiklerin üzerine tekrar 4-5 parmak geçecek şekilde su ilave edin. İlave edilen suyun sıcak olması gerekmiyor.
Bu aşamada sevdiğiniz taze otları, bir tatlı kaşığı kadar tane karabiberi tencereye ekleyin. Yarım çay bardağı ev yapımı doğal fermente elma sirkesi de ekleyip tencerenin kapağını kapatın.

Ben kemik suyunu düdüklü tencerede yapıyorum ve iyi kalite düdüklü tencerede çok kısık ateşte 2 saat pişiriyorum. Normal tencerede bu süre en az 6 saate kadar çıkmalı ve mutlaka tencerenin altı çok kısık ateşte olmalı.

Pişen kemik suyuna yeterli miktarda tuzunu atın ve tuzu mutlaka pişince ekleyin. Biraz ılıyınca dikkatlice süzün. Süzgecin üstünde kalan kısmı sakın çöpe atmayın, sokak hayvanlarına verilmek üzere kenara ayırın.








Kemik suyu oda ısısına gelince buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Ertesi gün jöle kıvamına gelen kemik suyunu uygun porsiyonlarda, uygun kaplara alarak dondurucuya kaldırın ve her yemek için bir porsiyon çıkarak kullanın.
Afiyet olsun.

Kaynak: fermente mutfagim
 

Avokadolu Muzlu Sağlıklı Kurabiye




Bir kurabiye düşünün ki içinde yağ, un, şeker yok. Hazırlaması çok pratik, içeriği çok sağlıklı ve tadı da oldukça lezzetli. İşte bu tarif o kurabiyenin tarifi : ) Eve arkadaşlar gelecek diye birkaç gündür aklımda olan avokadolu-muzlu-çikolatalı kurabiyelerden yapmak istedim. Hem lezzetli olursa, ertesi gün işe de götürürüm, ekipteki arkadaşlara size sağlıklı, sıra dışı bir kurabiye yaptım diye havamı da atarım dedim : ) Açıkça söyleyeyim kurabiyeler beklediğimden daha iyi oldu : ) Yine de beklentinizi çok yükseltmeyeyim, herkes kendi kararını kendisi versin.

Öncelikle belirtmeliyim ki, kurabiyede baskın bir avokado tadı almıyorsunuz. Kurabiyelerinizi çıtır diye de hayal etmeyin ve öyle kurabiye seviyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Kurabiyeler kek gibi yumuşak oluyor.

Kurabiye hakkındaki arkadaşların yorumları:

  • “Suffleye benziyor.” İddalı ama gerçekçi bir yorum, yanına biraz da vanilyalı dondurma : )
  • “Gayet lezzetli, kahvenin yanında iyi gidiyor.” Kahvesinin yanında atıştırmalık arayanlar için : )
  • “Ben beğendim.” Kısa ve net !
  • “Bu kurabiyeyi biraz daha kıtır yapabilirsen çok güzel olur!” Kıtır cookie sevenlerden gelen bir yorum : )
  • “Yağ nasıl yok bunun içinde?” Benim cevabım “Ee avokado var” : )
  • “Ben de yapacağım.” Yeni tariflere hevesli kuzenimin yorumu : )
  • “Oooyhh!”Annemin yorumu, kurabiyeyi hiç görmedi, sadece telefonda anlattım. Geleneksellikten dolayı tarifi biraz yadırgadı !
Hazırlama süresi: 15 dakika, Pişirme süresi: 10 dakika

Malzemeler:

  • 1 adet olgun Avokado
  • 2 adet Yerli Muz (benim tercihim) ya da 1 adet büyük muz
  • 1 Yumurta
  • ½ çay bardağı Kakao ya da Keçi boynuzu tozu
  • Bitter damla Çikolata
  • 2 çorba kaşığı Bal
  • ½ paket Kabartma tozu
Hazırlanışı :

Avokado ve muzu blenderdan geçirin ve pürüzsüz bir karışım elde edin. Üzerine bal ekleyin, iyice karıştırın.

Yumurtayı çırpıp karışıma ekleyin. Kakao ve kabartma tozunu da ilave edip, karıştırın.

Son olarak, dilediğiniz kadar damla çikolatalayla kurabiyenizi zenginleştirin.

Elinizde oldukça yumuşak bir karışık olacak. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine kaşıkla kurabiye karışımından yerleştirin. 10 dakika önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Kurabiyelerinizi fırından çıkardıktan sonra vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz. Evet : )


Hazırlanan karışım biraz akışkan, o yüzden tepsiye yerleştirirken dikkat edin : )


Pişince biraz yayıldı, tepsiden spatula yardımıyla nazikçe çıkarın : )

NOT: 1 ölçü daha hazırlayıp içine müsli ve tarçın da koydum, o da fena olmadı bence. Bence hindistan cevizi de çok yakışır !


Bu da müslili kurabiyem…

Alıntı
https://aileminbahcesi.com/2016/04/16/avokadolu-muzlu-saglikli-kurabiye/
 

Doğal Yöntemlerle Evde "B12" Lahana Turşusu Yapımı

Bir adet orta boy beyaz lahananın en dış yapraklarını atın ve kuşbaşı doğrayınız. Daha sonra karıştırma kabına alarak üzerine tuz ve kimyonu ilave edip iyice karıştırınız. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra temiz kavanoza doldurup iyice bastırın ve son olarak üzerine ağırlık yapması için temiz taşı koyunuz. Kavanozun ağzını temiz bez ve lastikle iyice kaplayınız. Güneş görmeyen yerde en az 4 en fazla 10 gün muhafaza ediniz ve daha sonra tüketebilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…