Sağlıklı Beslenme Hastalığı...

dids

f & d
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
6.481
23
358
44
Sağlıklı beslenme hastalığı (Orthorexia) son yıllarda çok tartışılan ve kısaca sağlıklı yemek yeme takıntısı şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğu.

Amacın kilo kaybı değil, sadece sağlıklı yemek yemeye çalışmak olduğu Orthorexia Nervosa, ''Ortho'' Yunancada 'doğru' ve 'normal' anlamına geliyor. Amerikan Diyetisyenler Derneği'nin son yayınlarında bu sorunun 10 yıl içinde yaygınlaşacağı söyleniyor. İngiltere'deki Beslenme Bozuklukları Derneği (EDA) orthorexia'nın gelecek yıllarda insanlığı tehdit edeceğini öngördüklerini açıkladı.

Çünkü saplantı halinde sağlıklı gıdalara bağımlılık geliştiren kişilerin sürekli diyet yapan bir insandan farkı olmadığı görüşündeler.

Bu kişiler yediklerinin içinde zararlı bir madde bulma korkusundan çok seçici davranırlar. İlerlemiş vakalar tıpkı anoraksıya nevroza hastaları gibi hızla kilo kaybederler.

Zararlı maddeye karşı duyulan derin korku yüzünden öyle çok yiyecekten vazgeçerler ki, sonunda bir iki tür yiyeceğe kalırlar.


Belirtiler

Aşağıdaki belirtilerden 4 ya da daha fazlasına sahipseniz siz de sağlıklı beslenme hastası olabilirsiniz.

- Sürekli bir sonraki öğünü düzenlemek.

- Günler öncesinden menü planlamak.

- Sürekli market dolaşmak, doğal ürünleri araştırmak.

- Dışarıda yemek yememek.

- Sürekli diyet yapmak ve zararlı olduğu düşünülen bir şey yendiğinde suçluluk hissetmek.

- Yemeğin lezzetinden çok sağlıklı olduğunu düşünmek.

- Sağlıksız beslenenleri eleştirmek.

- Korkular yüzünden birçok yiyecekten vazgeçmek.

- Gıda katkı maddesi içeren tüm yiyeceklerden uzak durmak.

- Sürekli yemek hazırlamak.

- İleriki dönemlerde kilo kayıpları.

- İnternetten, gazete v.b. kaynaklardan sürekli sağlıklı belenme bilgilerini takip etmek.

- Sürekli tartılmak.


Neler Yapılabilir?

Orthorexia Nervosa'ya sahip olan kişiler belli bir süreden sonra tek tip beslenme şekline dönebilmektedirler. Bu da hem kilo kaybına neden olmakta hem de dengesiz ve sağlıksız beslenmeye neden olmaktadır.

Öncelikle psikolojik destekle birlikte sağlıklı besin seçimlerinin nasıl olabileceği, neler olabileceği hakkında beslenme uzmanlarından yardım alınmalıdır.

- Sevilen yiyeceklerin belirli dozlarda tüketildiğinde bir zararının bulunmayacağı hakkında bilgi verilmelidir.

- Dışarıda sağlıklı menülerin nasıl oluşturulacağı öğretilebilir.

- Sağlıklı beslenmenin sürekli diyet yapmak anlamına gelmediği vurgulanmalıdır.

- Sağlıklı fakat lezzetli besinler seçmeye özen gösterilmelidir.

- Besinlerin kalori değerlerini değil içerisindeki besin öğelerini öğrenmek ve sağlığa yararlarını bilmek gerekir.




(alıntıdır)
 
saggol didisim önemli bir tespit olmuş . uzun süre diyet yapınca bizdede oluştu bu durumlar ...
 
ya arkadaşlar bi okudum bendede aynı şeyler var yavaş yavaş üzerimden atmaya çalışıcam inşallah aslında olay basit herşeyi dozunda ve kararında yemek azıcık olsada tatmak nefsi köreltmek ama gelde korkulara anlat işte (
 
Valla bu konu iyi oldu, bende kendimde bazı belirtileri ciddi şekilde görmeye başladığımı farkettim.Teşekkürler paylaşım için.
 
- Sürekli market dolaşmak, doğal ürünleri araştırmak.

- Dışarıda yemek yememek.

- Sürekli diyet yapmak ve zararlı olduğu düşünülen bir şey yendiğinde suçluluk hissetmek.

- Yemeğin lezzetinden çok sağlıklı olduğunu düşünmek.

- Sağlıksız beslenenleri eleştirmek.

- Korkular yüzünden birçok yiyecekten vazgeçmek.

- Gıda katkı maddesi içeren tüm yiyeceklerden uzak durmak.

- Sürekli yemek hazırlamak.

- ıleriki dönemlerde kilo kayıpları.

- ınternetten, gazete v.b. kaynaklardan sürekli sağlıklı belenme bilgilerini takip etmek.

- Sürekli tartılmak.


Bunlarin hepsi uyuyor, iki secenegi eledim sadece... kendimden süphelenmem bosuna degilmis..
Süphe diyorum fakat bu insana huzur veren bi durum, daha önce beslenme konusunda bilincsiz idim. Simdilerde cok arastiriyor ve kafama takiyorum.. bu sebeple en sevdigim zararli besinlerden sogudum..
yavas yavas takinti haline getirdigimi farketmistim..
Bence burada en önemlisi nerede duracaginizi bilmeniz..
 
saglıklı beslenmek ıcın ugrasmalıyız ama saglıgın en kotu dusmanı strestır kendıımızın sıkıntı yapmadan saglıklı beslenmelıyız
 
saglıklı beslenmek ıcın ugrasmalıyız ama saglıgın en kotu dusmanı strestır kendıımızın sıkıntı yapmadan saglıklı beslenmelıyız

Bencede stresle başetmeyi öğrenmeliyiz.Stres vucudun savunma mekanizmasını zayıflattığından hertürlü hastalığa karşı savunmasız hale getiriyor.
 
takıntılarıma bir yenisini daha eklemişim farkında olmadan son zamanlarda resmen hazır gıdalardaki koruyucu katkı maddelerinin isimlerini araştırma noktasına geldim kendime ve takıntılarıma engel olamamak ne kötü,yine psikiyatr yolu mu gözüktü hiç gidesim yok bebek istiyorum prozac değiiil (((
 

güzel bir konu geride kalmış umarım benim gibi okuyanlar olur aslında sistem hep aynı işliyor önce hasta ediyorlar sürekli aman organik olsun aman keke şeker koyma pekmez koy doğal olsun vs vs vs sonrada tetavi edicez diye hep üzerimizden paralar kazanılıyor bizde yesekte yemesekte hasta olduğumuzla kalıyoruz tabi bu takıntılar sadece beslenmeyle ilgili değil kullandığımız eşyadan deterjana herkes bakıyorum bişeyleri takmış durumda gerçekten dikkat edicez ama bizleride yönetmesine izin vermicez hangi konuda ne olursa olsun birazda boşvermeyi bilicez ben böyle durumlarda kendime savunma mekanizması oluştururum mesela kullandığım bilgisayardan cep telefonuna kadar ay bunlardan daha mı fazla zarar verecek derim okadar sağlıklı yaşadığını idda edenlere bakarım maşallah evinde herşey son sistem kimse etrafımızda radyasyon yayan elektronikleri kullanmayın demiyor yani bize organik doğal diye 24 saat reklam yapan bundan da kazanan meşhur tipler hepimize kolay gelsin
 
Her şeyin fazlası zarar diye boşuna demiyolar En önemlisi dengeyi tutturmak. Yemekten korkmak da aşırı yemek kadar sağlıksız.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…