• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Söz Kesimi rezil bi söz merasimi..

Bence beklentilerinde çok haklısın . Bu dünya malına düşkünlükten değil bekliyor insan. şükür beim ortak yolu bulduk her şey çok güzeldi kayınvalidemler ellerinden geleni en iyi şekilde yaptılar(tabi ki benim beklentim de yüksek değildi) ama arkadaşım 5 yıllık evli olmasına rağmen hala bir söz çiçeği bir bohçası olmadığı için değer görmediği için üzülüyor. Ben sana hak veriyorum :34:

Ama sözde adet değildir ki bohça takı filan. Sözde sadece yüzük olur. Sorulacaksa bile sözden sonra sorulur "ne istiyorsunuz takı olarak, bohça yapacak mıyız?" filan diye. Benim sözümde de sadece yüzük takıldı, hiç de aklıma gelmedi başka birşey takılacağı. Ki zaten biraz kayınvalide haklı, söz çekirdek aileler arasında olur en fazla dedeler nineler filan katılır. Onlar büyük bir tören hazırlayacağınızı tahmin etmedğinden öyle gelmiştir ve mahçup olmuştur. Pasta filan da olmaz sözde zaten. Kız istenir kahve içilir, belki çayın yanına normal misafire hazırlandığı gibi ikram verilebilir. Biz yemek de verdik ama çok uzun yoldan geldiler, mecburduk. O da aile yemeği gibiydi. Sadece bir tek kuzenim vardı sözde bana yardım etsin diye. Tören filan yapmadık.

herkesin adetleri farklı farklı ama belli başlı şeylerde var. sözde yüzükler takılır bi set takım bir saat kıza damada da bir saat takılır. ayrıca gelen herkes takı takar altın para ne olursa. birde bizde söze gelen tüm erkeklere havlu kadınlara çember dağıtılır. havluları erkek tarafı çemberleri kız tarafı verir. benim kaynanam salağa yattı resmen bizde çember dağıtmadık elalemin aptalı benmiyim sanki. sonra sözü biz yapacakmışız bende ne münasebet sözü erkek nişanı kız yapar dedim bi nişan yüzüğü alabilseydiniz nişan görürdü gözünüz dedim birde. söz bohçası getirir erkek tarafı bohçaya baktık eşimin aldıkları kaynanamdan bişey yok bizde ona göre bohça hazırladık götürdük.

Sozde bizdede sanirim sadece bayana yuzuk takiliyor…istemeden hemen sonra takiliyormus o yuzuk. Nisanda ise kiz ve erkege yuzuk takilir..kimisi taki taktiriyor kimisi ise taki taktirmiyor. Bayramlarda gelin hanima kiyafet filan alinir bizlerde. Kurban bayraminda bir kurban goturulur diye biliyorum. Eger buna durumu yoksa duruma gore yarim elma gonul alma birseyler bulunur illaki. Buarada bazi arkadaslar demisler ama her bayramda bilezik mi takilacak? Sebebi nedir bunun? Bir buyuk olarak gelinler kayinvalidesini kayinbabasini arasin, gonul alsin. Yani bayramlarda filan taki vs beklemek cok acaibime gitti dogrusu. Bu bir gelenek mi? oyleyse nerde boyle bir gelenek var merak ettim?

Dugunde ise illaki herkes uzerine duseni yapsin karinca kararinca artik. Damat gelin yakinlari tabii daha degerli takilar takarlar, uzaktakiler daha kucuk veya para takarlar. Takmayanda takmasin ne denirki? Takandanda Allah razi olsun takmayandanda.

Son düzenleme:
genelde sözde sadece yüzük takılır bohça yapılır . ama nışan yapmıcaksanız tabiki takmaları gerekti.

Canım benim baştan sona okudum yazılanları ve senin için çok üzüldüm umarım herşey yoluna girer sıkma tatlı canını

Canım bunun dünya malıyla ne ilgisi var ya. Sonuçta hepimiz kızız şurada, bazı beklentilerimiz oluyor.
Zaten bir kız takıyı bence para pul için değil, düşünüldüğünü görmek için ister. Sözde fazla takı olmaz.
Takılar düğün ve ya nişanda olur. Ama benim de sözüm oldu, kayınvalidem dahil 2 tane de teyzem bohça yapmıştı.
O insanın kendinde olur ya içinden geliyorsa her şeyi yaparsın. Gelmezse bizde adet değil der çıkarlar.
Biraz gerçekçi olalım. Kim istemez ki bu tür şeyleri. Tabi aşırıya da kaçmamak lazım hiç görmemis gibi. :37:

kadın gelıp konusmadıkı sormadı adet nedır dye ben nasıl derım bunları ıstıorum dye??onun sorması lazım degılmı

inan sorması lazım... ama aynısı bnmde basımda benım ıcın dert degıl ama annem ablam babam sorun edıyorlar ıste bohca takı falan..sonucta ılk kez evlendırıyorlar evlatlarını cok heyecanlılar ama karsı tarafta tıkk yoookkk...malesef . o yuzden senın ıcınde kalmasın dıyorsan sen yap sevdıgıne boswer onlar naparsa yapsın.ben oyle yapıcam :))

bende bir hafta önce sözlendim sadece yüzük takıldı canım birde kaynanam hediye amaçlı küpe taktı sözde bilezik takılmaz söz bohçasını da ilk defa duydum bohça başlı başına saçma geliyo ama yapacak bişey yok adettendir :40:

Söz ve nişan arasındaki farklardan biridir bencede takı.. benimde sözümde sadece tektaş takıldı onuda nişanlım evlenme teklifi ederken almıştı..amaç adı konulsun..nişanda zaten herşeyim takıldı..bence sözde bu kadar sorun etme nişanda herkes üzerine düşeni yapıyor, Sözde takılsaydı aynıları çıkacak nişanda bidaha takılacaktı..sonuç aynı yani.. sen mutlu olmana bak..Allah tamamına erdirsin..

Valla bizde adet mi değildir bilemedim bu söz işi.
Söz dediğimiz kız isteme mesarimidir, kim kime ne taksın dünden hazırmış gibi her şey, o yüzden bir şey takılmaz.
El öpülür, güzelce yemek yenir.
Gençlerin gelecekleri ne olacak gibi durumlarda kaba taslak fikirler sunulur.
Nişan adetimiz de öyle büyük değildir, en yakınların olduğu bir toplantı diye adlandırabiliriz.
Orada erkeğe saat, kıza set, bohça alışverişi yapılır.
Sözden sonraki bu süreçte erkekle kız alyansını seçer, tek taşı alınır ve nişanda takılır.(tek taşı varsa tamturu)
Mantıken düşününce bütün her şeyi kocaman kocaman yaparsak düğüne kimsenin cebinde 5 kuruş kalmaz bence.

Son düzenleme:
Bu gibi konular törenden bir kaç hafta önce aileler arsında konuşulur ortak karar verilir ve uygulanır.
Herkesin adeti geleneği göreneği farklıdır.
Kaldı ki öyle bir adet varsa bile altın bilezik takılmadı diye kırgınlık olmamalı.
Allahın izni ile bir ömrü birlikte geçireceksiniz, şimdiden tadınızı bu gibi şeylerle kaçırmayın.

Back