Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.066
30.569
1.123
61
Konya
Orucun asıl amaçlarından olan sindirim sisteminin dinlendirilerek insan sağlığının korunması gözardı edilir hep. Bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu çok daha fazla yorarız.

Oruç tutmak için vücudumuzun sağlıklı olması gerekir. Bazı hastalıklar oruç tutmamayı gerektirebilir. Bu hastalıkların belli başlıları şunlardır: kanser, sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar, kalp, damar ve şeker hastalıkları, verem, ateşli hastalıklar ve özellikle de sindirim sistemi hastalıkları ve Mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri olanlar Bütün bunlar gözönüne alınarak sağlığı uygun olmayan kişiler doktor kontrolünde sağlığına zarar vermeyecek şekilde tutmalıdır.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiverir. Üç öğün olan günlük beslenmemiz iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimimiz artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimimiz de azalır. Oysa, unutmamak gerekir ki, günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez.
ışte, Ramazan ayı süresince yemek planımızı yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta:

ıftarda, boş mideye birden yüklenmemek gerekir. Yaklaşık on iki saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık çekmemize neden olabilir. Örneğin, iftar yemeğine hafif bir yemek olan çorba ile başlayıp, ızgara tavuk veya balık, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile tamamlamaya ne dersiniz?

Ramazan ayı süresince en çok düşülen hatalardan biri de, meyve tüketimini azaltmaktır. Günde en az 1-2 porsiyon meyve yemeyi ihmal etmemek gerekir.
Ramazan ayı süresince her gün aynı saatte yemek, metabolizma hızını (vücudun bir günde harcadığı enerjiyi) düşürür ve dolayısıyla kilo almamızı kolaylaştırır. Bu nedenle, özellikle kalorisi yüksek yiyeceklerden bu dönemlerde uzak durmak gerekir. Örneğin, tatlı ihtiyacınızı kalorisi azaltılmış Eti Form ürünleriyle karşılayabilirsiniz.

“Ramazan ayında hiç diyet olur mu?” diyenlere cevabımız; Evet. Bir günde almanız gereken yiyecekleri iftar ve sahura bölüştürürseniz, kilo vermeye devam edersiniz. Ancak sahur öğününüze fazla yüklenmemenizde fayda var.

Özellikle kolesterol hastaları dikkatine: Ramazan ayı süresince, kolesterolden zengin kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az bir-iki kez balık ve kurubaklagil tüketmeniz gerekir.

Ramazan ayı süresince vücut uzun süre susuz kaldığı için, iftar ile sahur arasında özellikle bol su içmeye dikkat etmeliyiz

Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşan sorunların çoğu yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır. Yanlış beslenme, ülser, mide kanaması ve diğer hastalıklara neden olmaktadır. ıftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hatalar, çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak ya da sahurda fazla yemek ve sigara içenlerin iftarda aç karnına sigara içmeleridir.

 Çok Yemek: Ramazan'ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarının çeşitliliği ve bolluğudur. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir. Araştırmalara göre ülkemizde iftar sofralarına bir insana yetecek yemeklerin 2-3 katı fazla yemek konmaktadır. Boş olan mideye bu kadar çok yemek yiyerek yüklenildiğinde sindirim zorlaşacak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacaktır. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşacaktır. Bu nedenle sahurda, özellikle de iftarda sadece yiyebileceğimiz kadar yemek bulunursa, vücudumuza boş yere yükleme yapmamış ve sağlığımızı da korumuş oluruz.

 Çabuk yemek: ıftar ve sahur sofralarında en çok yapılan yanlışlardan birisi de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yememizdir. Sindirim bilindiği gibi önce ağızda çiğnemeyle başlar. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir, çabuk yemek yediğimizde doyma emrini henüz alamadığımız için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yemek yeriz. Ayrıca ağızda yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim sistemini zorlayacağı için zamanla birçok hastalığa ve probleme neden olacaktır. Gerek Ramazan'da gerekse normal öğünlerde yiyecekleri mümkün olduğu kadar yavaş yemeli ve çok iyi çiğnemeliyiz.

 Çok çeşitli yemek: Ülkemizde iftar sofralarının zenginliği gelenek haline gelmiştir. ıftar sofrasındaki yiyeceklerin çok çeşitli olması , bunların sağlık ve beslenme kurallarına uymaması başta sindirim sisteminin zorlanmasıyla birlikte birçok sağlık sorununa yol açar. ıftar menüsünü hazırlarken aynı gruptan 2 yemeğin olmamasına, yemeklerin karın doyurucu, renk ve kıvam bakımından birbiriyle uyum içinde olmasına dikkat edilmelidir.

 Yemek sırasında çok su içmek: Bütün gün su içmediğimiz ve yemekte de ağır şeyler yediğimiz için doğal olarak su içme isteği de fazla olacaktır. Fakat yemek arasında çok su içmek, mide özsuyunun sindirime yardımcı olan enzimlerinin yapısını bozacağından sindirim zorlaşacaktır. Yemek sırasında en fazla 1 bardak su içmek, bütün gün boş olan midenin yemeklerle zorlanmasının dışında bir de suyla sindirimi yavaşlatmasını engelleyecektir.

 Sahura kalkmamak ya da sahurda çok yemek: Günümüz şartlarında çoğu kişi, özellikle de çalışanlar iftarda fazla yemek yiyerek sahura kalkmıyor, başka bir grup da sahurda fazla yemek yemektedirler.Her ikisi de yanlış, çünkü bütün gece ve bütün gün boş kalan midede asit salgısı artacak ve bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açacaktır. Bunun dışında açlık, kan şekerinin düşmesi, tansiyonun azalması gibi sorunlarla da karşılaşılacaktır. Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için, sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır.

 Aç karnına sigara içmek: Sigaranın insan sağlığına, özellikle solunum yollarına verdiği zarar artık herkes tarafından biliniyor. Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içerler. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içilmemelidir.
Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde beslenme kurallarına uygun olarak yemek yenildiği takdirde, hem sağlığımızı korumuş oluruz hem de ay boyunca sindirim sistemimizi dinlendirmiş oluruz. .
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ben diyetisyene gidiyorum bütün gün yediklerimi 7 öyüne bölmüştü şimdi ramazanda bütün yediklerimi 3 e bölcekmiş öyle dedi ama kilo vermem yavaşlıycakmış durmaz ama yarıya düşer dedi metabolizmamın dengeli çalışması için yediklerimi azaltmıycakmış bakalım 1 hafta deneyip öyle karar vericez sonrasına
 
öneriler çok fazla geldi.. bi porsiyon et bi porsiyon sebze çorba sanki çok fazla göründü gözüme :uhm: ben azar azar bölerek geceye kadar tüketmeyi düşünmüştüm benneyaptımki
 
ben anlamadım ya zaten iftar saat 7 de açılcak yediden sonra iki kere mi öğün yiyecez yafs ben anlamadım kafam karıştı
 
--------------------------------------------------------------------------------

Sahurda (Kahvaltı yerine)

1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)





* İftar saatinde (öğlen yemeği yerine) Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

* İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

1. hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

3. hafta: 2. hafta gibi olacak.

4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

* İki saat sonra Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.

Veya masum bir tatlı:
1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.
2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.
3. Diyet sütlü muhallebi
4. Üç top diyet dondurma
5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding
6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)
 
evet hanımlar ben de Ender saraçtan iftar mönüsü ve sahur mönüsü örneği sunuyorum
vatana millete hayırlı uğurlu ossssssuuuuuuuun



--------------------------------------------------------------------------------

şimdi ender abimdem ramazanda kiloyu sabit tutma hatta zayıflama önerisi

zeytinle ya da hurmayla orucu bozun
a bardak ılık ballı limonlu suyu yavaş yavaş içip 2 dakika bekleyin
hafif bir çorba tarhana,mercimek,ezogelin..
2 dakikda bekle
mutlaka et,beyaz öneriyor ve zeytinyağlı sebze yemeği
tatlı yememek 2 saat beklemek tatlı yerine meyve yemek
kivi,armut,ayva,elma,greyfrutu tavsiye ediyor dönüşümlü olaraktan
__________________
 
--------------------------------------------------------------------------------

sahur
müsilli ılık yada sıcak sütle ve kuru incir ve kuru kayısıyla,mürdüm erikle tatlandırılmış tavsiye ediyor,çünkü müsilli tok tutar ve b vitamini,kalsiyum ve proteini aynı anda almış olursunuz
__________________
 
Ramazan ayı boyunca uygulayabileceğini bu diyetle iki hafta içinde 5 – 10 kilo vermeniz mümkün. İftar menüsü için ilave edebilecekleriniz: 1 adet yağsız pastırma, 5 zeytin, yağsız peynir, çökelek ya da lor, 2 dilim pide. RAMAZAN DİYETİ

Hedef kilo : İki haftada 5-10 kilo
Hedef kalori : 1300 Kcal


Günlük Menüler

1. Gün

Sahur: Bir porsiyon pilav (az yağlı) Kayısı komposto

İftar: Pastırmalı veya kıymalı yumurta (3 yumurta ile) 1 kase salata, ½ kilo meyva


2. Gün

Sahur: Az yağlı pilav, kayısı komposto

İftar: Etli kuru fasulye (1 tabak) 1 tabak bulgur pilavı (az yağlı olacak) diyet güllaç


3. Gün

Sahur: Peynir veya kıymalı az yağlı makarna, 1 bardak ayran

İftar: 4 adet biber, kabak, domates veya patlıcan dolma, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyva


4. Gün

Sahur: 3 dilim börek, çay

İftar: 8 adet ızgara köfte yarım porsiyon, yağsız pilav, 1 kase cacık, 1 porsiyon diyet muhallebi


5. Gün

Sahur: 3 dilim börek, çay

İftar: Kıymalı ıspanak, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyva


6. Gün

Sahur: Az yağlı pilav, kayısı komposto.

İftar: ½ tavuk (haşlama ya da ızgara olacak) 1 tabak haşlanmış patates, 1 porsiyon diyet sütlaç


7. Gün

Sahur: Yumurtalı domatesli, biberli, az yağlı, patates salatası

İftar: 1 tabak lahana sarma, 1 kase yoğurt, ½ kilo meyve




Önemli Uyarı : Doktorunuza danışmadan diyete başlamayınız!
 
Hadi yaa..Üzdün beni be Emelcim..Ben de ramazanda 4 kilo versem:1rolleyes:şeklinde hayaller kuruyordum..Senin diyetisyen öyle diyorsa hiç şansım yok demek ki:çok üzgünüm:

alıntı yaptığın mesajı yazdığımda daha ramazan programı yapılmamıştı selicim şimdi 5 öyün yiyorum çok dikkat ediyorum miktarlara ve saatlere çok dikkat ederek yiyorum çok veremesemde almamak için ama tatlı yok yağlı bişey yok ekmek daha çoğunlukta hem lifli hem protein içerdiği için bizim topikte vardı programım yapabilirsem buraya da kopyalıyım inşallah

bide kendini şartlamak çok önemli sonuçta Allahın emrini yerine getiriyoruz çok abartılı artırmazsan yediklerini ve abartılı azaltmazsan ki bu da tehlikeli metabolizma hızın düşüyo böylece ve yağ tutmaya başlıyosun umarım istediğin hedefi yakalarsın benim programımdaki miktarlar benim değerlerime göre hazırlandı sizlere göre fazla gelir sen saatlere ve nasıl bölündüğüne bakarak kendine bi düzen kurabilirsin sağlıklar dilerim Allah tuttuğun orucu kabul etsin

iftar 19:30 1,5 ölçü çorba 225 gr- 2 dilim ekmek

iftar 20:30 4 porsiyon et grubu- salata veya 3 serviskaşığı zetinyağlı sebze-3 dilim ekmek

ara 22:30 -23:30 arası 3 porsiyon meyve - 4 ceviz

buradaki cevizler pilav börek veya çorbadaki yağ fazlaysa yenmiycek

ara 24:00 200 gr süt- 20 gr kuru meyve

sahur 60 gr peynir - domsalbib- 5 siyah veya 7 yeşil zeytin-3 dilim ekmek-200 gr süt

sanırım yaptım iyi geceler
 
Ramazanda da kilo verilir



Ramazan'da kilo almak bir yana dursun, kilo vermek bile mümkün. İşte taktikler...
Ramazan'da kilo almak bir yana dursun, kilo vermek bile mümkün. İşte taktikler...

Sahurda (Kahvaltı yerine)

1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)

İftar saatinde (öğlen yemeği yerine)

Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

1. Hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

2. Hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

3. Hafta: 2. hafta gibi olacak.

4. Hafta: 2. hafta gibi olacak.

İki saat sonra

Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi veya masum bir tatlı. Örneğin:

1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.

2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.

3. Diyet sütlü muhallebi

4. Üç top diyet dondurma

5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding

6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)
(internethaber)
 
oruç tutarken uzun süre aç kalmak vücutta ne gibi fiziksel etki yapar?

Uzun süren açlıkta kan şekerinde düşme meydana gelir. Özellikle iftar saatleri yaklaştıkça daha sıklıkla gözlemlediğimiz sinirlilik, ani öfke patlamaları, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtilerin nedeni budur. Ayrıca vücut ısısı düşer, mide asidi artar ve vücudun su ihtiyacı çoğalır.



Uzun saatler yemek yenmemesin karşın oruç tutarken neden kilo alınır?

Uzun süre aç kalındığı için metabolizma hızı düşer ve kişinin hareket etme isteğinde azalma olur. Kan şekerindeki düşüş de yeme isteğini arttırır. Bütün bunlar kişinin kabızlığa ve kilo almaya yatkınlığını arttırır.



Oruç tutarken kilo almamak için ne yapılması gerekir?

Ramazan ayı boyunca beslenme programımızı metabolizma hızımızın düşeceği ve hareketimizde de normal zaman göre azalacağını göz önüne alarak düzenlememiz gerekir.



Oruç tutarken nasıl bir beslenme programı izlenmeli?

Öncelikle tek veya iki öğün şeklindeki alınan gıdaları üç veya dört öğüne yaymak gerekir. Çok çeşitli yemeği bir arada ve hızlıca tüketmek yerine iftarı çorba veya kahvaltılıklar ile açmak 1-2 saat sonra ana yemeğe geçmek en doğru olanıdır.



ıftardan birkaç saat sonra yenilen menüde neler yer almalı?

Ana öğünde de ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri, az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmeli. Yemekle birlikte geleneksel pidemize de az miktarda olmak koşulu ile yer verilebilir.



ıftar sofrasının vazgeçilmez yiyeceği olan tatlıları ne ölçüde yemeliyiz?

Yemeklerden sonra yenen ağır tatlılar sindirim sisteminin yükünü daha da arttırırlar. Eğer isteniyorsa yemekten 1-2 saat kadar sonra sütlü tatlılar, güllaç, dondurma, meyvelerle yapılmış tatlılar yenilebilir. Ancak meyve en doğru seçim olacaktır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
kıslar ramazana az kaldı ve yine korkuyorum kilo alıcam diye gecen ramazanda tam 6 kilo aldım.inş.bu sefer almam.duyduguma göre iftarda çorba yemek gerekiyormuş yarım saat veya 1 saat sonra ana yemegin yenilmesi gerekiyormuş peki bu ögünlerin arasında meyve yenilcek mi.
 
sahura çok yüklenmiyoruz arkadaşlaaarr ve sahuru yaptıktan sonra uyumak yok hemen !!! bitki çayımızı sirkeli suyumuzu içip öyle yatıyoruuuzz.gözünüzü seveyim aşırıya kaçmayın bu kilolar gidecek!!!ramazanda metabolizma yavaşlıyor haliyle kilo veriminde düşüş yaşanacak aman almayalım 1 de gitse 2 de gitse 1ayda olsun yeter ki gitsin gelmesin.herkese şimdiden iyi ramazanlarsağlıklı kilo vermeler!!öptüm hepinizi!!
 
QUOTE=azeri;3703294]uyumuyorum arkadaşım da kesin sabah namazını kılıyorum öyle yatıyorum,fakat sahura yüklenmediğim halde kesin kilo alıyorummirmirmirmir[/QUOTE]

azeri bence sahuru kahvaltılık bişeylerle geçiştirmeliyiz mesela salatalık domates kepek ekmek peynir yeşil biberbikaç tatlı kaşığı bal tatlı ihtiyacımız için yani.bu şekilde sahurda çok fazla kalori almamış hem de doymuş oluruz .iftarda da yavaş yavaş yememiz lazım.önce çorba biraz sonra diğer yemeklerden bikaç kaşık .zaten yavaş yedğimz takdirde açlık hissimz kaybolacaktır bir süre sonra.ve doymadan kalkıcaz 20 dk sonra da bitki çayımızı ya da sirkeli suyumuzu içebilirz.onlar da tokluk hissi yaratıyo biliyosundur.ama yine de açsak eğer bu seferde meyve takviyesi yapalım diyorum.şu yazdıklarımı uygularsak sanırım kilo almayız 1 -2 kilo da gider 1 ayda...inşallaaahh!!..
 
arkadaşlar ender saraçın 3 günlük toksin atıcı diyeti var!!!kilo verimi sağlıyomuş yağlardan gidiomuş ayrıca !!ben bugün başladım bugün ayın 28 i ramazana 4 gün kaldı bence siz de yarın başlayın!!3 gün deneyin ben bi de ramazan da hasta olduğum sırada 3 gün uygulamayı düşünüyorum tabi ne kadar verim alcağıma da bağlı.gelişmeleri yazarım buraya!!bakalım nolcak??
 
kızlar ben bu diyeti henüz uygulamadım çünkü daha emziriyorum.en kısa zamanda yapacağım.dobra programında ender saraç tan dinledim ve not aldım 3 günde 2 kilo verdiriyormuş hemde yağlardan gidiyormuş su kaybı olmuyormuş.yapan olursa benide bilgilendirin lütfen

1.GÜN:
Öğlene kadar yeşil elma kompostosu 2-3 kase içilecek


  • KOMPOSTO TARİFİ:2-3 yeşil elma,3-4 kabuk tarçın,5-6 karanfil,14-15 tane kuru üzüm komposto hazırlanacak


    • gün boyu 7-8 kase lahana çorbası içilecek

      LAHANA ÇORBASI TARİFİ:1 lahana,3-4 diş sarımsak,1 soğan,maydanoz.kimyon,zerdeçal(karaciğerden toksin atar),1 tatlı kaşığı zencefil(yağ yakıcı özelliği vardır),acı sivri biber (metabolizmayı hızlandırır),1 tatlı kaşığı sıvı yağ.tencerede hepsini pişir blendırdan geçir.
      2.GÜN:
      öğlene kadar 2 elma ve istediğin kadar salatalık

      • Öğlen:domatessiz yeşil salata özellikle tere konulacak.üstüne 1 kase yağsız yoğurt yenecek
        2 saatte bir yeşil elma yada salatalık yenecek
        Akşam:hafif haşlanmış kabak,2-3 kaşık yağsız yoğurtla yenecek yeşil elma yenecek

        3.GÜN:

        SABAH:1 bardak yağsız süt 2-3 ceviz içi,elma
        ÖĞLEN:1 Porsiyon kabak yağsız yoğurt avuç içi kadar lor peyniri
        AKŞAM:Taze fasülye ıspanak yada brokoli.ayrıca akşam bol bol kivi yenecek
        birde tüm günler bol miktarda bitki çayı içilecek(yeşilçay,rezene ısırgan vb)


        koydum buraya da
 
kızlarr tm yazılanlarıı okudum kızlarr sizind ediğinz gibi iftarımızı açtıktan sonra çorbamızı içip bi 10 dk sonra yemğimizi yemk en güseli.tatlıdan uzak durmak,sadece 1 çatal aalmak.onn yerineee meyve yemk en güseli.ve eğer böle yaaprsk kilo verimi çok basit kızlarr.çnki vücut yeni bi düzene geçick anında vücut uyum sağlamya başlıyack ve biliosnz ki yeni alışknalıklar vücudun metobolzmasını artırıor
 
canım ben merak ettim de sirke mideyi kaynatmasın aklımda yoktu aklıma getirdinkaydirigubbakcemile5 ben sahurda kepek ekmekli tost ve şekersiz komposto deniycem CADIARZU

hayır canım ben 2 haftaya yakın olcak kullanıyorum ne adet dönemimde şişkinlk yaşadım ne başka bişey.ayrıca yediklerime de dikkat ederek 2 kilo verdim.oldukça faydalı zaten elma sirkesi ben yarım bardağı biraz aşkın ılık suya 2 tatlı kaşığı koyuyorum 1 tatlı kaşığı da bal koy önceleri tadını yadırgıyosun ama sonra alışıyo insan ayrıca dişlerini fırçaladıktan sonra iç o zamn tadını almıyosun pek :) ve nefesini tutarak 1 ya da 2 dikişte bitirmeye çalış:) bence sahurda ve iftardan sonra dene bn de devam edicem faydasını görüceksin.:içelim:
 
merhaba kızlara.s. Ramazan sıcaklara geldi dayandı..gözümü korkutan tek şey susuzluk ama Allah onunda kolaylığını verir inşallah diyorum:Saruboceq:Ramazan için bir sürü liste var ama uyabileceğimi sanmıyorum..ben listenin dışına çıktımmı tam çıkıyorum çünkükaydirigubbakcemile3geçen Ramazanda hiç kilo almamıştım,aslında cok ta sağlıklı beslenmemiştim..demekki diyorum dikkatli olsam kilo da verebilirim..gecen ramazanda sahurda arada sırada sadece çorba yiyordum,çoğunluklada akşamdan kalan pidelerin üzerine kaşar rendeleyip fırında ısıtıp yiyiyordum,bazen sucuklu sosisli sandviç yediğimde oldua.sama iftarda önce mutlaka çorba yedim,sonrada ne yemek varsa çok az miktarda alıp yedim..yemekten sonra tulumba tatlısı yediğim bile olmuştu...demekki diyorum sahuruma daha dikkat etsem ve tatlıya elimi sürmesem kilo verebilirima.sşöyle düşünüyorum ; sahurda kellogs yerim,olmadığında da normalde kahvaltımı nasıl yapıyorsam öyle yerim(klasik 1 kibrit kutusu peynir falan...),daha olmadı 1 kase çorba yerim 1 dilim kepekli ekmek eşliğinde...iftarda da önce 1 hurma yiyip üzerine 1 bardak su içerim ki hurma kan şekerimi dengeleyip açlığımı yatıştırsın diye...5-10 dk sonra mutlaka çorba yerim 1 kase,sonra ne yemek varsa ondan alırım 2-3 kaşık,bir de belki 1 dilim kepekli ekmek...yatmadan öncede 1 meyve ve ya 1 bardak süt...uygunmudur?

beni Ramazandan sonrasıda korkutuyor..hani ziyaretlerde ikram edilen tatlılar..ille de yeeee ille de yeee diye ısrarlar...yemezsen darılırımlaaarrrbenneyaptımkiÇok üzgünüm çoook
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…