• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ramazan’da Formda Kalmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Karşı koymanın çok zor olduğu, özenle hazırlanmış kalabalık sofralar, Ramazan ayının vazgeçilmezidir. Ancak bu sofraların büyüsüne kapılıp yıl boyunca korunan formu kaybetmeyi de kimse istemez. Uyku ve yemek düzenindeki değişikliğe metabolizmayı alıştırmak ve kilo almayı önlemek için birkaç önerimiz var.
Ramazan’da-Formda-Kalmak-Icin-Bilmeniz-Gerekenler-660x330.jpg

Sahuru Es Geçmeyin

Özellikle çalışanlar, uykudan feragat etmemek adına sahura kalkmayıp gece uyumadan önce hızlıca bir şeyler atıştırmayı tercih ediyor. Ancak uzmanlar bunun yerine sahura kalkıp açlık süresini uzatmamayı öneriyor. Aç kalınan süre uzadığında kan şekeri daha erken düşecek, yorgunluk ve bitkinlik de daha erken başlayacaktır.

İdeal Sahur Öğünü

Ramazan ayında formda kalmak için kontrolü kaçırmamak gerekir. Sağlıklı ve besleyici yiyeceklerle daha uzun süre tok kalacağınız gibi formunuzu da daha kolay koruyabilirsiniz. Örneğin sahurda lifli ve proteinli gıdaları tercih edebilirsiniz. Protein ihtiyacını, yağlı ve tuzlu şarküteri ürünlerinden sağlamak yerine yumurta ve peynir tüketmek ideal olacaktır. Yumurta, peynir, ceviz ve yeşilliklerle dolu bir kahvaltı tercih edebileceğiniz gibi yulaf, süt, yoğurt ve taze meyveler tüketmek de sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olacaktır.

İftar Saati Geldiğinde

Ramazan ayını formda geçirebilmek için en çok dikkat edilmesi gereken öğün iftardır. Uzun süre aç kaldığınızda sofrada ne varsa silip süpürmek isteyebilirsiniz. Ancak bu durum sağlıklı olmadığı gibi formunuza da zarar verecektir. En ideali orucu zeytin ya da hurma ile açıp hafif bir başlangıçla devam etmektir. Çeşitli kuru meyve ve yemişler burada tercih edilebilir. Ardından yarım kase sıcak bir çorba sizi kendinize getirecektir. Çorbadan sonra vücuda biraz zaman tanımak iyi gelebilir. Bir 15 dakikalık mola ardından ana yemeğe geçmek en sağlıklı olanı.

İdeal Ana Yemek

Burada hafif bir sebze yemeği, baklagil ya da et yemeği ve yanında makarna, bulgur, pilav tercih edilebilir. Ancak karbonhidrata da fazla yüklenmemek lazım. Yemeğin yanında ekmek yemeyi de tercih edebilirsiniz. Ekmeğin çavdarlı ya da tam tahıllı olması ise sindirimi kolaylaştırıp uzun süre tokluk sağlayacaktır. Yoğurt, ayran, salata da yemeğe eşlik edebilecek diğer besinlerdendir.

Daha Fazla Su

Yazın en sıcak zamanlarına denk gelen Ramazan ayında gün içinde vücut bolca su kaybedeceğinden iftar ile sahur arasındaki zamanda günlük ihtiyacı karşılayacak kadar su içilmelidir. Böylece sindirim de kolaylaşacaktır. Uzmanlar özellikle sıcak yaz aylarında 2.5-3 litre kadar su öneriyor.

Tatlı ve Meyve Tüketimi

İftar sofralarında tatlı ve meyvenin yeri ayrıdır. Ancak burada hangi tatlıları tercih ettiğiniz önemli. Bol şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek ve mümkünse hafta boyunca değil de birkaç gün aralıklarla tüketmek önerilir. İftar yapıldıktan en az bir saat sonra tatlıya ya da meyveye geçebilirsiniz.

Spor Yapmalı mı?

Ramazanda vücudun yağlanmasını engellemek için spor yapmak önemlidir. Ancak çok fazla efor sarf ettirecek ağır sporlar yerine yürüyüş ve bisiklet gibi sporlar ideal olandır. Haftada 3 gün spor yapmak yeterli olacağı gibi bu aktivitelerin iftardan birkaç saat önce ya da iftardan en az bir saat sonra yapılması önerilir. Açık havada yapacağınız bu tip aktiviteleri 40 dk ile 1 saat arasında tutabilirsiniz.
 
Back