• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ramazan Ayı ve Gebelik

Cnm gebelere ve emzikli kadınlara dinimiz musaade ediyor. Bak içinde minicik bir yavrucak var sen yesen doyacak yemesn aç kalacak nasıl kıyıyorsun bebişine. Onun vebali senin boynunadır. Belki anneniz sen tut allah korur diyor ama tedbir kuldan takdir allahtan. Sonra kaza edilmek şartıylan izin veriliyor. Eğer bebeğe zarar vermeseydi emin olun dinimizdede tutmaz şart olurdu. Ama dinimiz kolaylaştırılmş sonra kaza edin diyor. Kışın günler kısa tutarsn allahn izniyle şimdi bebeğine bir zarar verse vijdan azabndan ne yaparsn?

Soru: Hamile veya emzikli kadınların Ramazanda oruç tutmaları şart mıdır? Bunlar oruç tutmazlarsa daha sonra kaza mı edecekler, yoksa fidye mi ödeyecekler?
Cevap:
Hamile ve emzikli kadınlar kendilerine ve çocuklarına zarar vereceğinden dolayı oruç ibadetiyle mükellef değildirler. Mükellef olmadıkları için de Ramazan’da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza etmezler. Tutulamayan oruçtan dolayı fidye de ödenmez.

Hamile ve emzikli kadınların özel durumunu anlatan ayetler şöyledir:

“Sizleri bir tek candan yaratan odur. Eşini de ondan yarattı ki biri diğerinin yanında rahat etsin. Erkek onu sarınca hafif bir yük yüklenir. Onunla gezip dolaşır. Yükü ağırlaşınca ikisi de Rableri olan Allah’a yalvarır: “Bize iyi bir evlat verirsen, sana çok teşekkür edeceğiz derler.” (A’râf, 7/189)

“Biz insana, ana ve babasına karşı görev yükledik; anası onu, üst üste gelen güçlüklerle taşımıştır. Sütten kesilmesi iki yıl içindedir…” (Lokman, 31/14)

“Anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Bu, emzirmeyi tamamlamak isteyen içindir. Onların marufa uygun yiyecek ve giyeceği, çocuğun babasına aittir. Kimseye gücünün üstünde yük yüklenmez. Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın…” (Bakara, 2/233)

İlk iki âyette hamilelerin ve emzikli kadınların çektiği sıkıntılar anlatılmış, üçüncü âyette de kimseye gücünün üstünde yük yüklenmeyeceği ifade edilerek şu emir verilmiştir:

Hiçbir anne, çocuğu yüzünden zarara sokulmasın.

Hamile ve emzikli kadınlara bakınca, çocukları yüzünden görebilecekleri zararın “sağlık” açısından olduğu anlaşılır. Çünkü onlar, hem kendilerini hem de çocuklarını beslemek zorundadırlar.

Allah Teâlâ hem kimseye gücünün üstünde bir yük yüklememiş hem de bize şöyle dua ettirmiştir:

Rabbimiz! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma.” (Bakara 2/286)

Bu dört âyet birleştirilince hamile ve emzikli kadınları oruç ibadetiyle yükümlü tutmanın, onları zora sokmak olduğu ortaya çıkar. Bu yüzden Resulullah şöyle demiştir:

“Allah Teâlâ yolcudan namazın yarısını, hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır.” (Tirmizi, Savm, 21; İbn Mace, Siyam, 12; Nesâî, Siyam, 51.)

Yolcular, 4 rekâtlı farz namazları 2 rekât olarak kılar, diğer iki rekâtı daha sonra kaza etmezler. Çünkü o iki rekâtla ilgili sorumlulukları kaldırılmıştır. Hamile ve emzikli kadınlar da onlar gibidir; bu durumları sona erince tutmadıkları oruçlarından sorumlu olmazlar.

Konu sahibi sayin annenizi de ikna edin . kendinizde yaziyi okuyup ikna olun. kulaktan dolma bilgilerle dinimizi yasamayalim lütfen . arastiralim artik her sey elimizin altinda . sadece dogrulugundan emin olalim .
Tesekkur ederim:)Tutamayacagim artik cunku bugun cok rahatsizdim iftara yakin bayilacak gibi oldum korktum :( Bilgiler icin tesekkur ederim evet zorlamanin mantigi yok baska birini yetiskin insanim ama iste anne her zaman mudahele edecek illa :)

Tesekkur ederim:)Tutamayacagim artik cunku bugun cok rahatsizdim iftara yakin bayilacak gibi oldum korktum :KK43: Bilgiler icin tesekkur ederim evet zorlamanin mantigi yok baska birini yetiskin insanim ama iste anne her zaman mudahele edecek illa :)
nurcefa eger vaktiniz varsa Dogan Cuceloglu num Icimizdeki Çocuk kitabını okumanizi tavsiye ederim .

Hem bebeginiz olacakmis onun gekecegi icin de faydali olur .
selamlar tutmuyorsnuz degil mi bugün

nurcefa eger vaktiniz varsa Dogan Cuceloglu num Icimizdeki Çocuk kitabını okumanizi tavsiye ederim .

Hayir tutmadim bugun:) Okurum insallah Dogan Cuceloglu'nun pek cok kitabini okudum cok severim kendisini.Hukuk okumasaydim psikoloji okurdum buyuk ihtimalle

Kizlaaar 17 haftalik hamileyim 2 gundur oruc tutuyorum cevremde hamile bayanlar tutmuyo ben doktoruma sormadim bu konuyu ne yapacagimi bilmiyorum:110:Bugun acayip aciktim :KK43: Annem israrla ve cok kizarak tut diyo ne yapacagimi bilmiyirum sizler napcaksiniz:anneadayı:
Anneniz cehaletten öyle yapıyor bence.
Hamilesiniz, daha ötesi var mı?
Sizin aldığınız besinler ile bebeğiniz gelişiyor ve gelişimini tamamlıyor.
Oruç tutmanız gerekli değil.

Anneniz cehaletten öyle yapıyor bence.
Hamilesiniz, daha ötesi var mı?
Sizin aldığınız besinler ile bebeğiniz gelişiyor ve gelişimini tamamlıyor.
Oruç tutmanız gerekli değil.
Annem cahil bi insan degil uni.mezunu cok dayanikli cok dindar bi insan kendiyle kiyasliyo beni.Daha sonra tutmayacagimdan korkuyo:)

Canan Karatay a da cok guveniyorum aciklamalarina sanirim sizde oyle:)

Kusunca zaten oruc bozuluyor :KK43:(Allah kolaylik versin
Ya tesadüfen gördüm arkadaşım topikini yazmadan edemedim. Öncelikle tüm fikir paylaşan arkadaşlara saygı duyuyorum. Fakat annenize bu kadar ağır eleştiri yapmaları da beni üzdü açıkçası. Cunki bunu bir kenara yazın bizler ilk başta annelerimize sinirlenir kızarız filan da günü gelince ay annem ne kadar haklıymış keşke vaktinde dinleseydim deriz böyle annenizi cahillikle suçlamaları çok saçma. Ellerinden öpüyorum annenizin. Ve annenizin üniversite mezunu olmasını söylememiz bile çok saçma kimi insanlar vardır ki altın semer vurulan eşek misalidir kimi de insan vardır ki okuması bile yoktur ama insandır eğitim çok keskin birşey olsaydı son seri katilimiz odtü mezunu olmazdı. Ha bu arada bende onların anladığı manada cahilliğimden konuşmuyorum . Bende odtü mezunuyum sadece hakkı hak sahibine vermek için konuşuyorum. Evet kardeşim dinimiz gerçekten de hamile ve emzikli bayana oruç tutmaması konusunda bir ruhsat vermiş. Her birey kendi kararını kendi vermekle yükümlü. Fakat arada geçen dini bilgi bu oructan hamile mesul olmaz tutmasına gerek yok diyor fakat bu yanlış bir bilgi hanefi mezhebine göre bu orucu mutlaka sağlığın yerine gelince tutman lazım ve iyi olduktan sonra tutmadıgimız oruçları bekleterek de günaha gireriz yok kışın tutayım yok yazın tutayım derken benim gibi 6 yıl bekletirsen ve içine bir dert olursa tutamamak anneni işte o zaman çok iyi anlarsın. Asırlardır onca islam alımı kadın daha sonra bu orucu tutar diyor ama sadece son yirmi otuz yıldır ortaya çıkan din tüccarları tutmaz diye fetva veriyor. Üstelik şu bir gerçek ki hamile iken oruç tutunca bebeğin beslenmemesi değil mevzu. Sorun annenin rahatsız olup olmayacağı. Cunki her vitamini minerali az alınca bebek depolarımızı tüketiyormuş da açlık a gelince mı ac kalıyormuş niye orada onu koruyan öyle bir sistem var ki halt etmiş bunu söyleyenler . Onlar orada Allah in korumasında kimse bunun farkında değil. Bu akılda olanlar biz çocukken de sınavınız var oruç tutmayın derlerdi oruç tutanlar daha yüksek not alırdı tabiki tekrar söylüyorum sağlık sorunu olanlar müstesna. Zaten bu ruhsat asıl onlara verilmiştir bir iki gün tutarsın baktın gözün filan kararıyor anında bozmaya bile hakkın var. Biz böyle şimdi şımarık bir millet olduk bir tane doğuracağız diye canımız çıkıyor herkeste bir sorun var durmadan kanamalı gebelikler türedi daha hamile kalmadan ilaçlar vs ama öte yandan afrika da aç gezenler tosun gibi doğuruyor emzirirken de topaç gibi ne zaman emzirme bitiyor çocuk zayıflıyor e tabiki modern dünya ingiliz i fransız i birşey mı bırakmış bizim milletimiz de onlara özensin bu arada dinimiz kolaylık dini filan diyerek burada annenize cahil deme cüretini gösterenlere şunu sormak istiyorum acaba dinimizde namazın ölüm döşeğinde bile gözünle ima ederek de olsa kılınmak zorunda olduğundan haberleri var mı elbette herkes özgür ister kılar ister kılmaz bunu eleştirmek için söylemiyorum fakat oruç konusunda verilen bir izni sanki emirmiş gibi gösterip sizi günaha girersin diyerek suçladılar da yani asıl emir olan durumları ne kadar önemsiyorlar merak ettim doğrusu...siz zaten değerli bir annenin çocuğusunuz kendi doğrunuz içinizden geçendir rahatsız olup tutmayınca kötü bir şey olmaz ama anneniz size tutsaydın iyi olurdu yada sık dişini de tut derse buda kötü birşey değildir hayırlı ramazanlar iyi bayramlar

Back