Bu tip sitelere hep önyargılı bakardım ancak insan başına gelmeyince anlamıyormuş. İşte gün geliyor bir kara deliğe düşünce, orada tutunacak bir ip arıyor, telaşla yukarı çıkmak istiyorsun. Geçen yılın Kasım ayından beri kanser teşhis süreci içindeydim ve en sonunda cuma günü (5/5/2022) nihayete erdi ve “sizde kanser var” dendi. Tuhaf bir süreç tabii, insan o git gelde bir alışıyor galiba çünkü doktorun cümlesine karşılık “sınavlarım var yakında ne zaman ameliyat olmam gerekir” deyiverdim, adam da yüzüme bakıp haklı bir ukalalıkla “ okul mu önemli kanser mi” deyince -soğuk kanlılığı yavaşça yere bırakıp ellerimi havaya kaldırıp teslim oldum. Sıkıntılı durum kanser olduğunu bilmek. Henüz ileri bir evre değil (galiba) ama “rahim ve yumurtalıklar alınacaktır”dedi. Galiba diyorum çünkü hiç bir bilgiye tam olarak hakim değilim, ne derlerse onu yapıyorum. Her şey aslında kontrol amaçlı başladı. İlk olarak 15 sene önce başlayan ve bu güne gelinen süreçte sırasıyla; önce rahim ağzında akıntı, zamanla küçük bir yara, sonra yarayı dondurma, belli bir zaman sonra HPV tanısı, vesilesiyle kolposkopi, bir süre için HPV için gerileme, kontroller, negatif sonuçlar, sonra bir gün hadi bir kontrole gideyim ve 2021 Kasım ayında smear testim pozitif LGSIL çıktı. İşte her şey böyle hızlandı. Sonra doktor HPV DNA testi istedi. Sonuç HPV negatifti. Oh be derken; Bu kez doktor o bilgilere itibar etmedi ve kolposkopi kararı aldı. Kolposkopide mikro ölçüte gerek kalmadan makro şekilde her şey görüldü ve ta o vakit aslında işin ciddi olduğunun sinyalini vermişti. Şimdi ise kolposkopi ile alınan 6 kap sonuçtan; HSIL, CIN 3, CARCINOMA IN SITU çıktı yani rahim ve yumurtalıklar alınacak dendi. Bu hafta içi planlamalarda aksaklık olmaz, şansım da yaver giderse konizasyon yapılacak’mış. Bu işlemi de ikinci doktor yapacak ( Jinekolojik onkoloji). Sanırım sonuçlarda ilk doktorun öngörüsü gerçekleşecek gibime geliyor. Tabi gerisini bilmiyorum ne olacak diye. Benzer süreçleri yaşayanlar tecrübesini paylaşabilir mi rica etsem? Mesela kemoterapi görecek miyim, göreceksem bu neye göre belirleniyor, kemoterapi gerekmeden ameliyatla bu süreç tamamlanır mı, veya sadece konizasyon ile sonuçlanır mı, ikinci bir müdahale gerçekleşmesi mümkün mü, konizasyon ile her şeyi temizlemek mümkün mü, şeklinde aklımda deli sorular… var mı bana (bize) benzer tecrübesi olup da bilgi paylaşmak isteyen.. geçmiş olsun herkese