Rahim ağzı kanseri ve aşısı

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
ahim ağzı kanserinden korunmak için geliştirilen aşı bu yıl yaygın kullanıma girecek. Yılın ilk yarısında gerekli prosedürlerin tamamlanması bekleniyor.


Kadınlar, kendilerinde en fazla görülen kanser türünden haberdar. Ama ikinci sıradakini pek de bilmiyorlar. Bu durum, GlaxoSmithKline (GSK) ilaç firmasının kısa bir süre önce GFK'ya Türkiye'de yaptırdığı çalışma sonuçlarına da yansıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 97,9'u bir şekilde ilk sıradaki göğüs kanseri tehdidinin farkında. Ancak sadece 19,2'si, ortaya çıkma sıklığı açısından göğüs kanserinin peşi sıra gelen rahim ağzı (serviks) kanserini tanıyor. Dünyada her yıl 400 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor.

Rahim ağzı kanserine HPV (Human Papilloma Virüs) virüsü yol açıyor. Buna Türkçe, 'insan siğil virüsü' de deniyor. El ve ayaklarda da siğiller meydana getiren virüsün bilinen 100 civarında çeşidi var. Bunlardan birkaçı (6, 11, 16, 18, 31, 35 diye numaralandırılan tipleri) rahim ağzı kanserinin oluşumunda etkili. Bu kansere yakalanan kadınların yüzde 95'inde mutlaka HPV virüsü tespit ediliyor. Virüs cinsel ilişki ve cilt temasıyla bulaşıyor. Kişinin ya da partnerinin daha öncesinde başkalarıyla da fiziksel yakınlaşma içine girmesi, haliyle bulaşma riskini artırıyor. Aslında erkekler de risk altında. Virüs aynı zamanda, rahim ağzındaki gibi penis ve anüs organlarında da kanserojen etkiye sahip. Virüsün insanı ürküten bu kötü özelliğinden korunmak elbette mümkün. Bunun ilk şartı sağlıklı ve tek eşli cinsel hayat. İkincisi ise belirli dönemlerdeki rutin kontrollere özen gösterilmesi.

10 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDU

İnsanoğlu, sağlığın baş düşmanlarından kanserle adeta savaş halinde. Kanserli hücrelerin değişken yapıları ve ortaya koydukları direnç, elleri kolları bağlasa da her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor bu illetle mücadelede. Söz konusu gelişmelerden biri de rahim ağzı kanserinden koruması için 10 yıldır üzerine deneysel araştırma yürütülen aşıda belirdi. Şunu hemen vurgulamak gerekiyor ki, dünyanın dört bir yanında çok yoğun çalışmalar sürüyor; lakin vücuda sirayet eden herhangi bir kanser türü için henüz tedavi edici özellikte bir aşı üretilemedi. Bu çalışmalar klinik deney aşamasında. Pek azında insan deneylerine geçildi.

Rahim ağzı kanserinden koruduğu bilimsel deneylerle kanıtlanan aşı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) 2006 Haziran ayında onay almıştı. 2007'den itibaren ise sağlık bakanlıklarının incelemeleri sonrasında bazı ülkelerde uygulanmaya başlanacak. Aşıyı Türk sağlık mercileri de mercek altında tutuyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, ülkelerin aşıyı uygulamaya geçmeden önce, öncelikle kendi vatandaşları üzerinde rahim ağzı kanseri oluşumunda etkin HPV virüsü tipleri için araştırma yaptığını vurguluyor. Türkiye'de de ilk önce etkin HPV virüsü tipinin ve ona uygun aşının belirleneceğini; en nihayetinde de ruhsatlandırma işlemlerine başlanacağını söylüyor. Prof. Tuncer'e göre bütün bu çalışmalar büyük bir ihtimalle 2007'nin ilk yarısında tamamlanacak.

Şu anda iki araştırmacı ilaç firmasının geliştirdiği aşılar seri üretim ve tatbik noktasına vardı. Bu firmalardan biri Merck (MSD), diğeri ise GlaxoSmithKline (GSK). MSD monovalan ve quadrivalan; GSK de bivalan kategorisinde aşı geliştirdi. MSD'nin geliştirdiği (quadrivalan) Gardasil isimli aşının HPV'nin 6, 11, 16 ve 18 tiplerinde koruyucu etkisi var. GSK'nin Cervarix adlı (bivalan) aşısı ise HPV'nin 16 ve 18 tiplerinden koruyor. İki aşı da belirli aralıklarla 3 doz uygulanmalı. 4-5 yıl sonra yeniden aşıya ihtiyaç duyulup duyulmayacağı konusunda yeterli bilgi yok. En ideal uygulanma yaşı 15-20 arası. 'Erkeklere de uygulanmalı mı?' sorusunun cevabı da netleşmedi.
 
canım emeğine sağlık bende bugün test sonucumu aldım temiz çıktı çok şükür
dediğin gibi kadınların korkulu rüyası ama basit bir testle tedbirimizi alabiliriz
paylaşımın için teşekkürler sağlıklı günler
 
Straw gerçekten çok önemli bir konu herkesin senede 1 kere olsun jinekoloğa kontrol olması gerekiyor.
Bende de genital siğiller olmuştu ve kurtuldum başında farkettiğim için tabi ki eşimden bulaşmış çok kötü bir durum.Şimdi 6 ayda bir smear testi oluyorum kontrollerime gidiyorum.Allah korusun Başka birşey olursa önceden haberimiz olsun diye.Smear testi çok kolay sadece sıvı alınıyor hissetmiyorsunuz bile.Bazen çevremde yıllardır doktora gimedim diyen bayanları duyuyorum gidilmesi gerekli arkadaşlar her şeye vakit ayırıyoruz bu konu da da üşenmeyelim beklemeyelim ertelemeyelim.
 
cüvcüvcüm genital siğillerin kadında bu soruna yol açtığını erkekte sadece taşıyıcı olarak kaldığını ama kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep verdiklerini biliyorsundur.ihmal etmemek lazım.sanada geçmiş olsun cnm.sağlıklı günler dilerim

Evet biliyorum çok ilginç : normalde bağışıklık sistemimiz bu virüslere karşı koyabiliyor ancak bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda hemen harekete geçiyorlar peki bağışıklık sisteminin en büyük düşmanı nedir = STRESS
bu yüzden stress te uzak durun kendiniz üzmeyin üzdürmeyin herşeyi düşünmeyin oluruna bırakın....
 
ilaydacım geçmiş olsun cnm.temiz çıktığına sevindim.aslında hepimizin senede 1 kez smir testi yaptırması gerekio ama ihmal ediyoruz işte.sağlıklı günler dilerim cnm.

teşekkür ederim canım aslında çok çekinir ve gitmeyi aksatırız ama erken tanı hayat kurtarıyor kısa ve çok kolay bir test kimse çekinmesin ve ertelemesin
sağlıklı günler
 
Selam Arkadaşlar
Bende de genital siğil çıktı smear testi yaptırdım pap3 çıktı :KK43:(
 
10 milyon kadın rahim ağzı kanseri aşısı oldu

(bu aşı 9yaş ve 45 yaş arası olunuyo)

Dünyada 10 milyonun üzerinde kadın, bulaşıcı HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı oldu.
İSTANBUL - Kadın sağlığında devrim yaratan rahim ağzı kanseri aşısı, başta ABD, Avustralya, Kanada olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre gibi bilimsel çalışmalara önem veren 31 Avrupa Birliği ülkesi ve Türkiye’nin de dahil olduğu 80’den fazla ülkede kullanılmaya başlandı.
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi’nin 2006 Temmuz’unda onaylandığı rahim ağzı kanseri aşısını, o günden bugüne 10 milyondan fazla kadın kullandı.

HPV bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüs
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bugüne kadar 630 milyon kişinin HPV ile infekte olduğu tahmin ediliyor. Virüsün bu kadar yaygın olmasının sebebi olarak belirti göstermemesi ve infekte olan insanların farkında olmadan başka insanlara bulaştırması gösteriliyor.

Günümüzde sıklıkla karşılaşılan HPV, başta rahim ağzı kanseri olmak üzere kadın sağlığını tehdit eden genital bölgedeki diğer kanserlerinde sebebi. Her yıl yaklaşık 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bunlardan 300 bini hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu hayat kaybı olabileceği gibi, doğurganlığı engelleyerek, başka ciddi sonuçlara da yol açabiliyor.

HPV hayatın kaybına neden olabiliyor
HPV virüsünün neden olduğu rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü. Ve bu kanser her iki dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine yol açıyor.

Dünyada her yıl 500 bin rahim ağzı kanseri teşhisine ek olarak; 40 milyon kadında rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlar tespit ediliyor ve yine her yıl 30 milyon yeni genital siğil olgusu ortaya çıkıyor. Genital siğillerin tedavisi kadınların psikolojilerini etkileyecek kadar ağrılı ve rahatsızlık verici olabiliyor. Gözlemlenen vakalarda ise tedaviden sonra gerileyen genital siğillerin yaklaşık % 60’ının tekrar ortaya çıktığı görülüyor.

Bugüne kadar kadınların hayatlarını risk altında tutan HPV’nden korunmak için uzmanların ilk önerisi, ergenlik ve sonrası için davranışsal eğitim, düzenli doktor kontrolü ve PAP testi idi. Şimdilerde ise tıp dünyası, sağlık kurumları, hekim dernekleri ve sağlık örgütleri her yıl 300 bin kadının ölümüyle sonuçlanan rahim ağzı kanserine karşı öncelikli olarak aşılanarak korunmayı ve sonrasında da PAP testi ile düzenli takibi öneriyor.

Hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken koruyucu aşı, sadece 3 doz olarak koldan uygulanıyor. HPV virüsünün belirli tiplerinin neden olduğu birçok hastalığa ve en önemlisi rahim ağzı kanserine karşı % 100 koruma sağlıyor.
 
Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunun
Uzmanlar, kadınlarda rastlanan kanser türleri arasında ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanserine karşı çocukluktan genç kızlığa kadar olan dönemde 3 doz halinde yapılan aşıyla korunulabileceğini belirtti.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, kadınlarda görülen kanserler arasında meme kanserinden sonra en sık rastlanan rahim ağzı kanserinden aşıyla korunulabileceğini belirterek, "9 ila 26 yaş grubundaki kadınlara yapılıyor ama, dünyada 55 yaşına kadar olan kadınlara da yapılıyor" dedi.

Bülent Traş, hastalığa karşı şu an için 2 aşı bulunduğunu, her iki aşının da ömür boyu koruma sağladığını ifade ederek, "Aşı 3 doz halinde, 0-2-6 dediğimiz 2'şer ay arayla yapılıyor. Birçok bayan rahim ağzı kanseri diye rahim ağzına yapılıyor zannediyor ama, aşı koldan kas içine yapılıyor. Aşının yan etkisi bulunmuyor. Bir aşıda 4, bir aşıda 2 virüs tipine karşı antijen, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70'inden koruyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Traş, aşının henüz sosyal güvenlik kapsamında olmadığını ancak kanserden korunulması nedeniyle yaptırılmasını önerdi. Traş, "Her yıl smear testi ve bu aşıyı yaptırmalarını öneriyoruz. Kadınlar bu aşıyı gönül rahatlığıyla yaptırabilirler" şeklinde konuştu.
a.s.a.s.a.s.
 
bende biseyler eklemek istedim müsadenler canim arkadasim...

Doktor Kontrolü ve PAP Testi
Etkin koruma için düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmak çok önemlidir. Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmaya devam etmelisiniz.

Bildiklerinizi Herkese Anlatın
Rahim ağzı kanserine HPV adlı bir virüsün neden olduğunu ve HPV'nin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklara karşı AŞI ile koruma sağlayabileceğinizi artık siz de biliyorsunuz. Lütfen bildiklerinizi herkese anlatın, böylece "ben biliyorum" diyenler çoğalsın

lütfen kizlar,bu cok ciddi bi konu...sonradan vah tüh diyen bi toplum olmaktan cikalim ve bu konuya önem verelim...hepimiz cok degerliyiz...
 
X