Psikiyatristin uyarısı

freudyenpsk

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2018
1.475
5.433
158
Merhabalar, 25 aylık kızım var. kızım 1 yaşına girdiğinde konuşmaya başlamıştı. 18 aylıkken akıcı ve 4-5 kelimeleri cümlelerle konuşuyordu. 12 aylıkken gittiğimiz evde gördüğü ve yaşadığı olayı 18 aylıkken gittiğimizde hatırlayıp bana sormuştu. Hafızası şaşırtıcı derecede iyi. Dün psikiyatrist bir arkadaşla otururken kızımın şarkı söylediğini farketti. Aaa ezberlemiş dedi, bende neredeyse çoğu çocuk şarkısını ezbere bildiğini, hatta yabancı dilde şarkıları da birkaç defa dinledikten sonra ezberlediğini söyledim. Zaten kızım sonra diğerlerini de söyleyince, arkadaşım çocuk psikiyatristine götür bu çok normal bir durum değil, bir sorun olabilir dedi. Nasıl bir sorun dedim, dehb gibi birçok sorun olabilir değerlendirilmesi lazım seni korkutmayayım dedi. Çok işkillendim. Şimdiye kadar kızıma herhangi bir şey öğretme girişimim hiç olmadı. ne öğrendiyse veya yapıyorsa ya gördüğü için ya da kendi kendine öğrendi. Ne gibi bir sorundan bahsetmiş olabiilir bu arkadaş, gerçekten psikiyatriste götürmeme gerek var mı?

cok şaşırdımm bu kadar zeki bir çocugu neden dr.götürmek.Benim kızımda aynı anlattıgınız gibi 5yaşında 2yıl önceki olayları anlatır şimdiden ilkokul1 seviyesini nerdeyse tamamldı şuana kadar tuhaf ne tepki akdım ne birşey eğer bunların yanında aşırı hareket tabiri caizse düz duvara tırmann bı cocuksa hiperaktif olabılır diye şüphelenmiş olabılır diye düşüne bilirim ama aksıni..

Cocuklar gec ogrense de sorun erken ogrense de sorun, anlamadım ben. Sanmıyorum birseyi oldugunu yine de goturun isterseniz
doğru diyorsunuz. Ben en baştan herşey kendi akışında ilerlesin istedim hiç müdahale etmedim. Fakat dünki durum beni çok işkillendirdi. düşünüp duruyorum acaba ne olabilir diye

bende açıkçası o yüzden şaşırdım. Daha önce etraftan bu çocuk zeki diyen oldu ama sorun olabileceğini düşünmedim. Hareketli, düz duvara tırmanıyor diyemem ama asla oturmaz. Gün içerisinde yemek yemek dahil oturduğu süre max 15 20 dakikadır. Hiçbirşey yapmasa evin içinde dolaşır etrafı kurcalar ama oturmaz. 8 aylık olduğundan beri çocuğun poposu yer görmedi. Şuan kendi kendine oyun kurma döneminde. kurduğu oyunlar bile ayakta yürüyerek oynuyor. Yine de hiperaktivite için bence yeterli değil bunu demek

Üstün zekalı olabilir dese anlayacağım ama dehb ne alaka ya?
Sadece konuşmasından dolayı demedi o zaman, öyle mi?
Dil gelişimi ileride muhtemelen, maşallah.
Ama dehb olduğunu bilseniz ne olacak, üz olduğunu bilseniz ne olacak.

Dehb ihtimalini neye dayandırdı çok merak ettim. Dehb'li çocuklar dikkat dağınıklığı sebebiyle okul başarısızlığı yaşar. Sınıfta arkadaslarini rahatsiz eden hareketler yaparak sınıf uyumunu bozar. Bu sebeplerle öğretmenler velileri uyarir, veliler çocuk psikiyatrisine götürürler ve gerekiyorsa teşhis alır.

Anlattiginiz kadariyla dehb tanısı alabilecek bir çocuk görmedim ben. Bence dikkati eksik bile degil.

Yani henüz okula başlamamış anasınıfı düzeyinde bile yeterince tespit edilemeyen bir tanı ki şarkıları ve hafızası sebebiyle böyle bir tanı çok erken ve üzücü şuan belli olacağını sanmıyorm sınıf ortamına derslere başlamış da değil.Bence yaşıtlarından ileri olabilir.Çok fazla tv tablet falan izler mi ? Belki bu sebeple yönlendiriyor dicem oda erken.

Arkadaşınız psikoloji mezunu mu. Bana bir uzmandan çok kıskanç birinin sözleri gibi geldi. Yazdiklarınıza bakınca çocuğunuzun dehb ile ilgili hiç bir belirtiyi taşımadığını düşünüyorum.

Son düzenleme:
Benim yeğenim de şu an 5 yaşında aynı böyle. Hemen öğrenir küçüklüğünden beri. 2 yaşında yaşanan olayları hala hatırlayıp anlatır. Bize bi cümle kurar biz bunu başkasına anlatırken 1 tane farklı kelime söyleriz hayır onu demedim bunu dedim der.

Şimdi baktım da dehb ye yeğenim 2 dk oturmaz, oyun oynamaz hemen sıkılır sadece bunlar yeterli mi bilemiyorum. Bana çok da anormal gelmediniz

bende öyle düşünüyorum. Çünkü dehb biliyorum, evet kızım gerçekten çok sıkılgan hiç oturmaz ama dehb demek için hem erken hemde dediğiniz gibi üz olması veya rahatsız edici düzeyde olmadığı müddetçe dehb olması ne anlam ifade eder. Tavrı beni endişelendirdi, yoksa kızımda birşeylerin farklı gittiğini bende etrafımdaki insanlarda anlıyor. ama duruma müdahale etme taraftarı değilim. Dediğiniz gibi durum zeka ile değil belki de tamamen dil gelişiminin ileride olmasıyla alakalıdır.

evet bende öyle düşünüyorum. Dikkat konusunda değil zaten muhtemelen hem hareketli olması hemde dil ve hafıza olarak biraz iyi olmasından dolayı öyle dedi diye düşünmeye başladım artık

yok psikiyatri uzmanlığını yapıyor şuan. Ya sonra düşününce açıkçası bana da iyi niyetli gelmedi

ya bazı çocuklar ortalamadan ileri olabiliyor. Ki gelişim kişiseldir. Mesela kızım ingilizce türkçe hatta korece şarkı ezbere bilir, hafızası iyidir. 25 aylık ama konuşurken deyim bile kullanıyor. Fakat mesela hala renkleri ayırt edemez, tuvalet eğitimini denemedim olmadı. Yani her çocuk bazı alanda iyi olabiliyor. Birde dediğiniz gibi aşırı hareketli ve sıkılgan fakat bu hızlı öğrenmesinin sonucunda olan bir durum muhtremelen çünkü bende öyleyim

Oğlum 3 yaşında simdi, kimi dehb diyor kimisi değil. 2 yas 6 kelimeden cümle, kitapları satırıyla ezberleme vs . Çok hareketli asla oturmaz. Doktorlar psikolog ve psikiyatrlar da henüz net birşey söyleyemiyor. Bence sadece çok hareketli, merak ve keşif arzusu yüksek, bilişsel iyi ama mesela tuvalet olayını çözemedik ..

Evet yeğenim de bazı renkleri hala ayırt edemiyor. Ben bi sorun olduğunu düşünmüyorum

Ne mezunu bu arkadaş ya uzaktan mı okudu pandemide? Dehb li çocuğu ben kuzenimde gördüm bizzat, bunun alakası yok

Kız çocukları genelde çok konuşkan oluyor bence hiç bir sorun yok hatta super demekki zeki bir çocuk başka belirtileri varmı mesala başka çocuklarla iletişim kurabiliyor mi oyun oynayabiliyorum yada yerinde duruyormu eğer bunlar da bir sorun yoksa gerek yok boşuna kuruntu yapmayın

Zaten sürekli çocuk gelişimlerinde cocuklara şüpheyle bakılması ailelerin tedirgin edilmesi hiç hoşuma gitmiyor cocuk 2 3 yaşına gelene kadar bir sürü şüpe ve kaygıyla yaşıyor bir kaç davranıştan cıkarılan sonuçlar ve kıyaslama hele hele bu zamanda herseyin cok üzerine gidiliyor gerek yok insanların tespit ve teşisleri kendine saklasın arkadas eş dost akraba hele hiç olumsuz yorum yapmaya hakkı yok

Gitmeniz gerekse çelişkide kalmazsınız inanın.
Benim oğlum dehbli, idare edemediğimiz noktada gittik, daha hafif seyretse gitmezdik.
Var mı yok mu diye düşünmeye gerek bile yok, bir gün ihtiyaç hissedersiniz gidersiniz ama şu an her şey yolunda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…