Pronatal multivitaminler kilo aldırır düşüncesi yanlış

cenoy

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2009
31
0
Hamilelik öncesi sağlıklı bir yaşam tarzı ve bilinçli beslenme programı ile birlikte kullanılacak, içeriğinde yeterli miktarda folik asit ve demir içeren bir multivitamin, bebekte oluşabilecek nöral tüp defekti ve diğer birçok doğumsal anormallik riskini tek başına folik asite göre daha fazla azaltmaktadır.Bu nedenle doktorlar hamilelikten 3 ay kadar önce başlamak üzere, bebekte oluşabilecek sorunları engellemek için folik asit de içeren komple bir multivitamin hapı vermekteler.
Hamile kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında da önemli bir ilişki bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin hamileliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Ve, şayet anne hamileliği süresine yetersiz ve dengesiz beslenirse bebekte çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Örneğin; erken doğum, düşük ağırlıklı bebek, bedensel veya zihinsel gelişimi geri bebekler…
Peki günlük hayat tempomuz içerisinde yeterli ve dengeli beslenmede ne oranda başarılıyız acaba ?....İşte, bu nokta kritik, çünkü hamilelik sırasında vücudun belli vitamin-minerallere gereksinimi artar ve bunları yemeklerle karşılamak her zaman mümkün olmayabilir. Örnegin; çalışan bir hamile bayan isek günlük iş temposu sırasında, sabah simt-poğaça&çay, öğlen fast food tarzı bir öğünle geçiştiriyorsak, doğru düzgün besinler yiyebileceği bir akşam öğünü kalmaktadır.
Ayrıca besinlerle yeterli vitamin-mineral alımı, günümüz koşullarında tartışılan bir konudur. Mevsimsel tüketilmesi gereken sebze-meyvelerden ne kadarının soframıza zengin bir besin kaynağı olarak ulaştığı ve ideal olarak vücudumuza almamız gereken çeşitlilik&yeterlilikte beslenip beslenemediğimiz hep soru işaretleri??? Ayrıca, yemeklerin hatalı hazırlanması; besinlerin uygun olmayan koşullarda saklanması ve düzensiz beslenme alışkanlıkları yeterli&çeşitli beslenmeyi güç kılmaktalar.
İşte tüm bu nedenlerle, multivitamin desteği almak oldukça gereklidir.
Ayrıca, hamilelik sırasında vitamin-mineral yetersizliği bayanlarda sık görülen bir durumdur. Vitamin mineral yetersizliği annede kansızlık, kemik zayıflaması, diş çürümesi gibi sorunlara yol açabilirken, bebekte gelişme geriliği ve erken doğum gibi daha kritik durumlarla karşılaşılabilir.
Bu nedenlerle, hamileliğin başından itibaren kullanılabilecek bir multivitamin-mineral desteği, yorgunluk, bulantı, kusma gibi gebelik yakınmaların oluşmasını engeller veya hafifletir.
Tabi burada herhangi bir multivitamin değil içinde folik asit ve demir bulunan Elevit Pronatal gibi, içeriğindeki vitamin ve mineraller hamilelik sürecinde anne&bebeğin ihtiyaçlarına göre ideal oranlarda bir araya getirilmiş bir multivitamin kullanmak gerekir.
Multivitamin takviyesi yukarıda belirttiğim gibi bu kadar önemliyken kilo aldırdığını düşünmek ve bunu önemsemek bence çok yanlış. Zaten hamilelik için gerekli tüm vitamin-mineralleri içeren bir multivitaminin, hamilelik sürecinde vücudun metabolizmasını düzgün çalıştırdığı buanlamda iştah artırıcı değil, vücuda direnç, zindelik ve enerji verici özellikleri bulunduğu da söylenmekte. Aksi olsa bile anne ve bebek sağlığı açısından bu kadar önemi olan multivitamini, gerektiği halde, sadece kilo alırım korkusuyla ve özellikle de fazla kiloyu kendi veya bebeğinin sağlığı açısından değil de sadece görünüş açısından önemsemek bence yanlış...

Bazı doktorlarında elevit kilo aldırıyor deyip başka vitamin vermesi durumu beni gerçekten şaşırtıyor. Eğer elevit kilo aldırıyorsa başka vitaminler de aldırır. Dilim varmıyor ama ticari mi yaklaşıyorlar nedir bilemiyorum. Ben ilk hamileliğimde elevit kullandım kilo filanda almadım. Doktorumdan memnun olduğum için benim tavsiyemle aynı doktora giden bir arkadaşıma doktor başka bir multivitamini kullanmasını söyleyince arkadaşım benden duyduğu için elevit'i sormuş, kilo aldırır demiş. Gerçekten çok şaşırdım ve bu yaklaşıma üzüldüm. Elevit veya başka vitamin alıp kilo aldığınızı düşünüyorsanız bence sorun beslenmenizle ilgili. Eğer sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmiyorsanız vitamin kullanmasanız bile kilo alırsınız. Ama sizin şu görünüş nedeniyle vitamin kullanmama yorumunuza katılmıyorum.Evet bazı bayanlar hamile kalmadan önce vücudum bozulur,kilo alırım diye düşünüp çocuk yapmak istemeyebilirler ama içinde can taşıdığını bilen hamile bir bayanın kendi ve en önemlisi bebeğinin sağlığı açısından önemli bir konuda kiloyu veya görünüşünü önemsediğini hiç sanmıyorum.

ya dediğiniz bilim açısından doğru ama şöyle bir durumda var en iyi vitamin sebze ve meyveden alınan doğal vitamindir herşeyin yapayı beni rahatsız ediyor
şahsen ben pepinodan mangoya varana kadar türkiede pek yetişmeyen sebzelere varana kadar herşeyi sırf bebeğim için yiyorum yiyemediğim balık oda ayda bir kere yine tüketiyorum bunun yerine ceviz yiyorum her gün ....demek istediğim annelerimiz bunları kullanarak doğurmamış bizi maşallah hepimizde nur topu gibiyiz eskinin kadınları bir çok besini hiç bulamazlarmış çok anormal bir durum yoksa çokta vitamin kullanılması taraftarı değilim

Son düzenleme:
O zamanki şartlarda yaşasak haklısın. Bir taraftan eskiye göre anormal tempolu bir hayat, bir taraftan mecburen genetiği değiştirilmiş gıdalarla sarılmış yemek tüketimimiz, diğer bir taraftansa artan bilinçlenme. O zamanlar herşey doğal ve katkısızdı kuşkusuz.

elevit kilo aldırır mı diye düşünmek bile yanlış, vitaminlerin içinde kalori yoktur, enerji vermezler dolayısıyla sadece elevit değil hiçbir multivitamin kilo aldırmaz, vitamin dengenizde bozukluk yoksa aldığınız ekstra vitamin iştahınızı da açmaz.

X