Elimden geldiğince ve gerçek bilgiye sahip olduğum müddet yardımcı olmak isterim.Endokrinolojinin alanı zaten hormonlar,troid hastalıkları,şeker hastalıkları vb metabolizmal hastalıklarla ilgilidir.Mesela otoimmun sistemle ilgili gelişen romatizmal hastalıklara romatoloji ilgileniyor.Naçizane tavsiyem müsait bir zamanınızda , Google hangi hastalıklar için hangi doktora gitmek gerekiyor diye bir araştırmak işinizi kolaylaştıracaktır.Birde aklımdayken söyleyeyim.Telefonunuzda enabiz uygulaması varsa uygulamada neyim var diye bir seçenek var.Onu tıklarsaniz sağlık problemleriniz ile ilgili hangi bölüme veya doktora gitmeniz gerektiği gösteriyor.
Size tavsiyem öncelikle iç hastalıkları (dahiliye)randevu almanız.Cunku endokrinoloji bölümüne direkt gidip muayane olamıyorsunuz MHRS sisteminde randevu bulsanız bile size randevu vermeyecektir.Öncelikle iç hastalıklarında muayane ve tetkik olması lazım ,dahiliye doktoruna endokrinoloji bölümüne de istem açmasını rica etmeniz gerekecek.
Mesela ben çölyak testi yaptırmam için gastroenteroloji bölümüne gitmem lazım ama bunun içinde önce dahiliye doktoruna gitmem gerekiyordu.Ama dahiliye bölümüne randevu bulamistim araştırdım tıbbi genetik bölümü de bu testi yapıyormuş.Bos randevu bulunca o bolume gittim testimi yaptırdım.Sonuclwr 1-1,5 ay gibi çıkacakmış doktordan rica ettim gastroenteroloji bölümü işin sistemden istem açmasını hatta lupus hastası olduğum için romatolojiye istem açtırdım.
Bu istemler sanırım 6 ay geçerli oluyor.Hatta bir seçenek daha sunabilirim aile hekiminiz ile konuşun eğer yetkisi var ise o sistemden istem olusturabilirse o şekilde de endokrinolojiye MHRS üzerindendirekt randevu alabilirsiniz.
Yeri gelmisken bu test nerede yapiliyor diye bir uygulama var.linkini aşağıya bırakıyorum Genetik bir test yaptırmam gerekiyordu bu testi her yer yapmıyor sadece özel laboratuvar yapıyorlardı test fiyatı 2700-4500₺ arasındaydı bu uygulama sayesinde Balıkesir şehir hastanesinde yapıldığını öğrendim.Bursadan 150 ₺ benzinle gidip geldim testi ücretsiz yaptırdım.Ama şehirlerarasi olduğu için bilgi teyit etmek için hastaneyi arayıp doğrulattim
Bu Test Nerede Yapılıyor, T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı laboratuvarların çalıştığı testlerin ve bu testlerin nerede, hangi laboratuvarda çalışıldığının öğrenilebildiği bir web sayfasıdır.
ckysweb.saglik.gov.tr