emekleme yürümeden dahada önemli cünkü emekleme sürecinde iki beyin arasinda baglantilar olusuyor bu bilimsel olarakda kanitlanmis bir durum. hata emeklemeyen bebeklere yürüseler dahi sonradan emekleme oyunlariyla bol bol emekletin diye öneriliyor.
Konuyla ilgili bahsettiğiniz bilimsel kaynaklar nelerdir? Gerçekten konu merakımı uyandırdı. Benim oğlum 35+5'te doğdu ve 8.ayında emekledi, o zamana kadar ki doktor kontrollerimizde doktorumuza emeklemeyle ilgili sorduğum sorulardan anladığımı yazmıştım ben...
ben erken ayaklarinin üstüne kalkmasinlar diye tüm tutuna bilecekleri veya kendini yukari ceke bilecekleri esiyalari kaldirdim, ne yaziki yurumelerini sadec iki üc ay erteliye bildim, ama su an bile emekleyerek masanin veya baska esiyalarin altindan gecmeleri icin oyunla tesfik ediyorum, uluslar arasi saglik kurulusu yürüme yasini 20 aylik olarak belirlemis bu aya kadar yurumeyen bebek bile normal gelismis oluyor, nedense bizde erken yürüdümü anneler cok mutlu oluyor ve gerile gerile anlatiyor.
Bu noktaya katılmıyorum ama, her bebeğin gelişimi kendine özgüdür ve bebeğin gelişimine engellemek şeklinde müdahale edilmemelidir diye düşünüyorum. Zaten şahsi fikrim bir hareketi ne kadar engellemeye veya ne kadar yapması için çalıştırmaya çabalasak da, onların vücut saatleri kendi dengesini buluyor diye düşünüyorum. İlgi alanlarını ve hazır oldukları zamanı yakalayabilip de önlerini açmak, keşfederek bulmalarına yardımcı olmaktan fazlası çok işe yaramıyor kanımca...
Uluslar arası sağlık kuruluşundan kastınız; dünya sağlık örgütü (WHO) ise kendilerinin böyle bir yürüme yaşı belirlediğini ilk kez sizden duyuyorum. Bu kadar net ve keskin bir açıklama yaptıklarına çok şaşırdım. Belki en geç 20 ay diye belirtmişlerdir. Öncesinde yürümenin sağlıksız ya da sakıncalı olduğunu belirtebileceklerini düşünmüyorum.
Annelerin tavrını yadırgama konusunda ise tamamen size katılıyorum. Birkaç ay erken veya geç hiç önemli değil, yeterki bebeklerimiz sağlıklı olsun.