Velev ki var, fark etmiyor oky, senin bu soruyu neden sorduğunu biliyorum ama çocuğa çocuk diyenler için taş atıyor olması birşey ifade etmiyor, bakınız yas uzmanı Dr. Hakan Ertufan ne demiş Soma faciası üzerine:Anne ya da babası ölen bir çocuğa kesinlikle O cennete gitti, cennet çok güzel bir yerdir gibi sözler söylenmemeli uyarısını yapan Ertufan,
Çocuk henüz soyut kavramları algılayamadığı için anne veya babasının kendisini güzel bir yerde yaşamak için bırakıp gittiğini düşünür. Bu da bilinçaltında terk edilmişlik inancı olarak kalır diye konuştu. Çocuklara ölümü anlatırken dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Ertufan, Çocuğa doğum ve ölüm, mesela bir fidan, meyveli ağaç ve kurumuş ağaç üzerinden örnekler verilerek, fotoğraflarla anlatılmalıdır. Anılarını hatırlaması sağlanmalıdır tavsiyelerinde bulundu.
A-ah çocuk algılayamıyormuş
Acaba 10 yaşına kadar ki çocuklar için mi dedi?
Ben ölüm acısını ilk tattığımda 9 yaşındaydım, hemde ne acı, benden 1 yaş küçük kızkardeşimi aldı ölüm, tam bir travma, saçlarım döküldü, 1 yıl kardeşimin sesini duydum uykularımda ve çığlık çığlığa uyandım, beni çağırıyordu neden yalnız bıraktın sende gel diyordu, gelmek istemiyorum sen bırakıp gittin senden nefret ediyorum dediğimi hatırlıyorum.
Soma'da ya da Soma'da yaşanan elim olaydan çok etkilenen diğer çocuklar, onlar çocuk ve ne olduğunu kavrayamıyorlar,etrafta gördükleri tepkilere göre hareket ediyorlar, başka bir yerde faciayı tevekkülle karşılayan bir ailenin çocuğu da farklı davranır çünkü çevresinde tevekkül görür.
Henüz karar verebilme yetisinde olmayan çocuklara erişkin muamelesi yapılmasın.