polikistik overliler dernegi kuralim

zeynepcansu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Eylül 2011
36
0
36
Ankara
Ulkemizde ve tum dunyada en yaygın kadın hastalıklarında biri PCOS. Nerdeyse her 10 kadindan 3'un de PCOS oldugu dusunuluyor. Ben yaklasik 15 yıldır PCOS tedavisi oluyorum. Bu hastaligi tasiyan herkesin bildigi gibi, bunun kesin bir tedavisi yok. Semptomlari azaltmaya yonelik tedaviler veriliyor. Eger cocuk istemiyorsaniz dogum kontrol hapi veriliyor. Cocuk istiyorsaniz yumurtlama saglayici ilaclarla baslanip tup bebege kadar gitmektedir.

Neden bu konuda bir dernek kuralim diyorum peki. Aslinda bu cok yaygın hastalıga doktorlarin yeterince onem vermedigini dusunuyorum. Kisiye ozel bir tedavi yolunun izlenmemesi ve bir iki hormon tahlili ile hemen bir tedaviye baslanmasi. Ama bu hastalik hormonlarla alakali bir hastalik oldugu icin aslinda butun vucudu etkiliyor. Ornegin yurtdisi calismalarda IBS ile ilgisi olabilecegi bile arastiriliyor. Bence bu konuda doktorlarimiz daha bilincli davranmali. 14 yasinda bir genc kiza dogum kontrol hapi verirken, bunun onun sosyal hayatını nasil etkileyecegi, psikolojisini nasil bozacagini da dikkate almali. Ama malesef bizde hicbir doktor bu konuda hassas davranmiyor veya ben bunca yıldır boylesine rastlamadim. Yıllarca sanki dogum kontrol hapı kullanmak, bu hastaliga yakalanmak benim sucummus gibi utandim ve sakladim bu durumu en yakın arkadaslarimdan bile.

Diger bir sorunsa alternatif tıp yontemleri. Ben bircok yurtdisi kaynakli siteyi de takip ediyorum bu konuda ve alternatif tıpı kesinlekle pcos'da en azindan destekleyici bir tedavi olarak kullanılmasi gerektigine inaniyorum. Ama bu konuda ulkemizde doktorlarin bir arastirmasi yok malesef. Onune gelen bir kur oneriyor, sogan kuru, incir kuru, hayıt otu vs. gibi. Bunlarin bilimsel bir arastirmasi yapılmalı bence, hangi durumlarda kimlerde ve nasil bu kurler ise yariyor. Cunku bunlarin bircok insanda ise yaradigini burda forumlarda okuyoruz. Ama bazi durumlarda belki yan etkileri oluyor, bunu kimse incelemiyor.

Iste bu ve bu gibi konular icin bu konuda bir topluluk olusturup hem doktorlarin hem hastalarin biliclenmesi gerekiyor diye dusunuyorum..
Daha yazilacak bir suru sey var ama simdilik bu kadar toparlayabildim. Sizlerinde dusuncelerinizi bekliyorum. Gelin hep birlikte tartisalim.

Evet ben de bir pcoluyum.kızlık dönemlerimde bunu bilmiyordum.eğer doktora gitmiş olsaydım ve bana doğum kontrol hapı kullanmamı söyleseydi çevremdeki insanlara bunu nasıl açıklardım bilemem.ve arkamdan yapılacak dedikodularda cabası buna eminim.bazen diyorum iyikide o dönemde doktora gitmemişim.evlendim tedaviyle hamile kaldım ve en son kullandığım ilaç göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaçtı.normalde ne yesem kilo almazken şimdi kolay kolay kilo veremiyorum.şimdi yine adetlerim düzensiz ve yine çocuk istediğim için doktorum,hem adet düzeni için hemde gebeliğe engel teşkil etmemesi için her ay düzenli olarak progestan kullanmamı önerdi.ve artık ben diyorum bir evlat daha nasip ederse rabbim kendi haline bırakacağım.ister regl geç gelsin ister erken.artık ilaç kullanmaktan sıkıldım.

malesef bende ilac kullanmaktan bıktım ama baska bir yolu da yok. Cunku bu hastalik eger kontrol altina alinmazsa bircok farkli hastaligada neden oluyor, rahim duvarinin kalinlasmasindan dolayi.

Bende cocuk istedigim icin yaklasik 2.5 sene once dogum kontrol hapini bıraktim. Bu sure icinde ilacsiz ve kendiliginden hic menstural kanamam olmadi. Bu surecte bir sure metformin kullandim ama bir suru yan etkisinin disinda bir faydasini gormedim. Gecen sene 2 kere asilama denedik ama olmadi. Tup bebege karar verdik ama bu surecte islerden dolayi baslamayinca bu ay klomen kullandim ilk defa. 23 eylulde adet olmam gerekiyordu ama hala olmadim. Test yaptim negatif cikti malesef, sanirim kist falan olustu o yuzden kanamam olmuyor diye dusunuyorum. Yarin doktora gidecegim bakalim ne diyecek.

Evet ben de bir pcoluyum.kızlık dönemlerimde bunu bilmiyordum.eğer doktora gitmiş olsaydım ve bana doğum kontrol hapı kullanmamı söyleseydi çevremdeki insanlara bunu nasıl açıklardım bilemem.ve arkamdan yapılacak dedikodularda cabası buna eminim.bazen diyorum iyikide o dönemde doktora gitmemişim.evlendim tedaviyle hamile kaldım ve en son kullandığım ilaç göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaçtı.normalde ne yesem kilo almazken şimdi kolay kolay kilo veremiyorum.şimdi yine adetlerim düzensiz ve yine çocuk istediğim için doktorum,hem adet düzeni için hemde gebeliğe engel teşkil etmemesi için her ay düzenli olarak progestan kullanmamı önerdi.ve artık ben diyorum bir evlat daha nasip ederse rabbim kendi haline bırakacağım.ister regl geç gelsin ister erken.artık ilaç kullanmaktan sıkıldım.

malesef bende ilac kullanmaktan bıktım ama baska bir yolu da yok. Cunku bu hastalik eger kontrol altina alinmazsa bircok farkli hastaligada neden oluyor, rahim duvarinin kalinlasmasindan dolayi.

Bende cocuk istedigim icin yaklasik 2.5 sene once dogum kontrol hapini bıraktim. Bu sure icinde ilacsiz ve kendiliginden hic menstural kanamam olmadi. Bu surecte bir sure metformin kullandim ama bir suru yan etkisinin disinda bir faydasini gormedim. Gecen sene 2 kere asilama denedik ama olmadi. Tup bebege karar verdik ama bu surecte islerden dolayi baslamayinca bu ay klomen kullandim ilk defa. 23 eylulde adet olmam gerekiyordu ama hala olmadim. Test yaptim negatif cikti malesef, sanirim kist falan olustu o yuzden kanamam olmuyor diye dusunuyorum. Yarin doktora gidecegim bakalim ne diyecek.

aynı bende bu ay progestanı düzenli kullanmama rağmen 23 eylülde gelmesi gereken adet gelmedi.dilerim sende bende hamileyizdir.bende test yaptım negatif çıktı.cumaya kadar bekleyecem cuma bende doktora gidecem mecbur.yarın durumunu buraya yazarsan sevinirim.:71:

aynı bende bu ay progestanı düzenli kullanmama rağmen 23 eylülde gelmesi gereken adet gelmedi.dilerim sende bende hamileyizdir.bende test yaptım negatif çıktı.cumaya kadar bekleyecem cuma bende doktora gidecem mecbur.yarın durumunu buraya yazarsan sevinirim.:71:

yazarım tabii..insallah baska bir ilac tedavisi vermez. Birkac ay daha klomen kullanmak istiyorum ama o da psikolojimi cok etkiliyor. İşime bir turlu konsantre olamiyorum ve bu aralar yapmam gereken bir suru is var..

Benim bu ay icin beklentim yok ama umarim senden iyi haberler aliriz..

bugun gitdim doktora, klomen bir ise yaramamis dedi ve tup bebek onerdi. Zaten bizde ona karar vermistik ama is durumundan dolayi erteliyorduk. Bir de tup bebekte olsa rahim filmi cekmemiz gerekiyor dedi. O islemden korkuyor ben aslinda ama heralde yaptiracagim.
Senin durumlar nasil? Insallah sen hamilesindir de ugrasmazsin daha fazla.

Back