Biberonlar ve pet şişeler masum
AMERİKAN GIDA VE İLAÇ DAİRESİ İLE AVRUPA GIDA SAĞLIĞI OTORİTESİ BİSFENOL AYI AKLADI
Biberonlar ve pet şişeler masum
PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, İngilterede yapıldığı belirtilen bir araştırmanın sonuçlarına göre kısa adı BPA olan Bisfenol Anın kullanıldığı ürünlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğine, kalp ve diyabet hastalıklarına yol açtığına ilişkin basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Aksoy, insan sağlığına olumsuz etkilerine ilişkin BPA hakkında dünya sağlık otoriteleri tarafından verilmiş bir karar olmadığını belirterek, insanların BPAnın bulunduğu ürünleri kullanmakta herhangi bir çekince yaşamaması gerektiğini belirtti.
Selçuk Aksoy, son olarak Eylül ayında, ABD hükümetine bağlı olarak çalışan ve kimyasalların toksik etkileri üzerine bilimsel veriler sağlayan, Ulusal Toksikoloji Programı NTPnin (The National Toxicology Program) Bisfenol Anın üreme ve büyüme üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olduğuna ilişkin somut bir kanıt olmadığını açıkladığını belirtti. NTPnin yaptığı bilimsel araştırma sonucu hazırladığı raporda, tüm yaş aralıkları ve gruplarda Bisfenol Anın etkisinin önemsiz, göz ardı edilebilir düzeyde olduğu yer aldı.
PAGEV Başkanı Aksoy, BPA maddesinin gıda ambalajlarından, biberonlara ve metal kutuların içine kadar pek çok üründe bulunduğunu ve geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. İnsanların bu ürünleri kullanmaktan korkmaması gerektiğinin altını çizen Aksoy, sonuçları ispatlanmayan ve tahminlere dayanan araştırma sonuçlarına itibar etmemek gerektiğini belirtti. Aksoy, ayrıca haberlerde yapılan önemli bir yanlışa dikkat çekerek, BPA maddesi pet şişelerde ve çatal, kaşık, bıçak, CD kapları gibi ürünlerin yapıldığı plastik tiplerinde bulunmuyor. Yanlış tercümeden kaynaklandığını düşündüğümüz bu hatayı düzeltmek gerek. dedi.
PAGEV Başkanı, uluslararası alanda BPA ile ilgili tartışmaların sürdüğünü ancak BPAnın insan sağlığını tehdit ettiğine ya da olumsuz etkilediğine ilişkin kesin bir bilimsel verinin olmadığını vurgulayarak, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) de BPA lehine karar aldığını dile getirdi. ABDnin ve dünyanın bu alanda en saygın kurumlarından biri olan FDA, geçtiğimiz Ağustos ayında BPAnın kullanıldığı biberon gibi gıda ile temas eden tüm ürünlerin güvenli olduğuna dair raporunu açıklamıştı. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi (EFSA) de tıpkı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi gibi BPAnın kullanıldığı polikarbonat plastikten yapılan ve gıda ile temas eden ürünlerin güvenli olduğunu yeniden doğrulamıştı. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi, Temmuz ayında yaptığı açıklamada bebek, küçük çocuk ve yetişkinlerin metabolizmalarının Bisfenol A maddesini tamamen bertaraf edebilecek kapasitede olduğunu ve insan sağlığı için risk oluşturmadığını bir kez daha teyit etti. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi, 2007deki raporunda günlük tolere edilebilir BPA düzeyini 50 microgram olarak açıklamıştı. Polikarbonatdan üretilen ve gıda ile temas eden ürünlerdeki BPA oranı, Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesinin belirlediği oranın çok altında bulunuyor.
PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, gıda ile temas eden polikarbonat ürünlerin yanı sıra kuvöz, böbrek diyaliz makinesi gibi sağlık araçlarında ve pek çok sektörde kullanılan BPA konusunda hiç kimsenin tereddütte kalmamasını istedi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesinin kabul ettiği güvenli sınır değerlerinin 100 kat güvenlik payı içerdiği belirten Aksoy, Uluslararası gelişmeleri ve BPA ile ilgili tartışmaları yakından izliyoruz. İnsanların kesin bilimsel verilere ve sonuçlara dayanmayan haberler nedeniyle korkmasını istemiyoruz. Bu konuda kamuoyunu gerçek bilgilerle aydınlatmak bizim görevimiz. Biberon ve gıda ambalajları gibi ürünler hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Hiç kimse kendisinin ve ailesinin sağlığının bozulmasını istemez. Polikarbonatlardaki BPA maddesi, otoriteler tarafından belirlenen kadarıyla ve çok çok düşük oranlarda bulunduğu için insan sağlığına herhangi bir zarar vermez. diye konuştu.
Selçuk Aksoy, BPAnın gıda ile temas eden uygulamalarda kullanılmasının, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi (EFSA), Japon Sağlık Bakanlığı gibi dünya otoriteleri tarafından da tanındığının ve kabul gördüğünün altını çizdi.
PAGEV den alıntıdır...