• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Polikarbon biberonlar zararlı mı??

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

uppahalds

Long time, no see...
Kayıtlı Üye
12 Ağustos 2008
1.973
221
363
47
İstanbul
Biraz uzun olacak ama konu önemli, o yüzden baştan özür dilerim..

Özellikle son günlerde biberonların içerdiği BPA maddesi ile ilgili oldukça büyük tartışmalar yapılıyor. Sadece biberon değil, kuvöz, diyaliz makinesi gibi tıbbi araçlarda ve pek çok alanda BPA içeren ürünler halihazırda kullanılıyor. Konu bebeklerimizin sağlığı olduğu için bu konuda yurt içi ve yurt dışı sitelerde araştırma yaptım. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, 2008 yılı içerisinde BPA maddesi içeren biberonların insan sağlığını tehdit etmeyecek kadar az bir düzeyde bu maddeyi içerdiğini açıklamış, kullanımına onay vermiş. Son zamanlarda artan tartışmalar nedeniyle, BPA maddesi yeniden incelemeye alınmış ve bu yazın sonu-sonbaharın başında bu araştırmanın sonuçlarını açıklayacaklarmış. Bu bilgi, FDA'nın resmi sitesinden edindiğim bilgi. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi EFSA'nın da resmi sitesinde 2007 yılında BPA maddesinin günlük tolere edilebilecek miktarının 0.05 miligram/kg olarak açıklandığı bilgisi yer alıyor. Polikarbonatlardaki BPA maddesinin de bu miktarın çok çok altında olduğunu belirtmişler.

Kanada'da BPA içeren biberonların satışı yasak, ancak Türkiye'de böyle bir yasak henüz sözkonusu değil. Bellibaşlı biberon markaları da henüz Türkiye'de satılmasa bile BPA içermeyen biberonlarını piyasaya sürdü. Dünya çapında halen BPA maddesinin insan vücuduna ne kadar zararlı olabileceği konusunda araştırmalar sürüyor. Biberon ve diğer kullandığımız polikarbonlarda BPA olduğu kesin, ama ne kadar zararlı ya da zararlı mı sorusu hala çözüme kavuşmuş değil. Benim amacım biraz da polikarbon biberon kullanan ve bundan dolayı endişe duyan annelerin biraz olsun içini rahatlatmak. Aşağıda da Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Selçuk Aksoy'un bir yazısını bulacaksınız. O da biraz uzun ama okumaya değer...

Biberonlar ve pet şişeler masum

AMERİKAN GIDA VE İLAÇ DAİRESİ İLE AVRUPA GIDA SAĞLIĞI OTORİTESİ BİSFENOL A’YI AKLADI

Biberonlar ve pet şişeler masum

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, İngiltere’de yapıldığı belirtilen bir araştırmanın sonuçlarına göre kısa adı BPA olan Bisfenol A’nın kullanıldığı ürünlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğine, kalp ve diyabet hastalıklarına yol açtığına ilişkin basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Aksoy, insan sağlığına olumsuz etkilerine ilişkin BPA hakkında dünya sağlık otoriteleri tarafından verilmiş bir karar olmadığını belirterek, insanların BPA’nın bulunduğu ürünleri kullanmakta herhangi bir çekince yaşamaması gerektiğini belirtti.

Selçuk Aksoy, son olarak Eylül ayında, ABD hükümetine bağlı olarak çalışan ve kimyasalların toksik etkileri üzerine bilimsel veriler sağlayan, Ulusal Toksikoloji Programı NTP’nin (The National Toxicology Program) Bisfenol A’nın üreme ve büyüme üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olduğuna ilişkin somut bir kanıt olmadığını açıkladığını belirtti. NTP’nin yaptığı bilimsel araştırma sonucu hazırladığı raporda, tüm yaş aralıkları ve gruplarda Bisfenol A’nın etkisinin önemsiz, göz ardı edilebilir düzeyde olduğu yer aldı.

PAGEV Başkanı Aksoy, BPA maddesinin gıda ambalajlarından, biberonlara ve metal kutuların içine kadar pek çok üründe bulunduğunu ve geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. İnsanların bu ürünleri kullanmaktan korkmaması gerektiğinin altını çizen Aksoy, sonuçları ispatlanmayan ve tahminlere dayanan araştırma sonuçlarına itibar etmemek gerektiğini belirtti. Aksoy, ayrıca haberlerde yapılan önemli bir yanlışa dikkat çekerek, “BPA maddesi pet şişelerde ve çatal, kaşık, bıçak, CD kapları gibi ürünlerin yapıldığı plastik tiplerinde bulunmuyor. Yanlış tercümeden kaynaklandığını düşündüğümüz bu hatayı düzeltmek gerek.” dedi.

PAGEV Başkanı, uluslararası alanda BPA ile ilgili tartışmaların sürdüğünü ancak BPA’nın insan sağlığını tehdit ettiğine ya da olumsuz etkilediğine ilişkin kesin bir bilimsel verinin olmadığını vurgulayarak, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de BPA lehine karar aldığını dile getirdi. ABD’nin ve dünyanın bu alanda en saygın kurumlarından biri olan FDA, geçtiğimiz Ağustos ayında BPA’nın kullanıldığı biberon gibi gıda ile temas eden tüm ürünlerin güvenli olduğuna dair raporunu açıklamıştı. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi (EFSA) de tıpkı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi gibi BPA’nın kullanıldığı polikarbonat plastikten yapılan ve gıda ile temas eden ürünlerin güvenli olduğunu yeniden doğrulamıştı. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi, Temmuz ayında yaptığı açıklamada bebek, küçük çocuk ve yetişkinlerin metabolizmalarının Bisfenol A maddesini tamamen bertaraf edebilecek kapasitede olduğunu ve insan sağlığı için risk oluşturmadığını bir kez daha teyit etti. Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi, 2007’deki raporunda günlük tolere edilebilir BPA düzeyini 50 microgram olarak açıklamıştı. Polikarbonatdan üretilen ve gıda ile temas eden ürünlerdeki BPA oranı, Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi’nin belirlediği oranın çok altında bulunuyor.

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, gıda ile temas eden polikarbonat ürünlerin yanı sıra kuvöz, böbrek diyaliz makinesi gibi sağlık araçlarında ve pek çok sektörde kullanılan BPA konusunda hiç kimsenin tereddütte kalmamasını istedi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi’nin kabul ettiği güvenli sınır değerlerinin 100 kat güvenlik payı içerdiği belirten Aksoy, “Uluslararası gelişmeleri ve BPA ile ilgili tartışmaları yakından izliyoruz. İnsanların kesin bilimsel verilere ve sonuçlara dayanmayan haberler nedeniyle korkmasını istemiyoruz. Bu konuda kamuoyunu gerçek bilgilerle aydınlatmak bizim görevimiz. Biberon ve gıda ambalajları gibi ürünler hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Hiç kimse kendisinin ve ailesinin sağlığının bozulmasını istemez. Polikarbonatlardaki BPA maddesi, otoriteler tarafından belirlenen kadarıyla ve çok çok düşük oranlarda bulunduğu için insan sağlığına herhangi bir zarar vermez.” diye konuştu.

Selçuk Aksoy, BPA’nın gıda ile temas eden uygulamalarda kullanılmasının, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Avrupa Gıda Sağlığı Otoritesi (EFSA), Japon Sağlık Bakanlığı gibi dünya otoriteleri tarafından da tanındığının ve kabul gördüğünün altını çizdi.

PAGEV den alıntıdır...

bende aynı endişeyi duyarak bugünden itibaren cam biberona geçtim
birisi zararsız diyor ama bazı ülkelerde satışı yasak açıkçası tam net bilgi olduğunu
düşünmüyorum malesef türkiye biçok şeyde olduğu gibi
bu konudada duyarsız çocuğumun sağlığını şansa bırakmak istemedim
ve cam biberon diyorum polikarbonat kullandığım bir ay içinse çok pişmanım
evet nubynin biberonlarında bpa yok çünki silikon bugün onlarada baktım
ama 150 milimlik bir biberonu 25 tl onu duyunca büyüğünün fiyatını soramadım
herkesin alım gücü bir değilki yazık yani sağlıklı olan herşeyi parası olanmı hakediyor

medelanın pomapsı var bende üzerinde bpa içermemektedir yazıyor
üreten üretiyormuş demekki
evet bpa var ama az oyüzden zarar etmez bu düşünce bana biraz saçma geliyor açıkçası
ben sigara içiyorum ama az günde 2 tane bu benim zehhirlendiğim gerçeğini değiştirirmi

BPA maddesi içermeyen ürünler için Bebeğinizi Şımartan Ürünler | Oto Koltuğu Ana Kucağı | Bebek Arabaları | Mama Sandalyesi ve Yürüteç | Tekstil ve Aksesuar | Oyuncak ve Kitap | Sağlık ve Hijyen | Beslenme ve Emzirme üzerinden BPA araması yapabilirsiniz.
Örnek Ürün Linki: Philips Avent %0 BPA Eğitici Biberon Seti | Biberonlar | Philips Avent | Bebek Sepeti | Bebe?inizi ??martan Ürünler | Oto Koltu?u Ana Kuca?? | Bebek Arabalar? | Mama Sandalyesi ve Yürüteç | Tekstil ve Aksesuar | Oyuncak ve Kitap | Sa?l?k ve Hijyen |

Back