Pilav yapmanın püf noktaları

Elossa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.684
159
163
[h=4]PILAV YAPMANIN DÖRT FARKLI YOLU VARDIR:[/h]
  1. Salma
  2. Kavurma
  3. Haşlama
  4. Süzme
Bir çok ev kadını salma yöntemini kullanarak lezzetli pilavlarını yapıyor. İşlem çok basit. Pirinç miktarına göre suyu tencereye koyup kaynatıyorsunuz. İçine yağı ve tuzu ilave edip karıştırıyorsunuz. Kaynayan yağlı suya iyice yıkanmış pirinçleri ekleyip suyunu çekene kadar bekliyorsunuz. Bence en tehlikesiz ve temiz yollardan birisi bu. Sıcak tencereye su değdirip etrafa sıçrayan pirinçlerden ve birden bire oluşan buhardan yanmıyorsunuz.
Benim genellikle uyguladığım kavurma yöntemi de oldukça yaygın bir pişirme tekniği. Yağı tencerede ısıtıp pirinçleri şefflaşana kadar kavuruyoruz. Sonra da sıcak su ve tuzunu ilave edip ağzı kapalı şekilde suyunu çekmesini bekliyoruz. Burada mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konuyu atlamayalım. Kavurmak için tencereye koyacağınız pirinçlerin mutlaka ama mutlaka kuru olması gerekir. Aksi taktirde hem pirinçleriniz kırılır hem de kızgın yağ ile birleşen su etrafa tehlike saçabilir.
Osmanlı döneminde yaygın şekilde uygulanan haşlama yöntemi bizim ülkemizde tarihe karışırken, Çin’de hala en sevilen teknik olma özelliğini koruyor. Yağsız tuzlu suda, suyunu çekene kadar pişirilen pilavın altı kapatıldıktan sonra üzerine kızgın yağ dökülerek haşlanıp, karıştırılır. Pilav tenceresinin kapağı sıkıca kapatılıp, sıcak bir yerde en az yirmi dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.
Yemek yapmayı bilmeyen komşumuzdan öğrendiğim son yöntem sanıyorum sonucundan en emin olunan pişirme tekniği. Pirinçleri bol tuzlu suda haşlıyoruz. Ara sıra tadına bakıp kıvamına geldiğinde süzüyoruz. Bu arada tencerede yağ kızdırıp, süzülen pirinçleri ekleyip, üzerinde kalan suyu çektirdikten sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Evet, evet süzme yöntemi derken tıpkı makarna pişirir gibi pilav pişirmekten bahsediyorum.
Tabi herşey pişirme yöntemleri ile bitmiyor. Tencerenizin yapısı pilavınızı doğrudan etkiler. Tencerenizin tabanı ne kadar kalın olursa, kapağı ne kadar az buhar kaçırırsa standart ölçülerde sonuçlarınız o kadar iyi olacaktır. Her zaman lezzetli pilavınız olsun istiyorsanız hep aynı tencereyi kullanmaya çalışın. Zamanla tencerenizin özelliklerini öğrenip, ona göre davranırsınız. Örneğin benim tenceremin kapağındaki delikten çok buhar çıkar. Bu nedenle ben su ölçümü verilenden hep 1 parmak daha fazla tutarım. Böylece kapaktan kaçıp giden buhar yüzünden pilavım kıtır kıtır kalmaz.
[h=4]KULLANDIĞINIZ PIRINCIN, SUYUN IYI KALITEDE OLMASI ELBETTEKI SONUCU DOĞRUDAN ETKILER.[/h]Pilavınızın yapış yapış olmasını istemiyorsanız sütlaç yaparken üzerinde kalmasını istediğimiz nişastasından mutlaka iyice arındırmalısınız. Nişastadan arındığını yıkama suyunuzun berrak akmasından anlayabilirsiniz. Kimileri bu aşamadan sonra pirinci ılık tuzlu suda yarım saat bekletirken, ben bekletmeyip tamamıyle kurumaya bırakıyorum. Ilık suda bekletmek hem daha az su çekmesini sağlarken, hem de pişmesini kolaylaştırır. Bekleme suyuna bir kaç damla limon damlatmanın pirincin rengini beyazlattığı da söylenmektedir. Eninde sonunda pilavınızın rengini kullandığınız yağ belirler.
Yağ demişken makbul pilav tereyağı ile yapılır. Tereyağı ile yapılan pilavlara da mutlaka 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koymak gerekir. Bu hem tereyağının yanmasını engeller hem de pilavınızın daha parlak olmasını sağlar. Ege ve Akdenizde pilav elbetteki zeytinyağı ile yapılır ve çok da lezzetli olur. Bu şekilde pişirilen pilavı yağ donmadığı için soğuk yemek de mümkündür.

Az evvel de dediğim gibi pilav pişirmenin en önemli noktalarından birisi sudur. Pirinç ile suyun ilişkisi taa tarlalara dayanır. Malum pirinç su içinde gelişip, yetişir. Tabi sofralarımıza da su ile haşır neşir olduktan sonra ulaşır. Suyunuz ne kadar kaliteli ve lezzetli olursa pilavınız da o kadar lezzetli olur. Su konusunda unutmamak gereken en önemli noktalardan birisi de her pirinç çeşidinin farklı oranda su çektiğidir. Bu nedenle asla yeni açtığınız bir paketten misafilerinize pilav yapmayın. Her zaman paketin ilk denemesini kendinize saklayıp, pirincin ne kadar su çektiğini gözlemleyin.
Benim aklıma gelenler bu kadar sizin iyi pilav yapmak hakkında başka püf noktalarınız var mı?
 
ben kendi pilavı anlatayım zira yiyen herkes bayılır ve dillere destandır pilavım övünmek gibi olmasın pirinçler tane tane olur ve tam kıvamında pişiririm her zaman

ben ölçülü yaparım 4kişilik bir pilav:
1 kupa pirinç bir kaba alınır temizlenir ve üstünü geçicek şekilde sıcak su dökülür en az 20 dakika bekletilir.. (ben işim varsa önceden bekletirim 20 dakikayı geçse de bişey olmuyo)
bir tencereye 2 yemek kaşığı yağ koyulur (şehriye arzu edilirse kavrulur) sonra iyice süzülen pirinç tencereye konur ve kavrulur çok kavurmaya gerek yok zaten suda beklettiğimiz için tane tane oluyo hiç şüpheniz olmasın...
üstüne KAYNAR 1 kupa sıcak su dökülür tuzu atılır ve DELİKSİZ kapak kapatılır bu çok önemli kapağın deliksiz olması gerekiyor bu yüzden buna göre tencere seçin..
5 dakika en küçük gözde tam gaz pişirilir 15 dakika da altını tam kısarak pişirilir toplam 20 dakika kapak kesinlikle açılmıycak altının tutmasından korkuyosanız tencereyi sallayabilirsiniz aynı mısır patlatırken yaptığımız gibi..
veeee afiyet olsun sonuç harika oluyo
 


Teşekkür ederizz,pilav yemeye geliyorum sanaa
 
gel canım beklerim ama senin marifetlerinin yanında benimki hiç kalır senin yemeklerini de takip ediyorum pek hamaratsın

sağol canımm estağfrullah öyle demee,el elden üstündür her zaman canımcım
 
Ben 1 e 1,5 koyuyorum suyunu. Tel tel oluyor. Iluk suda En az 20 dk bekletirim. Kavururken tuzunu atarım ve yarı tereyağı yarı sıvıyağda yaparım bu arada eşimde çok sever pilavımı deneyin inşallah beğenirsiniz.
 

teşekkürler canım bunu da denemeliyim:)
 
annem kavurarak yapardı,
ama ben kavururken sıkılırdım başka yöntemde bilmezdim,çokta güzel yapamazdım.
evlendik eşim dediki ben senden güzel yaparım pilavı,
biraz zoruma gitsede,arsızlığa vurdum yapta yiyelim dedim
1 saat sıcak suda bekletti,geniş teflon tencerede göz kararı yaptı,
tavuk eti ve nohutta koydu,harika oldu,şaşırıp kaldım valla
bende artık eşimin öğrettiği şekilde yapıyorum
 

helal olsun eşine vallahi,ellerine sağlık:))
Benim eşimde çok güzel yapar,özellikle bulgur pilavında acaip iyidir..
Kendisi Adanalı olduğundan Adana ya has olan bir bulgur var,onu etli yapıyor tadına doyum olmuyor..
Kocişlerden yana Şanslıyız sanırım
 

bende adanalıyım
esmer bulguru diyorsunuz sanırım,
onun lezzeti bir başka oluyor.
benim eşimde bekarlıktan kalma bir yetenek
pilav ve makarna,başka bişey bilmiyor
 
bende adanalıyım
esmer bulguru diyorsunuz sanırım,
onun lezzeti bir başka oluyor.
benim eşimde bekarlıktan kalma bir yetenek
pilav ve makarna,başka bişey bilmiyor

aaa öylemii:))
evet o esmer bulgur...:) inanılmaz lezzetli çok severim ben..dolmalarımada genellikle eklerim harika oluyor..
benimki herşey bilir,yapmayacağı şey yok,ama benden fırsat kalmıyor pek..işin sadece yeme kısmında rol alıyor:))))
 

evet dolmanın içi tane tane oluyor,bizde ekleriz genelde
adanalılar boğazına düşkün olur,yemeyide bilirler yapmayıda bilirler.
ama sende çok beceriklisin adamcağız senin yanında hünerlerini sergileyemez
azıcık iş bilmez,yemek bilmez bi kadın olsaydın adam havasını atardı sana
 

bak bu son cümleni sık sık söyler bana vallahiii:)))
keşke 2 yumurta kıran biri olsaydında bana sorsaydın yemek yaparken,azıcık egolarım bayram edeydi v.s. der:))
sağol canım beceriklimiyim bilmem ama çok seviyorum mutfağı..:)
ben onu mangalcıbaşı olarak atadım evlenirken,et çok iyi pişirir çünkü.
Adanalıların 10 parmağında 10 marifet vallahi,yapmayacakları hiç bişey yok evvelAllah:)
 

hehehe beyler biraz öyle,egolarını tatmin etmek isterler ama
asla müsade etmeyiz
söylemesi ayıp bende becerikliyimdir,mutfak işlerine çok meraklıyım
ama evlendikten sonra bildiklerimi unuttum sanki.
eşim karadenizli,çok farklı bir damak tadına sahip,
biz bol baharatlı,salçalı yağlı yeriz,o daha sade yemekler tercih ediyor.
elimin ayarı kaçta valla,ne yapcağımı şaşırdım
gün yaptığım zamanlar,adana usulü yapıyorum ikramlarımı
bayanlar öve öve bitiremiyor,tarif istiyorlar,özgüvenim yerine geliyor
 
ben pirinci bekletmem suda...kavururum ve tereyag zeytinyagi kullanirim..ha sehriye kavurunca altinda sevmiyorum..yillarca bu sekilde yememe ragmen nohutlu ya da sade pilav daha lezzetli oluyor bence. cunku kizaran sehriyeler pirinclerin tadini aliyor adeta..

birde kaynamis su kullaniyorum mutlaka ve 1'e 2 su her zaman...yani puf noktasimi bilemem bunlar icin..ama pilavim lapa olmaz genelde...

ama sizlerin dedigi gibi yapayim birde...suda bekleteyim bakalim nasil olacak o sekilde
 
Ben bir akrabamdan salma pilavi ogrenince hem kisa suruyor hem de garanti tane oluyor diye uzun sure salma pilav yaptim. Sonra ilik tuzlu suda bekletip biraz kavurdugum pilavin daha lezzetli oldugunu dusunuyorum. Pilavi tereyagla yapinca guzel oluyor ama rengi sarariyor. Bir de artik yag cok koyamiyorum ben. Bir yemek kasigi koyuyorum o da siviyag. Aslinda biraz yagli pilav daha lezzetli oluyor ama esim artik yagli pilav sevmemeye basladi.

Suda bekletirken limon sikilirsa pilav daha beyaz oluyor kesinlikle. Pilava karisim yag koymak (biraz sivi biraz kati) daha lezzetli olmasini sagliyor. Zeytinyagi eklersem biraz da seker koyuyorum. Tavuklu, nohutlu, bezelyeli, tel sehrlyeli, arpa sehriyeli... Pilavi seven bir aileyiz biz. Bazen tutturamasam da genelde iyi sonuclar aliyorum.
 


aynen müsade yokk:)
Karadeniz mutfağıda çok geniş,hemen hemen herşeyini yaptım ben ve yapıyorumda..
Yurdumun tüm yörelerinin mutfağı gerçekten çok zengin,aç kalmayız yanii karada ölüm yok
yakın olsa gelirdim günlerine,severim Adana sunumlarını oy oyyy



suda bekletince bence harika oluyor..benim pilavlarım tane tane olur,hafifte yağlı..
çok sık yaparım ve hemen hemen 2 günde bir mutlaka bi yemeğimin yanında ya bulgur ya da pirinç pilavı oluyor.
zeytinyağı bende zaman zaman kullanıyorum ama asıl favorimiz tereyağ:)


aahh o salma pilavı ben çok seviyorum ama yapmıyorum sayılır..ama başkaları yaptığında bayılıyorum yemeğe..ne lapa ne tane tane oluyor çok hoş..
ben tereyağı kullanacaksam ona birazda sıvıyağ ekliyorum..o sarılığı biraz dağılıyor gibi...ya da kendimi kandırıyorum
 

Bende her gun yesem bikmam pilavdan, gerek bulgur pilavi gerekse pirinc pilavi…bayilirim hepsine…catlayana kadar yiyesim geliyor…


Bulgur pilavinin altina tel sehriye ya da arpa sehriye kavurup tereyagli yaptiniz mi hic??? Mukemmel bir tat oluyor kesinlikle tavsiye ediyorum..baska turlusunu yiyemez oldum dersem yeridir..

Bir daha yaptigimda mutlaka boyle yapacagim insaAllah, tesekkurler paylasim icin..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…