Perioral Dermatit

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.057
30.523
1.123
61
Konya
Perioral dermatit nedir?
Perioral dermatit daha çok genç kadınlarda görülen bir hastalıktır. Nadiren çocuklar ve erkekler de etkilenebilir. Perioral ağız etrafını, dermatit ise derideki döküntüyü ve tahrişini tarif etmek için kullanılmaktadır. Kırmızı döküntüye ek olarak kırmızı kabarcıklar, sivilce benzeri oluşumlar ve soyulma görülebilir. Bazen sivilce benzeri bulgular daha ön plandadır ve hastalık akne (sivilce) zannedilebilir. En çok etkilenen alan burun kenarlarından aşağı inen çizgi arasında kalan dudak üstü ve çenedir. Dudakla hastalıklı alan arasında sağlıklı bir deri kalır. Nadiren burun, gözler ve yanaklar etkilenebilir. Bazen hafif kaşıntı ve yanma bulunabilir.

Hastalık ne kadar sürer?
Hastalık tedavi edilmezse aylarca, yıllarca sürer. Hatta tedavi edilse bile hastalık tekrar edebilir, fakat başarılı bir tedaviden sonra genellikle tekrarlama görülmez.

Perioral dermatitin nedeni nedir?

Perioral dermatitin kesin nedeni belli değildir. Fakat bazı dermatologlara göre bu hastalık rozasea veya güneşle çoğalan seboreik dermatitin bir formudur.Yüze uygulanan kuvvetli kortizonlu kremler perioral dermatite neden olabilirler. Perioral dermatitte kortizonlu kremler başta iyi gelir, fakat kesildiklerinde hemen sonra tekrar ederler. Bazı nemlendiriciler, makyaj malzemeleri ve diş ürünleri kısmi olarak hastalığı etkileyebilir.

Perioral dermatitten korunulabilir mi?
Perioral dermatitten korunmanın garantili bir yolu yoktur. Fakat kuvvetli kortizonlu kremlerin yüze uygulanmasından kaçınılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği güneşten koruyucu, kozmetik ve nemlendiricileri kullanın. Floridli antitartar özelliği bulunan ve tarçın aromalı diş macunu kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Tanı koymak için laboratuar testlerine gerek var mıdır?
Çoğu zaman testlere gerek yoktur. Dermatoloji Uzmanı muayene ederek tanıyı koyar. Bazen biyopsi gerekebilir.

Bu hastalık nasıl tedavi edilir?
Ağızdan tetrasiklin içeren hapların verilmesi en yaygın tedavi seçeneğidir. Tekrarlardan korunmak için tedavi bir kaç ay sürmelidir. Hafif olgularda ve hamile bayanlarda antibiyotikli kremler kullanılabilir. Doktorunuz antibiyotikler etkili olana kadar kısa süreli kortizon tedavisi de verebilir.

Tedaviden ne beklenmelidir?
Hastaların çoğu ağızdan alınan antibiyotik tedavisi ile 2 ay içinde iyileşir. Eğer tedavide kortizonlu kremler kullanılırsa bu kremler kesilince hafif bir alevlenme olabilir. Eğer antibiyotik tedavisi erken kesilirse hastalık tekrarlar

Son düzenleme:
Bende var şu anda. Dermatit kremleri fayda etmedi. Ne mi fayda etti? Sirke, bildiğiniz elma sirkesi. Deneyin.

Merhaba, ben de bu illetten dolayı bir yıla yakındır sıkıntı çekiyorum. İlk zamanlar ev yapımı yoğurt sürüyordum, rahatlatıyordu. Yoğurt yapmayı bırakınca zeytinyağına geçtim, zeytinyağı da çok iyi geliyor. En son gittiğim doktor Coresatin'in sarı renkli kremini yazdı, beş gün kullandım ve yüzüm mahvoldu. Hiç olmadığı kadar kötü durumda, kıpkırmızı oldu ciğer gibi ve acıyor. Merak ediyorum acaba başına bu kremi kullanıp da aynı şey gelen var mı. Kullanmayı bıraktım bugün, zeytinyağına geri döndüm. Olan yüzüme ve verdiğim 60 liraya oldu galiba :/
Ayrıca elma sirkesinin faydalı olduğunu ben de duydum, sabahları suyla karıştırıp içiyorum. Sürmeye çok cesaret edemiyorum tahriş eder diye.

4 aydır çektiğim illet. Önce hafifti ve sadece burun kenarında mikro püsküler kabarcıklar vardı. Hemen dermatoloğa gittim ve sonrasında 1 er ay arayla verdiği 2 farklı kortizonlu kremi kullandım. Bunun sonucu başta püsküler iyileşir gibi oldu ama sonra daha da ilerleyip büyüdü ve büyüdü. Kaşımın ortasına bile sıçradı. Çenem ve dudaklarımın çevresi yanaklarıma kadar kıpkırmızı, yanıyor ve batma da var. 5 gündür hiç bir şey kullanmadım. Ne sabun ne jel ne bakım kremi. Bir çok siteden duyduğuma göre 0 terapi iyileştiriyormuş.
Hiç ama hiç bişey kullanamazsınız bu dönemde. Bugün dermatologun muayenesine gittiğimde, doktor antibiyotik içerikli başka bir merhem yazdı. Fayda etmesini o kadar çok istiyorum ki? Bugün ilk günüm. Sürdüğümde ilk başta daha da yaktı ama sonra alevlenme durdu.gerginlik hisside azda olsa azaldı. Gelişmeleri paylasağım.
Psikolojim yerle bir olmuş durumda. Bugün ağlama krizine girdim. Aynalara bakamıyorum. Çektiğim acılar yetmezmiş gibi sanki herkes yüzüme acıyla yada tiksinerek bakıyormuş gibime geliyor. Lütfen caresini bulan yada bir bilgisi olan varsa yazsın buraya.
Sağlıkla kalın...

Çok geçmiş olsun. 2019 yılında çıktı bende ilk kez söylediğin gibi tüm yüzüme yayıldı. Sinir bozucuydu. İlaçlar falan pek bir şeye yaramadı.
Avene cicalfate mi ne o rahatlatıyordu biraz.
hamilelikten sonra bana bir gevşeklik geldi. Geçti birden. Stresin tetiklediğini düşünüyorum. 2019-2021 arası fena stresliydim çünkü.

Nasıl yani? birden bire tamamen yok mu oldu? Lütfen ne kullandığınızı nasıl atlattığınızı detaylı söyleyin. Stres hayatımızda maalesef hep var, olacak da, bununla yaşamayı öğrendim ben. Ama bunu bugün maalesef kaldıramadım duygusal patlama yaşadım. Sizin yok olduğuna sevindim. Darısı diğer hastaların başına.

Hamileyken ücretsiz izne ayrıldım. Pandemi vardı. Hamilelikte biraz sönümlendi çalışmadığım dönemde. Ama hiçbir şey kullanmadım hamile olduğum için yüzüme bir şey sürmedim sadece bebe şampuanıyla tıkanıyordum.
Doğumdan sonra bir arttı lohusalık falan. Bebek biraz büyüdü birbirimize alıştık derken her şey minnoşlaştı bir anda geçti. Ben de anlamadım.
Öncesinde avene cicalfate ya da lrp cicaplast kullanıyordum onlar rahatlatıyordu. Doktorun verdiği hiçbir şey iyi gelmedi.
Bu arada yaptığım değişik bir şey bebeğimin süt alerjisi vardı. Süt ürünü tüketmedim 7-8 ay.

Çok teşekkür ederim bilgiler İcin. Geçmiş olsun. Umarım bende atlatabilirim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…