- 14 Eylül 2017
- 2.705
- 9.772
- 158
- Konu Sahibi sivastrabzon
-
''Eğer sokağa çıkacaksan,benim sana sağladığım imkanla ve beşe kadar çıkabilirsin..''Akşam 5ten sonra kadınlar sokağa çıkmasın mı demek bu şimdi?
EvetMerak etmeyin, şoförü de bayan.. da ne yönden güzel bir uygulama? Toplum olarak erkeklerin kadınlarla bir ararada, birbirinin haklarına saygı duyarak yaşamayı beceremediğinden mi?
Ayrıca öğretemeyeceginiz insanlarda var bazı semtler serseri,suçlu doluMerak etmeyin, şoförü de bayan.. da ne yönden güzel bir uygulama? Toplum olarak erkeklerin kadınlarla bir ararada, birbirinin haklarına saygı duyarak yaşamayı beceremediğinden mi?
o semtlere ya da o insanlara eğitim vermek, bilinçlendirmek imkansız mı? Bayanlara özel otobüs koymak kolayına kaçmak değil mi? Peki sokakta, işyerinde, apartmanda, yolda vs.. topluma açık yerlerde bu insanlardan nasıl korunacağız; bütün kamuya açık alanları ''kadına özel'' diye ayırmak mümkün mü?Ayrıca öğretemeyeceginiz insanlarda var bazı semtler serseri,suçlu dolu
Yani tabiki eğitim verilmeli ama o semtte oturmak zorunda olan kız öğrenci akşam 10 da o otobüse binecek hemen o anda o insanlari degistirmek imkansız uzun dönemde bile bazı tipler adam olmaz olduramazsiniz. Tabiki her yerde karsimiza çıkabilir bu tipler ama akşam geç saatte boş otobüste olmak kimsenin müdahale edemeyecigini düşündürüyo bu tiplereo semtlere ya da o insanlara eğitim vermek, bilinçlendirmek imkansız mı? Bayanlara özel otobüs koymak kolayına kaçmak değil mi? Peki sokakta, işyerinde, apartmanda, yolda vs.. topluma açık yerlerde bu insanlardan nasıl korunacağız; bütün kamuya açık alanları ''kadına özel'' diye ayırmak mümkün mü?
Evet kısa vadede olacak bir şey değil... Gerçekten sizin dediğiniz gibi (haberde de öyle geçiyor) gibi iyi niyetle yapılmış bir uygulama olabilir. Ama bu çok benimsenirse bence uzun vadeli çözüm arayışına kimse girmeyeceği gibi, daha çok yayılır ve alan genişletilir.. Üstelik sizin belirttiğiniz suça eğilimli pis fikirli olan insanları engellemek için bu caydırıcı bir çözüm değil bence..Yani tabiki eğitim verilmeli ama o semtte oturmak zorunda olan kız öğrenci akşam 10 da o otobüse binecek hemen o anda o insanlari degistirmek imkansız uzun dönemde bile bazı tipler adam olmaz olduramazsiniz. Tabiki her yerde karsimiza çıkabilir bu tipler ama akşam geç saatte boş otobüste olmak kimsenin müdahale edemeyecigini düşündürüyo bu tiplere
Sizin endiseniz kadınlar pembe erkekler mavi otobüse binsin gibi bi kural olur diye düşünüyorsanız o çok ütopikEvet kısa vadede olacak bir şey değil... Gerçekten sizin dediğiniz gibi (haberde de öyle geçiyor) gibi iyi niyetle yapılmış bir uygulama olabilir. Ama bu çok benimsenirse bence uzun vadeli çözüm arayışına kimse girmeyeceği gibi, daha çok yayılır ve alan genişletilir.. Üstelik sizin belirttiğiniz suça eğilimli pis fikirli olan insanları engellemek için bu caydırıcı bir çözüm değil bence..
( Bu arada, konu ikili konuşmaya döndü gibi :) Bizden başka konuşan yok
Böyle düşünen ben değil, zihni- niyeti bozuk erkekler olacaktır emin olun... Benim ve birçoğumuzun endişesi, bu seçeneğin benimsenmesi halinde çoğalması ve hayatımızın başka alanlarında da uygulanma yoluna giderek toplumsal ve sosyal hayata karışmamızın kısıtlanmasına gidecek olmasıdır....Sizin endiseniz kadınlar pembe erkekler mavi otobüse binsin gibi bi kural olur diye düşünüyorsanız o çok ütopik
Daha sonra şöyle savunmalar göreceğiz: "O da pembe otobüse/trambüse binseymiş..." "Aranmasa/istemese pembe otobüse binerdi..." vs. vs. Çünkü kurban suçlu. Erkek ne yapsın, nasıl sahip çıksın bir taraflarına, kontrol mekanizması yok ki.
Toplumdan kadını soyutlamak sorunun asıl kaynağına inmediği için hiçbir şeyi çözmez. Bu kadını korumak değildir.
Bir yerde okumuştum mesela, Av. Feyza Altun'dan okumuş olabilirim. Pembe taksi/otobüs uygulaması ile ilgili. Diyordu ki, bu aynı zamanda saldırgana hedefini gösteriyor. Sapık zihniyetli, niyeti bozuk şahıs biliyor ki onun içinde bir kadın var. Bu da yeterli bazısı için. Burka da giyse kadın, kendini niyeti bozuktan koruyamaz. Değişmesi gereken kadının yaşam alanları, özgürlüğü değil. Zihniyet.
Hepimiz bu pisliklerden korunabilmek için birilerinin ya da bir şeylerin himayesinde mi olmak zorundayız? Kara kuşak sahibi mi olmak zorundayız?
Gerçekten caydırıcı cezalar olsa ve aileler kızlarına kendilerini sakınmayı öğrettikleri kadar oğullarına da terbiyeli edepli olmayı, hiçbir kadını rahatsız etmemeyi öğretseler, sizce böyle komik savunmalar yapılabilir mi, kurbanlara karşı böyle suçlayıcı bir dil kullanılabilir mi, suç bu denli yaygın olabilir mi?
Öyle bi şey çok ütopik ve imkansız bi şey :) olmaz yani türkiyede öyle bi uygulama yapacak yönetici de yok halkta yokBöyle düşünen ben değil, zihni- niyeti bozuk erkekler olacaktır emin olun... Benim ve birçoğumuzun endişesi, bu seçeneğin benimsenmesi halinde çoğalması ve hayatımızın başka alanlarında da uygulanma yoluna giderek toplumsal ve sosyal hayata karışmamızın kısıtlanmasına gidecek olmasıdır....
Umarım siz haklı çıkarsınız..Öyle bi şey çok ütopik ve imkansız bi şey :) olmaz yani türkiyede öyle bi uygulama yapacak yönetici de yok halkta yok
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?