arkadaşlar merhaba kardeşim yaz tatilinde 1 aylıgına akrabamızın yanına almanyaya gidecek fakat yapılması gereken işlemler hakkında hiçbir fikrimiz yok.pasaport vize.. vs.. bu işlemler hangi sırayla nasıl ve nerelerde yapılır?bilen arkadaşlar bu konuda bilgilendirirseniz cok ama çok sevinirim.sevgiler...
Önce emniyet müdürlüğünden randevu alıp, istenilen evraklarla birlikte giderek pasaport çıkartın. Pasaportlar genelde 3-4 gün içinde geliyor.
Daha sonra vize başvurusu yapmanız lazım. Almanya için schengen vizesi alacaksınız. Bazı konsolosluklar şahsi başvuru kabul ediyor, bazıları aracı kurumlara başvurmanızı istiyor. Bunu Alman konsolosluğundan öğrenebilirsiniz. Gerekli evrak listesi de yine buralarda mevcut.
Uçak bileti rezervasyonu sunmanız gerekiyor ancak vize almanız garanti değil. Bu nedenle benim önerim, vize başvurunuza yakın bir sürede uçak biletini satın almadan rezervasyon yaptırmanız. Ben Pegasus'u tercih ediyorum çünkü 15 günlük rezervasyon yapıyorlar. Vize istediğiniz gidiş ve geliş günleri için uçak bileti rezervasyonu yapıp, bunun çıktısını başvuru evrakınızın arasına eklemelisiniz.
Akraba yanında kalacağına göre otel gerekmiyor. Ancak bunun için akrabalarınızdan davet mektubu yazılması gerekiyor. Akrabalarınız, kardeşinizin vize talebinde bulunduğu tarihler arasına kendilerinde kalacağını belirten resmi bir mektup yazıp, oturma izinleri ve pasaport fotokopilerini de bu mektupla iletmeli. Bazı konsolosluklar yerel belediyeden onay da istiyor, bunu yine konsolosluktan öğrenebilirsiniz.
Kardeşiniz çalışıyorsa son 3 maaş bordrosu, SGK işe giriş bildirisi, iş yerinden onaylı yazı, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi vb. şirket evrakı ve içinde belli bir miktar para bulunan banka hesabının son 3 aylık dökümü lazım, birkaç başka evrakla birlikte.
Öğrenci için gereken evrak arasında öğrenci kimliği ve yine banka hesabı var ondan kesin eminim ama başka evrak gerekiyor mu emin değilim, öğrenciyken yeşil pasaportum vardı.
Gereken evrakı toparladıktan sonra konsolosluktan veya aracı kurumdan randevu alıyorsunuz. Evrakı teslim ediyor ve vize başvuru ücretini ödüyorsunuz. Pasaportunuzun işlemi bittikten sonra tercihinize göre ya gidip bizzat teslim alıyorsunuz ya kargoyla size gönderiliyor.
Vize alamama ihtimaliniz her zaman var, eğer vize alamazsanız başvuru ücreti geri ödenmiyor.
Başvuruda ne kadar maddi güvence sunabilirseniz o kadar iyi.